Αρχική > Το Golem του Πλάτωνα > Το _ _ _ _ _ _ του Πλάτωνα [IV]

Το _ _ _ _ _ _ του Πλάτωνα [IV]

03/07/2006

Παρασκευή απόγευμα. Ξυπνάω λουσμένος στον ιδρώτα και στην αγωνία. «Ο καύσωνας», σκέφτομαι, και την ίδια στιγμή αρχίζει να χτυπάει και το ξυπνητήρι.

Φραπές ντεκάφ, και Γερμανία-Αργεντινή. Παιχνίδι basura. Και ζέστη… Κοντεύω να ξανακοιμηθώ, όταν ΟΥΠΣ!, φλασιά το όνειρο.

Ήταν τρεις γέροντες, μουσάτοι κι έτσι. Χλαμυδοφόροι, χιτωνοφόροι, ρασοφόροι, κελεμπιοφόροι – διαλέγετε. Χρώματα ενδυμάτων: εκρού, κυπαρρισί, καφέ.

Κάθομαι απέναντί τους στο αίθριο ενός σπιτιού. Ζέστη, καύσωνας.

Με κοιτάζουν κι οι τρεις τους αυστηρά. Με λούζει κρύος ιδρώτας. Ο ένας γέροντας -ο εκρούς- με καρφώνει με το παγωμένο βλέμμα του και, κουνώντας διαρκώς τον δείκτη του δεξιού χεριού του, στην αρχή με πατρικό και μειλίχιο ύφος και στη συνέχεια με ολοένα και πιο δυνατή φωνή κι ενώ τα μάτια του γυαλίζουν κάπως περίεργα, μου λέει:

«Παιδί μου, είσαι ακόμα νέος κι ο χρόνος θα σε κάνει να δεχτείς απόψεις εντελώς αντίθετες απ’ αυτές που έχεις σήμερα. Περίμενε λοιπόν μέχρι τότε για να μπορέσεις να κρίνεις τόσο σπουδαία ζητήματα.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, άσχετα πόσο ασήμαντο το θεωρείς τώρα, είναι να σκέφτεσαι σωστά για τους θεούς, ώστε να ζεις ευτυχισμένος.

Στο θέμα αυτό θα σου πω κάτι πολύ σοβαρό. Να θυμάσαι ότι ούτε εσύ ούτε οι φίλοι σου είστε οι μόνοι που έχετε αυτή τη γνώμη για τους θεούς. Υπάρχουν κι άλλοι, πότε περισσότεροι και πότε λιγότεροι, που υποφέρουν από την ίδια αρρώστια.

Εγώ τώρα, που έχω συναντήσει πολλούς απ’ αυτούς, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι κανένας από όσους ήταν βέβαιοι στα νιάτα τους ότι δεν υπάρχουν θεοί δεν διατήρησε αυτή την πεποίθηση μέχρι τα γεράματά του. Σε μερικούς, όχι πολλούς πάντως, έχει παραμείνει η εντύπωση ότι υπάρχουν θεοί που όμως είτε είναι αδιάφοροι για τις ανθρώπινες υποθέσεις είτε ενδιαφέρονται αλλά παρασύρονται εύκολα από θυσίες και προσευχές.

Αν θες να μ’ ακούσεις, περίμενε μέχρι να σχηματίσεις όσο πιο ξεκάθαρη γνώμη γίνεται γι’ αυτά τα θέματα παίρνοντας πληροφορίες από όσο πιο πολλές πηγές μπορείς και προπάντων από τον νομοθέτη, ώστε να καταλήξεις σ’ εκείνη που θα σου φανεί πιο αληθινή.

Στο μεταξύ όμως μην τολμήσεις να φερθείς με ασέβεια στους θεούς. Αυτός που θεσπίζει νόμους για λογαριασμό σου και τώρα και στο μέλλον θα φροντίσει να σε διαφωτίσει με ακρίβεια πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα».

Το ματς πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο Πέκερμαν κοιμάται όρθιος στον πάγκο του, κι εγώ έχω τιναχτεί όρθιος από την πολυθρόνα, έχοντας μόλις «ξυπνήσει» από έναν εφιάλτη.

Τι γίνεται ρε παιδιά;

Υπάρχει live σύνδεση του μπλογκακίου μου με το υπερπέραν; Τώρα πια δεν μας παρακολουθούν μόνον οι ειδήμονες του Παντεπόπτη Οφθαλμού των αστυνομικών και λοιπών υπερεσιών αλλά και οι γέροντες του Πλάτωνα από το υπερπέραν;

Μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής είχα τολμήσει -ο ασεβής- να δηλώσω σε ένα σχόλιο του μπλογκακίου ότι τυγχάνω «άθεός τε και άθρησκος» και δυο ώρες μετά μου την «πέφτουν» οι γέροντες με τσιτάτα από τους Νόμους [888 a-d] του Πλάτωνα;

Έλεγχος; Έλεγχος παντού;

Μήπως, λέω μήπως, η Ιδανική -και Ουτοπική [;]- Πολιτεία του Πλάτωνα αποτελεί ήδη μια απτή πραγματικότητα γύρω μας; Μήπως ο Πλάτωνας, όπως έχουμε ήδη δει, δεν ονειρευόταν τον πλήρη έλεγχο των αρχηγών πάνω σε κάθε όψη της ζωής των ανθρώπων; Τι περισσότερο κάνουν σήμερα οι διάφορες υπερεσίες και τα αφεντικά τους;

Ο δρόμος για το υπερπέραν [Κόλαση] ήταν, και είναι, στρωμένος με τις καλύτερες ουτοπίες, τους καλύτερους μεσσιανισμούς…

Και στις ιδανικές πολιτείες τους, οι νομοθέτες, γεμάτοι αυταπάρνηση, θεσπίζουν νόμους για τους θεούς – πάντα για το δικό μας «καλό».

Αλλά αυτό αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτών των σημειωμάτων για «Το _ _ _ _ _ _ του Πλάτωνα»…

Κατηγορίες:Το Golem του Πλάτωνα
 1. 16/07/2006 στο 04:40

  Μπα δεν νομιζω οτι ζουμε σε πολιτεια πλατωνα style…αφου εξακολουθουμε να κανουμε σεξ για απολαυση και οχι για τεκνοποιηση!–>

 2. Phaedrus
  20/12/2006 στο 20:32

  Παιδιά, δεν θέλω να γίνω ούτε δηκτικός,ούτε και αυθεντία αλλά μήπως οι Νόμοι του Πλάτωνα δεν μιλάνε για εξουσία και την επιβολή της αλλά για μία ιδανική πολιτεία στην οποία όλοι ευημερεύουν. Αν την διαβάσετε, θα δείτε ότι όλοι έχουν κτήση, δεν επιτρέπεται κανείς να πλουτίζει παραπάνω από ένα όριο για να μην μπορεί να αδικεί άλλους πολίτες (το θέτω υπεραπλουστευμένο το συγκεκριμένο σημείο) και πάνω απ’ όλα ο Πλάτων κάνει λόγο για την ανάγκη της πραγματικής ελευθερίας των πολιτών. Μάλιστα κάνει λόγο στους Νόμους για την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας, όταν αυτή δεν εκφράζει τον λαό. Δεν χρησιμοποιώ παραπομπές για να μην γίνει τελείως βαρετή (αν και θεωρώ ότι είναι) η απάντησή μου. Ο Πλάτων και γενικά οι πραγματικοί φιλόσοφοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, τις βάσεις αν θες, για την δημιουργία μίας ιδανικής πολιτείας όπου ο άνθρωπος θα ζούσε με ευδαιμονία. Τί θα κέρδιζε ο Πλάτων να μιλούσε για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο θα εκμηδένιζε την προσωπικότητα με τον απόλυτο έλεγχο; τίποτα, γιατί είχε βιώσει ένα τέτοιο καθεστώς (τους τριάκοντα τυράννους στην Αθήνα) ο απόηχος τών οποίων είχε θανατώσει και τον πολυαγαπημένο του δάσκαλο, τον Σωκράτη. Ό ίδιος ο Πλάτων πάντα αφήνει ένα περιθώριο στο να κάνει λάθος, γιατί ξεκινάει από την σκέψη ότι ένα γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω, του Σωκράτη. Όσο για την τεκνοποίηση, ο Πλάτων αναφέρει στους νόμους ότι η προερχόμενη ηδονή από την συνεύρεση άνδρας γυναίκα είναι καθ’όλα νόμιμη και ευχάριστη. Στην «Πολιτεία» του ή «Περί Δικαίου» αναφέρει στο θέμα της τεκνοποίησης ότι πρέπει να γίνεται με προσεγμένο τρόπο (αναλυτικότερα απευθυνθείτε στο πρωτότυπο κείμενο) αλλά και αυτό για μία συγκεκριμένη μερίδα πολιτών, που παίζουν άλλο ρόλο στην πολιτεία. Δεν μπορεί κάποιος που κινδύνευσε τρεις φορές την ζωή του, αιχμαλωτίστηκε και παρά τρίχα σώθηκε, προκειμένου να εφαρμόσει τις αρχές του και έδωσε όλη του την περιουσία για να αγοράσει πυθαγόρεια βιβλία, να ήθελε απλά να κάνει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Δεν ταιριάζει νοητικά. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Ελπίζω να μην με παρεξηγήσετε. Σέβομαι απόλυτα τις απόψεις σας, υπακούοντας στην ρήση του Βολταίρου, που υπαγορεύει να υπερασπιζόμαστε με το τίμημα τής ζωής μας το δικαίωμα τού να μιλάει κάποιος ελεύθερα. ΑΛλά μελετήστε λίγο τον Πλάτωνα, αν θέλετε να κάνετε σχόλια επ’ αυτού. Είναι μεγάλο κεφάλαιο και με έναν απλό αναθεματισμό, μειώνει κάποιος τον ίδιό του τον εαυτό. Να’στε καλά και ελπίζω αν λέω κάτι λάθος να με διορθώσετε, γιατί έτσι θα διδαχθώ απ’αυτό και θα γίνω καλύτερος.

  Υ.Γ. Υπέροχες φωτογραφίες. Να΄μουν και εκεί…
  Υ.Γ.2 Ψάξτε Πολιτεία, Νόμοι και Φαίδωνα. Επίσης τον βίο του από τον Διογένη Λαέρτιο. Έχουν ενδιαφέρον.

 3. 21/12/2006 στο 14:26

  @ Phaedrus

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις σου. Ο Πλάτωνας δεν θα κέρδιζε τίποτα αν μιλούσε για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, αλλά ένα τέτοιο καθεστώς περιγράφει… Συγνώμην, που δεν απαντώ αναλυτικά στις παρατηρήσεις σου, αλλά όπως λέω και στο τελευταίο ποστ δεν έχω καλή διάθεση αυτές τις ημέρες. Επιφυλάσσομαι. Πάντως, αν έχεις γράψει κάποιο κείμενο πολύ ευχαρίστως να το φιλοξενήσω – και όχι ως σχόλιο.
  Ευχαριστώ.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: