Αρχική > Τρομοκρατία > Οι χρηματοδότες του Μοχάμεντ Άττα

Οι χρηματοδότες του Μοχάμεντ Άττα

03/10/2006

crash.jpg

Αφού παρακολουθήσαμε τους «χαρούμενους τρομοκράτες» Άττα και Τζαρρά να διαβάζουν τη «διαθήκη» τους, ας δούμε και τους λόγους για τους οποίους, όπως αναφερόταν στο προηγούμενο post, ήταν «λυπημένες» οι μυστικές υπηρεσίες.

Τα όσα ακολουθούν είναι αποσπάσματα [το 40% περίπου] ενός μεγαλύτερου άρθρου που είχα γράψει το καλοκαίρι του 2004 και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Τρίτο Μάτι [τ. 126, Οκτώβριος 2004]. Επειδή το άρθρο, καλώς ή κακώς, είχε γραφεί χωρίς αναλυτικές παραπομπές και σημειώσεις, όλα τα στοιχεία [δημοσιεύματα στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο κ.λπ.] είναι στη διάθεση του καθενός.

[Κι όλα αυτά υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αφού σύμφωνα με την ινδική αστυνομία η μυστική υπηρεσία του Πακιστάν ISI οργάνωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη τον περασμένο Ιούλιο. Στην Ινδία γίνονται οι πρώτες συλλήψεις, το Πακιστάν αντιδρά…]

Οι χρηματοδότες του Μοχάμεντ Άττα

[…] Σ’ αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μερικές μόνον πτυχές των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και των όσων προηγήθηκαν και ακολούθησαν. Τις απόψεις της αμερικανικής ελίτ για το νέο Περλ Χάρμπορ. Ένα παλιό επιχειρησιακό σχέδιο του αμερικανικού στρατού σχετικά με την «τρομοκρατική» χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων και ένα σενάριο για την 11η Σεπτεμβρίου, βασισμένα σ’ αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο. Κάποιες θαυμαστές και αξιοσημείωτες συμπτώσεις. Και, τελευταίο και σημαντικότερο, θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές αρχές και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Δύσης χειρίστηκαν το ζήτημα των 100.000 δολαρίων που είχαν σταλεί τον Αύγουστο του 2001 στον Μοχάμεντ Άττα, ίσως για τη χρηματοδότηση των επιθέσεων ίσως και για κάποιους άλλους –άγνωστους– λόγους[…].

Ένα πρόγευμα το πρωινό της 11-9

Ο ρόλος που διαδραμάτισε το Πακιστάν στη δημιουργία των δικτύων των μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τους «ερυθρούς κομμουνιστάς» και τους σοβιετικούς εισβολείς στο Αφγανιστάν είναι γνωστός, όπως είναι γνωστός και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη δημιουργία των Ταλιμπάν και στην κατάληψη από τους τελευταίους της εξουσίας στο Αφγανιστάν (αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι Ταλιμπάν ήταν κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν-ISI). Οι στενότατες σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας με την ISI είναι επίσης γνωστές. Η ISI αποτελούσε για χρόνια το κανάλι μέσω του οποίου οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης χρηματοδοτούσαν και εκπαίδευαν δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές, που πολεμούσαν κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Στόχος της Δύσης η διαρκής παρενόχληση του «μαλακού υπογαστρίου» του σοβιετικού μπλοκ στην Κεντρική Ασία, με απώτερο στόχο την κατάρρευσή του.

Λιγότερο γνωστές, ωστόσο, είναι οι σχέσεις της ISI με την «ισλαμική τρομοκρατία» και ο ρόλος που έπαιξε ο στρατηγός Μαχμούντ Αχμάντ, αρχηγός της ISI, στα γεγονότα της 11-9. Λιγότερο γνωστές, για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με το FBI, τις μυστικές υπηρεσίες της Ινδίας και πάμπολλα δημοσιεύματα του τύπου, ο στρατηγός Αχμάντ φέρεται ότι είχε διατάξει τη μεταφορά 100.000 δολαρίων στο λογαριασμό του Μοχάμεντ Άττα, που φέρεται ως ο ηγέτης των αεροπειρατών της 9-11. Τίποτα το εντυπωσιακό. Οι στενότατες σχέσεις της ISI με διάφορες εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις ανά τον πλανήτη αποτελούσαν για δύο δεκαετίες κοινό μυστικό.

generalahmad_small.jpg

Στρατηγός Μαχμούντ Αχμάντ

Το εντυπωσιακό είναι οι σχέσεις που διατηρούσε ο Μαχμούντ Αχμάντ με Αμερικανούς παράγοντες.

Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μαχμούντ Αχμάντ βρισκόταν στην Ουάσινγκτων. Απλή σύμπτωσις (;!). Και τι ακριβώς έκανε στην Ουάσινγκτων εκείνη την ημέρα ο Πακιστανός στρατηγός;

Προγευμάτιζε με τον γερουσιαστή Μπομπ Γκράχαμ, τον βουλευτή Πόρτερ Γκος, τον γερουσιαστή Γιον Κάιλ, τον πρεσβευτή του Πακιστάν στις ΗΠΑ Μαλίχα Λόντι και μερικά μέλη των επιτροπών για τις μυστικές υπηρεσίες της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Τίποτε το συνταρακτικό. Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί άνδρες ανταπέδιδαν τη φιλοξενία που τους είχε παράσχει, μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα ο Μ. Αχμάντ, όταν είχαν επισκεφθεί επισήμως το Ισλαμαμπάντ.

Στο Πακιστάν οι Γκράχαμ, Γκος και Κάιλ είχαν συναντηθεί, στις 27 Αυγούστου, τόσο με τον πρόεδρο της χώρας Μουσάραφ όσο και με τον Αμπντούλ Σαλά Ζαέεφ, τον Αφγανό πρεσβευτή στη χώρα. Ο τελευταίος «διαβεβαίωσε τα μέλη της αμερικανικής αποστολής ότι οι Ταλιμπάν δεν θα επέτρεπαν ποτέ στον Μπιν Λάντεν να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Η αμερικανική αποστολή βρισκόταν ακόμα στο Πακιστάν στις 30 Αυγούστου. Με το που επέστρεψε στην Ουάσιγκτων, έφτασε στις ΗΠΑ και ο στρατηγός Αχμάντ – μόλις στις 4 Σεπτεμβρίου. Ο Μαχμούντ Αχμάντ συναντήθηκε στην Ουάσινγκτων τόσο με τον διευθυντή της CIA Τζωρτζ Τένετ όσο και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους.

Εθιμοτυπικές επισκέψεις; Κάθε άλλο!

Οι Γκράχαμ και Γκος, που εκλέγονται αμφότεροι στη Φλόριντα, κυβερνήτης της οποίας είναι ο αδελφός του Μπους Β΄, ήταν αντίστοιχα πρόεδροι των επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου για της μυστικές υπηρεσίες, και είχαν επισκεφθεί το Πακιστάν για «να πληροφορηθούν περισσότερα σχετικά με την τρομοκρατία».

«Συζητούσαμε για την τρομοκρατία και ειδικότερα αυτή που προέρχεται από το Αφγανιστάν», δήλωσε αργότερα ο Γκράχαμ για το πρόγευμα της 11-9, «όταν πληροφορηθήκαμε τα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου». Σύμφωνα πάντα με τον Γκράχαμ, ο Μαχμούντ Αχμάντ «εξέφρασε τη λύπη του και τη βαθιά του συμπάθεια προς τον αμερικανικό λαό».

Ο στρατηγός Αχμάντ συναντήθηκε «αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11-9» –δεν διευκρινίζεται ακριβώς, αλλά μάλλον μέσα στις δύο επόμενες ημέρες– και με τον Κόλιν Πάουελ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο στρατηγός δεν μπορούσε να αναχωρήσει για το Πακιστάν, αφού υπήρχε απαγόρευση πτήσεων για όλα τα επιβατικά αεροπλάνα πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ.

Καθώς ο αμερικανικός λαός απαιτούσε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου να πληροφορηθεί το τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνη την ημέρα, τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ συνέστησαν μία Κοινή Επιτροπή που θα ερευνούσε τα γεγονότα. Επικεφαλής της Επιτροπής ήταν οι Γκράχαμ και Γκος, οι άνθρωποι ακριβώς που είχαν στενότατες σχέσεις με τον στρατηγό Μαχμούντ Αχμάντ, τον άνθρωπο που χρηματοδοτούσε τον Μοχάμεντ Άττα, δηλαδή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Κοινή Επιτροπή ερεύνησε το θέμα και εξέδωσε το, αποτελούμενο από 858 σελίδες, πόρισμά της (δεν πρέπει να συγχέεται με το πόρισμα της «Ανεξάρτητης» Επιτροπής για την 11-9, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου). Φυσικά, στο πόρισμα δεν υπήρχε λέξη για την ISI. «Εμείς γυρεύουμε λύσεις», δήλωνε ο Γκος, «όχι αποδιοπομπαίους τράγους». Και όταν δεν υπάρχουν αποδιοπομπαίοι τράγοι, δηλαδή υπεύθυνοι, όταν δεν επιμερίζονται ευθύνες για τα όσα συνέβησαν το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου, τότε μπορούμε, χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής, να μιλάμε για συγκάλυψη των γεγονότων.

Και ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να συγκαλύψουν την υπόθεση ήταν και ο Πόρτερ Γκος. Στέλεχος επί δέκα χρόνια του τμήματος μυστικών επιχειρήσεων της CIA, κοινοβουλευτικός ανήρ αργότερα και επικεφαλής της επιτροπής για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών στο Κογκρέσσο, ορίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μπους ως ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα, στις αρχές Ιουνίου, διευθυντή της CIA Τζωρτζ Τένετ.

Συμπτώσεις ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»…

Ποια Αλ Κάιντα; Και ποιος Οσάμα Μπιν Λάντεν;

Δεν είχε καταλαγιάσει ακόμα ο κουρνιαχτός από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου όταν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν για μιλούν για ευθύνες της Αλ Κάιντα, επικαλούμενα «κυβερνητικές πηγές».

Τη «γραμμή είχε δώσει» ήδη ο διευθυντής της CIA Τζωρτζ Τένετ, όταν σε μία πρώτη σύσκεψη αμέσως μετά τις επιθέσεις είχε πει ότι «ίσως» η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Μέσα λιγότερο από 48 ώρες, το FBI ανακοίνωνε ότι τα ονόματα και τις φωτογραφίες των 19 αεροπειρατών αραβικής καταγωγής που είχαν καταλάβει τα τέσσερα αεροσκάφη. Η «αποτελεσματικότητα» των διωκτικών αρχών στις καλύτερές της στιγμές…

Σύμφωνα με την επίσημη αμερικανική εκδοχή των γεγονότων η Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τι έλεγε, ωστόσο, η ίδια η οργάνωση και ο ηγέτης της;

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2001, η πακιστανική εφημερίδα Unmat (Καράτσι) δημοσίευσε συνέντευξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην οποία μεταξύ άλλων ο φερόμενος ως ηγέτης της Αλ Κάιντα ανέφερε:

«Έχω ήδη πει ότι δεν είμαι αναμεμειγμένος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως μουσουλμάνος, κάνω ότι μπορώ για να μην λέω ψέματα. Δεν γνώριζα γι’ αυτές τις επιθέσεις, ούτε και θεωρώ τις δολοφονίες αθώων γυναικών, παιδιών και άλλων ανθρώπων αποδεκτές πράξεις. Το Ισλάμ απαγορεύει αυστηρά το να βλάπτεις αθώες γυναίκες, παιδιά και άλλους ανθρώπους. Αυτή η πρακτική απαγορεύεται ακόμα και στη διάρκεια της μάχης. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνες που εξακολουθούν να κακομεταχειρίζονται με κάθε τρόπο γυναίκες, παιδιά και απλούς ανθρώπους…»

Τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης και καθώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν βρει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάμειξη του Μπιν Λάντεν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μία τρομοκρατική οργάνωση με βάση το Πακιστάν, η Τζεΐς-ι-Μοχάμεντ διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας κατά του περιφερειακού κοινοβουλίου του Κασμίρ [Ινδία], που άφησε πίσω της 38 νεκρούς, και οδήγησε το Πακιστάν και την Ινδία στα πρόθυρα πολέμου. (Η περιοχή του Κασμίρ ανήκει στην Ινδία, όμως διεκδικείται από το Πακιστάν αφού πάνω από το 50% του πληθυσμού του είναι μουσουλμάνοι.)

Στις 8 Οκτωβρίου το πάντα «καλά πληροφορημένο» CNN σε ρεπορτάζ της Μαρία Ρέσσα μεταδίδει ότι η Τζεΐς-ι-Μοχάμεντ ιδρύθηκε το 1999 από τον Πακιστανό μουλά Μαουλάνα Μαζούντ Αζχάρ, «λίγο μετά την απελευθέρωσή του από φυλακή της Ινδίας. Ο Αζχάρ ήταν ένας από τους τρεις φυλακισμένους ισλαμιστές αγωνιστές που απελευθερώθηκαν από τις αρχές της Ινδίας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των επιβατών ενός ινδικού αεροσκάφους που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές. Οι αρχές Ινδίας και ΗΠΑ βλέπουν τώρα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυτής της αεροπειρατείας και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Μαζί με τον Αζχάρ είχε απελευθερωθεί και ο Αχμάντ Ουμάρ Σαΐντ Σεΐχ, για τον οποίο οι αρχές λένε ότι έστειλε με ψευδώνυμο 100.000 δολάρια στον φερόμενο ως αεροπειρατή Μοχάμεντ Άττα, που στη συνέχεια διένειμε τα χρήματα [σε συνεργάτες του] στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με άρθρο στον ιστότοπο του CNN στις 6 Οκτωβρίου, ινδικό αεροπλάνο που τον Δεκέμβριο του 1999 κατευθυνόταν στο Κατμαντού, «κατελήφθη από τρομοκράτες που χρησιμοποίησαν μαχαίρια κόβοντας το λαιμό κάποιου επιβάτη για να υποχρεώσουν τους πιλότους να ανοίξουν την πόρτα του πιλοτηρίου… Οι αρχές είναι πια σίγουρες ότι ο Αχμάντ Ουμάρ Σαΐντ Σεΐχ και ο Μουσταφά Μουχάμεντ Αχμάντ είναι το ίδιο πρόσωπο, και αυτό αποτελεί ακόμα έναν σημαντικό κρίκο ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν ο ιθύνων νους των επιθέσεων [της 11-9]».

Το όνομα του Αχμάντ Ουμάρ Σαΐντ Σεΐχ ή Μουσταφά Μουχάμεντ Αχμάντ ή Ουμάρ Σεΐχ ή Σαΐντ Σεΐχ, με όλους τους δυνατούς τρόπους γραφής στα λατινικά, έχει εμφανιστεί στα δυτικά μέσα ενημέρωσης εκατοντάδες φορές. Από δω και πέρα θα τον αναφέρουμε ως Ομάρ Σαΐντ.

saeed2.jpg

Ομάρ Σαΐντ

Στο ίδιο άρθρο του CNN, ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Μάγκνους Ράνστορπ δηλώνει: «Συνδέεται επίσης [ο Ομάρ Σαΐντ] με το οικονομικό δίκτυο που χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του Μπιν Λάντεν, και συνεπώς αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό άτομο… επειδή διακινεί χρήματα μεταξύ διαφόρων στελεχών, και αποτελεί σύνδεσμό μεταξύ της [ηγεσίας της] Αλ Κάιντα και των απλών μαχητών της».

Ο Ομάρ Σαΐντ, που παρεμπιπτόντως είχε σπουδάσει και στο London School of Economics, και φέρεται ως ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, απελευθερώθηκε από τις ινδικές φυλακές κατόπιν μιας αεροπειρατείας που είχε τεράστιες ομοιότητες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου. Και –επιπλέον!– είχε εμβάσει το καλοκαίρι του 2001 ένα ποσό που ξεπερνούσε τις 100.000 δολάρια στον Μοχάμεντ Άττα! Και μετά τις επιθέσεις της 11-9 είχε συναντηθεί με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν!

Πρόκειται για οκτάστηλη είδηση στην πρώτη σελίδα: ισλαμιστής τρομοκράτης, με προσωπικές σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν, που χρηματοδότησε τους αεροπειρατές!

Και όμως…

Ξαφνικά το όνομα του Ομάρ Σαΐντ και το ζήτημα της χρηματοδότησης των αεροπειρατών χάνεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το άρθρο του CNN της 8ης Οκτωβρίου 2001 ήταν το τελευταίο που εμφανίστηκε στα αμερικανικά μέσα για διάστημα αρκετών μηνών.

Τι είχε συμβεί και τα αμερικανικά μέσα αγνόησαν το σημαντικό αυτό ζήτημα;

Απλώς, την επομένη της δημοσίευσης του άρθρου από το CNN η εφημερίδα της Ινδίας The Times of India, στις 9 Οκτωβρίου, προχώρησε σε μία αποκάλυψη που, υπό «κανονικές συνθήκες», θα προξενούσε σάλο:

«Ενώ το γραφείο δημοσίων σχέσεων της ISI ισχυριζόταν ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της υπηρεσίας στρατηγός Μαχμούντ Αχμάντ συνταξιοδοτήθηκε μετά την απομάκρυνσή του [σ.σ. από τη θέση του στην ISI] τη Δευτέρα [σ.σ. 8 Οκτωβρίου], η αλήθεια είναι πιο συγκλονιστική. Υψηλά ιστάμενες πηγές επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ο στρατηγός έχασε τη θέση του εξαιτίας των “στοιχείων” που προσκόμισε η Ινδία για να αποδείξει τους δεσμούς του με έναν από τους καμικάζι που κατέστρεψαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Οι αρχές των ΗΠΑ απαίτησαν τον εξοβελισμό του αφού πρώτα επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι 100.000 δολάρια εστάλησαν από το Πακιστάν στον αεροπειρατή Μοχάμεντ Άττα από τον Αχμάντ Ουμάρ Σεΐχ [σ.σ. Ομάρ Σαΐντ] τη υποδείξει του στρατηγού Μαχμούντ. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η Ινδία συνεισέφερε σημαντικά στην απόδειξη της σχέσης μεταξύ της μεταφοράς χρημάτων και του ρόλου που έπαιξε ο απολυθείς αρχηγός της ISI. Παρότι δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες, είπαν ότι οι πληροφορίες των Ινδών, συμπεριλαμβανομένου του κινητού τηλεφώνου [σ.σ. του Ομάρ Σαΐντ], βοήθησαν το FBI στην εξακρίβωση και στην απόδειξη της σχέσης.»

Υπό «κανονικές συνθήκες»…

Ο χρηματοδότης των αεροπειρατών δρούσε για λογαριασμό του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν! Αν αυτό δεν είναι είδηση τότε τι είναι;

Ο Μαχμούντ Αχμάντ τον Αύγουστο του 2001 στέλνει, μέσω του Ομάρ Σαΐντ, περισσότερα από 100.000 δολάρια σε δύο λογαριασμούς του Άττα στη Φλόριντα, και τουλάχιστον επί μία εβδομάδα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου έχει «επαφές ρουτίνας» ανταποδίδοντας τόσο την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Τζωρτζ Τένετ στο Πακιστάν στις αρχές του καλοκαιριού, όσο και αυτή που είχαν πραγματοποιήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών για τις μυστικές υπηρεσίες. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μαχμούντ στις ΗΠΑ τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν των επιθέσεων…

Το ζήτημα της χρηματοδότησης είχε πρωτοεμφανιστεί στον τύπο στις 18 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, όταν και επιβλήθηκε στα μέσα «σιγή ασυρμάτου», είχε λάβει χώρα ένα απίστευτο μπαράζ δημοσιευμάτων σε βρετανικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπου «έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» από τα ψευδώνυμα και τις κατάλληλα διοχετευμένες πληροφορίες από τις διάφορες υπηρεσίες. Ένα από τα ψευδώνυμα με τα οποία αναφερόταν τότε ο Ομάρ Σαΐντ ήταν και το «Μουσταφά Αχμάντ» ή και το Μουσταφά Μοχάμεντ Αχμάντ, που έμοιαζαν με το όνομα του Μαχμούντ Αχμάντ, σε μια εμφανή προσπάθεια θολώματος των νερών όσον αφορά στη χρηματοδότηση των αεροπειρατών. Και κατόπιν «σιωπή» μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2001, το Associated Press σπάει –τρόπος του λέγειν– τη σιωπή όσον αφορά στον χρηματοδότη:

«Ο Σαΐχ Σαΐντ, γνωστός επίσης ως Σαντ αλ Σαρίφ και Μουσταφά Αχμάντ αλ Χισάουι. Ο Σαουδάραβας Σαΐντ, 33 ετών, είναι γαμπρός του Μπιν Λάντεν και υπεύθυνος των οικονομικών του. Ο Σαΐντ βρίσκεται με τον Μπιν Λάντεν από την εποχή που αυτός βρισκόταν στο Σουδάν. Ο Σαΐντ φέρεται ότι έστειλε χρήματα στον Άττα για την προετοιμασία των επιθέσεων της 11-9, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.»

Και έτσι το Associated Press κατάφερε να αντικαταστήσει έναν 28χρονο Πακιστανό ισλαμιστή που είχε σχέσεις με την ISI (τον Ομάρ Σαΐντ) με έναν 33χρονο Σαουδάραβα (τον Σεΐχ Σαΐντ) που είχε οικογενειακούς δεσμούς με τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αλλά η εξίσωση του πρακτορείου (Σαντ αλ Σαρίφ = Σεΐχ Σαΐντ = Μουσταφά Αχμάντ = χρηματοδότης της 11-9) ελάχιστη σημασία είχε πια. Ολόκληρος ο πλανήτης «ήξερε» πια ποιος ήταν ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λίγες μόνον ημέρες πριν, στις 13 Δεκεμβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο «ομολογίας» του Μπιν Λάντεν, το οποίο είχαν ανακαλύψει (προφανώς με τη βοήθεια της θείας πρόνοιας) οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Το γεγονός ότι σ’ αυτό εμφανίζεται ένας σαφώς πιο παχύς από το συνηθισμένο Οσάμα Μπιν Λάντεν με πιο πλατύ πρόσωπο και μικρότερη μύτη αποδεικνύει ότι ο Οσάμα, και μόνον ο Οσάμα, ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου…

Μαχμούντ Μουσταφά; Μοχάμεντ Αχμάντ, Μαχμούντ Αχμάντ; Ποιος νοιαζόταν πια για τον χρηματοδότη των αεροπειρατών; Κανείς. Για την απομάκρυση του Μαχμούντ Αχμάντ από τη θέση του; Εντάξει, όλο και κάτι δημοσιεύτηκε. Ο Μαχμούντ Αχμάντ ήταν ο προστάτης των Ταλιμπάν, οπότε ο πρόεδρος Μουσάραφ τον απομάκρυνε από τη θέση του κ.λπ. κ.λπ.

Η τύχη του Ομάρ Σαΐντ

Η Ινδία θα πλήρωνε φυσικά (;!) τις πληροφορίες που η κυβέρνησή της έδωσε στις αμερικανικές αρχές σχετικά με τις σχέσεις Ομάρ Σαΐντ – Μαχμούντ Αχμάντ – Μοχάμεντ Άττα.

Η αντίδραση της «Αλ Κάιντα» ήταν άμεση: Την 1η Οκτωβρίου 2001, η τρομοκρατική επίθεση στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Κασμίρ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 38 ατόμων. Η Ινδία βρισκόταν πια στο στόχαστρο της «Αλ Κάιντα»… Στις 13 Δεκεμβρίου έκρηξη βόμβας στο κτήριο του Κοινοβουλίου στο Δελχί. Στις 22 Ιανουαρίου 2002, επίθεση ενόπλων στο Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Καλκούτας. Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί και 21 πολίτες τραυματίες. Οι ένοπλοι ξεφεύγουν.

Την επόμενη ημέρα, ο Ντάνιελ Περλ, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, εξαφανίζεται στο Καράτσι του Πακιστάν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Περλ ερευνούσε τις σχέσεις μυστικών υπηρεσιών (ISI) και τρομοκρατίας («Αλ Κάιντα»). Η εφημερίδα του εμφανίστηκε «αξιοσημείωτα κουμπωμένη», αρνούμενη να αποκαλύψει το τι ακριβώς ερευνούσε ο Περλ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών ο Περλ είχε δημοσιεύσει άρθρα σύμφωνα με στα οποία η ISI υποστήριζε την τρομοκρατική οργάνωση Τζεΐς-ι-Μοχάμεντ, ακόμα και μετά τους ισχυρισμούς του Μουσάραφ ότι η οργάνωση είχε τεθεί εκτός νόμου. Πιθανώς την περίοδο της απαγωγής του ο Περλ να ερευνούσε τις στενότατες σχέσεις της ISI και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

pearl.jpg

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ τη στιγμή της δολοφονίας του

Στις 31 Ιανουαρίου 2002, ο Περλ δολοφονείται από τους απαγωγείς του, αλλά η είδηση του θανάτου του γίνεται γνωστή μόλις στις 21 Φεβρουαρίου. Το πτώμα του θα βρεθεί μήνες αργότερα.

Την ευθύνη για την απαγωγή του Περλ την είχε αναλάβει μία πρωτοεμφανισθείσα οργάνωση (Εθνικό Κίνημα για την Αποκατάσταση της Πακιστανικής Κυριαρχίας), που είχε υποβάλει μία σειρά εξαιρετικά περίεργων αιτημάτων για την απελευθέρωση του Περλ (μεταξύ άλλων και την… πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Πακιστάν!) Εν τω μεταξύ, στις 29 Ιανουαρίου «ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος», πιθανότατα στέλεχος της ISI, διοχετεύει στον τύπο την πληροφορία ότι ο Περλ είναι εβραϊκής καταγωγής. Μόνον και μόνον για να εξασφαλιστεί ότι ο Περλ θα «βγει από τη μέση».

Στις 6 Φεβρουαρίου η πακιστανική αστυνομία, με τη βοήθεια του FBI, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος της απαγωγής του Περλ είναι ο Ομάρ Σαΐντ, και προβαίνει σε επίσημες ανακοινώσεις. Το ανθρωποκυνηγητό (;) που εξαπολύθηκε για τη σύλληψή του είχε αποτελέσματα, καθώς ο Ομάρ Σαΐντ «συνελήφθη» λίγες ημέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα των έξι αυτών ημερών δημοσιεύτηκαν στον διεθνή τύπο πληροφορίες σχετικά με την ανάμειξη του Ομάρ Σαΐντ στην αποστολή χρημάτων στον Μοχάμεντ Άττα, που φυσικά δεν ανέφεραν σε καμία περίπτωση το όνομα του Μαχμούντ Αχμάντ της ISI.

Μικρή λεπτομέρεια σχετικά με τη «σύλληψη» του Ομάρ Σαΐντ: ο Ομάρ Σαΐντ είχε παραδοθεί στις 5 Φεβρουαρίου στον Εζάζ Σαχ, πρώην ανώτατου στελέχους της ISI, που τότε ήταν διοικητής της επαρχίας του Πουντζάμπ. Τι ακριβώς συνέβη αυτή την εβδομάδα που ο Ομάρ Σαΐντ παρέμεινε στα χέρια της ISI; Ο ίδιος ο Ομάρ Σαΐντ είπε αργότερα ότι «οι [πακιστανικές] αρχές τον συνέλαβαν παράνομα και βασάνισαν δύο ακόμα συγκατηγορουμένους του για να δώσουν στην αστυνομία χρόνο ώστε να “κατασκευάσει” τις κατηγορίες εναντίον του». Είχε δηλώσει επίσης ότι «δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα. Δεν θέλω να δολοφονηθεί η οικογένειά μου»… Ο Ομάρ Σαΐντ θα ομολογήσει ότι είχε αναμειχθεί στη δολοφονία του Περλ, αλλά αργότερα θα ανακαλέσει την ομολογία του. Πιθανώς, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που βρισκόταν στα χέρια της ISI είχε φτάσει σε κάποια συμφωνία σχετικά με την ποινή που θα του επιβαλλόταν. Συμφωνία που αργότερα δεν τηρήθηκε από την «άλλη» πλευρά.

Όλως περιέργως την ίδια ακριβώς εβδομάδα που ο Ομάρ Σαΐντ βρισκόταν στα χέρια της ISI, ενώ ταυτόχρονα κατεζητείτο από την αστυνομία, ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Πέρβεζ Μουσάραφ επισκεπτόταν την Ουάσινγκτων. Και καθώς ο Μουσάραφ βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, στην Washington Post της 9ης Φεβρουαρίου δημοσιεύεται άρθρο που, εμμέσως πλην σαφώς, προσπαθεί να συνδέσει τον Ομάρ Σαΐντ και την απαγωγή του Περλ με Ινδούς αξιωματούχους. Εκεί, που μόλις τέσσερις μήνες πριν ο Ομάρ Σαΐντ ήταν ενεργούμενο της ISI, τώρα εμφανιζόταν ως πιόνι της Ινδίας! Το θόλωμα των νερών στις σκοτεινότερές του στιγμές.

Και επιπλέον. Στο ίδιο άρθρο δημοσιευόταν η πληροφορία ότι η αστυνομία του Πακιστάν είχε ζητήσει τη συνδρομή του φυλακισμένου ηγέτη της Τζεΐς-ι-Μοχάμεντ, Μασούντ Αζχάρ (που είχε συλληφθεί στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο αργότερα, χωρίς να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες, αφού θεωρείται πως ήταν υπεύθυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία), τον οποίο έπεισαν να τηλεφωνήσει από το κελί του στον Σαΐντ και να ζητήσει την απελευθέρωση του Περλ. Μόνον που ο Σαΐντ ήταν ήδη στα χέρια της ISI…Η παραπληροφόρηση στις καλύτερες στιγμές της.

Τα αμερικανικά μέσα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να «ξεθολώνουν» τα νερά, συνδέοντας τον Ομάρ Σαΐντ με την «Αλ Κάιντα» αλλά και «διεφθαρμένα» στοιχεία στους κόλπους της ISI, που «προσπαθούσαν να δείξουν στον Μουσάραφ και στον κόσμο ότι δεν ήταν εύκολο να τιθασευτούν… Ο Μουσάραφ κατάφερε να απαλλαγεί από τους εξτρεμιστές μετά την 11η Σεπτεμβρίου και να αντικαταστήσει τον σκληροπυρηνικό, φιλο-Ταλιμπάν αρχηγό της ISI…»

Η εξίσωση «ISI+Μαχμούντ Αχμάντ+Ομάρ Σαΐντ+100.000 δολάρια+Μοχάμεντ Άττα= Διεφθαρμένα στελέχη της ISI+φιλο-Ταλιμπάν Μαχμούντ Αχμάντ+Ομάρ Σαΐντ+Αλ Κάιντα+δολοφονία Περλ» όδευε προς λύση. Απέμενε η τακτοποίηση κάποιων λεπτομερειών.

Μία λεπτομέρεια είχε τακτοποιηθεί το φθινόπωρο του 2001, την περίοδο που το πρώτο σκέλος της εξίσωσης είχε «χαθεί» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τον Νοέμβριο είχε ασκηθεί από τις αμερικανικές αρχές δίωξη κατά του «Μουσταφά Αχμάντ» [Ομάρ Σαΐντ] όχι επειδή είχε στείλει χρήματα στον Άττα αλλά επειδή είχε συμμετάσχει στην απαγωγή δυτικών τουριστών και ενός Αμερικανού στην Ινδία το 1994. Στη δίωξη που με «αξιοσημείωτη» ταχύτητα –μόλις επτά χρόνια αργότερα, και ενώ ο Σαΐντ βρισκόταν στις ινδικές φυλακές από τον Νοέμβριο του 1994 ως τον Δεκέμβριο του 1999– άσκησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης φρόντισε να καλύψει τα νώτα του επισημαίνοντας την «αβεβαιότητα» όσον αφορά την αληθινή ταυτότητα του Ομάρ Σαΐντ. Σε περίπτωση που η ιστορία της χρηματοδότησης ερχόταν στην επιφάνεια, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Σχεδόν άριστα…

Μία δεύτερη λεπτομέρεια που έπρεπε να τακτοποιηθεί ήταν το υπαρκτό ζήτημα της αποστολής των χρημάτων και των πληροφοριών που είχαν οι ινδικές αρχές σχετικά με την εμπλοκή του Μαχμούντ Αχμάντ. Το ζήτημα διευθετήθηκε από τον ίδιο τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ που, όλως τυχαίως ασφαλώς, βρισκόταν στην Ινδία τις ημέρες που έγινε η τρομοκρατική ενέργεια στην Καλκούτα (Ομάρ Σαΐντ) και απήχθη στο Πακιστάν ο Ντάνιελ Περλ. Κατά την παραμονή του στην Ινδία, και μάλιστα την ίδια ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καλκούτα, ο Μιούλερ «ενημερώθηκε» από τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας της χώρας για τον άνθρωπο που είχε μεσολαβήσει ώστε να σταλούν τα 100.000 δολάρια στον Άττα., τον Αφτάμπ Ανσαρί. Ο Ανσαρί παλιός γνώριμος του Ομάρ Σαΐντ –είχαν γνωριστεί όταν ήταν και οι δύο έγκλειστοι στις ινδικές φυλακές– ασχολιόταν με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλως τυχαίως ασφαλώς, ο Ανσαρί ανέλαβε προσωπικά (!!!) την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Καλκούτα και, επίσης όλως τυχαίως, απελάθηκε άμεσα από το Ντουμπάι (όπου συνελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου) στην Ινδία (9 Φεβρουαρίου). Όλως τυχαίως τις ημέρες που ο Ομάρ Σαΐντ βρισκόταν «οικειοθελώς» στα χέρια της ISI. Τυχεράκιας ή εξαιρετικά ικανός ο κύριος Μιούλερ, που προφανώς φρόντιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επίλυση της εξίσωσης;

Ακόμα και οι The Times of India ανέκρουσαν πρύμναν όσον αφορά το πρώτο σκέλος της εξίσωσης ««ISI+Μαχμούντ Αχμάντ+Ομάρ Σαΐντ+100.000 δολάρια+Μοχάμεντ Άττα». Ο Ανσαρί ήταν πια τα hot news…

Στις 12 Φεβρουαρίου 2002, η κυβέρνηση του Πακιστάν επιχειρεί ανεπιτυχώς να εμποδίσει τη δημοσίευση ενός άρθρου στην εφημερίδα The News. Η εφημερίδα αποκάλυπτε τις σχέσεις Ομάρ Σαΐντ και ISI, βασισμένη σε πηγές της αστυνομίας..

Σύμφωνα με το άρθρο ο Ομάρ Σαΐντ είχε εμπλακεί άμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ινδίας και σ’ αυτό είχε την αμέριστη συμπαράσταση της ISI τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού. («Πυρήνες της Αλ Κάιντα»…) Την 1η Μαρτίου η ISI αναγκάζει την εφημερίδα να απολύσει τους τέσσερις δημοσιογράφους που υπέγραφαν το ρεπορτάζ και απαιτεί από τον εκδότη της να ζητήσει συγνώμη. Αυτός αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα…

Ο Ομάρ Σαΐντ καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πακιστάν σε θάνατο δια απαγχονισμού, στις 15 Ιουλίου 2002. Τρεις συγκατηγορούμενοί του καταδικάζονται σε 25 χρόνια κάθειρξη. Αργότερα αποδεικνύεται ότι ένας από αυτούς εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες. Ένας ταξιτζής –μάρτυρας κλειδί στη δίκη– αποδεικνύεται ότι ήταν αστυνομικός. Στη δίκη παρωδία ο δικαστής άλλαξε τρεις φορές. Κανένας δημοσιογράφος δεν επιτράπηκε να παρακολουθήσει την τρίμηνη διαδικασία. Μέχρι τότε η εξίσωση είχε λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Κανένα μα κανένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης δεν συνδέει το όνομα του Ομάρ Σαΐντ είτε με την Αλ Κάιντα είτε με την ISI. Το όνομά του, εκείνο της Αλ Κάιντα, τα 100.000 δολάρια, η ISI, ο στρατηγός Αχμάντ δεν αναφέρθηκαν ποτέ στο ίδιο άρθρο. Ο Ομάρ Σαΐντ δεν ήταν παρά ο εγκέφαλος πάμπολλων τρομοκρατικών επιθέσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Έτσι μπορούσε να μείνει κρυφός ο ρόλος του για τα όσα προηγήθηκαν της 11ης Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχοι του FBI, που ανέκριναν τον Ομάρ Σαΐντ τον Φεβρουάριο του 2002, «λησμόνησαν» να τον ρωτήσουν για τα όσα αφορούσαν στην εμπλοκή του στη χρηματοδότηση των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακόμα και μετά την καταδίκη του, οι αμερικανικές αρχές δεν ασχολήθηκαν με τις σχέσεις του Ομάρ Σαΐντ με την Αλ Κάιντα. Προφανώς κάποιοι νιώθουν εξαιρετικά «ασφαλείς» όσο ο Ομάρ Σαΐντ βρίσκεται στις «ασφαλείς» φυλακές του Πακιστάν…

Σήμερα, οι πάντες είναι πεπεισμένοι ότι ο Ομάρ Σαΐντ δεν είχε καμία σχέση με την απαγωγή του Περλ. Πακιστανοί που το όνομά τους ενεπλάκη στην απαγωγή, φέρεται να έχουν στενές σχέσεις με την ISI. Κάποιοι απ’ αυτούς εξαφανίστηκαν ή βρέθηκαν νεκροί.

Οι παράπλευρες απώλειες του Νέου Περλ Χάρμπορ…

Σημερινό Quiz

Ποιος αστέρας, πακιστανικής καταγωγής, της διεθνούς «αριστερόφρονης και εναλλακτικής» δημοσιογραφίας, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και στη χώρα μας, είναι ανιψιός ενός πρώην διευθυντή της ISI -των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν- που τον βοήθησε να διαφύγει στο εξωτερικό όταν είχε προβλήματα με την «αριστερή» δράση του;

Η απάντηση στην αυριανή session. Ο νικητής κερδίζει ένα αντίτυπο από το τελευταίο βιβλίο του «αστέρα», όταν αυτό εκδοθεί μεταφρασμένο στα ελληνικά. Αν υπάρξουν περισσότεροι του ενός νικητές θα γίνει κλήρωση για να αναδειχθεί ο ένας και μοναδικός τυχερός. Εγώ ούτε θείους έχω, ούτε χρηματοδότες…

Advertisements
Κατηγορίες:Τρομοκρατία
Αρέσει σε %d bloggers: