Αρχική > Χωρίς κατηγορία > Ubuntu II: The Sequel

Ubuntu II: The Sequel

10/10/2006

Το άει σιχτίρ στα Ζουλού πώς λέγεται;

Τις περιπέτειές μου με το Ubuntu ασφαλώς και τις ενθυμείσθε. Υπάρχει και συνέχεια.

Χθες, λοιπόν, επειδή κάτι δεν μου καθόταν με τις κατατμήσεις του δίσκου -το Ubuntu με το έτσι θέλω είχε «ιδιοποιηθεί» τα δύο τρίτα του σκληρού δίσκου [δικό μου το λάθος, πάντως]- είπα να κάνω μια καινούργια εγκατάσταση – σιγά τα ωά για έναν… παλαίμαχο.

Περιέργως πως όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Η δεύτερη κατάτμηση έμεινε αδιάθετη για το Ubuntu, κι έτσι κι εγώ σκέφτηκα να τη φορμάρω με το CD των παραθύρων. Το σκέφτηκα και το έκανα – πέντε λεπτά δουλειά. Πάω, στη συνέχεια, να μπω στου Ubuntu – πάπαλα! Γιατί καλό μου; Τι σε πειράζει εσένα τι κάνω εγώ με ένα τμήμα δίσκου που για σένα είναι «αδιάθετο»; Δεν μου απάντησε…

Δεν πειράζει. Καλός άνθρωπος είμαι, απεριόριστη υπομονή έχω.

Έτσι σήμερα το μεσημέρι, αποφάσισα να κάνω μια νέα -και τελευταία- εγκατάσταση και, επιπλέον, να παίρνω στιγμιότυπα από το desktop [με το Print Scrn], να γράφω κάποια e-mail με το τι γινόταν, και στη συνέχεια να τα συγκεντρώσω σε ένα post για κάθε ενδιαφερόμενο. [Νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό και είναι και ο πιο απλός, αφού με το Ubuntu καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκατάστασης είχα σύνδεση με το Internet].

Όλα πήγαν καλά – ή περίπου. Στο τέλος είχα καμιά δεκαριά e-mail με 20 φωτογραφίες και αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση, είχα εγκατεστημένο και το Ubuntu, τι μου έλειπε; Μια σωστή και καλή ανάλυση για την οθόνη… [και κάποια καινούργια fonts ήταν απαραίτητα, και η κάρτα ήχου που δεν λειτουργούσε…]

Πάω στην τεκμηρίωση του Ubuntu, αναζητώ «nvidia», εμφανίζεται μια σελίδα με αναλυτικότατες οδηγίες, τις εφαρμόζω κατά γράμμα και, στο τέλος, κάνω επανεκκίνηση.

[…]

Κι έμεινα να κοιτάζω μια μαύρη οθόνη με διάφορες άγνωστες λέξεις σε μένα -στη γλώσσα των Ζουλού, των Παπούα, θα σας γελάσω- και να μην μπορώ να ξαναμπώ στο Ubuntu. Κι από πάνω, ένιωθα και σαν μ@λ@κ@ς που έχασα τζάμπα και βερεσέ τόσες ώρες από τη ζωή μου, για να βρεθώ από τα υπέροχα παράθυρα μέσα στα μαύρα λαγούμια μιας γραμμής εντολών…

Γραμμή εντολών;!

Εν έτει 2006;! Αφήστε, ρε boys! Εγώ ένας απλός χρήστης είμαι, δεν είμαι προγραμματιστής όπως κι ελόγου σας. Κι ούτε κι ο χρόνος μου είναι χρήμα. Άνεργος γραφιάς είμαι. Αλλά όχι κι έτσι!

Σε καναδυό-τρία τέρμινα ίσως και να τα ξαναπούμε. Ως τότε Aei Shihtir!

Advertisements
Κατηγορίες:Χωρίς κατηγορία Ετικέτες:
 1. 10/10/2006 στο 22:35

  Το πλέον θλιβερό είναι ότι «μας κρατάει» ο Γκέητζ απ’ τον «μεζέ».

 2. 10/10/2006 στο 22:49

  Δεν μας κρατάει μόνον αυτός. Κι οι άλλοι αυτό προσπαθούν να κάνουν. Διότι καλοί οι Linux-άδες και άγιοι, αλλά μ’ αυτά που κάνουν τι θέλουν να πετύχουν; Να πουλάνε… υποστήριξη; Μάλλον… Εγώ σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγω.

  Διότι ας υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος νεόφυτος που διαλέγει για οικονομικούς λόγους να μπει στο Linux. Αν δεν αυτοκτονήσει το πρώτο 24ωρο τι θα κάνει;

  Παρόλα αυτά διατηρώ θετικές εντυπώσεις για το Ubuntu. Αξίζει τον κόπο ρε γ…το να υπάρχει και κάτι άλλο. Αλλά να είναι ευκολόχρηστο κι όχι…

 3. kgv
  11/10/2006 στο 11:05

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ» ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ:

  1.
  ΤΟ UBUNTU/KUBUNTU ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΛΛΛ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ.

  2.
  ΕΙΝΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ.

  3.
  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ M$ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ VIRUSES, LICENSES ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΗ ΑΗΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

  4.
  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΛΑ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

 4. 11/10/2006 στο 12:02

  Η «περιγραφή» είναι ακριβής. Εφαρμόζω επακριβώς τις οδηγίες για να εγκαταστήσω κάποια drivers για την κάρτα γραφικών, πατάω CTRL-ALT-BACKSPACE για να ξαναρχίχω τον X server -ό,τι κι αν είναι αυτό- και τέλος. Ό,τι και να κάνω μου βγάζει μια μαύρη οθόνη με τη γραμμή εντολών. Να την κάνω τι; Θέλω ένα σύστημα να δουλεύει.

  1. Σαφώς και το Ubuntu είναι για τελικούς χρήστες. Αλλά εγώ ως χρήστης δεν μπορώ να έχω παράπονα με τους προγραμματιστές; Με τα τρισκατάρατα Windows το πολύ-πολύ να κάνεις μια εγκατάσταση πάνω στην παλιά και όλα είναι πάλι εκεί. Εδώ δεν ξέρω τι γίνεται. Αρχάριος χρήστης είμαι που είχα -και εξακολουθώ να έχω- κάθε καλή διάθεση. Αλλά όχι και να κάτσω να μάθω όλα αυτά τα αλαμπουρνέζικα για να γράφω εντολές.

  2. Ναι, γι’ αυτούς που ο χρόνος είναι χρήμα. Αν, λέω αν, είχα δουλέψει στο Ubuntu και είχα σώσει εκεί την εργασία μου, τι θα είχε γίνει;

  3. Σαφώς, σαφέστατα έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά…

  4. Στην περίπτωσή μου δεν ήταν ούτε απλά, και πολύ περισσότερο ούτε σίγουρα κι ούτε αποτελεσματικά. Μια κάρτα γραφικών ήθελα να αναγνωρίσει το σύστημα. Τόσο δύσκολο είναι; Στα windows κατεβάζεις το πρόγραμμα, κάνεις ένα κλικ και τέλειωσες. Εδώ που είναι η απλότητα; Σύμφωνα με τις επίσημηες οδηγίες του Ubuntu ακολουθείς έξι βήματα «to enable restricted packages» [ήταν ενεργοποιημένο από μόνο του, πάντως] και άλλα έντεκα [11] για να εγκαταστήσεις και να ενεργοποιήσεις τους οδηγούς. Έλεος! Και δεν μιλάμε για καμιά άγνωστη κάρτα…

 5. kgv
  11/10/2006 στο 13:13

  Η ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΡΥΘΜΙΣΗ! ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ Live CD ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ «bootΑΡΕΙ», ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ USB ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ «ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ» ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ.

  ΕΧΕΤΕ VoIP; ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ conference call ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ

 6. Ανώνυμος
  11/10/2006 στο 13:22

  αποσο ξερω ως προσφατος χρηστης λινουξ και δραπετης απο τη μικροσοφτ:

  σε διπλο συστημα μικροσοφτ+λινουξ: πρωτα εγκαθιστουμε windows κ μετα λινουξ (διοτι το λινουξ αναγνωριζει την υπαρξη windows αλλα το αναποδο δεν ισχυει)

  δοκιμασε στην γραμμη εντολων την εντολη: starx

 7. Ανώνυμος
  11/10/2006 στο 13:22

  διορθωνω: startx

 8. 11/10/2006 στο 14:20

  @ kgv

  Ευχαριστώ για την προσφορά βοήθειας. Η κάρτα δεν αναγνωρίστηκε αυτόματα. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο με την ανάλυση [στα 1280Χ κάτι (δεν θυμάμαι ακριβώς) αλλά και σε άλλες αναλύσεις έδινε ανανέωση οθόνης στα 60KHz και είναι αδύνατον να δουλέψεις μ’ αυτό. Από την άλλη όλα τα χρώματα -αυτού του blog, για παράδειγμα- ήταν φλουταρισμένα. Άρα χρειαζόμουν τους οδηγούς. Κάτι πήγε στραβά. Όταν μου περάσει η τσαντίλα, θα ξαναδοκιμάσω, γιατί μ’ άρεσε [ρε γμτ] η όλη φάση με το Ubuntu.

  @ Anonymous
  Ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω, και θα επανέλθω…

 9. Ανώνυμος
  11/10/2006 στο 15:06

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο Anonymous ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ. ΠΡΩΤΑ ΤΑ M$ WIN ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ LINUX.

  OTAN TO Live CD ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ Forums ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ!

  ΔΕΝ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ «ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΟΛΗ ΦΑΣΗ» ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ!

 10. 11/10/2006 στο 16:08

  @ Anonymous 1

  Τα windows είναι ήδη εγκατεστημένα. Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα όλες αυτές τις ημέρες. Το startx δεν βοήθησε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναγνωρίζει καν οθόνη «Fatal server error – no screen found». Δοκίμασα διάφορα που βρήκα στο http://wiki.x.org [τη διεύθυνση τη δίνει το ubuntu όταν παρουσιάζεται το σφάλμα] και στο site της nvidia, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Είμαι κι αγράμματος από Linux.

  @ Anonymous 2 [kgv?]

  Τελικά, αφού δοκίμασα τα διάφορα -χωρίς αποτέλεσμα- είπα να ξαναδοκιμάσω την εγκατάσταση. Πάπαλα. Τελικά κόλλησε το Live CD και όλη η οθόνη έδειχνε ένα μυστήριο ομιχλώδες μπλε-γκρι χρώμα – αν έχει καμιά σημασία. Που μάλλον έχει. Γιατί χτες την ώρα που γινόταν η εγκατάσταση χρειάστηκε να φύγω για λίγο, ελπίζοντας να προλάβω να γυρίσω, αλλά άργησα και κατά την επανεκκίνηση είχε κολλήσει δείχνοντα το ίδιο μπλε-γκρι χρώμα και στο βάθος το desktop. Δεν έδωσα σημασία, επανεκκίνησα το σύστημα και μετά δοκιμάζοντας τους οδηγούς της nvidia κόλλησε πάλι. Οπότε υποψιάζομαι και συ μάλλον το επιβεβαιώνεις ότι υπήρξε μάλλον πρόβλημα με το LiveCD παρά με τους οδηγούς.

  Αυτή τη στιγμή γράφω από το Live CD και προχωρώ ευθύς αμέσως σε νέα εγκατάσταση. Φορμάρισα ήδη τη δεύτερη κατάτμηση του δίσκου [στην πρώτη υπάρχουν τα win].

  Μαζόχας; Δε νομίζω.

  Μ’ αρέσει η όλη φάση – κι ας λες εσύ. Χιλιάδες πράγματα είναι «σωστά» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνουμε κιόλας. Ειδικά αν δεν μας αρέσουν.

  Σας ευχαριστώ. Συνεχίζω ακάθεκτος. Viva Ubuntu!

 11. kgv
  11/10/2006 στο 18:36

  🙂

  ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ:

  ΜΕ ΤΟ Live CD ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΛΕΙΑ; ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ; ΕΧΕΙ ΗΧΟ; ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΛΕΙΤΟΤΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

  ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ partition ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΓΙΑ linux!

  ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ Kubuntu. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΛΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ KDE ΑΝΤΙ ΤΟΥ GNOME! ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΩ!

 12. Anonymous 1
  12/10/2006 στο 12:56

  Σε διπλο συστημα linux – windows η πρακτικοτερη λυση ειναι δυο δισκοι, ενας για το καθενα, ωστε να γλυτωσεις τους μπελαδες με τις κατατμησεις. Το λεω αυτο για να σε κανω να πεταξεις τα windows! 🙂

 13. 12/10/2006 στο 21:28

  Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το διπλό σύστημα στον ίδιο δίσκο. Όλες αυτές τις ημέρες ούτε θυμάμαι πόσες φορές δημιούργησα, έσβησα, φορμάρισα partitions και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα. Η partition των Windows είναι εκεί όπως και πριν. Με λίγη προσοχή αποκλείεται να πάει κάτι λάθος.

  To μεγάλο πρόβλημα δεν ήταν οι κατατμήσεις. Κουτσά-στραβά μ’ αυτές τα κατάφερνα. Όπως λέει και ο kgv το πρόβλημα μάλλον ήταν με το Live CD. Σίγουρα, δηλαδή. Τώρα, τι ακριβώς είχε πάει λάθος, άγνωστο. Στο κατέβασμα, στο γράψιμο;

  Διαβάζοντας το σχόλιο του kgv χτες σκέφτηκα να ξανακατεβάσω το ubuntu. Αλλά κατέβασα τελικά το kubuntu – το ίδιο πράγμα είναι και τα δύο με διαφορετικά γραφικά. Είχα δει κάποια στιγμή το Kde στο ubuntu και μ’ άρεσε.

  Και ω του θαύματος -ποιο θαύμα, προφανώς δεν είχε πρόβλημα το CD- όλα πήγαν στην εντέλεια. Εκεί που με το προηγούμενο είχα ατέλειωτα προβλήματα με τις partition εδώ με τη μία όλα πήγαν περίφημα. Και είχα ό,τι απίθανο. Δυο partitions για τα παράθυρα και άλλες δύο για το λίνουξ, τις αναγνώρισε όλες, έγινε η εγκατάσταση, έχω άριστη πρόσβαση στις δύο partitions των παραθύρων, η κάρτα ήχου αναγνωρίστηκε αυτόματα -άσχετο αν μετά έκανα κάποια βλακεία και τα CD ήχου δεν ακούγονται [διορθώνεται, θέλει ψάξιμο] – τα drive της οθόνης επιτέλους τα βλέπω, έχω και πάλι κάποια -προσωπικά- προβλήματα με την ανάλυση, αλλά αυτό είναι ζήτημα της οθόνης μάλλον, φόρτωσα άνετα fonts από τα windows, ο επεξεργαστής κειμένου -και τα υπόλοιπα- είναι εφάμιλλος του Word – και με εφάμιλλο ορθογραφικό έλεγχο στα ελληνικά, δεκάδες προγραμματάκια για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς — από τις sticky notes, ως προγράμματα για ό,τι είδους δημιουργία και αναπαραγωγή Cd και Dvd. Δεν απομένει παρά διάβασμα και ψάξιμο. Δεν είναι λίγα αυτά που μου φαίνονται αλαμπουρνέζικα, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις που θέλω να κάνω. Όλα τα υπόλοιπα είναι a piece of cake.

  Όση ώρα κάνουν να εγκατασταθούν τα windows, σε τόση ώρα εγκαθίσταται και το Kubuntu, αλλά και δεκάδες εφαρμογές – ό,τι μπορεί να χρειαστεί ακόμα κι ένας απαιτητικός χρήστης. Κι όλα δωρεάν!

  Ευχαριστώ τους kgv και anonymous για τις συμβουλές και την υπομονή τους.

  Συγνώμην από όλους τους υπόλοιπους αν σας ζάλισα με τα διάφορα.

  Τέλος, ζητώ σεμνά και ταπεινά συγνώμην από τους ανθρώπους του Ubuntu για τα… μπινελίκια.

 14. kgv
  13/10/2006 στο 17:02

  «ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας απαιτητικός χρήστης» ΑΝΕΥ «ακόμα». ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ! 🙂

 15. 13/10/2006 στο 17:08

  Ενταξει. ΑΝΕΥ «ακομα»!

 16. Ανώνυμος
  15/10/2006 στο 11:25

  Όταν κατεβάζεις κάποια διανομή, πριν την κάψεις σε cd να ελέγχεις το MD5 checksum. Είναι ένας αλγόριθμος που ελέγχει την ακεραιότητα του αρχείου που κατέβασες, τις τιμές MD5 τις βρίσκεις στην ιστοσελίδα του αρχείου ή σε κάποιο κείμενο που το συνοδεύει. Αν κάνεις και έλεγχο πιστότητας εγγραφής του cd (verification) ακόμη καλύτερα.

 17. 15/10/2006 στο 13:09

  Η αλήθεια είναι ότι δεν τα είχα ελέγξει – κάποιο link για το MD5 δεν λειτουργούσε- δεν έδωσα περαιτέρω σημασία. Το έψαξα μετά το σχόλιό σου, το Kubuntu δεν είχε πρόβλημα.

  Τελικά μάλλον είμαι άτυχος μ’ όλη αυτή την ιστορία του Linux. Έχω ήδη δοκιμάσει τρεις διανομές [Ubuntu, Kubuntu, Suse], και έχω και στις τρεις τα ίδια προβλήματα [προφανώς με τον πυρήνα του Linux]. Σημειωτέον ότι το Suse το εγκατέστησα από το DVD του περιοδικού Linux Format, άρα -υποθέτω- δεν είχε πρόβλημα ακεραιότητας.

  Η ανάλυση της οθόνης είναι απαράδεκτη και στις τρεις περιπτώσεις. Στα Windows όλα είναι μια χαρά στα 1024Χ768, στο Linux η ίδια ανάλυση είναι κάτι σαν 800Χ600. Τα γράμματα και τα χρώματα είναι ελαφρώς φλουταρισμένα. Αν δοκιμάσω στα 1280 υπάρχει το πρόβλημα ότι η οθόνη μου υποστηρίζει μόνον τα 60Hz και έχει αυτό το ανεπαίσθητο τρεμοσβήσιμο. Είναι αδύνατον να κάνεις οτιδήποτε για ώρα. Κι όλα αυτά κανονικά: με τους οδηγούς της nvidia και με αναγνωρισμένο το μοντέλο της οθόνης. Δεν ξέρω ποια είναι -και αν υπάρχει- η λύση.

  Από την άλλη έχω πρόβλημα και με την κάρτα ήχου. Στο Kubuntu για παράδειγμα, παίζει κανονικά μουσική από το CD, αλλά μόλις κάνω εγκατάσταση δεν ακούω τίποτα ούτε από CD ήχου ούτε από DVD ταινίας. Το πρόβλημα έγκειται μάλλον στο ότι έχω δύο κάρτες ήχου: μία ενσωματωμένη στη μητρική και μία ανεξάρτητη. Στα windows όλα πάνε καλά. Το Linux τις αναγνωρίζει και τις δύο, αλλά ανεξάρτητα από το ποια επιλέγω δεν ακούω τίποτα.

  Προς το παρόν έχω απομείνει με το Suse, αλλά κι αυτό μετράει μέρες αν όχι ώρες. Πολύ βαρύ για τα γούστα μου. Θα ξαναβάλω το Kubuntu κι ελπίζω ψάχνοντας να βρω κάποια λύση.

  Ευχαριστώ και καλή ψήφο!

 18. Ανώνυμος
  16/10/2006 στο 13:27

  Στο kubuntu δοκιμασε το εξης: system settings -> display -> hardware tab

  Στο «grafics card» μπαινεις σε administrator mode και επιλεγεις την καρτα σου απο τους κατασκευαστες που υπαρχουν η την πλησιεστερη.
  Μετα πηγαινεις στο «monitor» και επιλεγεις το δικο σου στους κατασκευαστες, αν υπαρχει, η καποιο «γενικο» αναλογα με την αναλυση και τα Hz που ανεβαζει η οθονη σου.
  Μετα κανε logout και επενεκκινησε τον x-server και ξανα login. Η αναλυση θα αλλαξει σε αυτο που ορισες.

  Για τον ηχο πας system setting -> sound & multimedia
  Στο «sound system» πηγαινεις στο harware tab και επιλεγεις με τη μεθοδο της δοκιμης και λαθους καποια απο τις συσκευες.
  Για το cd πηγαινε στο «audio cd» και επελεξε το «specify cd device» /dev/cdrom.

  Αν θελεις γραψε και τη συνθεση του συστηματος:
  μητρικη, chipset
  επεξεργαστη
  μνημη
  καρτα γραφικων
  καρτα ηχου
  καρτα δικτυου
  adsl modem/router
  cd, dvd, cdr, dvd r/w
  για να δω αν υπαρχει ασυμβατοτητα με καποιο συγκεκριμενο κομματι.

 19. 17/10/2006 στο 01:27

  Το πρόβλημα με τον ήχο λύθηκε. Είχα δοκιμάσει κι αυτά που προτείνεις χωρίς αποτέλεσμα.

  Η λύση ήταν απλούστατη – γιατί να μην το σκεφτώ νωρίτερα, γμτ;

  Απενεργοποίησα την κάρτα ήχου στη μητρική! Απλό ε;

  Με την ανάλυση -τα φλουταρισμένα γράμματα- το πρόβλημα παραμένει. Κάτι απλό θα είναι, το ψάχνω.

  Ευχαριστώ θερμότατα για τη βοήθεια και συγνώμην για τη φασαρία.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: