Αρχική > Αφασιαλάνδη > Αθήνα ντουβαρόπηχτρα…

Αθήνα ντουβαρόπηχτρα…

11/10/2006

picture1.jpg

«Αθήνα, ντουβαρόπηχτρα στης Γης το δαχτυλίδι!«

Είχε πει κάποτε ο αρχιτέκτων Άγγελος Σιάγας [1899-1987], που, όπως έλεγε και ο ίδιος, «διήγον την ζωήν μου εν κατατρεγμώ, συκοφαντία και πενία».

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για έναν άνθρωπο που έλεγε ότι, «Δυστυχώς, δύο υπήρξαν και είναι οι κυριαρχικοί ρυθμισταί της ζωής και εξελίξεως των πόλεών μας και οικισμών εν γένει: 1ον Η παντός είδους συναλλαγή και 2ον Η κειμένη νομοθεσία».

Θυμήθηκα τον Άγγελο Σιάγα κοιτάζοντας τη φωτογραφία του Paul Paron des Granges, τραβηγμένη στα τέλη του 19ου αιώνα, και όπου φαίνονται η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, οι στύλοι του Ολυμπίου Διός και, στο βάθος, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας.

Και σε πρώτο πλάνο…

… σε πρώτο πλάνο δεσπόζει ένα υπέροχο δέντρο [πεύκο, πλάτανος;] που «πήγε και φύτρωσε» καταμεσής της λεωφόρου και που αργότερα το έκοψαν γιατί θα ενοχλούσε τους εποχούμενους.

Και θυμήθηκα και το κίνημα των Πρόβος [Provos] στην Ολλανδία που, πριν από σαράντα χρόνια, τα πρωινά της Κυριακής άνοιγαν τρύπες στη μέση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων και φύτευαν δέντρα.

Και θυμήθηκα ότι την ερχόμενη Κυριακή καλούμαστε να αναδείξουμε τους νέους μας τοπικούς άρχοντες.

Αλλά δεν άκουσα κανέναν από τους υποψήφιους δημαρχαραίους της Αθήνας, όπου ψηφίζω, να προτείνει δενδροφύτευση καταμεσής των λεωφόρων.

Γι’ αυτό κι εγώ σκέφτομαι να τυπώσω τη φωτογραφία και να ψηφίσω δενδροφύτευση καταμεσής των λεωφόρων!

ΥΓ. Τα στοιχεία για τον Άγγελο Σιάγα προέρχονται από το βιβλίο του καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Χολέβα, Ο Αρχιτέκτων Άγγελος Ι. Σιάγας, εκδ. Παπασωτηρίου, Αθήνα 1992, ενώ η φωτογραφία είναι έκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και του Δήμου Αθηναίων. Στους Πρόβος ήταν αφιερωμένο ένα ολόκληρο τεύχος [# 9] του περιοδικού Πεζοδρόμιο, εκδ. Διεθνής Βιβλιοθήκη, Αθήνα 1979.

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη
 1. 12/10/2006 στο 21:20

  Και μην ξεχνάς! Καπακώσαμε και τα ποτάμια (δεν εννοώ τους χειμάρους…)

  Μην είμαστε όμως και άδικοι! Έχουμε γεμίσει μπαλκόνια για να βάζουμε τις σφουγγαρίστρες…

 2. 12/10/2006 στο 21:37

  Ευτυχώς που υπήρχαν τα ποτάμια και έγιναν κάποιες λεωφόροι, ευτυχώς που υπήρχαν ρέματα και χείμαροι κι έγιναν κάποιοι δρόμοι.

  Διακρίνω μια ειρωνεία για τις σφουγγαρίστρες ή μου φαίνεται;

  Μην ξεχνάς ότι οι σφουγγαρίστρες είναι φυλλοβόλες. Την άνοιξη που θα ανθίσουν πάλι, να δω τι θα λες…

 3. 13/10/2006 στο 11:59

  Την άνοιξη θά ‘μαι πιό ρομαντικός και ερωτικός! Άρα και με μικρότερες αντιστάσεις…

 4. 14/10/2006 στο 11:02

  Θα είσαι πιο ρομαντικός και ερωτικός με… σφουγγαρίστρες όπως εκείνη που είχες… αναρτήσει προ ημερών στο blog σου. Όχι με τις άλλες, τις… κανονικές…

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: