Αρχική > Τεχνολογία > Kubuntu vs Windows Vista

Kubuntu vs Windows Vista

31/10/2006

[Update 9-1-2007: Επειδή βλέπω ότι αρκετοί φίλοι, μέσω μηχανών αναζήτησης, διαβάζουν αυτό το ποστ, καλό θα είναι να καταγράψω εδώ και τις νεότερες εξελίξεις με τα δύο λειτουργικά, για να τις έχετε υπόψη σας.

Είχα να ασχοληθώ κάπου έναν μήνα με κάποιο από τα δυο τους. Κάποια στιγμή, είπα να αφιερώσω μερικές ώρες στο Kubuntu και να μάθω μερικά πράγματα για το πώς δουλεύει. Δεν έκανα και τίποτα φοβερό. Ένα εικονίδιο από δω, ένα από κει, κάποιες ρυθμίσεις, ένα wallpaper, ένα προγραμματάκι «έξω», άλλο «μέσα»… τέτοια πραγματάκια, χωρίς να αγγίξω κάτι ουσιαστικό. Την επόμενη φορά που πήγα να μπω, δεν μπορούσα. Έβγαζε μια άσχετη οθόνη με κάτι γαλάζιες γραμμές, ατάκτως εριμμένες. Επειδή και η υπομονή μου έχει τα όριά της bye-bye Linux και στο επανιδείν (ούτε να το φανταστώ τι θα συνέβαινε αν δούλευα αποκλειστικά μ’ ένα τέτοιο λειτουργικό…)

Το ίδιο «αίσιο» τέλος είχε και η σχέση μου με τα Windows Vista. Μόνον που αυτή τη φορά, «εν γνώσει των συνεπειών», τα… ταλαιπώρησα περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η… μικρομαλακή, έσπασε η… αλυσίδα και οι χάντρες του κομπολογιού σκόρπισαν στους πέντε ανέμους. Ήγουν με πέταξαν κι αυτά «έξω». Κι έτσι έχω απομείνει -και πορεύομαι- με τα παλιά καλά XP.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, θα επανέλθω σε κάποιο από τα δύο, ίσως και στα δύο, όχι άμεσα όμως…]

vista3.JPG

Καθρεφτάκια και χαντρούλες για τους ιθαγενείς…

Ω, ναι! Το έκανα κι αυτό. Δεν μου έφταναν τα Windows XP και το Kubuntu 6.10 [που είχα εγκαταστήσει το περασμένο Σάββατο] εγκατέστησα κι ένα τρίτο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή – έτσι για να βρίσκεται [μέχρι που δεν θα βρίσκεται…]

Η Microsoft συνεχίζει τη γνωστή τακτική των… χαντρών. Πάρε κόσμε προγράμματα και δοκίμασε, συνήθισέ τα, και μετά σκάσ’ τα. Έτσι και τώρα. DVD σε περιοδικά για υπολογιστές με το νέο λειτουργικό της, το Windows Vista [Release Candidate 1], με δοκιμαστική περίοδο ως την 1η Ιουνίου 2007! WOW!!!

Και μετά την 1η Ιουνίου; «Ο τζάμπας μας τελείωσε κυρίες και κύριοι!»

«Και πόσο θα πάει το μαλλί, μπαρμπα-μπιλ;»

Από όσα έχει αφήσει η Microsoft να διαρρεύσουν ο τιμοκατάλογος έχει ως εξής [μην ξεχνάτε ότι το τελικό προϊόν θα κυκλοφορήσει τέλη Ιανουαρίου (και βλέπουμε). Οπότε οι τιμές είναι ενδεικτικές]:

 • Windows Vista Home Basic, $199/$99.95
 • Windows Vista Home Premium, $239/$159
 • Windows Vista Business, $299/$199
 • Windows Vista Ultimate, $399/$259

[Η πρώτη τιμή αναφέρεται στην πλήρη έκδοση, η δεύτερη στην αναβάθμιση από τα XP]

Το τι ακριβώς περιλαμβάνει η κάθε έκδοση και -ακόμη σημαντικότερο- τι ακριβώς χρειάζεται ένας χρήστης, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να απασχολήσει άνετα ανθρώπους με IQ άνω του 250, που ούτως η άλλως έχουν καμιά εκατοστή μονάδες ευφυΐας περίσσευμα και μπορούν να τις βάλουν να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα όπως αυτό.

Σε τι ακριβώς διαφέρουν τα Vista από τα XP; Εσωτερικά, καταπώς λένε οι ειδήμονες, έχουν ξαναγραφεί, έχει δοθεί έμφαση σε θέματα ασφαλείας [όπως… πάντα άλλωστε] και δεν ξέρω τι άλλο. Εξωτερικά η διαφορά είναι εμφανής. Μπιχλιμπίδια και χαντρούλες. Όλο το γραφιστικό περιβάλλον του συστήματος έχει σχεδιαστεί από την αρχή. Χρωματάκια, εικονιάκια, μενουδάκια και άλλες ήσσονος σημασίας αλλαγές από δω κι από κει.

Το αστείο της υπόθεσης είναι άλλο: ενώ οι διάφορες [δυο-τρεις] διανομές του Linux που έχω δοκιμάσει προσπαθούν να μιμηθούν το γραφίστικο περιβάλλον των Windows XP [ή πιθανότερα, εκείνο του MacOS], τα Windows Vista μου δίνουν την εντύπωση ότι προσπαθούν να μιμηθούν το περιβάλλον του Linux. [Τα πεπλατυσμένα κουμπάκια ελαχιστοποίησης-μεγιστοποίησης-κλεισίματος, για παράδειγμα: vista4.JPG] Αφού στιγμές-στιγμές έχω την εντύπωση ότι είμαι στο Kubuntu! Πάντως δεν μπορώ να πω ότι τα Vista δεν είναι όμορφα. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση είναι a piece of cake. Όλοι συνιστούν μια «καθαρή» εγκατάσταση σε μια κατάτμηση του δίσκου διαφορετική από εκείνη των XP, και όχι αναβάθμιση των τελευταίων. Αυτό και έκανα. Οι λόγοι πρακτικοί. Μετά την αναβάθμιση δεν μπορείς να επιστρέψεις στα XP, που θα χρειαστούν εκ νέου εγκατάσταση, φορμάρισμα του δίσκου κ.λπ.

Παρότι το περιοδικό που «πρόσφερε» το DVD αναφέρει ότι σε περίπτωση καθαρής εγκατάστασης θα γίνει format της κατάτμησης, αυτό δεν συνέβη στην περίπτωσή μου. Όσα αρχεία υπήρχαν στο τμήμα του δίσκου όπου εγκατέστησα τα Vista παρέμειναν ως είχαν [back-up, λοιπόν, για κάθε ενδεχόμενο].

Η εγκατάσταση διαρκεί κάτι παραπάνω από μισή ώρα [και δυο-τρεις επανεκκινήσεις]. Στην αρχή ζητά κάποιον κωδικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσετε κάποιον, ούτως ή άλλως μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δοκιμαστική έκδοση μέσα σε 14 ημέρες.

Σε 35 λεπτά λοιπόν, εμφανίζεται και η επιφάνεια εργασίας… Τρόμος! Ποταμάκι, βραχάκια, δεντράκια, και πάνω στα βραχάκια ένα τεράστιο κομμάτι… λάβας, που αντανακλάται και πάνω στο νερό. Μ’ έπιασε κάτι…

Ήχος – ΟΚ.

Ίντερνετ – ΟΚ.

Αλλά αυτά συμβαίνουν και στο Kubuntu.

Εκείνο όμως που συμβαίνει και στο Kubuntu και στα Vista [αλλά όχι στα XP] είναι ότι δεν… βιστάρω καλά τα γράμματα και τα χρώματα. Οφθαλμίατρο χρειάζομαι, κάρτα γραφικών χρειάζομαι, μόνιτορ χρειάζομαι; Θα σας γελάσω και δεν είναι στις προθέσεις μου.

Ωραία, λοιπόν. Εγκατέστησα το καινούργιο λειτουργικό. Και τι ακριβώς έχω πια στον υπολογιστή μου; Απάντηση: Τίποτα απολύτως. Η σχεδόν τίποτα. Εννοώ πέρα από τα μπιχλιμπίδια της Microsoft. Όλα τα προγράμματα θέλουν ξανά εγκατάσταση. Και ένας θεός ξέρει αν θα δουλεύουν στα Windows Vista – κάποια από αυτά δεν θα δουλεύουν σίγουρα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ενώ με το Kubuntu τα έχετε όλα:

Και λειτουργικό σύστημα.

Και επεξεργαστή κειμένου, λογιστικό φύλλο, επεξεργασία φωτογραφίας, γραφτήρι για CD-DVD, επεξεργασία ήχου, και… και… και… ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από προγράμματα.

Και το σημαντικότερο: στο Kubuntu όλα είναι δωρεάν!

Στα Windows Vista όλα κοστίζουν. Και το λειτουργικό, και το ένα πρόγραμμα, και το άλλο πρόγραμμα, και το τρίτο, και… και… Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Όπως το Firefox, για παράδειγμα.

Κι ας υποθέσουμε ότι αγοράζω τα Windows Vista όταν κυκλοφορήσει η τελική τους έκδοση. Τα προγράμματα που χρησιμοποιώ ήδη -και τα έχω ήδη πληρώσει- θα δουλεύουν;

Το πανηγυράκι είχε αρχίσει από νωρίς. Η Microsoft διαθέτει ένα πρόγραμμα στο site της που αναλαμβάνει να ελέγξει αν ο υπολογιστής και τα προγράμματα μπορούν να τρέξουν τα Windows Vista.

Ενώ από πλευράς hardware ο υπολογιστής μου δεν είχε πρόβλημα, τα προβλήματα ήταν με κάποια προγράμματα. Το αντι-ικό μου [Zone Alarm] γιοκ ντουλεύει στα Vista. Κάποια συνοδευτικά προγράμματα του εκτυπωτή γιοκ ντουλεύουν στα Vista. Και το κουφότερο όλων: γιοκ ντουλεύει στα Vista ο… Νέρωνας [Nero 7 Premium], που δεν έχω ένα εξάμηνο που τον αγόρασα.

Ντηλαντή, γκιατρέ μου, μάθανε πως… πληρώνουμε και πλακώσανε πεντέξι;

Καλά να πληρώσουμε τα Vista αλλά να αρχίσουμε να πληρώνουμε ξανά προγράμματα που δουλεύουν μια χαρά στα XP;

Α! Υπάρχουν και χειρότερα!

Πληρώσαμε τα Vista, ξαναπληρώσαμε και όσα προγράμματα δεν δουλεύουν στα Vista, είναι απλώς και μόνον θέμα χρόνου πότε θα κληθούμε να ξαναπληρώσουμε Windows Vista. Πώς είπατε;

Τα Windows Vista δουλεύουν με το σύστημα της ενεργοποίησης. Ανάλογα με το hardware του υπολογιστή κ.λπ. κλπ. Αλλάζεις κατόπιν μια κάρτα γραφικών, αλλάζει η σύνθεση, καινούργια ενεργοποίηση no problem. Για μία και μοναδική φορά. Την επόμενη φορά που θα υπάρξει αλλαγή στο hardware θα πρέπει να τα ξανακουμπήσουμε στη Microsoft!

Υπολογιστή έχουμε ή νυχτερινό κέντρο για να πληρώνουμε προστασία στους νταβατζήδες της νύχτας;

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποιο είναι πιο καλό;

Windows Vista; Γιοκ!

Windows XP; Much better και δεν πληρώνεις και… γαμισιάτικα [sorry!]

Kubuntu; Ασυζητητί!

Διότι το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα ενός υπολογιστή δεν είναι [μόνον] οικονομικό ή τεχνολογικό θέμα. Είναι πάνω απ’ όλα ιδεολογικό και πολιτικό. Αλλά περί αυτών μια άλλη φορά.

Κατηγορίες:Τεχνολογία
 1. Ανώνυμος
  04/11/2006 στο 02:25

  Το θέμα είναι κυρίως ιδεολογικό.

  Δεν έχει πλάκα που όλοι οι «φιλελεύθεροι» είναι υπέρ των πατεντών λογισμικού; Σαν φιλελεύθεροι δεν θα έπρεπε να είναι υπέρ της φυσικής επιλογής και της διάδοσης των πάντων με κάθε διαθέσιμο μέσο; Ακόμα και η κλοπή είναι τρόπος επιβίωσης και συναλλαγής στη φύση και θα έπρεπε να τη στηρίζουν με κάθε μέσο αφού οπως λένε είναι ενάντια στους κανονισμούς και τους κρατικούς παρεμβατισμούς.

 2. 04/11/2006 στο 12:12

  Ναι. Είναι ενάντια στους κανονισμούς και τους κρατικούς παρεμβατισμούς όσον αφορά τους κανονισμούς και τις παρεμβάσεις των άλλων κρατών. Τα παραδείγματα πάμπολλα. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα προσπαθούν με μανία να ανοίξουν όλες τις αγορές του πλανήτη, αλλά όσον αφορά τις ίδιες, κρατούν «κλειστά τα σύνορα» για τα μικρά βραζιλιάνικα αεροπλάνα, π.χ.

 3. Ανώνυμος
  05/11/2006 στο 01:12

  Η πληροφορία ή καλύτερα τα δεδομένα (γιατί είναι διαφορετικές έννοιες) είναι σαν τη γύρη των λουλουδιών: ο άνεμος τη μεταφέρει οπουδήποτε. Το ανοιχτό λογισμικό είναι η ευκαιρία των πληροφοριακά υπανάπτυκτων χωρών (σαν τη δική μας) να εισέλθουν στο χώρο με μικρότερο κόστος και με αφάνταστα περισσότερη τεχνογνωσία, που είναι και ο κρισιμότερος παράγοντας. Η κυβέρνηση επέλεξε να δεθεί στο άρμα της «μικρομαλακής» και αρνήθηκε να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε χώρους παραγωγής τεχνολογίας με μικρότερο κόστος και χωρίς δυσβάσταχτες άδειες χρήσης. Σκέψου ένα λειτουργικό σύστημα με όλα τα συνοδευτικά προγράμματα που είναι απαραίτητα για οικιακή, επιχειρηματική, εκπαιδευτική χρήση, τροποποιημένο και εξελιγμένο από Έλληνες επιστήμονες τι ανεξαρτησία θα μας πρόσφερε. Μικρότερο κόστος, ευελιξία, συμμετοχή σε αντίστοιχες προσπάθειες της αλλοδαπής (με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται), απόκτηση τεχνογνωσίας, καταπολέμηση της πειρατείας (που είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι στο εξωτερικό), θέσεις εργασίας κλπ. Και όλα αυτά χάνονται γιατί η M$ θα φτιάξει ένα τεχνολογικό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, για να μας δέσει για περισσότερα χρόνια αυξάνοντας την εξάρτηση. Οι «εκσυχγρονιστές» είναι πολύ σκουριασμένα, δειλά και πουλημένα ανθρωπάκια για να κάνουν κάποια τολμηρή κίνηση, γι’αυτό ας κάνουμε εμείς ότι μπορούμε: πχ αν κάποιο δημόσιο έγγραφο προσφέρεται μόνο σε μορφή «.doc» που είναι περιουσιακό στοιχείο της M$ και απαιτεί το κατάλληλο λογισμικό με το αντίστοιχο τίμημα, να το απαιτούμε και σε κάποια ανοιχτή μορφή (πχ «.odt» – open document type) που να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να το επεξεργαστούμε με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα. Όσο πιο πολλές οι φωνές τόσο καλύτερα.

 4. 06/11/2006 στο 11:33

  Αγαπητέ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

  Αλλά τι να περιμένει κανείς; Στο Ελλάντα ασχολούνται με το λογισμικό -όταν ασχολούνται- μόνον για… εισπρακτικούς λόγους. Το πειρατικό λογισμικό, λέει, στερεί έσοδα ΦΠΑ από το κράτος.

  Ποιο κράτος; Αυτό που μέχρι πριν από 3-4 χρόνια [και πιθανώς και σήμερα] στήριζε το taxisnet -εφορίες, ΦΠΑ, φορολογικές δηλώσεις κ.λπ.- στα Windows 3.1 του 1990! Taxisnet στο οποίο μπαίνεις μόνον με τον browser της μικρομαλάκως [αν και υποτίθεται ότι τώρα πια μπορείς και με άλλους, αλλά δεν…]

  Εδώ κλείσανε και το cultureguide.gr για οικονομικούς λόγους πετώντας στον δρόμο επτά εργαζόμενους [ο ένας άτομο με ειδικές ανάγκες, η άλλη έγκυος].

  Μελαγχολία…

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: