Αρχική > Αφασιαλάνδη > Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου

17/11/2006

greg.jpg

Άγιος Γρηγόριος ο θαυματουργός

Σαν σήμερα, λοιπόν, 17 Νοεμβρίου:

 • Το σωτήριο έτος 9 γεννήθηκε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός [από τους θεμελιωτές του χριστιανισμού στη Ρώμη… Είχε πει και μια φοβερή ατάκα, λίγο πριν πεθάνει, για τη θεϊκή του υπόσταση, αλλά μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή.]
 • 1502. Γεννιέται ο τελευταίος αυτοκράτορας των Ίνκας Αταχουάλπα.
 • 1894. Γεννιέται ο επίτιμος προσκεκλημένος του blog την τελευταία εβδομάδα κόμης Ρίχαρντ Νικολάους Κουντενχόβε-Καλέργκι.
 • 375. Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Βαλεντινιανός Α΄.
 • 594. Πεθαίνει ο επίσκοπος και ιστορικός Γρηγόριος της Τουρ.

Επίσης:

Αντιγράφω από όσα έγραφα το μακρινό έτος 2002:

17 Νοεμβρίου: Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά –μεταξύ άλλων– τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού [Επίσκοπος Νεοκαισαρείας, πέθανε περί το 250 μ.Χ.] καθώς και του Οσίου Λογγίνου. Ο συγκεκριμένος όσιος είναι εκείνος ο Ρωμαίος στρατιώτης που ελόγχισε τον Ιησού πάνω στον Σταυρό στα πλευρά, και έκτοτε η λόγχη του ονομάστηκε «λόγχη του πεπρωμένου» και απασχόλησε προσωπικότητες όπως ο Καρλομάγνος και ο Χίτλερ; Αν και η σύμπτωση του ονόματος αρκεί…

17 Νοεμβρίου: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αλεξανδρείας [π. 200-π. 265 μ.Χ., διαδέχτηκε τον Ωριγένη ως πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνέγραψε δε και πόνημα στρεφόμενο κατά του ατομισμού του Επικούρου], του Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού, καθώς επίσης και ενός άλλου Γρηγορίου, του Αγίου Γρηγορίου της Τουρ [Γαλλία, 538-594 μ.Χ], ο οποίος –οφείλω να ομολογήσω– είναι από τους αγαπημένους μου Αγίους. Ή μάλλον από τους αγαπημένους μου χρονικογράφους, αφού είναι ο πρώτος που καταγράφει την ιστορία των Μεροβίγγειων βασιλέων της Γαλλίας. Ξέρετε… Αυτούς που διάφοροι εμφανίζουν σήμερα ως «απογόνους» του Ιησού και της Μαγδαληνής… Τότε, βέβαια, δεν είχαν αρχίσει ακόμα οι σχετικές «έρευνες»…

Και ερωτώ, κυρίες και κύριοι: Εγώ φταίω που οι χριστιανικές εκκλησίες τιμούν στις 17 Νοεμβρίου τη μνήμη δύο αγίων, που φέρουν το όνομα Γρηγόριος, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται εξ Ανατολής και ο έτερος εκ Δύσεως; Και εξηγούμαι: εκ των δύο ατόμων που, μέχρι στιγμής, φέρονται ως μέλη της 17 Νοέμβρη ο μεν ένας [Σάββας Ξηρός] είχε νοικιάσει τη γιάφκα της οδού Πάτμου [βλ. Συμπτωσιολογία της περασμένης εβδομάδας] χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα με το όνομα Γρηγόριος Πουφτσής, ο δε άλλος [Δημήτριος Κουφοντίνας] είναι γνωστός ως «Γρήγορος».

Επίσης σαν σήμερα:

 • 1875. Ιδρύεται η Θεοσοφική Εταιρεία από την Έλενα Μπλαβάτσκυ και τον συνταγματάρχη Χένρυ Στηλ Όλκοττ.
 • 1918. Ιδρύεται το ΣΕΚΕ, το πρώτο ελληνικό μαρξιστικό κόμμα, που αργότερα μετεξελίχθηκε στο ΚΚΕ. Γραμματέας της ιδρυτικής διάσκεψης ήταν ο Μιχάλης Οικονόμου. Αυτό το όνομα χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Συνέβη κάτι άλλο σαν σήμερα και μου διαφεύγει;

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη
 1. 18/11/2006 στο 09:46

  και μένα κάτι με τριβελίζει…

  Γρηγόρης Καπογιώργης

 2. 20/11/2006 στο 13:53

  Γρηγόρη χρόνια πολλά! Αν και υποθέτω ότι γιορτάζει του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Αλλά και του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης [αδελφού του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου – σόι… η σωτηρία] να γιορτάζεις χρόνια σου πολλά και πάλι. Ο Νύσσης έγραψε τη βιογραφία του άλλου Γρηγόρη, του Θαυματουργού.

  Απορία: το Γρηγορόσημο σε ποιον Άγιο οφείλει το όνομά του;

 3. 17/11/2007 στο 12:48

  ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ ΜΑΣ !!!!
  My Sohos

  Ο ΣΟΧΟΣ ΜΑΣ

  Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα

  Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να προβάλει μέσα στο διαδίκτυο ότι σχετικό υπάρχει για το χωριό μας. Μπορείτε να βρείτε εικόνες από μαγευτικά τοπία του Δήμου (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, εξωκλήσια, βρύσες, γεφύρια) να ενημερώνεστε για τα εκπολιτιστικά δρώμενα του Σοχού, καθώς επίσης και άλλα ενδιαφέροντα θέματα ποικίλης ύλης.

  Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να προσθέσουν σχετικό υλικό με την δήλωση τους ως φίλοι του MySohos. Το site έγινε με πολύ μεράκι, αγάπη για την πατρίδα μου και ατέλειωτες ώρες κοπιαστικής εργασίας μπροστά στο PC.

  Ελπίζουμε να έχει ανάλογη αποδοχή και εκτίμηση από τους surfer του internet και να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για την κατασκευή παρόμοιων ιστοσελίδων για τον τόπο μου.

  Ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώνετε με τη περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας.
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ
  MYSOHOS

 1. 20/11/2006 στο 09:02
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: