Ρήξη

23/11/2006

afissa_riksi0.jpg

Το πρώτο φύλλο της δεκαπενθήμερης εφημερίδας Ρήξη, όπως μας πληροφορεί ο greg σε Παγκόσμια αποκλειστικότητα! θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την εφημερίδα που κυοφορούσαν για πάνω από έναν χρόνο διάφορα έντυπα [όπως το Άρδην και ο Αντιφωνητής] και άτομα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Για την εθνική ανεξαρτησία», «την κοινωνική χειραφέτηση», «την οικολογία», «και την άμεση δημοκρατία»: μου θυμίζει λίγο «πάρε κόσμε» στη λαϊκή αγορά, αλλά κοντοσάββατο γιορτή… Αν και υποψιάζομαι ότι θα πρόκειται για ενδιαφέρον -τουλάχιστον- έντυπο.

Και για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, «Ρήξη» ήταν και ο τίτλος ενός περιοδικού που έβγαζε η ομάδα του Γ. Καραμπελιά τω καιρώ εκείνω, από το 1979 ως το 1991[;]. Κάπου υπάρχουν μερικά τεύχη ξεχασμένα και σκονισμένα… Πάντως κάποια άρθρα του περιοδικού υπάρχουν στο διαδίκτυο στο Αρχείο της Ρήξης.

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη
 1. 23/11/2006 στο 15:04

  Όπως έγραφες στην βιβλιοκριτική σου

  Μέσα στον αυτοκρατορικό βούρκο, όπου όλοι στρέφονται εναντίον όλων, μοναδική λύση αποτελεί η εξολόθρευση της Αυτοκρατορίας. Μοναδική λύση αποτελεί η ανατροπή κάθε εξουσίας, δεξιάς τε και αριστερής, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους.

  Και έγραφα κι’ εγώ από κάτω:
  Η “σύνθεση” πρέπει κατά τη γνώμη μου – και εντελώς πρόχειρα αυτή τη στιγμή – να γίνεται από πριν και η αντιπαράθεση (συμφωνώ με τους συγγραφείς) ολομέτωπη. Οι μονοδιάστατες φιλοσοφικές προσεγγίσεις μέσω παγκόσμιων νομοτελειών (οικονομία “σκέτη”, οικολογία “σκέτη”, θρησκεία “σκέτη” κλπ.), το μόνο που επιτυγχάνουν είναι νέα αδιέξοδα που τελικά οφελούν τον “ισχυρό” με τις “ανανεώσεις” και “επαναπροσανατολισμούς” του!

  Είναι αναπόφευκτη λοιπόν η πολυδιάστατη προσέγγιση… 😀 😀

 2. 23/11/2006 στο 15:40

  Scripta manent, verba volant… κι έχεις δίκιο.

  Και διότι δεν ισχύει το λουθηρανικό Verbum Domini Manet in Aeternum. Ο μονοδιάστατος λόγος των Κυρίων δεν αποτελεί παντοτινή αλήθεια.

 3. Αν
  23/11/2006 στο 17:37

  ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Από web site πώς πάμε;;;

 4. 23/11/2006 στο 19:16

  Από πληροφορίες… μάλλον θα ενταθεί η προσπάθεια στο ιστολόγιο του Άρδην (Ο Χρήστος – όπως πάντα ενημερωμένος – έκανε την σύνδεση των δύο (Άρδην – Ρήξη).

 5. ΕΑΑΚ
  30/11/2006 στο 16:57

  παντοσ το άμεση δημοκρατία δεν κολλάει με το εθνική ανεφαρτησία(σε ιδεαλιστιή βάση ίσως κολλάει)

 6. 30/11/2006 στο 17:36

  Γιατί δεν κολλάει; Στην αρχαία Αθήνα, π.χ., και δημοκρατία [άμεση τη λένε τώρα] είχαν και εθνική ανεξαρτησία. Και αργότερα και αυτοκρατορία [ηγεμονία τη λέγαν τότε] είχαν [για τους άλλους] και [άμεση] δημοκρατία για τους ίδιους.

  Ίσως τα περί [άμεσης] δημοκρατίας να ακούγονται λίγο ουτοπικά αλλά δεν είναι και τόσο. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο χώρος στον οποίο εφαρμόζεται. Και αν δεν αρχίσει σε επιμέρους χώρους να εφαρμόζεται [συνδικάτα, κόμματα κ.ο.κ.], στο σύνολο μιας χώρας είναι αδύνατο.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: