Αρχική > Αφασιαλάνδη, Πρόσωπα, Πλανήτης Γη Α.Ε. > John Negroponte [και άλλα τινά]

John Negroponte [και άλλα τινά]

11/01/2007

Ο Τζων Νεγκροπόντε [John Negroponte, 1939] είναι ένα από τα πολλά ελληνόπουλα που πρόκοψαν στην ξενιτειά.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους Β΄τον διόρισε υφυπουργό Εξωτερικών [υπό την Κοντολίζα Ράις], αν και αυτός ο διορισμός θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Γερουσία.

john_negroponte.jpgΟ Νεγκροπόντε υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ από το 1960 μέχρι το 1997, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ [2001-2004, ο διορισμός του είχε εγκριθεί μόλις τέσσερις ημέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου], πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ [2004-2005] και ως πρώτος εθνικός διευθυντής πληροφοριών [United States Director of National Intelligence, 2005-2007], δηλαδή ως επικεφαλής και των 16 μυστικών υπηρεστιών των ΗΠΑ.

Not bad, not bad, για ένα… πτωχό ελληνόπουλο που είχε γεννηθεί στο… Λονδίνο.

Πτωχό… Τρόπος του λέγειν. Μεγαλοεφοπλιστής ήταν ο πατέρας του, Δημήτρης Ιωάννης Νεγρεπόντης, και, ασφαλώς, καλής οικογενείας και η μητέρα του Αικατερίνη Κουμάνταρου. Νεότερος αδελφός του Τζων είναι ο Nicholas Negroponte, ιδρυτής του Massachusetts Institute of Technology‘s Media Lab, ο άνθρωπος που συνέλαβε -και προωθεί- την ιδέα του φθηνού υπολογιστή των 100 δολαρίων για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου. Το κοινωνικό status της Diana Villiers Negroponte, συζύγου του Τζων Νεγκροπόντε, θα ενδιαφέρει ασφαλώς τους εξ υμών κοσμοπολίτες και κοσμικούς.

Ο Τζων Νεγκροπόντε φοίτησε, φυσικά, στα καλύτερα σχολεία των ΗΠΑ και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Yale, όπου ήταν μέλος της φοιτητικής αδελφότητας «Φι Ύψιλον», στην οποία ανήκαν επίσης και ο William H.T. Bush, αδελφός του προέδρου Τζωρτζ Μπους Α΄και θείος του προέδρου Τζωρτζ Μπους Β΄, όπως και ο Porter Goss, διευθυντής της CIA από τον Σεπτέμβριο του 2004 μέχρι τον Μάιο του 2006 όταν και παραιτήθηκε. Στη διεύθυνση της CIA ο Γκος είχε διαδεχθεί ένα άλλο άξιο ελληνόπουλο τον George Tenet. Κι αν έχει καμιά σημασία, ο Γκος πήρε στο Yale το Bachelor of Arts του στα αρχαία ελληνικά.

Νεγκροπόντε – Γκος: Πώς λέμε «όμαιμον» και «οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες«; Κάπως έτσι. Και, φυσικά, τα κατάλληλα… δικτυώματα. Με την οικογένεια Μπους.

porterjgoss.JPGΟ Γκος είχε στρατολογηθεί στη CIA ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, υπηρέτησε για μια δεκαετία σε διάφορα σημεία στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, και παραιτήθηκε από την «υπερεσία» στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αργότερα, από το 1998 μέχρι το 2004, όταν και διορίσθηκε διευθυντής της CIA διετέλεσε και μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου. Not bad, not bad… Οι τακτικοί αναγνώστες αυτών των σελίδων θα ενθυμούνται τον Peter Goss και από ένα άλλο… λαϊκό ανάγνωσμα, το Οι χρηματοδότες του Μοχάμεντ Άττα.

Ο Τζων Νεγκροπόντε, την εποχή της πρώτης θητείας του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, όταν στον Λευκό Οίκο… βασίλευε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζωρτζ Μπους Α΄, υπηρετούσε ως πρεσβευτής [1981-1985] στην Ονδούρα. Εκείνα τα χρόνια, Ονδούρα σήμαινε μόνον ένα πράγμα: Σαντινίστας και Νικαράγουα. Και μερικά ακόμα πραγματάκια: παράνομες χρηματοδοτήσεις, παράνομες μεταφορές όπλων, παράνομο -φυσικά!- εμπόριο ναρκωτικών και βασανιστήρια, πολλά βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Αλλά να μην σας κουράζω. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα ρίχνοντας μια ματιά στη Wikipedia στο λήμμα για την Υπόθεση Ιράν-Κόντρα.

Και για να κλείσουμε κάπως… πικάντικα. Μόλις χθες ο Ντανιέλ Ορτέγα, πάλαι ποτέ κομμαντάντε των Σαντινίστας, ορκίστηκε πρόεδρος της Νικαράγουας. Είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας και την περίοδο 1985-1990. Όπως θα ενθυμούνται οι γηραιότεροι εξ υμών, ο πρόεδρος Ορτέγα είχε στενές φιλικές σχέσεις με τον αείμνηστο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.

Κάτι που ασφαλώς θα ενθυμείται και η εκ Θεσσαλονικής ορμώμενη Χρύσα Αράπογλου, που στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφια δήμαρχος της πόλης και στο πρόγραμμά της περιλάμβανε και τη διανομή ενός φτηνού υπολογιστή -από αυτούς των 100 δολαρίων του Νίκολας Νεγκροπόντε– σε κάθε μαθητή της πόλης. «Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιαννάκη τον βαφτίσαμε».

Ένας άλλος «Γιαννάκης», ο Τζων Νεγκροπόντε, ήταν κάποτε, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην -πού αλλού;- Θεσσαλονίκη. Την περίοδο που ο Τζ. Νεγκροπόντε ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε συναντηθεί εκεί με έναν σύντροφο της Χρύσας Αράπογλου [ας μην αναφέρω το όνομά του, η πληροφορία είναι έγκυρη] εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο επίσης, ο οποίος έσκασε στα γέλια μαζί με τον Νεγκροπόντε όταν θυμήθηκαν πώς ο ένας ήταν «αποκλεισμένος» στο Προξενείο και ο άλλος, απ’ έξω με τους συντρόφους του, επιχειρούσε να κάνει «ντου» στο κτήριο, κατά τη διάρκεια μιας αντι-ιμπεριαλιστικής διαδήλωσης στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης…

Και κάπου εδώ μπερδέψαμε αλώνια, σαλόνια, όμαιμα και παιδείες, αντι-ιμπεριαλισμούς και προεδρίες…

[Update (12-1-2007): Η είδηση από το in.gr:

«Ένα ασφαλές καταφύγιο στο Πακιστάν έχουν βρει, σύμφωνα με τον απερχόμενο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρoπόντε, οι αρχηγοί της Αλ Κάιντα. Από εκεί η οργάνωση ξαναχτίζει τη δύναμή της στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. »

Ω! Το Πακιστάν, ασφαλές ορμητήριο της Αλ Κάιντα, διαθέτει και πυρηνικά όπλα. Αλλά, τότε, γιατί όλα τα γκλομπάλια έχουν λυσσάξει με το Ιράν, που δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα;

Ανεπίλυτες απορίες ενός μη-ειδικού σχετικά με την… πολύπλοκη παγκόσμια σκακιέρα…]

Advertisements
 1. 12/01/2007 στο 15:14

  Με τον Νεγρεπόντη (τον Μαθηματικό) που επίσης κατάγεται από Θεσ/νίκη, πήγε σχολείο στο Αμερ. κολέγιο και σπούδασε στο Rotchester, λες να είχε καμμιά σχέση;

  Έτσι για να διακαιωθεί ο «αγώνας» που κάναμε το 76-80…

 2. Pontiac
  12/01/2007 στο 15:21

  Πιθανότατα θα εννοείς τον συμπαθέστατο Τσοχατζόπουλο, μιας και μίλησες για κάποιο κομματικό φίλο της Αράπογλου.

  Λες γι αυτό να επέλεξε, πρώτη αυτή σ’ όλο τον κόσμο,
  τους φτηνούς υπολογιστές!

  Μήπως μεσολαβήσει ο Άκης και ρίξουν κι’ άλλο την τιμή!

  Ποιός να ξέρει; Περίεργη που είναι η πολιτική!

 3. 12/01/2007 στο 15:29

  @ greg

  Δεν ξέρω – αν και δεν το νομίζω. Negroponte λέγαν την Εύβοια επί Βενετοκρατίας [ωχ! τι πάω και λέω για τους… συμμάχους] και το επώνυμο αν και όχι συνηθισμένο δεν είναι σπάνιο. Οι Τζων [του ποστ] και Νίκολας [του ΜΙΤ] πιθανότατα κατάγονται από εφοπλιστική οικογένεια της Χίου.

  «Αγωνιζόσασταν» κι εσείς, ε; Τι κρίμα που δεν υπήρχε τότε «στοίχημα». Θα είχα παίξει όλα τα λεφτά στο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», κι έτσι σήμερα θα είχα την οικονομική δυνατότητα να ιδρύσω το πρώτο ιδιωτικό [πάντα!] μη κερδοσκοπικό [πάντα!] Συνωμοσιολογικό Πανεπιστήμιο στον πλανήτη! Να περιμένουν τα γκλομπάλια ουρά για να μάθουν την τέχνη των αφεντικών τους…

  @ Pontiac

  Όχι δεν είναι ο Τσοχατζόπουλος. Τώρα βέβαια οι κομματικές «φιλίες» στο ΠΑΣΟΚ, πολλές φορές είναι λυκοφιλίες. Και δεν ξέρω αν η Χρύσα με τον περί ου ο λόγος «σύντροφό» της [που είναι ΠΑΣΟΚ] είναι φίλοι. Και δεν γνωρίζω καλά και τα της Θεσσαλονίκης.

  Γιατί αμφιβάλλεις ότι αν μεσολαβούσε ο Άκης, οι τιμές των υπολογιστών θα… εκτοξεύονταν προς τα πάνω; 🙂

  Η ευδόκιμη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας αυτό δεν δείχνει; 😉

 4. Καπογιώργης
  12/01/2007 στο 18:27

  Αγωνιζόμασταν, αγωνιζόμασταν…

  Το Συνωμοσιολογικό μην το γελάς καθόλου! Προτείνω να το ενισχύσουμε και να το ενθαρρύνουμε! Κι’ ας τους να λένε…

 5. 12/01/2007 στο 19:47

  Υπάρχουν αγώνες και «αγώνες». Κι άλλοι αγωνίστηκαν αλλά κανείς δεν κατάντησε σαν και δαύτους…

  Και γιατί να μην το γελάω; Αυτό που οι άλλοι αποκαλούν συνωμοσιολογία είναι η ιστορία των καιρών μας. Γιατί αν περιμένουμε κάνα δυο τρεις αιώνες την «επιστήμη» της ιστορίας να… αποτιμήσει τα γεγονότα της εποχής μας, ζήτω που καήκαμε.

  Επιβάλλεται να το διασκεδάζουμε. Στο κάτω-κάτω, όπως θα μπορούσε να έχει πει κι ο Κάρολος, το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι οι παρωπίδες μας. Και να μας χάσουν και τ’ αφεντικά μας…

 6. 12/01/2007 στο 22:49

  SYNVMOSIOLOGIA KAI SYNVMOSIOGIA
  KOLLIOS KAI KOLLIOS
  NA TO ANOIKSEIS TO PANEPISTHMIO LEME!-)

 7. 12/01/2007 στο 23:29

  Δεν είμαι αλτρουιστής γμτ μου! Αλλά ως κερδοσκόπος και σπεκουλαδόρος, όταν οι άλλοι θα ιδρύουν πανεπιστήμια, εγώ θα ιδρύσω ΙΕΚ. Πάντα εκτός εποχής [αυτό που λένε «πάντα κόντρα στο ρεύμα»]…

 8. 21/01/2007 στο 17:17

  echi grapsi kai ena megaaaaalo bravo gia tis epichirissis Kokkali. Tora katalaveno giati. Vrike pios tha kataskevassi ton 100-euro computer.
  sorry for the griklish, but I do not have greekletters hier

 9. 21/01/2007 στο 20:38

  Ναι, ο Νίκολας Νεγκροπόντε είχε επισκεφθεί παλιά την Ιντρακόμ, έχει μιλήσει και σε σχετική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν νομίζω ότι η Ιντρακόμ κατασκευάζει υπολογιστές – θα δείξει.

  Ο δε αδελφός Τζον είχε μιλήσει και σε κλειστή εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2002.

  Τελικά, η καταγωγή τους είναι σίγουρα από τη Χίο.

  Ange-ta, όταν μπορέσεις κάνε κάτι για τα σχόλια στο μπλογκ σου. Δεν έχουμε όλοι google-account… [κάπου έχω έναν αλλού που έχω τους κωδικούς;;;]

 10. 22/01/2007 στο 15:40

  den boris me to beta account na grapsis? O Greg mou afini notes

 11. 22/01/2007 στο 18:07

  Θα το κοιτάξω… Αλλά είχα πετάξει μαύρη πέτρα πίσω μου. Δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

 12. 22/01/2007 στο 18:22

  Anonyme Komentare: ta afisa anichta.
  An grapsi me BETA tha to allaxo,
  bis bald
  ang

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: