Κόκκινη Προβιά

27/03/2007

ganser1.jpgΟ Ελβετός ιστορικός Daniele Ganser είναι ο συγγραφέας του βιβλίου NATO’s Secret Armies – Operation Gladio and Terrorism in Western Europe, που είχε προκαλέσει ένα κάποιο [και διαδικτυακό] ενδιαφέρον όταν είχε κυκλοφορήσει πριν από δύο χρόνια.

Θέμα του βιβλίου είναι η αμερικανο-βρετανο-ΝΑΤΟϊκή [CIA – MI6 – NATO] Επιχείρηση Stay Behind, που άρχισε να εφαρμόζεται στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1950, και που με τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών προσαρμόστηκε στις τοπικές συνθήκες με διαφορετικές ονομασίες όπως Επιχείρηση Gladio [Ιταλία] ή Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά στην Ελλάδα.

Σκοπός της Επιχείρησης Stay Behind ήταν η οργάνωση πυρήνων αντίστασης που θα πολεμούσαν τους «Ερυθρούς Εισβολείς» στην υποθετική περίπτωση που κάποια χώρα θα καταλαμβανόταν από σοβιετικά στρατεύματα. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, απώτερος στόχος της Επιχείρησης ήταν η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση των υπό αμερικανική επιρροή ευρωπαϊκών χωρών να διολισθήσουν προς το Ερυθρό Παραπέτασμα.

Τα υπόλοιπα γνωστά. Υπηρεσίες Ασφαλείας, Μυστικές Υπηρεσίες, πυρήνες παρακρατικών, πυρήνες ειδικών δυνάμεων κ.ο.κ., και, τέλος, ένα κύμα τρομοκρατικών ενεργειών [με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της Ιταλίας] που αποδόθηκαν σε -ανύπαρκτες- ακροαριστερές οργανώσεις. Η γνωστή Στρατηγική της Έντασης. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος…

[Μια έρευνα στο Google για την «Κόκκινη Προβιά» θα σας οδηγήσει σε αρκετές ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες. Με το θέμα έχει ασχοληθεί επανειλημμένα σε διάφορα βιβλία του ο Κλεάνθης Γρίβας (όπως το Τρομοκρατία – Ένα Προνομιούχο Μέσο Άσκησης Πολιτικής – Το ΝΑΤΟ και η Επιχείρηση Gladio, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2001).]

Διάβαζα, λοιπόν, χθες το βιβλίο του D. Ganser και συγκεκριμένα το [16ο] κεφάλαιο, που αφορά στην Ελλάδα  [«The Secret War in Greece»]. Εκεί ο Ganser επιχειρεί μια πολιτικο-στρατιωτικο-μυστικο-υπηρεσιακή επισκόπηση της ελληνικής ιστορίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν αποκαλύφθηκε [και στην Ελλάδα] η ύπαρξη της Επιχείρησης Stay Behind.

Θα περίμενε κανείς ότι ο D. Ganser όλο και κάποια καινούργια στοιχεία -πέραν των ελάχιστων που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα στη χώρα μας- θα είχε να προσφέρει. Τζίφος. Αναμάσημα των ίδιων και των ίδιων στοιχείων που ο Κλεάνθης Γρίβας έχει αναφέρει πάμπολλες φορές σε άρθρα και βιβλία του.

Και, επιπλέον, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες μικρά και μεγάλα λάθη – για πρόσωπα, ημερομηνίες, καταστάσεις…

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Το 1965, η γέφυρα του Γοργοποτάμου ανατινάχτηκε από μια βόμβα, τη στιγμή που Αριστερά και Δεξιά τιμούσαν από κοινού την αντίστασή τους κατά της ναζιστικής κατοχής και, συγκεκριμένα, την επιτυχία τους να παρεμποδίσουν τους Γερμανούς από το να ανατινάξουν τη γέφυρα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η σφαγή άφησε πέντε νεκρούς και σχεδόν εκατό τραυματισμένους, πολλούς θανάσιμα…»

Πόσα λάθη υπάρχουν σ’ αυτές τις δυο προτάσεις;

Άντε μετά να συνεχίσεις να διαβάζεις. Τυπωμένα σκουπίδια. Και υποθέτω ότι και το υπόλοιπο βιβλίο θα κινείται στους ίδιους ρυθμούς. Και σε πολύ κακά αγγλικά. Κρίμα…

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη, Τρομοκρατία Ετικέτες:
 1. 27/03/2007 στο 23:30

  Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας αυτής (κόκκινη προβιά) είναι η συμμετοχή (τί λέω, η οργάνωση της) προσώπων που δεν θα περίμενε εύκολα να δεί κανείς στις τάξεις της… Βλέπε Δροσογιάννης.

  Όπως και ότι συνέχιζε να δρά καθ’ όλη την δεκαετία του ’80!

 2. 27/03/2007 στο 23:41

  Ω! Ήτο και ο στρατηγός στην Προβιά; Ειλικρινά δεν το θυμάμαι. Θα πρέπει να αρχίσω τις επαναλήψεις.

 3. 27/03/2007 στο 23:42

  Υστερογραφότερον:

  Αν ενδιαφέρεται κανένας για το βιβλίο του Ganser ας στείλει ένα e-mail [υπάρχει στην κορυφή κάθε σελίδας στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ] 😉

 4. 28/03/2007 στο 01:30

  ΜΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΙΝ ΤΥΠΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ?

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ…

 5. 28/03/2007 στο 10:31

  Ξέρω και γω; Κι άντε μετά να συνεχίσεις να διαβάζεις. Κι έχω «μισά» καμιά δεκαριά βιβλία αυτή την περίοδο… Για να μην μιλήσω για τα «ολόκληρα».

 6. 28/03/2007 στο 10:51

  Η σφαγή άφησε πέντε νεκρούς και σχεδόν εκατό τραυματισμένους, πολλούς θανάσιμα…”
  καλό ανέκδοτο!

 7. 28/03/2007 στο 11:17

  Μπορεί να φταίει ελαφρώς και η μετάφρασή μου, αλλά τα λάθη του συγγραφέα είναι χοντρά.

  Το επεισόδιο έγινε τον Νοέμβριο του 1964, όχι το 65.
  Δεν ανατινάχτηκε καμιά γέφυρα.
  Δεν εξερράγη καμία βόμβα, αλλά μια νάρκη.
  Οι αντάρτες είχαν πράγματι ανατινάξει τη γέφυρα 22 χρόνια πριν, και δεν επρόκειτο για απόπειρα ανατίναξης της γέφυρας από τους Γερμανούς.
  Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επτά άτομα [στον εορτασμό συμμετείχαν 15-20 χιλιάδες άνθρωποι, στην πρώτη κοινή εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα], και τραυματίστηκαν περίπου 80, από τους οποίους αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους οι έξι.

  Η νάρκη είχε τοποθετηθεί στο χώρο της εκδήλωσης από τους γνωστούς κύκλους της… ανωμαλίας – που λέγανε και επί χούντας.

 8. 24/09/2007 στο 11:44

  Το βιβλίο του Γκάνσερ εκδόθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας [μετάφραση: Κωνσταντίνος Φασούλης, πρόλογος-επιμέλεια: Κλεάνθης Γρίβας].

  Περισσότερα για το βιβλίο: Οι μυστικοί στρατοί του ΝΑΤΟ. Η επιχείρηση Gladio και η τρομοκρατία στη Δυτική Ευρώπη

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: