Αρχική > Αφασιαλάνδη > Διασπορά πρακτόρων!

Διασπορά πρακτόρων!

08/04/2007

Γνωρίζαμε τις βόμβες διασποράς, τους Έλληνες της Διασποράς, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Την περασμένη Κυριακή, από τις σελίδες της εφημερίδας της Ανεξάρτητης Αριστεράς Πριν, μάθαμε και τη Διασπορά πρακτόρων στα ελληνικά ΜΜΕ από τους Αμερικανούς.

Το ανυπόγραφο σχόλιο της εφημερίδας στοίχισε στον διευθυντή της, Γιώργο Δελαστίκ, την απόλυσή του από την… Καθημερινή, όπου αρθρογραφούσε επί σειρά ετών για θέματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Βέβαια, το σχόλιο δεν ήταν παρά η αφορμή. Τα αίτια περιγράφονται -«προφητικά»- στο ίδιο το σχόλιο:

Διασπορά πρακτόρων!

Αναδιατάσσουν τους πράκτορες τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί, τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ’ αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των αμερικανικών θέσεων. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά.

Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση «τέλους εποχής» λόγω εξάντλησης των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών.

Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ. Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται. Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις.

Το παρασκήνιο της απόλυσης [σύμφωνα με την εφημερίδα Το Παρόν, της 8-4-2007]:

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο διευθυντής της Καθημερινής Αντώνης Καρκαγιάννης κάλεσε στο γραφείο του τον Γ. Δελαστίκ και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του, εξαιτίας αυτού του σχολίου, διότι ο Α. Καρκαγιάννης θεώρησε ότι τον έθιγε προσωπικά. [Πολύ ωραίο! Σε ποιο ακριβώς σημείο του σχολίου ο Α. Κ. αναγνώρισε τον εαυτό του; Πάντως, εγώ θεωρώ ότι το σχόλιο φωτογραφίζει ξεκάθαρα σε ένα σημείο του γνωστό δημοσιογράφο που το όνομά του βρέθηκε στην επικαιρότητα την προπερασμένη εβδομάδα.]

Ο Γ. Δελαστίκ «του επεσήμανε ότι το σχόλιο δεν αναφέρει κανένα όνομα δημοσιογράφου και επομένως είναι λάθος η εκτίμησή του». Όταν ο Α. Καρκαγιάννης άλλαξε γραμμή πλεύσης και επισήμανε ότι το σχόλιο αναφερόταν στις αλλαγές που γίνονται στην Καθημερινή, ο Γ. Δελαστίκ απάντησε ότι δεν γινόταν καμιά αναφορά στην εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα «ότι αποκλείεται να υποβάλει παραίτηση, γιατί έτσι θα νομιμοποιούσε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους του ζητείται η παραίτηση. Πρόκειται, είπε, για καθαρά πολιτική απόλυση και δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση». Όλα αυτά σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει Το Παρόν.

Προφάσεις

Η επιχειρηματολογία του Α. Καρκαγιάννη προφανώς δεν στέκει σε καμιά περίπτωση. Τι είχε συμβεί; Απλά, ανέλαβε να «βγάλει το φίδι από την τρύπα», κατά το κοινώς λεγόμενον, δηλαδή, να «χρεωθεί» ο ίδιος την απόλυση του Γ. Δελαστίκ από την Καθημερινή.

Αυτό αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο την επόμενη ημέρα, Τρίτη, όταν και στην ταυτότητα της εφημερίδας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το όνομα του νέου διευθυντή της: Αλέξης Παπαχελάς [εκ Παπαχελάδων: παλιότερο ποστ: Aπ’ τον παππού στον εγγονό].

Κι έτσι ο γνωστός Bilderberger 2002 Αλέξης -Alexis, για τους Αμερικανούς Φίλους- Παπαχελάς [σχετικό λινκ: Θεαμαπάτες & Δικτυώματα classic – 12 Ιουνίου 2002], μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ [πλην της… «Αμυντικής»], είναι πλέον διευθυντής της Καθημερινής και σ’ αυτόν χρεώνεται η απόλυση του Γιώργου Δελαστίκ.

Αφού, σύμφωνα με Το Παρόν, «Αργά το βράδυ της Πέμπτης η ιδιοκτησία της Καθημερινής κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του Γ. Δελαστίκ, ο οποίος και την αποδέχθηκε ως απόλυση».

Όσο για τα υπόλοιπα… δεν υπάρχουν. Ξαναδιαβάστε το σχόλιο του Πριν. Είναι σαφέστατο.

ΥΓ 1. Ο δημοσιογράφος που, κατά την γνώμη μου, φωτογραφίζεται στο σχόλιο [λέξη κλειδί: «άχρηστες υπερσυγκεντρώσεις»] χαίρει εκτίμησης από ικανό αριθμό bloggers. Τόσα ξέρουν…

ΥΓ 2. Σε κάποια διαδικτυακή συζήτηση για το θέμα [δυστυχώς, δεν θυμάμαι πού ακριβώς], κάποιος αναρωτιόταν γιατί οι επιχειρηματίες του Τύπου καταφεύγουν σε τέτοια μέτρα [απολύσεις] που σαφώς είναι ζημιογόνα από επιχειρηματικής άποψης. Α, καλά! Το σωστό ερώτημα είναι άλλο: αυτοί οι επιχειρηματίες θα συνέχιζαν να είναι επιχειρηματίες αν δεν κατέφευγαν σε τέτοια μέτρα; Τα περί αξιοκρατίας και οικονομίας της αγοράς είναι τα «μπαρμπούτσαλα» που -μεταξύ άλλων- έχουν αναλάβει να πουλήσουν οι Πράκτορες της -Αμερικανικής- Διασποράς…

► Για το θέμα έγραψαν, μεταξύ άλλων, και οι εξής:

Γρηγόρης

Εξαποδώ

Σκαντζόχοιρος

Indymedia Αθηνών

Πολιτικό Blog

[Ενημέρωση (12-4-2007): Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης των δημοσιογράφων «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» για την απόλυση του Γ. Δελαστίκ και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Καθημερινή.]

[Ενημέρωση (13-4-2007): Επιστολή του Γ. Δελαστίκ προς την ΕΣΗΕΑ]

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη Ετικέτες:
 1. 10/04/2007 στο 11:16

  Αφού η «διασπορά» (είναι τυχαία η λέξη;…) πέτυχε στην ιστορία ενός λαού, πέτυχε και στα καθ’ υμάς με τις ΜΚΟ, το επόμενο βήμα ήταν οι εφημερίδες. Φυσικά, τελείως φυσικά!

 2. 10/04/2007 στο 11:40

  Φυσικά! «Φυσικά» και τελείως αμερικανικά!

  Φρονώ ότι έσχατο σημείο παρακμής των -κατά Pølsemannen– ντιβιντηρίδων και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι εκτίθενται και δεν το καταλαβαίνουν καν ότι εκτίθενται. Ακόμη ένα παράδειγμα: ο Ιός στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. «Θυμήθηκε» να τα βάλει με την Ακαδημία…

  Έχουν βαλθεί με τα κανόνια να εξοντώσουν τους ηλεκτρονικούς «ψύλλους» του Διαδικτύου. Και τι θα καταφέρουν; Να ισοπεδώσουν τα μαγαζάκια τους. Οι «ανόητοι»… Οι πανικόβλητοι… Οι παρηκμασμένοι…

 3. anonymoys
  12/04/2007 στο 05:04

  φανταστειτε τι διασπορα υπαρχει στο διαδυκτιο…

 4. 12/04/2007 στο 12:45

  Καλά, δεν το συζητάω… Αν και στην Ελλάδα, νομίζω ότι τώρα τελευταία αρχίζει η συγκεκριμένη… σπορά. Μέχρι σήμερα απλώς… φυτρώνανε άλλες… σοδειές [κάτι ιδρυματούχοι Φορντ -λογοτέχναι και μπλόγκερ, λογοτέχναι και μη μπλόγκερ, δημοσιογράφοι μπλόγκερ κ.ο.κ.]

  Αλλά μ’ αυτά τα ρημάδια τα… Φορντ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι και σίγουρος, από τότε που σταμάτησαν να ανακοινώνουν τις εξαγορές, sorry τις υποτροφίες εννοούσα. Μυθιστορήματα με Αμερικανούς ήρωες που εκτυλίσσονται στα στέιτς, άγρια προβολή από τα μέσα κ.ο.κ.

  Εδώ θα είμαστε να τα λέμε. Το μέλλον έχει πολύ ξηρασία, που έλεγε κι ο ποιητής.

 5. 12/04/2007 στο 15:51

  Μα οι περισσότεροι «διάσπαρτοι» των εφημερίδων έχουν και blog. Και οι ακόμα περισσότεροι που τους linkάρουν ή είναι ή προσπαθούν να γίνουν (διάσπαρτοι…)!

 6. 12/04/2007 στο 16:01

  Υπερβολές… Οι «περισσότεροι»: αρκετοί έχουν μπλογκ. Τα υπόλοιπα χρήζουν εμπεριστατωμένης μελέτης. Διότι άντε μετά να σε τρέχουν στα δικαστήρια για να «αποδείξουν» ότι δεν είναι «διάσπαρτοι»…

 7. εργδημεργ
  24/04/2007 στο 13:16

  [i]Μυθιστορήματα με Αμερικανούς ήρωες που εκτυλίσσονται στα στέιτς, άγρια προβολή από τα μέσα[/i]

  Χά χά χά!!! Όπως πχ η (αγρίως εφηβίζουσα στα 49 της) κυρία Σώτη Τριανταφύλλου!

  Επειδη μου τη δίνουν οι αγράμματοι, οι ημιμαθεις, και εν γένει τα λαμόγια των Γραμμάτων και των Τεχνων, σκέπτομαι πως κάποτε πρέπει να βγάλουμε τα γιαταγάνια και να κάνουμε γιούργια να τους πάρουμε τα κεφάλια. Στα πλαίσια αυτα επιφυλάσσομαι να γράψω στο μέλλον χεστήριο λίβελλο σε συνέχειες: μία απ’ αυτες θα είναι το πώς αναγνωρίζεις τα συγκεκριμένα είδη (αγραμμάτων κτλ) απ’ το βιογραφικο τους, και σκέπτομαι να ξεκινήσω απ’ τις γυναίκες.

  (Αντιστρόφως: Μπορει στον δρόμο να βγει και καμια μηχανη παραγωγης βιογραφικων, κατα το «Perikallos project»! 🙂 )

 8. 24/04/2007 στο 15:06

  😉

  Α! Είσαι και σεξιστής! Άκου λέει θα ξεκινήσεις από τις γυναίκες… Ξεκίνα εσύ τον λίβελο κι απ’ όπου θες αρχίνα…

  (Να πω την αμαρτία μου το Perikallos project δεν το θυμάμαι. Περίκαλλε! Τα φώτα σου!)

 1. 10/04/2007 στο 02:37
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: