Αρχική > Τρομοκρατία > Η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη

Η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη

28/05/2007

Η είδηση είναι «παλιά», όμως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι

 1. Αφορά σε συγκεντρωτικά στοιχεία για ολόκληρο το 2006 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
 2. Είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν, ή μάλλον αποσιωπούν, τα ΜΜΕ [και οι Επικυρίαρχοι] διάφορες πληροφορίες.

Μπαίνοντας στον ιστότοπο της Europol [First Terrorism Situation and Trend Report of Europol released] διαβάζουμε πως, στις 10 Απριλίου 2007, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Max-Peter Ratzel παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο την Πρώτη Έκθεση Για την Τρομοκρατία στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε ότι:

«Το 2006 πραγματοποιήθηκαν σε 11 μέλη-κράτη [σ.σ. μέλη της Europol είναι και τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης] 498 επιθέσεις από ισλαμιστικές, αυτονομιστικές, αριστερές και αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες, ενώ συνολικά συνελήφθησαν σε 15 μέλη-κράτη 706 άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.»

Αν, ωστόσο, ρίξουμε μια ματιά στην ίδια την έκθεση[EU Terrorism Situation and Trend Report TE-SAT 2007], θα δούμε μερικά τελείως διαφορετικά πράγματα.

Στη σελίδα 3, για παράδειγμα, διαβάζουμε ότι «Οι έρευνες για την ισλαμική τρομοκρατία αποτελούν σαφή προτεραιότητα των υπηρεσιών δίωξης των κρατών-μελών».

Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: πόσες τρομοκρατικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006;

Απάντηση: Μία αποτυχημένη απόπειρα στη Γερμανία, και δύο ενέργειες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ [μία στη Δανία και μία στο Ηνωμένο Βασίλειο]!

Αποτελεί, δηλαδή, «σαφή προτεραιότητα» το 0,2% [1 στις 498] των ενεργειών; Μας δουλεύουν, προφανώς.

Στη σελίδα 13 της Έκθεσης, βλέπουμε τον παρακάτω πίνακα με το σύνολο των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ε.Ε.:

europol.png

Δηλαδή οι 498 τρομοκρατικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν:

 • Μία [αποτυχημένη] από ισλαμιστές
 • 424 από αυτονομιστές [κυρίως στη Γαλλία και στην Ισπανία]
 • 55 από αριστερούς [Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία]
 • Μία από δεξιούς [Πολωνία], και
 • 17 από αγνώστους.

Και η μία στις 498 αποτελεί «σαφή προτεραιότητα»;!

Σοφόν το σαφές…

Ας πάμε, όμως, και στη σελίδα 14 της Έκθεσης όπου βλέπουμε τον παρακάτω πίνακα με τον αριθμό των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες που συνελήφθησαν στις χώρες της Ε.Ε. το 2006:

europol2.png

Στον πίνακα, διαπιστώνουμε ότι από το 0,2% των ενεργειών, ξαφνικά εκτοξευτήκαμε στο 36,4% των συλληφθέντων ως υπόπτων για «ισλαμική τρομοκρατία». Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλοί από τους αναρχικούς/αριστερούς «τρομοκράτες» συνελήφθησαν στη διάρκεια καθ’ όλα νόμιμων διαδηλώσεων το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50%…

Και πριν πετάξουμε την Έκθεση στον κάλαθο των αχρήστων δύο ερωτήματα [όχι δεν θα ρωτήσω που πάνε τα χρήματα των… τρομοκρατημένων Ευρωπαίων πολιτών]:

 1. Πότε ακριβώς θα εξαρθρωθεί η «Αλ-Κάιντα», που ήδη εδώ και έξι χρόνια αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 στόχο όλων των «υπερεσιών» του πλανήτη;
 2. Πού ακριβώς κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και δεν μπορούν ακόμα να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν;

Ακόμη μία στατιστική ανωμαλία. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του [The statistical invisibility of Islamist ‘terrorism’ in Europe] ο David Miller, το 2006 δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες πανεθνικής κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου 26.577 άρθρα που περιείχαν τις λέξεις «τρομοκρατία» και «τρομοκράτης». Από αυτά τα 7.620 περιείχαν και τις λέξεις «Ισλάμ», «ισλαμιστής» ή «μουσουλμάνος».

Μερικοί ισχυρίζονται ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Πιθανώς. Μερικές φορές, όμως, παραθέτοντας κάποιους αριθμούς αποφεύγεις κατεβατά αναλύσεων…

Ενημέρωση [30-05-2007]: Ο Vrennus με αφορμή την Έκθεση της Europol καταγράφει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του στο ιστοσημείωμα Οι τρομοκράτες με τ’ οξυζενέ.

Κατηγορίες:Τρομοκρατία
 1. 28/05/2007 στο 16:26

  Πόσο μπροστά ήταν ο Όργουελ.
  Ο Νέος εχθρός βρέθηκε.

 2. 28/05/2007 στο 18:54

  Ο «νέος»… Μέχρι τον επόμενο «νέο». Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το μέλλον, όποιος ελέγχει το μέλλον ελέγχει το παρελθόν, που έλεγε -στο περίπου- κι ο αείμνηστος.

 3. 28/05/2007 στο 19:38

  Όταν η συσκευασία είναι καλή, ακριβή, μελετημένη, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο.
  Αυτό το κουτί υποτίθεται ότι έχει μέσα έναν Μπιν Λάντεν. Μην το ανοίξετε.
  – Θα χαλάσετε την συσκευασία.
  – Θα πεταχτεί ένας τρομοκράτης και θα σας πάρει το κεφάλι.
  – Ή μπορεί να είναι άδειο.
  Ένας τζόγος είναι όλα.

 4. 28/05/2007 στο 21:13

  @ cropper

  Τελικά, διαπιστώνω, μετά μεγίστης χαράς, ότι έχεις ανάγει το λακωνίζειν και σε τρόπο σκέψης [εκτός από τρόπο γραφής]:

  Μέσα σε επτά γραμμούλες θίγεις:

  1. Τη μεταμαρξιστική θεωρία περί μορφής-περιεχομένου [Κορς – Λούκατς].
  2. Τη σύγχρονη θεωρία για το μάρκετινγκ [το προϊόν πρέπει κυρίως να είναι ελκυστικό απ’ έξω].
  3. Τη θεωρία του Σρέντιγκερ για τη γατούλα και την περιέργεια.

  Και μπορεί να μου ξέφυγε και κάτι. Εύγε!

 5. 28/05/2007 στο 22:37

  Σου ξέφυγε η άποψη της Άγκνες Χέλλερ (που διαφωνεί σε αρκετά με τον Λούκατς): «από τις (ριζικές) ανάγκες μιας κοινωνίας πρέπει να αποκλείονται αυτές που χειραγωγούν τον άλλο».
  Εξού και το λακωνίζειν στην έκφραση (ίσως και στη σκέψη). Προσδοκώ ανάσταση Διαλόγου και όχι νεκροσέντονο λόγου (που και πάλι πληρότητα δεν παρέχει).

  Άλλωστε, ο ιδεοκολλητός της Χέλλερ, ο Νταίηβιντ Κούπερ έχει ταχθεί εναντίον της ψυχανάλυσης!!

  🙂

  Τώρα διαβάζω Murray Bookchin [Το πρόταγμα του Κομμουναλισμού, εκδ. Αλεξάνδρεια]. Μόλις το τελειώσω θα σας πώ κι άλλα τσιτάτα.

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι γατούλες πώς μπορούν να ωφεληθούν από τη θεωρία του Σρέντιγκερ; Την έχουν διαβάσει; Ρητορικό το ερώτημα, όπως και τα δικά σου για τον Οσάμα και την Αλ Κάιντα.

  🙂

 6. 28/05/2007 στο 23:27

  Αφού οι Ισλαμιστές τρομοκράτες δεν υπάρχουν θα πρέπει να τους εφεύρουμε, έτσι; 😉

 7. 29/05/2007 στο 00:24

  @ cropper

  Εδώ μου ξέφυγε ολόκληρη η Χέλλερ, η άποψή της δεν θα μου ξέφευγε; Ανάσταση διαλόγου; Και τι άλλο κάνουμε ολημερίς κι ολονυχτίς [πέραν του να… χιουμοριζόμαστε];

  Ντέηβιντ Κούπερ; Α! Τα βλέπεις; Μόνον με τους νεκρούς ασχολούμεθα.

  Murray Bookchin; Ακόμα πιο πρόσφατοι νεκροί…

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι γατούλες δεν μπορούν να ωφεληθούν από τη θεωρία του Σρέντιγκερ. Διότι δεν την έχουν διαβάσει. Η απάντηση δεν είναι ρητορική: εγώ έχω διαβάσει τι έγραψε ο Σρέντιγκερ για τον Οσάμα και την Αλ Κάιντα.

  😀

  @ Vrennus

  Αν εφεύρουν αυτοί τους εαυτούς τους, δεν είναι καλύτερα;

 8. 29/05/2007 στο 00:39

  Η αλήθεια είναι προφανής! Τα νούμερα ταιριάζουν!

  Όταν συλλαμβάνεις πολλούς «προληπτικά» μετά δεν μπορούν να σε τρομοκρατήσουν!

  Τώρα για την Αλ Κάϊντα δεν ξέρω πότε θα συλληφθεί. Προηγείται η εμφάνιση των φωτογραφιών του ΕΑ που τραβήξανε κάτω από τις κουκούλες έξω από την πρεσβεία.

  Δυστυχώς μας έχουν φλομώσει στο δούλεμα… Λές και με την σοβαρότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί ο όποιος στόχος έχουν. Είτε μας αρέσει ή όχι!

 9. 29/05/2007 στο 02:11

  Ε, γι’ αυτό μας αρέσει κι ερχόμαστε ξανά και ξανά. Για τον διάλογο που ανα-στήνεται.
  Κεράστε μας τί είπε ο Σρέντιγκερ για τον Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, αντίς για φοντανάκι.

  Αλήθεια, έχετε κάτι με τους νεκρούς; 🙂

  νιάου

 10. 29/05/2007 στο 11:12

  Εδώ έστησαν ολόκληρη θεωρία συνομωσίας με τα υγρά εκρηκτικά που θα «εξαφάνιζαν», εν πτήσει, το …Ηνωμένο Βασίλειο! Και τώρα δεν μπορείς ούτε το μπουκαλάκι με το νερό σου να πάρεις μαζί! Το ζητούμενο είναι η δική μας (κατα)τρομοκράτηση και όχι των «τρομοκρατών»

 11. Nemertes
  29/05/2007 στο 12:43

  Μωρέ καλά τους έκανε ο Παπαδόπουλος και τους έστελνε στην Γυάρο! Κομμουνιστές! Η ρίζα του κακού! (μετά μου λες ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια… Statistics is the best way to tell a lie…)

 12. 29/05/2007 στο 19:49

  Είναι τόσο τραγική η κατάσταση που προκαλεί φόβο!! Αυτά τα κατασκευασμένα στατιστικά γαλουχούν τη νέα γενιά δυστυχώς…

 13. 29/05/2007 στο 21:03

  @ gregykapogeorge

  Αυτό με τις… αποτρεπτικές προληπτικές συλλήψεις δεν το είχα σκεφτεί 🙂

  Εδώ διαβάζουν βουλωμένα γράμματα κι ακούνε «βουλωμένα» τηλέφωνα, τα πρόσωπα κάτω από τις κουκούλες δεν θα μπορούσαν να δουν;

  Αρχίζω και υποψιάζομαι ότι ο στόχος τους είναι ακριβώς αυτός: να μας δουλεύουν. Κάποιοι το διασκεδάζουν φαίνεται…

  @ cropper

  Το τι είπε ο Σρέντιγκερ για τον Mr. Μπιν το είπατε εσείς στο σχόλιό σας # 3. Ανοίγεις ή δεν ανοίγεις το κουτάκι. Με ό,τι αυτά συνεπάγονται.

  Με τους νεκρούς δεν έχω τίποτα. Τους αφήνω να θάψουν τους νεκρούς τους 😀

  @ εξαποδω

  Ναι. Αλλά το κακό είναι όταν τρομοκρατούμαστε ότι μας κόβει κρύος ιδρώτας. Κι άντε να βρεις υγρά για να αντιμετωπίσεις την αφυδάτωση… 🙂

  @ Nemertes

  Τέτοια «δραστικά» μέτρα, όπως του Γεωργίου, έχουν πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσους και να «μαζέψεις», πάντα θα ξεπεταχτούν κι άλλοι. Και τελειωμό δεν έχουν. Τα προβλήματα του κόσμου δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα.

  @ Rizobreaker

  Το πράγμα έχει ξεφύγει τελείως. Μπάτσοι και think-tank-ιάρηδες έχουν ξαμολυθεί και κάνουν και λένε ό,τι τους κατέβει, δίχως τον παραμικρό έλεγχο [πλην εκείνου των αφεντικών τους].

 14. 29/05/2007 στο 22:31

  Έχω σίγουρες πληροφορίες για Μπιν Λάντεν.
  Κρύβεται στη γιάφκα που φυλάει ο Κουφοντίνας το ιστορικό σαρανταπεντάρι και τη γραφομηχανή της 17Ν.

 15. Γατος_αιρετικος
  29/05/2007 στο 23:44

  Δεν συμφωνω παιδες με την αναλυση που κανετε για ενα απλο λογο … θα ηθελα τα στοιχεια προ του 2001 εως το 2006, εκει φαινεται το τι και το πως ,εδω απλα βλεπουμε αυτο που λεγεται «οτι η ισχυρη μας αντιδραση και προσπαθεια απεδωσε καρπους,μηδενιζουμε τα περιστατικα και αυξανουμε τις συλληψεις»… αρα νεα κονδυλια για την συνεχιση του επιτυχημενου μας εργου κλπ κλπ … αυτο πουναι ιδιαιτερως ενδιαφερον ειναι οτι στη Γαλλια ουσιαστικα δεν ειχαν κανενα συμβαν μαζικης ισλαμικης τρομοκρατιας αλλα παρα ταυτα απο συλληψεις πανε καλα!!
  Εχω την αισθηση οτι θα εχουμε νεα επεισοδια … για να προχωρησουμε φυσικα στα επομενα μετρα, καποιοι θα «χτυπησουν -υπο την επιβλεψη» και θα συμβει εκει στα Παρισια … και μου φαινεται οτι στο Ισπανια παλι κατι θα γινει …βλεπεις χρειαζονται στρατευματα στο Αφγανισταν … και τωρα τελευταια η Χιλλαρυ σταματησε (;) να μιλαει περι αποχωρησης απο το Ιρακ, το μαυρο υποψηφιο «Μουμπαρακ .. κατι σε τετοιο» μαλλον σιωπα,ισως θελει να ακουσει πριν μιλησει,ο Γκορντον στο Αγγλια λεει συνεχιζω γραμμη Μπλερ αρα μας μενει το Ιταλια :-)) ολοι θα στοιχηθουν σε νεο αγωνα αλλα με αλλον διευθυντη ορχηστρας… τωρα συνειδητοποιουν τα επιτελεια οτι πρεπει να πανε μεχρι τελους το θεμα Ιρακ αλλιως θαχουμε παρατραγουδα στο διεθνες οικονομικοπολιτικο σκηνικο … ασε που με εφτιαξε και το σημερινο ειδησαριο
  [Ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας, ο οποίος δοκιμάστηκε σήμερα, μπορεί να διαπεράσει οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.Όταν ρωτήθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου ο Ιβανόφ δήλωσε ότι τα «νέα τακτικά και στρατηγικά συγκροτήματα (της Ρωσίας) μπορούν να διαπεράσουν οποιοδήποτε υπάρχον ή μελλοντικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα», μετέδωσε το Itar-Tass. «Έτσι από άποψη άμυνας και ασφάλειας οι Ρώσοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε ο Ιβανόφ.» ]
  Θα δουμε λοιπον πιο γεματες στατιστικες σε κανα δυο χρονια … το θεμα ειναι οτι το ελλαντα δεν θα μεινει για πολυ εξω … οι επαναστατες τσιρκουλανοι θα αντικατασταθουν απο φαινομενα αλλης φυσεως και δυναμικης … τα «»»»ισλαμια»»» δεν εχουν προβλημα να ανοιξουν το εργο και σε αλλες χωρες ..ισως ναναι και η νεα τους επιλογη … ειμαστε παντου – εισαστε παντου και ο χορος πονο θα φερει,και οχι τιποτε αλλο η υστερια ειναι πολυ ανεβασμενη στη χωρα αυτη … οι μαζες ειναι ανοργασμικες οποτε ….
  αντε καλα σαραντα μαγκες :-))

 16. Θανάσης
  30/05/2007 στο 01:35

  μπορούν να διαπεράσουν οποιοδήποτε υπάρχον ή μελλοντικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα

  Σε άλλες ειδήσεις, η εταιρεία τάδε εφηύρε λογισμικό antivirus που μπορεί να προστατεύσει από οποιονδήποτε σύγχρονο ή μελλοντικό ιό. Και η εταιρεία δείνα εφηύρε ένα σιρόπι που θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, τρέχουσα ή μελλοντική.

  Cheers….

 17. 30/05/2007 στο 02:30

  @ monaxikoslikos

  Α! Η «γνωστή» στοιχειωμένη κρύπτη. Δεν ξέρω… Προτιμώ να περιμένω την οριστική «απάντηση» των ghostbusters της ιστορίας. Όχι ότι δεν έχω άποψη. Αλλά έχω και υπομονή…

  ΥΓ. Και μην μου πεις ότι είσαι με τους… αλλουνούς… Εκτός κι αν σε διαβάζω λάθος 😉

  @ Γατος_αιρετικος

  Η Έκθεση της Europol είναι η «Πρώτη» που γίνεται για την τρομοκρατία στην Ε.Ε. Άρα τα στοιχεία για τις προηγούμενες χρονιές είναι ολίγον τι φλου.

  Προφανώς και η Europol αυτό υπονοεί με την Έκθεση, «πόσο καλοί είμαστε, δώσε κι άλλα φράγκα μπάρμπα απ’ την Κορώνη», αλλά όλα αυτά τα χρόνια, αν εξαιρέσουμε τις πολύνεκρες -τω όντι- επιθέσεις στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο, δεν νομίζω [εκτός κι αν δεν θυμάμαι καλά] να είχαμε «σοβαρές» τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών.

  Στο διεθνές σκέλος της ανάλυσής σου, δεν θα διαφωνήσω. Για τον νέο βαλλιστικό πύραυλο δεν ήξερα τίποτα πριν τον αναφέρεις. Λείπω και σχεδόν όλη μέρα από την οικία του… σπιτιού μου, σήμερα. [Χίλαρυ – Μουμπάρακ (να το σχολιάσω, να μην το αφήσω): Γυναίκα λευκή γαλανομάτα – μαύρος απόγονος σκλάβων: τι πρόεδρο θα εκλέξουν οι Αμερικανοί;;; Κάπως έτσι «αποφασίζουν» οι πολίτες στις δημοκρατίες…]

  Διαφωνώ μαζί σου [διαισθητικά, ε;!] ότι οι στατιστικές θα «γεμίσουν» τα επόμενα χρόνια. Και ειδικά στο ελλάντα τα «ισλάμια» δεν πρόκειται να πάρουν χαρτωσιά. Άλλοι «τομείς» «γεμίζουν» εσχάτως. Οι γνωστοί… Να μην αλλάξουμε και τη… ρότα της χώρας.

  Θα δείξει… Κι αν ήμουν τζογαδόρος, θα πηγαίναμε και κάνα στοίχημα. Πλήν όμως…

  @ Οι Άλλοι

  Μόλις σας ανακάλυψα! [Κάλλιο αργά παρά ποτέ!] Ευχαριστώ για την παραπομπή, έριξα μια ματιά στο μπλογκ σας, λέτε πολύ μα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Να σας μελετήσω με την ησυχία μου αύριο; Και ξαναρίχνω, στο μεταξύ, μια ματιά και λέτε ακόμα πιο ενδιαφέροντα «πραγματάκια». Όου ναι! Μελέτη!

  @ Θανάσης

  Χικ! Πρέπει να τοποθετηθώ για πράγματα που δεν γνωρίζω; 🙂

  Cheers… επίσης. Ούζο. Όπως ο Διονύσιος Σολωμός. Που είχε «φτιαχτεί» με τη σφαγή των αμάχων Τούρκων και εβραίων στην Τροπολιτσά. Μέρα που ήταν χτες…

 1. 30/05/2007 στο 00:47
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: