Αρχική > Εικονομία, Ιδέες > Εικονομία: «Εσωτερικό Κείμενο Επαναπροσανατολισμού»

Εικονομία: «Εσωτερικό Κείμενο Επαναπροσανατολισμού»

06/08/2007

Από τις Bootleg Εκδόσεις «Εικονομία» κυκλοφόρησε εσχάτως το φυλλάδιο:

«Εσωτερικό Κείμενο
Επαναπροσανατολισμού»:
Ζητήματα Ολοκλήρωσης Συστήματος:
Αντιεξουσιαστικός Χώρος

Ώρα Μηδέν

Το κείμενο, γραμμένο από τον Θανάση Παπαράλλη, εκδότη της Εικονομίας, περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

 1. Πρόλογος
 2. Μύθος 1: «αντιρατσισμός»
 3. Μύθος 2: «ποινικοί κρατούμενοι»
 4. Μύθος 3: «αντιφασισμός»
 5. Μύθος 4: «αντισεξισμός»
 6. Οικολογία: μια σκοτεινή πραγματικότητα, σε μύθο διασκευασμένη
 7. Επίλογος ή πρόλογος; [Αποσπάσματα]

Αντιγράφω -ασύστολα- και πληκτρολογώ -ταχύτατα- τον «Πρόλογο».ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
«πήξαμε» στα αυτονόητα!

Κάθε σχεδόν φορά που συναναστρέφομαι με άτομα του «χώρου» με κάνουν να αισθάνομαι λιγάκι ρομποτάκι! Στον βαθμό που η παγκοσμιοποίηση ακατάσχετα προελαύνει, η απλή λογική και η διάθεση να ψάχνεις τα πράγματα μέχρι τη ρίζα τους δίνουν τη θέση τους σε μια χωρίς προηγούμενο υπνοβατική επιδερμικότητα, σε μια «βιτρινολαγνεία», λες κι ό,τι είναι υπάρχει ακριβώς όπως φαίνεται Κι από την ενδημική αυτή αρρώστια το αντιεξουσιαστικό κίνημα υποφέρει χρόνια τώρα, μιας και καταπίνει αμάσητο οτιδήποτε του σερβίρουν «προοδευτικά» ΜΜΕ και εταιρείες. Κι έτσι ανυποψίαστο άνοιξε την πόρτα, προσφέροντας άσκεφτα πολιτική στέγη σε μια σειρά από συντεχνιακά ιδεολογήματα που αφού γλίστρησαν στις γραμμές μας έχουν φέρει το κίνημα σε αδιέξοδο: που προκύπτει από το γεγονός πως όλα τους βρίσκονται μέσα στις «λογικές» συστήματος, που καλύπτοντας τα είτε τμηματικά είτε ολοκληρωτικά, εκθέτουν τον χώρο σε κίνδυνο μαζικής ενσωμάτωσης στο σύστημα. Το υπνωτικό χαπάκι του Μορφέα που ανεγκέφαλα κατάπιαμε μας μάγεψε: κι έτσι εθιστήκαμε να βλέπουμε τα ιδεολογήματα αυτά σαν να ήταν πραγματικά και με κάποιον άλλον τρόπο από το να αποτελούν πρακτικές ψευδαισθήσεις, απλές μόδες, αδειασμένες από κάθε άλλο περιεχόμενο, πέρα από αυτό που η αφέντρα τους η παγκοσμιοποίηση τους δίνει.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο με βραχυκυκλωμένη την κριτική μας και με αυτοματοποιημένα, ανεγκέφαλα ρεφλέξ, να τα θεωρούμε σαν κεντρικά ζητήματα του κινήματος και να συσπειρωνόμαστε, γύρω από αυτά, κάθε φορά που κάποιος μετανάστης ή κάποια γυναίκα κακοποιείται: αγκαλιάζοντας έτσι απελπισμένα έναν χιονάνθρωπο, ένα πρακτικό ολόγραμμα, ένα θέαμα που αναπόφευκτα θα λιώσει, θα χαθεί από τη στιγμή που πολιτικοί και ΜΜΕ θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες της τεχνητής τους «επικαιρότητας».

Το κείμενο «αντιεξουσιαστικός χώρος: ώρα μηδέν» που ακολουθεί, δεν εισάγει κάποια καινούργια λογική στο χώρο: επανεισάγει μιαν από καιρό ξεχασμένη τέτοια: και οι λόγοι αυτής της -ολότελα προσωρινής- επαναφοράς εξηγούνται ανάγλυφα στο τέλος του. Το κείμενο με δυο λόγια περιγράφει τα συντεχνιακά κι από δεκαετίες ξεφτισμένα αυτά ιδεολογήματα, που εξάλλου συνθέτουν το δικτατορικό «politically correct» της παγκοσμιοποίησης, σαν το θεαματικό της άλλοθι, σαν την φετιχική της πανοπλία!

Και σαν φυσικό συμπέρασμα προτείνει την άμεση αποσύνδεση του κινήματος από αυτά: την άμεση αποκαθήλωσή τους από κεντρικά, από αξονικά ζητήματα του αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Κι εγώ προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν λόγο να διαφωνήσω, ιδιαίτερα από την στιγμή που τελείωσα το διάβασμα του κειμένου που τώρα προλογίζω.

Ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία αναγνώστες-τριες θα εκπλαγούν μαθαίνοντας πόσα από τα ιδεολογήματα που «κάποιοι» τους έμαθαν να τα θεωρούν σαν «αυτονόητα» ή σαν «επαναστατικά» έχουν προ πολλού ενσωματωθεί μαζί με τους φορείς τους στο σύστημα και χρησιμοποιούνται από αυτό για να αποπροσανατολίσουν και να «ξεφουσκώσουν», να αποσυμπιέσουν το ανατρεπτικό μας κίνημα.

«Οι μεγάλοι πάντα κάτι κρύβουν», όπως λέει ο λαός κι αυτό που τώρα κρύβουν στο μανίκι τους είναι τα ενσωματωμένα κι αδιέξοδα, συντεχνιακά ιδεολογήματα του αντιρατσισμού, του αντιφασισμού, του αντισεξισμού κ.ο.κ.

Ευτυχώς αρκετός κόσμος απ’ ό,τι φαίνεται και στις επιστολές που παίρνει η Εικονομία τους έχει «μυριστεί».

Τέλος, όσοι δεν υπήρξαν ποτέ καταστασιακοί, ίσως να εκπλαγούν από το μυστικό που έφερε στην επιφάνεια η σκαπάνη της κριτικής «ανασκάπτοντας» τις φετιχικές ιδιότητες του οικολογικού εμπορεύματος.

Το κριτικό ξεμπρόστιασμα των αφομοιωτών-πρακτόρων του συστήματος άρχισε και η μάχη θα είναι σκληρή: εμείς οι φίλοι της κοινωνικής ανατροπής ας μην την παρακολουθούμε μονάχα, ας συμμετέχουμε σ’ αυτήν.

Κάποιοι «παλιοί» αποφάσισαν επιτέλους να μιλήσουν. Οι υπόλοιποι τι περιμένουν;

Σ. Ρουκουνάκη

 

Σχετικά ιστοσημειώματα:

Εικονομία: Μύθος 3 – “Αντιφασισμός” [Από το «Εσωτερικό Κείμενο Επαναπροσανατολισμού»]

Εικονομία – Πρόλογος ή Επίλογος: “Η σύνοδος της G8″ [Αποσπάσματα από το κείμενο “Πρόλογος ή Επίλογος”]

Εικονομία: Ο Ιός Συστήματος “Παγκοσμιοποίηση” [Πληροφορίες για το περιοδικό Εικονομία (όχι για το φυλλάδιο “Εσωτερικό κείμενο επαναπροσανατολισμού) και το κείμενο που δημοσιεύτηκε σ’ αυτό “Χωροχρονικές Στρεβλώσεις: Οι Επικυρίαρχοι“]

 

Κατηγορίες:Εικονομία, Ιδέες Ετικέτες:
 1. 08/08/2007 στο 01:16

  Η επιστροφή των «Τετραδίων»;

 2. 09/08/2007 στο 20:06

  Νομίζω ότι άλλοι οι μεν, άλλοι οι δε. Δεν είμαι και σίγουρος. Θα ρωτήσω να μάθω, αλλά και να μάθω, μάλλον θα το ξεχάσω αμέσως. Εσύ ίσως τα μάθεις καλύτερα εκεί πάνω.

  Ντιακοπές ντεν έχει;

 3. 13/08/2007 στο 00:36

  Απο το όνομα που είδα, έτσι νομίζω.

  Ντιακοπές πάπαλα. 😦

  Ελπίζω εσύ να πήγες κάπου.

 4. 13/08/2007 στο 13:20

  Δεν το ξέρω, δεν το θυμάμαι. Τα «Τετράδια» δεν αναφέρουν κάποιο όνομα. Πιθανώς…

  Ντιακοπές πάπαλα επίσης. «ΘΑ». Τον Σεπτέμβριο. Που ΘΑ έχουμε και εκλογές…

 5. 17/08/2007 στο 19:38

  Καλησπερίζω! Για πληκτρολόγισε «σιγά σιγά» και τα υπόλοιπα! Ενδιαφέροντα!

 6. 17/08/2007 στο 20:32

  Καλησπέρα! Μπα, δεν προβλέπεται περαιτέρω πληκτρολόγηση. Ίσως μια αναλυτικότερη και περιληπτικότερη παρουσίαση των θέσεων του τευχιδίου.

  Κι αν μας τα έστελνε και κανένας ή τα ανέβαζε κάπου στο διαδίκτυο ακόμα καλύτερα…

 7. tespa
  01/09/2007 στο 12:09

  νομίζω ότι όντως πρόκειται για την επιστροφή των «τετραδίων», τα οποία, παρεμπιπτόντως, ακόμη τα ψάχνω

 8. 01/09/2007 στο 12:50

  Από τα «τετράδια» είναι μόνον ένας.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: