Αρχική > Αφασιαλάνδη, Πολιτική > Παπαχελάς – Καρατζαφέρης: 1 Χ 2

Παπαχελάς – Καρατζαφέρης: 1 Χ 2

08/09/2007

Περίπου ασχολίαστο [ως προς την ουσία του] σχετικό απόσπασμα από την προχθεσινή τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Ερωτών: Αλέξης Παπαχελάς. Απαντών: Γιώργος Καρατζαφέρης.

Το σχετικό φιλμάκι υπάρχει εδώ: http://www.skai.gr/master_avod.php?id=58917

Χρόνος σχετικού αποσπάσματος: 48:43 – 51:25. Η απομαγνητοφώνηση δική μου.

Παπαχελάς: «Κύριε πρόεδρε, σηκώσατε τη σημαία για το σχολικό βιβλίο της ιστορίας. Και διαβάζοντας πολλές δηλώσεις σας έχετε καταγγείλει ένα σχέδιο αφελληνισμού και της νεολαίας και γενικότερα της Ελλάδας μέσα από την παιδεία. Θέλω, έτσι, με το χέρι στην καρδιά να κοιτάξετε τους ομοτράπεζούς σας, πλην Παπαθεμελή θα έλεγα, και να μας πείτε αν υπάρχει κάποιος ο οποίος συμμετέχει σ’ αυτό το σχέδιο και ποιος και ποιο είναι αυτό το σχέδιο.»

Ο Γ. Καρατζαφέρης κάνει μια μικρή «παράκαμψη» και απαντά σε ερώτημα που είχε θέσει προηγουμένως ο Λιάτσος, λέγοντας ότι «ασφαλέστερος τρόπος για να γίνει κάποιος πρωθυπουργός πρέπει είναι να είναι γιος ή ανηψιός πρωθυπουργού.» Μιλά γα «κληρονομικούς πρωθυπουργούς», και αναφέρει παραδείγματα Παπανδρέου και Καραμανλήδων πρωθυπουργών από το 1945 ως σήμερα.

Ατάκα-σχόλιο:

Παπαχελάς: «Υπάρχει μια σταθερότητα στη χώρα».

Φυσικά, ο Γ. Καρατζαφέρης ξεχνά να αναφέρει ότι στη χώρα δεν υπάρχει μόνον «κληρονομική δημοκρατία» αλλά και «κληρονομική δημοσιογραφική-τηλεμαχία». Στην άλλη πλευρά του πάνελ – το δημοσιογραφικό – κάθονταν ένας γιος υπουργού, κι ένας εγγονός υπουργού. Υπάρχει μια σταθερότητα στη χώρα, δε λέω…

Κι ούτε βέβαια σχολίασε κάποιος αυτές τις ημέρες την ατάκα-κάρφωμα του Γ. Παπανδρέου στον Παπαχελά, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο: «Έχουμε συνεργαστεί κύριε Παπαχελά». Έτσι είναι αυτά τα πράγματα… Υπουργός Εξωτερικών ο ένας, απλός δημοσιογράφος ο άλλος. Συνεργάζονταν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Όταν το ΕΛΙΑΜΕΠ γράφει ιστορία…

Επί της ουσίας ο Γ. Καρατζαφέρης είπε τα εξής:

Καρατζαφέρης: «Όσον αφορά το βιβλίο της ιστορίας, μα νομίζω ότι αν κάναμε ένα δημοψήφισμα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα έβρισκε μέσα πράγματα [με] τα οποία δεν συμφωνεί. Καταργούμε μέσα από αυτό το βιβλίο το Κρυφό Σχολειό, καταργούμε μέσα από το βιβλίο τους ήρωες του ‘21 και μόλις σε 32 λέξεις έχουμε όλο το έπος του 1940, από την Πίνδο, τη Ρούπελ και τα λοιπά. Πιστεύω ότι και ο Παπαρηγόπουλος αλλά και ο Γεώργιος Ρούσσος είχαν γράψει καλή ιστορία. Ψάξαμε να βρούμε την κυρία Ρεπούση. Λυπάμαι που ο κύριος Καραμανλής υιοθέτησε αυτό το βιβλίο και το κυκλοφόρησε. Νομίζω ότι σχεδόν κανένας από τους ψηφοφόρους του δεν συμφωνεί με το βιβλίο αυτό.»

Παπαχελάς: «Αυτό που σας ρώτησα και επιμένω σ’ αυτό, αν ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κ. Παπαρήγα ή ο κ. Αλαβάνος συμμετέχουν σε ένα σχέδιο αφελληνισμού μέσα από αυτές τις αλλαγές. Γιατί έχετε κατηγορήσει όλους, όχι μόνο την κυβέρνηση.»

Καρατζαφέρης: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Για όνομα του Θεού. Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που να είναι προδότης ή να είναι, ξέρω γω, λιγότερο πατριώτης. Υπάρχει άλλη προσέγγιση, άλλη προτεραιότητα. Άλλη προτεραιότητα δίνει ο ένας σε κάποιο θέμα, άλλη προτεραιότητα δίνει ο άλλος σε κάποιο άλλο θέμα. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την αγωγή του παιδιού, κι αν αυτό έγινε σε συμφωνία μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Τζεμ, εκείνη την εποχή που ήταν υπουργοί Εξωτερικών, πρέπει να σας πω ότι είχα πάει προχτές στην Τουρκία, και τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού διδάσκονται το γνωστό ποίημα ότι «το αίμα χιλίων Γραικών να πιω, κι ακόμα δεν θα χορτάσω». Από τη μία πλευρά λοιπόν βλέπουμε σ’ αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια, κι εμείς, από την άλλη πλευρά, λέμε «συνωστισμό» τη Σφαγή της Σμύρνης. Δεν νομίζω ότι θα βρείτε ανθρώπους να συμφωνούν με αυτό το βιβλίο.»

Για να κατανοήσετε καλύτερα την ουσία των όσων είπαν οι δύο άνδρες παραπάνω, διαβάστε το χθεσινό ιστοσημείωμα του frankiethecat: Καθημερινή, στη θέση του ΔΟΛ ;; Παπαχελάς και συνέντευξη Φρατίνι. Και τα links στα οποία παραπέμπει.

Advertisements
  1. 08/09/2007 στο 19:04

    Άλλη προτεραιότητα δίνει ο ένας σε κάποιο θέμα, άλλη προτεραιότητα δίνει ο άλλος σε κάποιο άλλο θέμα.

    Ποιός εχει πρώτη προτεραιότητα το ξεπούλημα προεδράρα μου;

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: