Αρχική > Αφασιαλάνδη, Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική > Παβλοφικές αντιδράσεις για το Μακεδονικό

Παβλοφικές αντιδράσεις για το Μακεδονικό

01/11/2007

1-11-07_247190_1gif.jpg

Του Ανδρέα Πετρουλάκη [Καθημερινή]

 

Του Σταύρου Λυγερού [σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο στην Καθημερινή]

 

Εάν ο Κ. Καραμανλής είχε αποδεχθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, η Ελλάδα θα είχε εγκαταλείψει το μοναδικό όπλο της για να πειθαναγκάσει τα Σκόπια. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ θα είχε διαπράξει ένα διά παραλείψεως εθνικό έγκλημα, δεν θα είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα ούτε από την αντιπολίτευση ούτε στο εσωτερικό της Ν.Δ. Το ΛΑΟΣ θα «ανέβει στα κεραμίδια» έτσι κι αλλώς. Τα υπόλοιπα κόμματα θα περνούσαν την υπόθεση στο «ντούκου». Οσο για τους μακεδονομάχους «γαλάζιους» βουλευτές, αυτοί αντιδρούν σχεδόν παβλοφικά κι όχι πολιτικά. Επειδή πρακτικά το δίλημμα είναι ή σύνθετη ονομασία ή σκέτο «Μακεδονία», όποιος απορρίπτει το πρώτο εξ αντικειμένου εργάζεται υπέρ του δεύτερου.

Το εθνικό θέμα είχε εξαρχής εγκλωβιστεί στη μέγγενη δύο λανθασμένων και αντιπαραγωγικών γραμμών. Από τη μία ήταν ότι το όνομα δεν έχει και πολύ σημασία. Από την άλλη το «ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα». Το εθνικό ζητούμενο, όμως, είναι να ακυρωθεί η κρατική ιδεολογία των Σκοπίων περί «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας». Η Μακεδονία δεν είναι πατρίδα ενός έθνους. Ηταν και παραμένει μία πολυεθνική περιοχή. Υπάρχει σλαβομακεδονικό, αλλά όχι μακεδονικό έθνος. Υπάρχει σλαβομακεδονική, αλλά όχι μακεδονική γλώσσα.

Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων (στη συντριπτική πλειοψηφία τους ζουν στην ΠΓΔΜ) να οικειοποιηθούν τον όρο Μακεδονία δεν είναι καθόλου αθώα. Υποδηλώνει επεκτατική πρόθεση. Είναι η προσπάθεια ενός Μέρους να εμφανισθεί σαν Ολο. Είναι σαν η Ελλάδα να αποφάσιζε ότι εφεξής θα ονομάζεται Ευρώπη! Είναι κι αυτή μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η Ευρώπη.

Το ζήτημα δεν είναι εάν η Αθήνα θα αποδεχθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία. Είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία, που απεικονίζει την πραγματικότητα. Η ύπαρξη αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη ονομασία ένας εθνογεωγραφικός όρος, όπως Σλαβομακεδονία. Για να ακυρωθεί το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, το όνομα πρέπει να είναι ένας αμιγώς γεωγραφικός όρος, όπως Ανω Μακεδονία (Γκορναματσεντόνια). Ακριβώς επειδή αυτή η ονομασία αντανακλά με ακρίβεια την πραγματικότητα, ουσιαστικά δεν αποτελεί συμβιβασμό ούτε για τους Ελληνες ούτε για τους Σλαβομακεδόνες. Εάν η Αθήνα είχε συνοδεύσει την απειλή άσκησης βέτο με μία τέτοια πρόταση για το οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ, η πολιτική της θα είχε μεγαλύτερη απήχηση στη διεθνή κοινότητα.

Advertisements
 1. frankiethecat
  01/11/2007 στο 10:58

  @ Xρήστο

  δεν είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας αυτό, σχόλιο είναι. Το κύριο άρθρο έχει θέμα την πρόταση δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Λυγερός πιά είναι η ασήμαντη μειοψηφία, ο Καμπύλης είναι ο νέος Αστήρ 😉

 2. 01/11/2007 στο 11:41

  Μα την αλήθεια μετά από τόσο διάβασμα στο ιντερνετ δεν έχω καταλάβει ακόμη τι εθνικότητα έχουν οι Σκοπιανοί. Είναι Βούλγαροι? Είναι Σλάβοι? Είναι μείγμα με μερικούς Βούλγαρους Σλάβους κι έλληνες? Ψάχνονται γενικά? Τι είναι τέλος πάντων?

 3. 01/11/2007 στο 14:51

  Οι σκοπιανοί είναι βουλγάρικου υποστρώματος, αλλά έχουν και επιρροές στην γλώσσα και τον πολιτισμό από τους σέρβους. Το θέμα με τις προπαγάνδες και την προσπάθεια δημιουργίας τεχνιτής μακεδονικής εθνότητας άρχισε στις αρχές του αιώνα από τους σέρβους και όχι από τους βούλγαρους. Δες περισσότερα στο παρακάτω
  http://history-of-macedonia.com/wordpress/2007/03/16/the-ethnic-and-historical-origins-of-fyrom-part-iv/

 4. Ανώνυμος
  01/11/2007 στο 15:23

  Αυτή ακριβώς η εμμονή σε μία σύνθετη ονομασία είναι που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.Για να μην αναφερθούμε βεβαίως στον εσωτερικό δούρειο ίππο ιδρυμάτων της επιρροής Σόρος.

 5. Ανώνυμος
  01/11/2007 στο 15:35

  http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2829
  Του Κρις Σπύρου
  Πρώην Πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας, Νιού Χαμσάίρ, ΗΠΑ, για το Μακεδονικό ζήτημα

  «…Το πρώτο βάπτισμα του πυρός για το Μακεδονικό το πήρα πριν διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία όταν το 1986 έμαθα από τον πρώην Έλληνα υπουργό Νίκο Μάρτη ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είχε εκδώσει εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ για τις Αμερικανικές Εθνότητες».

  Στην εγκυκλοπαίδεια αυτή ο Καθηγητής και συγγραφέας Στέφαν Θέρνστρομ υποστηρίζει ότι υπάρχει Μακεδονική μειονότητα στις ΗΠΑ πέραν των Ελλήνων μεταναστών της Μακεδονίας. Γράφει συγκεκριμένα η εγκυκλοπαίδεια του Χάρβαρντ ότι «ενώ στο παρελθόν μερικοί Μακεδόνες μετανάστες, έλεγαν ότι έχουν Ελληνική καταγωγή, σήμερα οι περισσότεροι νιώθουν ελεύθεροι να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» χωρίς τον φόβο ύπαρξης αντιποίνων από την Ελληνική κυβέρνηση».

  Έγιναν μεγάλοι αγώνες ν’αλλάξουμε το κείμενο της εγκυκλοπαίδειας χωρίς καμιά βοήθεια από την επίσημη Ελληνική πολιτεία.

  Το 1992 προέκυψε πια το Μακεδονικό όπως το ξέρουμε σήμερα.

  Μετά το δημοψήφισμα της Νοτιοσλαβίας (των Σκοπίων), στις 7 Σεπτεμβρίου 1991, για κήρυξη ανεξάρτητου Κράτους με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συνέβησαν τα ακόλουθα.

  Στις 16 Δεκεμβρίου 1991, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσουν όνομα για τη Νοτιοσλαβία που μπορεί να έχει «εδαφικές διεκδικήσεις στο μέλλον».

  Στις 2 Φεβρουαρίου 1992, οι Υπουργοί εξωτερικών της ΕΟΚ ανέθεσαν στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας João de Deus Pinheiro να προτείνει λύση για το αίτημα αναγνώρισης της Νοτιοσλαβίας. Μετά από μερικούς μήνες διαπραγματεύσεων ο κύριος Πινεϊρο πρότεινε το όνομα «Nova Macedonia». Η πρότασις Πινεϊρο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρώπης (ΕΟΚ) γιατί περιείχε το όνομα «Μακεδονία».

  Στις 13 Απριλίου 1992, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο των Ελλήνων Πολιτικών Αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση της Νοτιοσλαβίας ως νέου κράτους.

  Μετά την συνάντηση των Αρχηγών ο Πρέσβης παρά τω Προέδρω Πέτρος Μολυβιάτης, ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, διάβασε για τις τηλεοράσεις και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ακόλουθο ανακοινωθέν.

  «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ‘91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».

  Στις 27 Ιουνίου 1992 οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης ψήφισαν ομόφωνα και συμφώνησαν με την Ελληνική θέση ότι θα αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως ανεξάρτητο κράτος «μόνον εάν η ονομασία δεν περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”».

  Στις 7 Ιουνίου 1992, ο Αμερικανός ιστορικός και αρθρογράφος Johann Fink δημοσίευσε άρθρο στην αλυσίδα 300 και πλέον εφημερίδων του “Scripps Howard News Service”στο οποίο άρθρο έλεγε και τα εξής:

  «Η Μακεδονία, η φτωχότερη από τις πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της, είναι και πάλι ελεύθερη έπειτα από είκοσι δύο αιώνες κατοχής από ξένους. Τώρα υπάρχει ανησυχία ότι η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επί πολλά χρόνια εκρηκτική ύλη σε πυριτιδαποθήκη, είναι πιθανόν να αποτελέσει και πάλι το μήλον της έριδος ανάμεσα στις γείτονες χώρες, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Σερβία.

  Η σημαντικότερη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας προέρχεται από την Ελλάδα. Η Αθήνα, που περιγράφει υποτιμητικά τη Μακεδονία ως «ψευτο-δημοκρατία», αντιτίθεται στη χρήση του ονόματος Μακεδονία ως εθνικού ονόματος για τη νεοσύστατη δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι η ονομασία αυτή είναι ταυτόσημη με την ονομασία της διοικητικής περιφέρειας που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και αποτελούσε τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας μέχρι το 1913. Ως μέλος διαφόρων διεθνών οργανισμών, η Αθήνα έχει τελικά απομονώσει τη Μακεδονία από τη διεθνή κοινότητα».

  Κυρίες και κύριοι, έχετε ξανακούσει τέτοιες ηλιθιότητες να λέγονται από ιστορικούς; Αυτός ο κύριος ισχυρίζεται ότι εδώ και δύο χιλιάδες διακόσια χρόνια υπήρχε κράτος Μακεδονία, οι κάτοικοί του οποίου ήταν Σλάβοι, όπως και ο ένδοξος βασιλεύς του ο Μέγας Αλέξανδρος. Τι κακό πράγμα η άγνοια!

  Στις 2 Οκτωβρίου 1992 ο τότε υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Κυβερνήτης Μπίλ Κλίντον (Bill Clinton) έκανε την επίσημη γραπτή δήλωση με τίτλο:
  «ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ».

  Είπε ο κ. Κλίντον: «Στηρίζω την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία η νοτιότερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος υπό τον όρο να μην περιλαμβάνεται στην ονομασία της η λέξη «Μακεδονία». Πολλοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν το πρόβλημα που προκύπτει από τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».Περί τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η χρήση αυτού του ονόματος για το νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας χαρακτηρίστηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας «ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας» ενώ θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει και πάλι πηγή αποσταθεροποίησης και διαμάχης.

  Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Εάν το νέο αυτό κράτος επιθυμεί την αναγνώριση της Αμερικής, θα πρέπει κατ΄ αρχάς να δεχθεί τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, να ικανοποιήσει τις γείτονες χώρες και την παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις του, ότι δηλαδή είναι ειρηνικές και σύμφωνες με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απορρίπτει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Η Κυβέρνηση Κλίντον θα υπερασπιστεί αυτές τις αρχές και θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των νόμιμων συμφερόντων της Ελλάδας».

  Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1992 ο Μπίλ Κλίντον εκλέχτηκε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κερδίζοντας τις εκλογές από τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς.

  Λίγες μέρες μετά άρχισε ένας μαραθώνιος αγώνας να αποτραπεί η έντονη και πιεστική προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης Τζόρτζ Μπους να αναγνωρίσει τη Νοτιοσλαβία (τα Σκόπια) ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

  Τί έγινε τότε… Μετά την ήττα των εκλογών από τον Μπίλ Κλίντον ο Τζόρτζ Μπούς έστειλε τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ήγκελμπέργκερ (Lawrence Eagleburger) στην Ευρώπη προκειμένου να πείσει τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να αλλάξουν θέση που ομόφωνα είχαν πάρει στις 27 Ιουνίου 1992 και να αναγνωρίσουν μαζί με τις ΗΠΑ το νέο κράτος των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μπους προσπάθησε να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση στους Σκοπιανούς των ΗΠΑ, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην αποτυχημένη προεκλογική του προσπάθεια.

  Επιστρατεύτηκα από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση να βοηθήσω σαν ένας από τους «παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας».

  Εκείνη την εποχή είχα την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος στην Πολιτεία του Νιού Χαμσάϊρ, την πιο σημαντική πολιτεία της Αμερικής όσον αφορά στις Προεδρικές Εκλογές, και μόλις είχα εκλεγεί Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Μπίλ Κλίντον στην ίδια πολιτεία.

  Στόχος ήταν να μην μπορέσει η Αμερικανική Κυβέρνηση πριν τη λήξη της θητείας της στις 20 Ιανουαρίου 1993 να πείσει τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσουν το νέο αυτό κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυθαίρετη αναγνώριση από την κυβέρνηση της Αμερικής θα ήταν άσχετη εφόσον η κυβέρνηση Μπους ήταν πλέον μεταβατική.

  Στην Αθήνα συναντήθηκα στο Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Πέτρο Παπαγεωργίου, πολιτικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού και μερικές μέρες αργότερα με τον κ. Λουκά Τσίλα, τότε σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα ασφαλείας. Λίγους μήνες αργότερα ο κ. Τσίλας διορίστηκε Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επίσης για το ίδιο θέμα συναντήθηκα και με την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τότε υπουργό πολιτισμού.

  Ο κ. Παπαγεωργίου, ο κ. Τσίλας και η κα. Μπακογιάννη τόνισαν την σπουδαιότητα του να αποτραπεί η προσπάθεια της απερχόμενης Κυβέρνησης Μπούς να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ζήτησαν από μένα να βοηθήσω και με τους συμβούλους και συνεργάτες του Μπίλ Κλίντον αλλά και με την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και ιδιαίτερα τα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος που συνέβαλαν στην εκλογή του νέου Προέδρου Μπίλ Κλίντον.

  Δέχτηκα να βοηθήσω και πραγματικά μετά από μια σκληρή προσπάθεια και με την βοήθεια του Μαϊκλ Δουκάκη και πολλών άλλων συναδέλφων στην Αμερική κατορθώσαμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια του Τζόρτζ Μπούς.

  Στην Αμερική συναντήθηκα με τον Μαϊκλ Δουκάκη έναν από τους πιο στενούς πολιτικούς φίλους και υποστηρικτές του Μπίλ Κλίντον. Ενημέρωσα τον Μαϊκλ Δουκάκη για το σημαντικό θέμα της αναγνώρισης της Νοτιοσλαβίας από τις ΗΠΑ με ονομασία που περιείχε το όνομα «Μακεδονία»και του ζήτησα να συμμετάσχει στην προσπάθεια να σταματήσουμε την Κυβέρνηση Μπούς.

  Ο Μαϊκ Δουκάκης συμφώνησε να έρθει σε επαφή με τον Άντονυ Λέικ (Anthony Lake) και την Μαντλίν Ολμπραϊτ (Madeleine Albright). Ο Λέϊκ και η Ολμπράϊτ ήταν κορυφαίοι σύμβουλοι του Μπίλ Κλίντον για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας στην Προεδρική του εκστρατεία του 1992. Ο Άντονυ Λέϊκ διορίστηκε Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Κλίντον στο Λευκό Οίκο και η Μαντλίν Ολμπραϊτ έγινε Πρέσβης της Κυβέρνησης Κλίντον στα Ηνωμένα Έθνη και αργότερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

  Ενημέρωσα επίσης πολλούς ακόμη επιφανείς Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς ηγέτες, όπως τον Φιλ Αγγελίδη, τότε Πρόεδρο του ισχυρού Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας με περισσότερα από έξι (6) εκατομμύρια δημοκρατικά μέλη όπως και τον Μάϊκ Πάνος, Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Πολιτείας Ιντιάνα. Όλοι τους συμφώνησαν να βοηθήσουν.

  Με σκληρή επιμονή και με τη βοήθεια πολλών άλλων Ελληνοαμερικανών οι οποίοι ήταν κοντά στον Μπίλ Κλίντον καταφέραμε να σταματήσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους να φέρει το θέμα της αναγνώρισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ψήφισμα, παρότι ο Ήγκελμπέργκερ προσπάθησε να το κάνει ακόμη και στις 19 Ιανουαρίου 1993 μια μέρα πριν από την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον.

 6. Ανώνυμος
  01/11/2007 στο 15:41

  http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2870

  «…Όπως αργότερα αποδείχτηκε δεν ξέραμε πολλά για το τι ακριβώς συνέβαινε με το Μακεδονικό θέμα. Είναι τώρα όμως ξεκάθαρο ότι η τότε Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν με αντιφατικές στρατηγικές. Δημόσια και επίσημα η Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν να αποτρέψει την Κυβέρνηση Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρασκηνιακά όμως η Ελληνική Κυβέρνηση συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος.

  Είναι τώρα προφανές ότι αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε παρασκηνιακά για αρκετό χρονικό διάστημα από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Ακούστε τι είπε σε μια πρόσφατη δήλωσή του ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, στην εκπομπή «Οι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στο τηλεοπτικό κανάλι “MEGA” στις 16/11/2004.

  «Εκείνη την στιγμή στη σύσκεψη αυτή (6 Μαρτίου) ενόψει του γεγονότος ότι εγώ έπρεπε σε τρεις ημέρες να πάω στις Βρυξέλες να συζητήσω με Μπέικερ και Υπουργούς των Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης λέει πρέπει να έχουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Τι θα γίνει εάν οι Αμερικανοί δεν θελήσουν να αναγνωρίσουν αυτό το οποίο έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι, τους τρεις όρους;

  Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεχθούν παρά εάν εμείς δεν δώσουμε την μάχη. Μου λέει δεν σου κρύβω, παρουσία των άλλων, ότι εγώ το θέμα του ονόματος δεν το θεωρώ σημαντικό. Λέω τότε κύριε Πρόεδρε, μου λέτε αυτό που έχετε πει στον Ελληνικό λαό, αυτό που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών, αυτό το οποίο λέτε εσείς προς τον Ελληνικό λαό, άλλο τι μας λέτε εδώ, να βγω εγώ και να πω τα αντίθετα στο εξωτερικό; Πώς θα το κάνω; Πηγαίνω έξω και, κύριε Παπαχελά, ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο άσχημα και δεν θα ήθελα ποτέ άλλος Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών να αισθανθεί το ίδιο άσχημα. Έγινα περίγελος. Με ρωτούσε ο κύριος Ντελόρ με υπονοούμενα, με ρωτούσε ο κύριος Πόστ του Λουξεμβούργου, με ρωτούσε ο Γκένσερ, με ρωτούσε ο κύριος Κόλλινς της Ιρλανδίας και μου λέγανε, καλά Αντώνη, εδώ μας λές άλλα και μαθαίνουμε από το κέντρο ότι άλλη είναι η γραμμή. Είχανε ήδη αρχίσει οι διαρροές ότι μην ακούτε τον Σαμαρά, αυτός έχει την θέση όνομα, εμάς δεν μας νοιάζει».

  ….Έτσι κατασκευάσθηκε προσεκτικά ένας σύγχρονος «Δούρειος Ίππος»!

  Ιδού τι έγινε.

  Δεν ξέρω ακριβώς πόσες ώρες μετά την ορκωμοσία του Μπίλ Κλίντον στο αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν περάσει όταν οι μισθωτοί αντιπρόσωποι της Ελλάδος (paid lobbyists) στην Ουάσιγκτον κ.κ. «Manatos & Manatos” δημιούργησαν μια «προσωρινή ειδική» επιτροπή με την ονομασία «Ad hoc American Hellenic Leadership Committee”.

  Ποιά ήταν τα μέλη αυτής της «προσωρινής επιτροπής» δεν έμαθα ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι το εξής: Εκ μέρους αυτής της πρόχειρης επιτροπής η εταιρεία «Μάνατος και Μάνατος» ζήτησε από εκλεγμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες και Δημοτικούς άρχοντες όλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να συνυπογράψουν μια επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο Κλίντον και του ζητούσε να υποστηρίξει την «νέα θέση» της Ελληνικής Κυβέρνησης για μια «συμβιβαστική λύση» στο ζήτημα της αναγνώρισης του ονόματος της Νοτιοσλαβίας. Η επιστολή είχε συνταχθεί και είχε διατυπωθεί τόσο προσεκτικά που μπροστά της ο «Δούρειος Ίππος» έμοιαζε σαν μια ερασιτεχνική εφεύρεση!

  Παρόλα αυτά το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Ο Μπίλ Κλίντον θα έπρεπε να υποστηρίξει την νέα θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ονομασία του νέου κράτους της Νοτιοσλαβίας, παρότι η συμβιβαστική λύση περιείχε τη λέξη «Μακεδονία».

  Η προτεινόμενη επιστολή προς τον Πρόεδρο Κλίντον είχε την ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 1993 έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του. Είναι τόσο ωραία γραμμένη και τόσο υπέροχα εθνικοποιημένη που αν δεν είσαι γνώστης των πραγμάτων και «γάτα» στα πολιτικά υπονοούμενα ποτέ δεν θα καταλάβεις ότι με την συνυπογραφή σου συμβάλλεις σε μια Κολοσσιαία εθνική προδοσία! Και όμως ακριβώς αυτό ήταν.

  Όταν εγώ έλαβα το προτεινόμενο γράμμα προς τον Πρόεδρο Κλίντον και μου ζητήθηκε να το υπογράψω οι συγγραφείς του είχαν ήδη εξασφαλίσει την υπογραφή των: Phil Angelides (Φίλ Αγγελλίδης), Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος της Καλιφόρνιας. Art Agnos (Αρτ Άγκνος), πρώην Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, Andrew Athens (Άντριου Άθενς), Προέδρου του Ηνωμένου ΑμερικανοΕλληνικού Κογκρέσου, John Casimatidis (Τζων Κατσιματίδης), Πρόεδρο του “Red Apple Groups”. Philip Christopher (Φίλιπ Κρίστοφερ), Προέδρου PSEKA, dr. Gus Konstantine (Γκάς Κονσταντίν), Supreme President of AHEPA, δρ. Takey Crist (Τάκη Κρίστ), Προέδρου American Hellenic Institute, Public Affairs Committee. Michael Dukakis (Μιχάλης Δουκάκης), πρώην Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, Nicholas Gage (Νίκολας Γκέιτς), συγγραφέας, Fotis Gerasopoulos (Φώτης Γερασόπουλος), αντιπρόεδρο Hellenic American National Council. Dr. Christos Ioannides (Χρήστος Ιωαννίδης), Καθηγητής Greek and Middle Eastern Affairs, Michael Zaharis (Μιχάλης Ζαχαρής), Chairman KOS Pharmaceutical INC, Sotiris Kolokotronis (Σωτήρης Κολοκοτρώνης), President SKK Enterprises, Andrew Manatos (Άντριου Μάνατος), Special Counsel United Hellenic American Congress, John Nathenas (Τζων Ναθήνας) President Hellenic American National Council. Peter J. Pappas (Πήτερ Πάππας), President P.J. Mechanical Corporation, Jim Regas (Τζιμ Ρήγας) Esq. Senior Courses Regas, Freratos & Harp, Eugene Rossides (Ευγένιος Ροσίδης), Esq. Chairman American Hellenic Institute, Angelo Tsakopoulos (Άγγελος Τσακόπουλος), Former National Chairman Greek American for Clinton and Professor Spiros Vreonis jr.(Σπύρος Βρυώνης), New York University.

  Ασφαλώς έγινε κοινοποίηση της επιστολής στον Warren Christopher (Γούορεν Κρίστοφερ) Υπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ, Anthony Lake (Άντονυ Λέικ), Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και dr. Madeleine Albright (Μαντλίν Ολμπράϊτ), Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

  Διάβασα προσεκτικά την προτεινόμενη επιστολή που μου ζητούσαν να συνυπογράψω και είπα μέσα μου «Ώρα καλή Μακεδονία μας». Ασφαλώς δεν δέχτηκα να την συνυπογράψω και η επιστολή εστάλη στον Πρόεδρο Κλίντον. Κατάλαβα ότι εάν τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώριζαν το νέο κράτος των Σκοπίων με ένα όνομα που περιείχε τη λέξη «Μακεδονία» θα γεννιόταν για πρώτη φορά στην ιστορία μια νέα χώρα με την ονομασία «Μακεδονία» και δεν θα ήταν Ελληνική. Με άλλα λόγια η νοτιότερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας θα αναγνωριζόταν από τα Ηνωμένα Έθνη σαν χώρα με το όνομα «Μακεδονία» και η Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας θα ήταν πια απλώς μια διοικητική περιφέρεια όπως την αποκάλεσε ο προαναφερθείς ιστορικός κ. Johann Fink. Μια διοικητική περιφέρεια η οποία στο μέλλον θα διεκδικείται από το νεοσύστατο κράτος.

  Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι που πρόσφεραν την υπογραφή τους δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουν το ακριβές κείμενο της επιστολής και υπέγραψαν καλή τη πίστει νομίζοντας ότι υπογράφουν για το συμφέρον της Ελλάδας. Άλλωστε η υπογραφή ζητήθηκε και δόθηκε τηλεφωνικά!!

  Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα δίμηνο γεμάτο παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. Για περισσότερο από δύο μήνες οι συζητήσεις και οι «αγώνες» περιστρέφονταν γύρω από δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα. Σημαίες, σύμβολα, παλικαρισμοί, Τουρκικές παρενοχλήσεις οτιδήποτε άλλο παρά το όνομα Μακεδονία απασχολούσαν την κοινή γνώμη.

  Τελικά η μάσκα έπεσε. Στις 7 Απριλίου 1993 επίσημα πια με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ονόματι της Ελληνικής Κυβέρνησης ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την συμβιβαστική πρόταση με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγνωρίσουν το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως νέο κράτος με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

  Την ίδια μέρα, στις 7 Απριλίου 1993 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναγνώριση του νέου κράτους και φυσικά έτσι ψήφισε και η Ελλάδα!

  Εκείνη την ημέρα ένα κομμάτι από την Ελληνικότητά μου πέθανε.

  Έτσι λοιπόν εάν σας ρωτήσει κανείς πότε αναγνωρίστηκε (γεννήθηκε) το πρώτο και μόνο μη Ελληνικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία» να του πείτε στις 7 Απριλίου 1993.

  Αν σας ρωτήσει ποιά ήταν η θέση της Ελλάδος, να πείτε ότι ψήφισε υπέρ!

  Αν σας ρωτήσει πώς ψήφισε η Αμερική να του πείτε και αυτή ψήφισε υπέρ.

  Αν σας ρωτήσει γιατί οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι του Μπίλ Κλίντον του ζήτησαν να αλλάξει την θέση που είχε πάρει στις 3 Οκτωβρίου 1992 να του πείτε γιατί η Ελληνική κυβέρνηση τους ζήτησε να το κάνουν!

 7. Ανώνυμος
  01/11/2007 στο 15:43

  Ακούστε προσεκτικά παρακαλώ, κυρίες και κύριοι, τι είπε ο τότε πανίσχυρος Αμερικανός βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Lee Hamilton (Λι Χάμιλτον) όπως είχε γραφεί στην ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωϊνή» της Νέας Υόρκης λίγες μέρες μετά την επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

  Είπε ο κύριος Χάμιλτον:
  «ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΥΞΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ»

  Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην Πρωϊνή: «ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.
  Η Ελληνική κυβέρνηση έχασε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα στη μάχη των Σκοπίων, όταν λόγω ασυνεννοησίας με την Ουάσιγκτον και ερασιτεχνικών χειρισμών δέχθηκε τον «έντιμο συμβιβασμό» χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση της θέσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

  Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Λι Χάμιλτον, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης Ελληνοαμερικανών στο Λος Άντζελες, ότι ο ίδιος αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον εξεπλάγησαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιμένει στη γνωστή θέση της για την ονομασία και αντίθετα να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαιτησίας και της όποιας απόφασης των μεσολαβητών Σάιρους Βάνς και Λόρδου Όουεν.

  Ο Αμερικανός βουλευτής, που θεωρείται ένας από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό και το πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών «είχαν πειστεί για τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας» και τις υποστήριξαν μάλιστα εγγράφως, υπογράφοντας κείμενο επιστολής προς τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς.

  Όπως εξήγησε ο κ. Χάμιλτον, «το Κογκρέσο ενημερώθηκε σωστά από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα», τα μέλη της οποίας πίεσαν με διάφορους τρόπους τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι πείστηκαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν στην πραγματικότητα η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας.

  Ο Αμερικανός βουλευτής βλέπει «διαφωνία μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και της Ομογένειας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μόνοι που απέμειναν να επιμένουν για μη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας είναι οι Ελληνοαμερικανοί.

  Ο κ. Χάμιλτον κατέληξε λέγοντας ότι ακριβώς λόγω της αποδοχής από την Αθήνα συμβιβαστικής λύσης, ούτε το Κογκρέσο, ούτε η Κυβέρνηση Κλίντον μπορούν πια να βοηθήσουν, υπονοώντας ότι δεν ισχύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου».

  Στις 22 Φεβρουαρίου 1994 ο παλαίμαχος στρατηγός του Ελληνικού στρατού εν αποστρατεία Ελευθέριος Παπαγιαννάκης με επιστολή του προς τον Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα αναρωτήθηκε πως η Αυστραλία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

  Στις 28 Μαρτίου 1994 ο Αυστραλός Πρέσβης C.A. Edwards απάντησε στο στρατηγό Παπαγιαννάκη ως εξής:
  «Στρατηγέ μου,
  Το γράμμα σας με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου με εντυπωσίασε με την ειλικρίνεια με την οποία εκφράσατε τα αισθήματά σας προς την Αυστραλία και τους Αυστραλούς που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Ελλάδος.

  Είναι μεγάλο κρίμα που άνθρωποι όπως εσείς που έχουν τόσο δυνατά αισθήματα για τη χώρα μου αισθάνεται ότι κατά κάποιο τρόπο η πρόσφατη απόφαση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) αποτελεί με οποιοδήποτε κτύπημα κατά της Ελλάδος. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν αισθάνεται ότι η απόφασή της ήταν με οποιοδήποτε τρόπο κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα παίρνοντας την απόφασή της η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις επιθυμίες της Ελλάδας. Καθώς πιθανώς προσέξατε το όνομα με το οποίο αναγνωρίσαμε τη χώρα ήταν το ίδιο όνομα με εκείνο που χρησιμοποίησε η ίδια η Ελλάδα στην δική της αναγνώριση και σε όλες τις άλλες δοσοληψίες που έχει με αυτή τη χώρα».

  Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι τώρα πια ξέρετε:
  Τι κάνανε οι Ελληνοαμερικανοί
  Ξέρετε τι κάνανε οι Αμερικανοί
  Ξέρετε τι κάνανε οι Ευρωπαίοι
  Ξέρετε τι κάνανε οι Σκοπιανοί και
  ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΝΤΟΠΙΑΝΟΙ!!

 8. 01/11/2007 στο 16:38

  @ frankiethecat

  Εκ παραδρομής, το διόρθωσα. Μερσί.

  @ Προς όλους

  Ο Anonymous του σχολίου 3 είναι διαφορετικό πρόσωπο, από τον ανώνυμο των σχολίων 4-5-6-7 που είναι ένα και το αυτό πρόσωπο. Μια παράκληση: βάλτε ένα νικ, έστω και ένα Anonymous516, π.χ., γιατί όταν συμμετέχουν στη συζήτηση πάνω από ένας ανώνυμοι γίνεται χαμός. Πληζ.

  Κλείνω να σας διαβάσω.

 9. 01/11/2007 στο 18:41

  Ανώνυμος 516 (με ΦΠΑ 19%) ή σκέτος 516!
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  Μπλέξαμε τα μπούτια μας με τους «ανώνυμους»

  Πολύ ωραίο άρθρο του Λυγερού!

  Άλλο ένα κείμενο που θα΄θελα να το τρίψω στην μούρη του ΑΝεμος!

 10. 01/11/2007 στο 19:27

  Οι ενδοτικοί, πρώτα υπονομεύουν τον εθνικό αγώνα, και όταν ο αγών, εξ’ αιτίας της υπονομεύσεώς τους, αποτύχει, κατηγορούν για την αποτυχία τους συνεπείς αγωνιστές. Και, το χειρότερο; Για την αντιμετώπιση της αποτυχίας, προτείνουν… ακόμη περισσότερο ενδοτισμό!

  Οι ενδοτικοί τώρα προτείνουν υποκριτικώς στους Έλληνες σύνθετη ονομασία, λες και οι Έλληνες είναι τώρα που πρέπει να πειστούν. Όμως οι ενδοτικοί ψεύδονται και πάλι. Δεν λέγουν ότι ουδείς άλλος, πλην των Ελλήνων, ζητεί σύνθετη ονομασία. Και πάντως δεν ζητούν σύνθετη ονομασία οι σκοπιανοί. Οι σκοπιανοί απαιτούν το ολοκληρωτικό μας ξεβράκωμα. Δεν μάς αφήνουν καν ένα φύλλο συκής (οι ενδοτικοί αρκούνται και στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια»; ), ώστε να μπορέσουν με αυτό οι ενδοτικοί να ξεγελάσουν και πάλι τον Ελληνικό λαό!

  Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο χαμηλό στην κλίμακα των ανθρωπίνων χαρακτήρων από τον γραικύλο πολιτικό και διπλωμάτη! Να ικετεύεις τους ξυπόλητους γυφτοσκοπιανούς: Θα σάς δώσω ό,τι θέλετε, αλλά αφήστε μου ένα φύλλο συκής για να ξεγελάσω τους Έλληνες ότι τάχα δεν επρόδωσα τα πάντα! Και οι γυφτοσκοπιανοί να σέ καρπαζώνουν, να σέ κοροϊδεύουν δημοσίως (βλέπε δηλώσεις ΥπΕξ Μιλόισκι) και να σέ περιγελούν: Όχι, δώσε μας και το σώβρακο!

  Φανταστείτε πόσο ντροπιασμένοι και εξευτελισμένοι θα επιστρέφουν οι ενδοτικοί από το εξωτερικό, και με χαμηλωμένο βλέμμα θα αντικρύζουν την γυναίκα τους και τα παιδιά τους. Πραγματική τραγωδία.

  Εδώ ακόμη και ο Πρετεντάρης εθίγη από το καρπάζωμα που τρώμε χωρίς να βγάζουμε μιλιά, και ξέσπασε ο άνθρωπος! («Οι τσαμπουκάδες αλλού», λέγει στους σκοπιανούς!)

 11. Γιώργος
  01/11/2007 στο 19:29

  Είχα την ελπίδα ότι το κείμενο του Κρις Σπύρου για τον ρόλο του Μητσοτάκη θα προκαλούσε κάποιον προβληματισμό…

 12. 01/11/2007 στο 19:40

  Περί ονομασίας ενός κράτους που διαλύεται

  Του Χρύσανθου Λαζαρίδη
  Δίκτυο 21, 1 Νοεμ. 2007

  Επιτρέψτε μου σήμερα, κάποια «αιρετική» άποψη για το θέμα των Σκοπίων:

  * Πρώτον τα Σκόπια δεν έχουν τη διάθεση (ούτε τη δυνατότητα) να διαπραγματευθούν το παραμικρό. Θα δούμε αμέσως γιατί.

  * Δεύτερον, τα Σκόπια κερδίζουν τη μάχη του ονόματός τους, αλλά χάνουν μια πολύ πιο σημαντική μάχη: της ύπαρξής τους! Το ομολογεί η ίδια η κυβέρνησή τους, άλλωστε:

  Με την αναγνώριση των Κοσσυφοπεδίου, είναι εξαιρετικά πιθανό (πολλοί θεωρούν και αναπόφευκτο) να κινηθούν προς απόσχιση και οι Αλβανοί της FYROM, στην περιοχή του Τετόβου. Που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ισοδύναμη εθνότητα μέσα στη FYROM από τη Συμφωνία της Οχρίδας, το 2001.

  * Το πρόβλημα λοιπόν, αφορά το πώς θα χειριστούμε την ονομασία ενός κρατιδίου, που αύριο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρχει!

  * Ή που για να διασωθεί, θα χρειαστεί να μετατραπεί σε Ομοσπονδία διαφορετικών καντονίων, οπότε θα τεθεί αναγκαστικά θέμα αλλαγής του Συντάγματός του συνολικά. Άρα και αλλαγής του «συνταγματικού του ονόματος».

  * Αδιαλλαξία δείχνει είτε όποιος νιώθει υπερβολικά δυνατός, λόγω αλαζονείας, είτε όποιος νιώθει υπερβολικά αδύναμος, λόγω ανασφάλειας.

  Τα Σκόπια εξ αρχής ένιωθαν μεγάλη ανασφάλεια. Ήξεραν ότι η ενότητά τους ήταν επίπλαστη και η μακροχρόνια ύπαρξή τους εξαιρετικά επισφαλής. Το όνομα της Μακεδονίας (και το ιδεολόγημα του ψευτομακεδονισμού) ήταν το μοναδικό «συγκολλητικό» τους στοιχείο. Και δεν είχαν δυνατότητα να το απεμπολήσουν.

  * Σήμερα ο εθνικισμός αυτός έχει ηττηθεί μέσα στη χώρα τους. Και νιώθουν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Άρα είναι ακόμα δυσκολότερο να διαπραγματευθούν το παραμικρό. Και η ανασφάλεια αυτή γίνεται θανάσιμη αγωνία, όταν γνωρίζουν ότι πλησιάζει πια η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, που θα πυροδοτήσει αντίστοιχα αποσχιστικά φαινόμενα στους δικούς τους Αλβανούς του Τετόβου.

  Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή (που είναι θέμα μηνών πλέον), τα Σκόπια δεν μπορούν να διαπραγματευθούν τίποτε. Όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, θα είναι αναγκασμένα να διαπραγματευθούν τα πάντα.

  Εμείς, στην Ελλάδα, τσακωνόμαστε για κάποια «σύνθετη ονομασία», που έτσι κι αλλιώς η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί. Και η οποία θα είναι χειρότερη από το προσωρινό όνομα FYROM.

  Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε «μάχη» για να επιτύχουμε κάτι χειρότερο απ’ αυτό που ήδη έχουμε. Και μας ειρωνεύεται ένα κρατίδιο, που ομολογεί θανάσιμη αγωνία αν θα υπάρχει αύριο.

  Δεν έχουμε στρατηγική για το Σκοπιανό. Απλώς βιαζόμαστε να κλείσουμε το θέμα όπως-όπως. Κι ούτε μας περνά από το μυαλό ότι τα μεγάλα προβλήματα θα αρχίσουν αφού το «κλείσουμε».

 13. 01/11/2007 στο 21:45

  Δεν θα απαντήσω επί του αρθρου γιατί τοχω διαβασει από…προχθες που λένε.
  Ομως και ο Λυγερός και ο Καμπυλης ειναι φίλοι μου και συναδελφοι μου καλοί και δε νομίζω ότι τίθενται τέτοια θέματα περί νεων αστέρων κλπ. Ο καθένας εχει τη θέση του και τη δουλειά του. Αυτά για την τάξη των πραγμάτων.
  χαιρετω
  ριτς

 14. 01/11/2007 στο 22:37

  Εμένα να με συγχωρήσετε, αλλά είμαι από άλλο ανέκδοτο:
  Τι πάει να πει ρε παιδιά σλαβομακεδονική γλώσσα και σλαβομακεδόνες;;;;
  Δηλαδή κατέβησαν οι Σλάβοι και αναμείχθηκαν με τους ντόπιους τους Μακεδόνες και βγήκε η σλαβομακεδονική φυλή;;
  Η δε σλαβομακεδονική γλώσσα, είναι όπως λέμε εσπεράντος;;

  Αν δε λέω χοντρή πατάτα μια γλώσσα δεν έχει διπλή ονομασία, πολύ περισσότερο, όταν δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, αλλά ελληνική.

  Οι Μακεδόνες, αυτούς δηλαδή που υποστηρίζουμε, την γλώσσαν ομιλούσαν την ελληνικήν, παρότι ο Διογένης τους ονομάτιζε βαρβάρους.

  Καλό μήνα, γνωστοί και άγνωστοι

  Ange-ta 1

 15. Γιώργος
  01/11/2007 στο 23:48

  Δημοσθένης λεγόταν ο άνθρωπος.
  Ήταν μάλιστα βαρβαρικής καταγωγής από τη μεριά της μητέρας του.

 16. antisynaspismos
  01/11/2007 στο 23:54

  χεχε…οντως Δημοσθενης λεγοταν και οχι Διογενης 😀

  και φυσικα εχουμε τους περιφημους φιλιππικους λογους εναντιον του Φιλιππου…

  τωρα αν ηταν βαρβαρικης καταγωγης απο την μητερα του αγνωστο…

 17. 02/11/2007 στο 00:18

  Καλλίμαχε ο λαϊκιστής συμφωνεί μαζί σου καθώς κι εγώ και με τους δυό.
  http://laikistis.wordpress.com/ Το πρώτο πόστ.
  Ο ρόλος του Μητσοτάκη και με δεδομένη τη σχέση του με το Μπους είναι ύποπτος.

  Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε ένα λάθος. Αγνοήσαμε το λόγο για τον οποίο τα Σκόπια θέλουν το όνομα. Ο λόγος είναι ότι το όνομα είναι ουδέτερο κι ένδοξο και πληρεί τις προϋποθέσεις για να στεγάσει όλους τους λαούς και να μη διαλυθεί το κρατίδιο. Δε βάλαμε το μυαλό μας κάτω να δουλέψει να τους καλύψουμε αυτές τις ανάγκες με ένα άλλο όνομα. Το μόνο που κάναμε ήταν να αρνούμαστε. Δεν είπαμε ξέρετε δε σας το δίνουμε αλλά πάρτε αυτό. Τώρα τα λουζόμαστε γιατί οι πάντες θέλουν ενωμένο το κρατίδιο και θα το κρατήσουν έστω κι αν εμείς χάσουμε το όνομα.

 18. frankiethecat
  02/11/2007 στο 01:43

  @ ritsmas
  Αν είναι φίλοι και συναδελφοί σας καλοί, όπως γράφετε, δεν μας αφορά μιάς και δεν ήταν αυτό το θέμα του σχολίου μου. Αυτό που γράφτηκε είναι άλλο: » Ο Λυγερός πιά είναι η ασήμαντη μειοψηφία, ο Καμπύλης είναι ο νέος Αστήρ 😉 »
  Αν δεν το καταλάβατε να το εξηγήσω … οι απόψεις Λυγερού και ελαχίστων άλλων δημοσιογράφων-σχολιαστών σε σχέση με το βασικό και κυρίαρχο ρεύμα-γραμμή Παπαχελά κλπ είναι μια σχέση 25% – 75% ( ελπίζω να θυμάστε την «απώλεια» Δελαστίκ ). Κατά τα λοιπά ο Καμπύλης, προσωπική μου θέση, ως νέα μεταγγραφή έχει σαφώς λάβει θέση λίαν προβεβλημένη. Τον Μανδραβέλλη δεν τον υπολογίζω ως μεταγγραφή …
  Σημείωση, σε κείμενο σχετικά πρόσφατο είχα κρίνει τον Λυγερό «αρνητικά», τον Καμπύλη δεν προτίθεμαι, όπως δεν κρίνω κείμενα του Πρετεντέρη, δεν με αφορούν 😉
  το λινκάκι περί Λυγερού και όχι μόνο https://theamapati.wordpress.com/2007/09/07/kathi-7-sept-2007/
  Να μην ξεχάσω … τυγχάνω καθημερινός αναγνώστης της εφημερίδας από το 1975 μείον 20 μήνες θητείας.

 19. Γιώργος
  02/11/2007 στο 01:47

  Τον πραγματικό λόγο για τον οποίον θέλουν το όνομα, τον ανέλυσε ο καθηγητής Ν. Π. Ανδριώτης στο έργο του «Το ομοσπονδιακό κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του».
  Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε την δεκαετία του ’60 και αποκαλύπτει με στοιχεία και βιβλιογραφικές παραπομπές τους στόχους τους.Οποιοδήποτε πραγματικά ουδέτερο όνομα όπως «Δαρδανία» ή «Παιονία» θα έθετε σημαντικούς φραγμούς στις φιλοδοξίες του Μπροζ Τίτο προς τον Νότο.
  Το κρατίδιο χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από τρίτους ως εφαλτηριο για τον κατακερματισμό του βορειο-ελλαδικού χώρου και αυτό θα φανεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

 20. 02/11/2007 στο 09:33

  Γιώργο αυτά τα έχω γράψει και στο blog μου. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα προτεκτοράτο να διαλύσουν την Ελλάδα και να κατέβουν μέσω σκοπίων στο Αιγαίο. Ξεχνάνε τα 12 μίλια που αν τα κάνουμε δεν περνάει κουνούπι.

 21. 02/11/2007 στο 11:01

  Δημοσθένης προφανώς!!
  Τι να κάνεις της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει……

 22. 02/11/2007 στο 13:53

  Αυτή η χώρα έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική. Και πολλές φορές είναι ψυχολογικοί οι μηχανισμοί που ερμηνεύουν ορισμένες θέσεις και όχι πολιτικοί.

  Στο προκείμενο, για παράδειγμα, δεν θέλει πολύ μυαλό για να κατανοήσει κανείς ότι, στο ενδεχόμενο της διάλυσης του κρατιδίου των Σκοπίων, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιους κινδύνους με την αναπόφευκτη αναζωπύρωση του βουλγαρικού αλυτρωτισμού, αλλά και με την θεαματική ενίσχυση του αλβανικού. Τότε, το «Μακεδονικό» θα κληροδοτηθεί στους Βούλγαρους και θα έχουμε μία -κατ’ αναλογίαν- επανάληψη όσων συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Και εάν βάλετε σ’ αυτά και την ορμή του αλβανικού εθνικισμού (του οποίου θα του έχει ανοίξει η όρεξη από το Κόσοβο, και θα ζητάει την Ήπειρο, τα μισά σκόπια και ποιός άλλος ξέρει τι) κατανοείτε το τι έχει να γίνει.

  Αυτοί οι λόγοι καθιστούν για εμάς συμφέρουσα την επιβίωση του κρατιδίου: Επειδή, ακριβώς, λειτουργεί ως ανάχωμα σε τάσεις οι οποίες είναι πολύ πιο επικίνδυνες. Αυτοί, δε, που παρουσιάζονται σήμερα ως «ανένδοτοι», ας σκεφτούν το εξής: Μήπως μ’ αυτή τους την στάση εργάζονται άθελά τους, προκειμένου να κληροδοτήσουν οι Βούλγαροι το Μακεδονικό την επόμενή ημέρα;

  Σ’ αυτά τα πλαίσια το ενδεχόμενο μίας σύνθετης ονομασίας με ξεκάθαρα γεωγραφικούς όρους θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

  Ελάχιστοι όμως τα βλέπουν αυτά, σήμερα. Και έχουν βρει ένα εύκολο πεδίο για να ξεδιπλώσουν έναν «ανένδοτο». Ψυχολογικά, το κατανοώ. Το ζήτημα «τραβάει» τέτοιες τοποθετήσεις, μιας και απέναντί μας δεν έχουμε -όπως στην περίπτωση της Τουρκίας- στρατηγούς, χούντες κι ένα επεκτατικό κράτος, αλλά ένα αδύναμο κρατίδιο. Έτσι, πολλοί θέλουν να «ξεδώσουν» σαφώς καταπιεσμένοι και απογοητευμένοι από τον διασυρμό της χώρας μας στα υπόλοιπα εθνικά θέματα.

  Θα ήθελα να αναφέρω τα στοιχεία μίας συζήτησης που διεξήχθη στον «Νουμά» πριν από περίπου εκατό χρόνια. Απ’ την μία, ο Ίων Δραγούμης υποστήριζε ότι-προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει τον από Βορράν κίνδυνο- να προβεί σε μία ελληνοτουρκική προσέγγιση που θα έχει ως ευρύτερο στόχο μία ελληνοτουρκική ομοσπονδία. Από την άλλοι, οι Σκληρός και Γληνός υποστήριζαν το αντίθετο. Ότι στην περιοχή μας κυρίαρχη αντίθεση παραμένει αυτή μεταξύ της Αυτοκρατορικής Τουρκίας και των μικρότερων εθνών, και κατά συνέπεια θα το ζήτημα είναι το πως αυτά τα μικρότερα έθνη θα συνεργαστούν ώστε να αποκρούσουν τον «εξ’ Ανατολών» κίνδυνο. Εγώ συνεχίζω να συμφωνώ με τον Σκληρό και τον Γληνό.

  Υ.Γ.1 Τελειώνω όπως ξεκίνησα. Μία χώρα η οποία αναλίσκεται σε
  «ανέξοδους Ανένδοτους» και κατεβάζει τα βρακιά της όταν σαφώς διακυβεύονται τα συμφέροντά της είναι θλιβερή. Και για να εξηγούμαι θεωρώ ανέξοδη μία στάση απόλυτου «αρνητισμού» την στιγμή που πάρα πολλά κράτη έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Το ανέξοδον του ζητήματος, εξάλλου, είχαν καταλάβει τόσο ο ιός του παπατζή (Ανδρέας Παπανδρέου) όσο και ο εγγονός του (Γ.Α.Π.) και γι’ αυτό, τόσο το ’93 όσο και σήμερα μπορούν να «δίνουν τα ρέστα τους» σε δήθεν πατριωτικές στάσεις. ΚΑτά τα άλλα,βεβαίως, Νταβός, Μέα Κούλπα και Σχέδιο Ανάν…

 23. 02/11/2007 στο 14:08

  Και δε μου λές σκαντζόχοιρε τι θα γίνει άν τους δώσουμε το όνομα διαλυθουν και το 1/3 πάει με Βουλγαρία το άλλο 1/3 με Αλβανία-Κόσοβο και το άλλο 1/3 μείνει σλαβομακεδόνες? Θα έρθουν οι Βούλγαροι και θα λένε θέλουμε κι εμείς Μακεδονία. Η λύση είναι μία. Καμιά παραχώρηση έστω κι ενός γράμματος από το όνομα.

  ΥΓ. Κατά τα λοιπά συμφωνώ ότι μας συμφέρει η ύπαρξή τους. Απλά ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι με κόλπα δεν κρατιέται κράτος. Νομοτελειακά θα διαλυθούν είτε τους δώσουμε το όνομα είτε δεν τους το δώσουμε.

 24. 02/11/2007 στο 14:12

  @ Anonymous [σχολίων 4-5-6-7]

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Κρις Σπύρου, και μια καλή επανάληψη του κωλοτουμπισμού των Ελλήνων πολιτικών. Αλλά έτσι είναι. Όταν έχεις να κάνεις με υπαλληλίσκους Γ’ και Δ’ κατηγορίας, που παριστάνουν τους ηγέτες [my ass!] μιας χώρας.

  Κι ο Γιώργος [σχόλιο 11], φοβάμαι ότι θα περιμένει άδικα [στον αιώνα τον άπαντα τον προβληματισμό για το ρόλο του Μητσοτάκη. Ποιος να προβληματιστεί; Και γιατί; Κι αν αρχίσει να προβληματίζεται αρχίζουν τα σοβαρά προβλήματα. Και για τα εξαπτέρυγα εκείνης της εποχής [τύπου Καρατζαφέρη, που προφανώς τότε δεν ήξερε και δεν είχε ακούσει τίποτα] και για τις Ντοράκλες και για τους Καραμανλήδες και πάει λέγοντας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έτσι δουλεύει boys. Δείτε κι αυτά που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο δίμηνο. Πολιτικοί ηγέτες [my ass!]. Παιδάκια στρατολογημένα από το νηπιαγωγείο, που καταγγέλουν στα γεράματα τον εαυτό τους, για να εξασφαλίσουν θέση στο γηροκομείο της πολιτικής.

  @ J.McManus

  516 με το ΦΠΑ μισό-μισό. Με εννοείς 😉

  Μα το μεγαλύτερο πρόβλημα με το «μακεδονικό» αυτό είναι: ο Σόρος, η μάρα και το κακό συναπάντημα. Και φτάνει κι ο πάσα εις ΑΝεμος, να ομιλεί για επαρχιωτισμό. Και σε ποια πόλη!

  @ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ

  Μην «μασάς» τα ληγμένα που σου σερβίρουν. Δεν υπάρχουν ενδοτικοί πολιτικοί στην Ελλάδα. Η ύπαρξη ενδοτικών προϋποθέτει και την ύπαρξη μη ενδοτικών. Και πού ακριβώς στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας συναντάμε τους τελευταίους; ΠΟΥΘΕΝΑ! [Και μην αρχίσουμε με τις ελάχιστες εξαιρέσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα].

  Τα λέω και παραπάνω. Με υπάλληλους Γ’ και Δ’ κατηγορίας έχουμε να κάνουμε. Και όπως κλιμακώνεται σήμερα το σκοπιανό, έτσι κλιμακωνόταν κάποτε και το κυπριακό. Μόνον που και τότε και σήμερα, ενδοτικοί και μαξιμαλιστές ήταν οι δύο όψεις του ΙΔΙΟΥ νομίσματος, όχι διαφορετικών νομισμάτων. Κι αυτό που μ’ αρέσει είναι ότι ο «αδούλωτος ελληνικός λαός» έχει και άποψη κατά της σύνθετης ονομασίας. Να ετοιμαζόμαστε για κανένα «έπος», α λα 1897, 1922 ή 1974;

  Κι ας μην αναφερθώ καλύτερα στα… επικά που αναφέρεις για το «χαμηλωμένο βλέμμα» των ενδοτικών μπρος στα παιδιά τους… Γι’ αυτά τα κάνουν όλα… Μη μασάς τα ληγμένα [δις!]

  Α! και σχετικά με το άρθρο Λαζαρίδη: τι θέσεις είχε ο κύριος για το σκοπιανό πριν από 15 χρόνια. Απλά δεν θυμάμαι. Δεν υπονοώ τίποτα.

  @ Γιώργος

  Μάλλον θα μείνεις με την ελπίδα. [Τα λέω και παραπάνω στην απάντηση στον Anonymous]. Το πολύ-πολύ να ξεθάψει κανένας τις θέσεις του ΚΚΕ για το μακεδονικό από τη δεκαετία του ’20… Οι Μητσοτακο-καραμανλο-αλαβανο-καρατζαφεραίοι είναι ταμπού σε τούτη τη χώρα.

  @ ritsmas

  Πολύ σωστή η επισήμανσή σας για τους ρόλους των συναδέλφων σας όσον αφορά την «τάξη των πραγμάτων». Άλλοι τους υπέρ της νέας τάξης πραγμάτων, άλλοι τους ενάντια σ’ αυτήν. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες – που θα έλεγε κι ο Καλλίμαχος.

  @ Ange-ta

  Σλαβομακεδόνες είναι οι της σλάβικης φυλής που ζουν στη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία. 🙂 Και η γλώσσα που ομιλούν ονομάζεται σλαβομακεδονική 🙂

  Το αντίστοιχο; Έλληνες είναι οι εκ του Σείριου άποικοι που κατοικούν στη γεωγραφική περιοχή Ελλάδα. Και ομιλούν την ελληνικήν 🙂

  Στ’ αλήθεια [Ange-ta, δεν ρωτάω εσένα, τώρα μου ‘ρθε], ο Λιακό είναι με τους ενδοτικούς ή με τους μαξιμαλιστές;

  @ Γιώργος

  Δημοσθένης: Skull & Bones + 322.

  @ antisynaspismos

  Και μ’ αρέσει που κάποιοι [sic] ακροδεξιοί Αμερικανοί [βλ. Lyndon Larouche, γνωστός κωλοτούμπας από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος στο άλλο, και όχι μόνον] θεωρούν τον Δημοσθένη πράκτορα του Φιλίππου και προβοκάτορα…

  @ Εξάκτινος

  «το όνομα είναι ουδέτερο κι ένδοξο και πληρεί τις προϋποθέσεις για να στεγάσει όλους τους λαούς και να μη διαλυθεί το κρατίδιο». Έτσι! Κι αν βάλουμε κι όλους τους υπόλοιπους «παίχτες» στο παιχνίδι [Βουλγαρία, τέως Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αμερική, Σόρος-μάρα, κι άλλους που… ντρέπομαι να αναφέρω] έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα. Τα λέει κι ο Γιώργος στο σχόλιο # 19. Κι εσύ στο μπλογκ σου. [Σκοπιανό]

  @ frankiethecat

  Ε, τελικά, λογικό είναι… Άμα διαβάζεις 30 χρόνια Καθημερινή, κι έχεις γαλουχηθεί με αναλύσεις Ζούλα για το ΠΑΣΟΚ=Άκρα Αριστερά, στο τέλος αναζητάς πολιτική στέγη στον ΣΥΝ… Περιμένουμε κάποιες εξηγήσεις γι’ αυτή την ιστορία…

  Καλό μήνα σε όλους!

 25. 02/11/2007 στο 14:22

  @ Σκατζόχοιρος – Εξάκτινος

  Είτε το κρατίδιο διαλυθεί είτε δεν διαλυθεί, ένα και το αυτόν. Κάποιο κομματάκι του θα παραμείνει με το όνομα [ως άτυπη επαρχία της Βουλγαρίας (δείτε και τους δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανούς, με επικεφαλής τον Γκεοργκίεφσκι, που έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια, ως Βούλγαροι στην καταγωγή…], και θα ‘χουν να ζητάνε. Το θέμα δεν είναι οι Σκοπιανοί. Το θέμα είναι τα σχέδια [επί χάρτου] που επεξεργάζονται [δια παν ενδεχόμενον] οι διάφοροι Σόρος-μάρα και κακό συναπάντημα. Το οικόπεδο «Βόρεια Ελλάδα» είναι προνομιούχο, με φως-νερό-τηλέφωνο, θάλασσες, αγωγούς, κάμπους, και αγαπημένες [κάποιων] πόλεις…

  ΥΓ. Με βουλγάρικο διαβατήριο ταξιδεύεις σήμερα χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Κι οι… μπαγάσηδες μόλις μπήκαν στην Ε.Ε. Ενώ οι υπερήφανοι Έλληνες…

 26. j95
  02/11/2007 στο 14:49

  Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων (στη συντριπτική πλειοψηφία τους ζουν στην ΠΓΔΜ) να οικειοποιηθούν τον όρο Μακεδονία δεν είναι καθόλου αθώα. Υποδηλώνει επεκτατική πρόθεση. Είναι η προσπάθεια ενός Μέρους να εμφανισθεί σαν Ολο. Είναι σαν η Ελλάδα να αποφάσιζε ότι εφεξής θα ονομάζεται Ευρώπη!

  Ας βρούμε ένα πιο χειροπιαστό παράδειγμα:

  Είναι σαν την Ελλάδα που ονόμασε «Θράκη» τρεις περιοχές της που περιέχουν μόλις το 5% της γεωγραφικής Θράκης, ελληναροποιώντας επιπλέον τους αρχαίους «Θράκες».

 27. 02/11/2007 στο 14:50

  Οι αρχαίοι Θράκες τι καταγωγής ήταν; Σλαβικής ή τουρανομογγολικής; 🙂

 28. j95
  02/11/2007 στο 14:52

  McManus παρατηρώ τη διολίσθησή σου (ή μάλλον τη φυσιολογική κατάληξή σου) στο χυδαίο μικροαστικό εθνικισμό με ενδιαφέρον.

 29. 02/11/2007 στο 15:02

  @ j95

  Χωρίς καμιά διάθεση [ύπαγε οπίσω μου] να κάνω τον συνήγορο του McManus…

  Επειδή μ’ έπιασε η προκοπή τις τελευταίες ημέρες και συμμάζεψα ολίγον τι το γραφείο μου, κι απόμεινε μόνον ο Μπαμπινιώτης, που δεν χωράει πουθενά…

  «χυδαίος: ΑΝΤ. ευγενής, διακριτικός».

  Οπότε:

  «χυδαίος μικροαστικός εθνικισμός»: ΑΝΤ. «ευγενής μεγαλοαριστερός κοσμοπολιτισμός»

  Σημειώσεις:
  1. «μεγαλοαριστερός»: εκ του μεγαλοαστός+αριστερός: Ένα μείγμα Μητσοτάκη-Αλαβάνου.

  2. «κοσμοπολιτισμός»: ο διεθνισμός [με το αζημίωτο].

  3. «διακριτικός»: το αντίθετο του «διακρατικού». Τα παίρνεις με το αζημίωτο, από ΜΚΟ [Μη Κρατικές Οργανώσεις].

 30. 02/11/2007 στο 16:25

  @J95

  Άφησε το παιδί να παίξει τώρα που του κάθισε αχώνευτη η «μπριζόλα» 😛
  Εξάλλου, ο Μόρφος τραβάει την πολυσυλλεκτικότητα 😉

  Στο διαταύτα του ποστ.

  Γράφει ο Λυγερός (όνομα και πράμα): Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων (στη συντριπτική πλειοψηφία τους ζουν στην ΠΓΔΜ) να οικειοποιηθούν τον όρο Μακεδονία δεν είναι καθόλου αθώα. Υποδηλώνει επεκτατική πρόθεση.

  Κι ερωτώ, είναι άραγε αθώα η αλόγιστη πατριδοκαπηλεία του ονόματας Μακεδονία όταν οι κύριοι εκφραστές της μέσω των ΜΜΕ είναι κάτι χριστιανομπούρεκα της Σαλοναζίκης, που ελέγχονται για την ειλικρίνεια των πολιτικών πεπεοιθήσεών τους, και κάτι δημοκρατικομπούρεμα της Βουλής, που επίσης ελέγχονται για την ειλικρίνεια της δημοκρατικής παιδείας τους;

 31. 02/11/2007 στο 16:28

  Και συμπληρώνω, καλά ο Σόρος μα καλύτεροι είναι τα χριστιανικοδημοκρατικά μπουρέκια;
  Δυστυχώς, υπάρχει πλήρης άγνοια για το Μακεδονικό ζήτημα όταν είναι παγκοίνως γνωστό αλλά δεν λέγεται ότι στις εκθέσεις Θεσσαλον[αζ]ίκης επί χούντας, τα Σκόπια συμμετείχαν κανονικά με το όνομα «Μακεδονία».

  Και μετά λέει το γνωστό ρητό: μας χρειάζεται χούντα…

 32. prince oliver
  02/11/2007 στο 17:07

  ένα σχόλιο στην τοποθέτηση του συντροφου σκατζόχοιρου.Ο σύντροφος βάζει ως κριτήριο για το λιγότερο κακό εθνικισμό τη σταθερότητα της περιοχής και την προοπτική του βαλκανικού πόλου για να αντισταθούμε στη μεγάλη τουρκία. Λογικό.Δλδ πρέπει να καταπιούμε το όνομα(τα περι γεωγραφικών προσδιορισμών δεν έχουν καμία αξία πλέον ας είμαστε ρεαλιστές) που έχει τεράστια συμβολική αξία και αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του προτζεκτ παραχάραξης για να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους? Μαζί με τους αλβανούς θα τους αντιμετωπίσουμε? Δεν έχουμε άλλη επιλογή? <> λέγαμε και θα επιμένουμε κάποιοι μέχρι τελευταίας ρανίδος. Αυτό απηχεί έναν φανατισμό η κάτι αλλο? Για μένα είναι το μότο που συμπυκνώνει την υπεράσπιση της ταυτότητας μας παρόλο που το όνομα είναι μόνο η κορυφή και ο αγώνας της χώρας κατά της παραχάραξης σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να τελειώσει με το όνομα. Έχουμε από τη μία λοιπόν την ιστορία την ταυτότητα ή την ψυχή και από την άλλη την αποσταθεροποίηση της γειτονιάς? ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ(για μένα τουλάχιστον).θα πει ο σύντροφος ότι η διάλυση των σκοπίων θα είναι κακό προηγούμενο θα απειληθεί η Θράκη κτλ φαντάζομαι. Γιατί το κόσοβο δεν είναι κακό προηγούμενο? η Θράκη δεν κινδυνεύει ήδη και δεν θα είναι κακό προηγούμενο και για την Τουρκία?

  Νομίζω ότι είναι υπεκτιμημένη η απειλή του βουλγαρικού και αλβανικού εθνικισμού.όσο για το κρατίδιο θα έπρεπε να έχει μοιραστεί από τις αρχές του 90 τουλάχιστον μεταξύ ελλάδας σερβίας αλβανίας. Η ιστορία γράφετε και με τετελεσμένα, οπότε «υπολογισμένα ρίσκα» είναι απολύτως νόμιμα.

  Να σημειώσω ότι ανοίκω <> τους πιτσιρικάδες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των εκ, που φάγαν το σοκ σε πολύ τρυφερή ηλικία και που μας έχει σημαδεύσει έκτοτε βαθιά το θέμα. Δεν νομίζω ότι ο συναισθηματισμός είναι αναγκαστικά απαγορευτικός για τον ρεαλισμό.Από την άλλη <> για μένα είναι και μία πολύ σχετική έννοια.Και για να ξεκαυλώσω
  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ

 33. prince oliver
  02/11/2007 στο 17:10

  εντος εισαγωγικών
  το όνομα είναι η ψυχή μας
  γενιά του 92
  ρεαλισμός

 34. 02/11/2007 στο 21:05


  Κρίσιμο ¶

  * H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστή την στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος.
  * Η σύνθετη ονομασία π.χ. “Macedonia-Skopje” καλύπτει ίσος σε πολιτικό επίπεδο. Από το “Macedonia-Skopje” θα συνεπάγεται η χρήση του “Macedonia” στην πράξη, πράγμα που δεν θα το αποδεχθεί μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού.
  * Το ζήτημα δεν ξεχάστηκε σε 15 χρόνια και ούτε θα ξεχαστεί σε 50, διότι πρόκειται για διαστρέβλωση παγκόσμια κληρονομιάς.
  * Μόνο μία Τεχνική Ονομασία του είδους “Μaceslavia” η “Macedarska” κλπ. μπορεί να αποτελέσει λύση.

  Τεχνική Ονομασία ¶

  * Maceslavia, Macedarska, Maceskopje
  * Slavodonia, Skopjedonia

  […]

  συνέχεια: http://ellas.lazaridis.com/wiki/Maceslavia

 35. 02/11/2007 στο 21:07

  Η και ποιό κομψά εδώ:

  http://blog.lazaridis.com/2007/10/24/maceslavia/

 36. 02/11/2007 στο 21:57

  Περιμένει, μάλλον να δει που θα πάει η υπόθεση. Ομως οι υπόλοιποι είναι υπέρ του μαξιμαλισμού.
  Τωρα δεν είμαι και πολύ σίγουρη αν κατάλαβα την ερώτηση και αν απάντησα σωστά.
  Αυτοί οι άποικοι του Σείριου μιλάνε φραγκοσειριανικά!!

 37. Γιώργος
  02/11/2007 στο 22:47

  Για την καταγωγή του Δημοσθένη (χωρίς αυτή να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία):

  http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0002;query=section%3D%23552;layout=;loc=3.171

  [172] Here he married a woman who was rich, I grant you, and brought him a big dowry, but a Scythian by blood. This wife bore him two daughters, whom he sent hither with plenty of money. One he married to a man whom I will not name–for I do not care to incur the enmity of many persons,–the other, in contempt of the laws of the city,1 Demosthenes of Paeania took to wife. She it was who bore your busy-body and informer. From his grandfather, therefore, he would inherit enmity toward the people, for you condemned his ancestors to death and by his mother’s blood he would be a Scythian, a Greek-tongued barbarian–so that his knavery, too, is no product of our soil.

 38. Γιώργος
  02/11/2007 στο 23:23

  @ JustAnotherGoneOff

  Ένα θα σου πω: στο πρόσφατο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που οργάνωσαν οι ομογενείς στον Καναδά,τόσο τα ελληνικά κόμματα όσο και ο ανώτερος κλήρος έκαναν ό,τι μπορούσαν να αποτρέψουν την συμμετοχή του κόσμου.Υπήρξαν βέβαια εξαιρέσεις κληρικών που συμμετείχαν, όμως αυτοί ήταν λίγοι.Φημολογείται ότι έχει πέσει σήμα από ελληνική κυβέρνηση,Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Φανάρι κατά των «εθνοπατριωτικών εξάρσεων».
  Πρόκειται να γίνει άλλο ένα συλλαλητήριο στην Αυστραλία καθώς η εκεί κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία κατά το πρότυπο του Bush,δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές.Όμως και στην Αυστραλία έχουν μπει τα μεγάλα μέσα.
  ———————————————————–
  http://www.neoskosmos.com.au/071029/nk/australia/australia_03.shtml
  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

  Στο μεταξύ η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας φέρεται να τηρεί «ουδέτερη» στάση αναφορικά με το συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Μελβούρνη με κύριο σύνθημα να μην αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με όνομα που θα περιέχει και τα «Μακεδονία». Με δηλώσεις του ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ διευκρίνισε ότι ποτέ δεν υποσχέθηκε στην Παμμακεδονική Ένωση «αμέριστη συμπαράσταση». «Ούτε και μπορούσα να το κάνω. Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Αρχιεπισκόπου κ. Στυλιανού» πρόσθεσε. Ο κ. Ιεζεκιήλ συμπλήρωσε πως οι οργανωτές ζήτησαν την βοήθεια της εκκλησίας χωρίς όμως να ζητήσουν και την άποψή τους για το συλλαλητήριο.

  «Προσωπικά δεν βλέπω και την σκοπιμότητα οργάνωσης συλλαλητηρίου αφού έως και σήμερα αγνοήθηκαν τα αιτήματα των μεγάλων συλλαλητηρίων που κάναμε στην δεκαετία του ’90» είπε ο Επίσκοπος Δέρβης.
  ———————————————————–

  Αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαιώσει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες των ομογενών που αντιδρούσαν το ’92 έχουν σήμερα συρρικνωθεί σε μερικές εκατονταδες, ο φόβος του πολιτικού κόστους θα έχει πλέον εκλείψει και θα προχωρήσει κανονικά στην αναγνώριση.
  Και έπεται συνέχεια:
  —————————————————————-
  http://news.pathfinder.gr/world/news/303248.html

  «Η Μακεδονία (ΦΥΡΟΜ) τελεί υπό κατοχή» (!), διατυμπανίζει ανιστόρητος βουλευτής του κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας

  Ενας ανιστόρητος βουλευτής του κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή της ομογένειας με τους ισχυρισμούς που διατύπωσε στο κοινοβούλιο όπου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα μαζί με την Σερβία, την Βουλγαρία και την Αλβανία διαμέλισαν την Μακεδονία». Πρόκειται για τον Πίτερ Μπριν ο οποίος ίδρυσε το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θεώρησε καθήκον του να θέσει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πολιτειακό κοινοβούλιο.

  Όπως αποκαλύπτει όμως η εφημερίδα Neos Kosmos English Edition ο κ. Μπριν προέβη σε ανιστόρητους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι «η Μακεδονία τελεί υπό κατοχή».

  «Ιδιαίτερα η Ελλάδα» σημείωσε, » και σε λιγότερο βαθμό η Βουλγαρία και η Αλβανία εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει Μακεδονία και Μακεδόνες. Μάλιστα για να ικανοποιηθεί η Ελλάδα αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστραλία στερούν το δικαίωμα στους Μακεδόνες να αυτοπροσδιορίζονται. Κάθε φορά που κάποιος γράφει σε επίσημο έγγραφο ως χώρα καταγωγής του την Μακεδονία, οι αυστραλιανές αρχές το αλλάζουν σε FYROM».

  Οι «Σλαβομακεδόνες»
  Ο ίδιος βουλευτής κατηγόρησε τις αυστραλιανές αρχές που από το 1994 επίσημα χαρακτηρίζουν τους καταγόμενους από την ΠΓΔ της Μακεδονίας ως «Σλαβομακεδόνες». «Αυτό», είπε, «αποτελεί βάναυση καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να καταδικαστεί από μια χώρα που υπερηφανεύεται για την πολιπολιτισμική πολιτική της, όπως η Αυστραλία».

  Ο κ. Μπριν υπογράμμισε ότι οι Αυστραλοί που κατάγονται από την FYROM θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αυτπροσδιορίζονται και θεωρούν προσβλητικό να αποκαλείται η χώρα τους FYROM και οι ίδιοι «Σλαβομακεδόνες».

 39. Φιλικός
  03/11/2007 στο 02:54

  «Είναι σαν την Ελλάδα που ονόμασε “Θράκη” τρεις περιοχές της που περιέχουν μόλις το 5% της γεωγραφικής Θράκης, ελληναροποιώντας επιπλέον τους αρχαίους “Θράκες”.»

  Χουμφ. Κι εγώ έχω έναν ξάδερφο που είναι πιο μεγάλος και θα τον φωνάξω να σε δείρει.

  Άρα αφού διέπραξε η Ελλάδα αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα ας κάνει αυτηή τη φορά τα στραβά μάτια.
  Υπάρχει άλλη χώρα που να διεκδικεί τους Θράκες και δεν το ξέραμε;

  Καλή ιδέα πάντως να στηθεί και μια ΜΚΟ (NGO) για την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Θρακών.

 40. 03/11/2007 στο 10:19

  Η Ελλάδα δεν έχει ονομάσει την περιοχή θράκη αλλά δυτική θράκη. Στο σχολείο μαθαίναμε ότι η ανατολική ανήκει στην Τουρκία και ότι υπάρχει και βουλγαρικό τμήμα. Δε μαθαίναμε όμως την ιστορία της Φιλιππούπολης και ότι ακόμη υπάρχουν Έλληνες εκεί για να εγείρουμε αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Προσωπικά εγώ έμαθα από μόνος μου για την ύπαρξη ελληνισμού στη Βουλγαρία από Βούλγαρο Εργάτη του πατέρα μου σε ηλικία πάνω από 27.

  Συνεπώς άλλο το ένα κι άλλο το άλλο με τους αλυτρωτικούς χάρτες των Σκοπίων.

 41. 03/11/2007 στο 13:50

  @ JustAnotherGoneOff

  Πολυσυλλεκτικός. Σαν τη μύγα μες στο γάλα 😉

  Πάντως για τις καπηλείες, ή υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμά ή δεν υπάρχει κανένα. Γιατί μετά χάνουμε τον μπούσουλα. Ή ο Μιλοσόσκι είναι εξίσου κατακριτέος -ως [νεο]εθνικιστής- με τον Ψωμιάδη ή δεν είναι…

  Ε, καλά τώρα. Τα «χριστιανοδημοκρατικά μπουρέκια», εφησυχασμένα μέσα στην αντικομμουνιστική αμερικανιά τους για μισό αιώνα, ξυπνήσανε κάπως απότομα μετά την κατάρρευση των αλλωνώνε. Τώρα κοιμούνται κι αυτοί και τα «σοσιαλδημοκρατικά μπουρέκια» μέσα στην «αντιαμερικανική» αμερικανιά τους. «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός η επαρχία σας και άλλα τινά…

  @ prince oliver

  Ο Σκατζόχοιρος έχει τον λόγο, όταν ξαναπεράσει από δω. Πάντως τον πολύ ρεαλισμό τον βαριέμαι κι εγώ. Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει σ’ αυτή την ιστορία είναι κι αυτό που μ’ ενδιέφερε και στις άλλες με τα βιβλία ιστορίας [4+1]. Αλλά αυτά δεν τα λέμε ακριβώς δημοσίως…

  @ lazaridis

  Μακεσλαβία! Η απόλυτη σύνθεση της σύνθετης ονομασίας.

  @ ange-ta

  🙂

  Μαξιμαλιστές οι μπαγάσηδες.

  Άντε επειδή έχω κέφια. Σ’ αυτές τις διαμάχες «διεθνιστών» και «εθνικιστών», ή, ας πούμε, «ενδοτικών» ή «μαξιμαλιστών», ή, όπως το είχε θέσει ο Νεοκλής Σαρρής, μεταξύ «αυτών που πουλάνε την πατρίδα» κι αυτών «που πουλάνε πατρίδα», μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξής μέθοδο. Ας υποθέσουμε ότι το «έθνος» είναι μια κατασκευασμένη ιστορία [που εν μέρει είναι]. Ποιος ο λόγος, ας πούμε, να καταγγέλουμε τον ντόπιο ιμπεριαλισμό, και να κωφεύουμε στον ξένο τοιούτο; Αν το έθνος-πατρίδα-κράτος είναι μια ξεπερασμένη έννοια, γιατί να ξεπεράσουμε τους ντόπιους πολιτικούς για να πέσουμε στη χάρυβδη των ξένων υπερεθνικών πολιτικών; Πάμε ενάντια σε όλους… Γιατί η συλλογικότητά μας [οι «κοινότητές» μας] είναι δικά μας, και δεν ανήκουν ούτε στους -ντόπιους- υπαλλήλους Γ’ και Δ’ κατηγορίας, ούτε στους -ξένους- υπαλλήλους Α΄ και Β΄κατηγορίας, ούτε στα αφεντικά τους, για να μας άγουν και να μας φέρουν από δω κι από κει.

  Τώρα θα μου πεις… Εντάξει, λίγο πρόχειρες αυτές οι σκέψεις, αλλά κάπως έτσι έχουν τα πράγματα…

  @ Γιώργος

  Ο κλήρος ήταν «πάντα» με το Γένος… Γι’ αυτό και πολιτικά ήταν πάντα πολύ flexible, που λέμε κι εμείς οι αγγλοθεσσαλοί. Αυτοκράτορας στο Βυζάντιο; Με τον Αυτοκράτορα! Δεν πάει καλά το μαγαζί; Το δίλημμα -προσέξτε το!- είναι θαυμάσιο: σαρίκι ή τιάρα! Ούτε περικεφαλαία [δεν υπάρχει κανένας ισχυρός…] ούτε φέσι [επίσης]… Χωροφύλαξ στο Ελλάντα; Με τον χωροφύλαξ! Πλανητάρχης στα πέριξ; Με τον πλανητάρχη!

  Ας μην περιμένουμε από υπαλλήλους και τα αφεντικά τους να μας θέτουν τα «σωστά» διλήμματα. Αυτά που τους συμφέρουν θέτουν οι άνθρωποι.

  Αλλά πάει μακριά η βαλίτσα… Πολύ μακριά.

  Ευχαριστούμε και για τις υπόλοιπες πληροφορίες.

  @ Φιλικός

  Είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει ΜΚΟ για τη Θράκη; 🙂

  @ Εξάκτινος

  Ελληνικές μειονότητες «δεν» υπάρχουν πουθενά! Σε καμιά δεκαριά χρόνια θα μάθουμε πώς παίχτηκαν διάφορα παιχνίδια. «Κάποιοι» θα μελετήσουν τα παιχνίδια που έπαιξαν [πολλοί με το αζημίωτο] για να καταλάβουν κι οι ίδιοι τι ακριβώς και πώς το έκαναν. Θα πήξουμε στα Ph.D. λέμε…

 42. 03/11/2007 στο 16:05

  Ο Λένιν είχε μιλήσει κάποτε για «κουρελή ιμπεριαλισμό» αναφερόμενος στις τότε Ιταλικές επεκτατικές βλέψεις. Δικαιολογημένα στην Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε για «κουρελή εθνικισμό». Έναν «εθνικισμό» που εξαντλείται σε νταηλίκια εναντίον των Σκοπιανών, Σέρβων (μετά τη διάλυσή τους), Αλβανών (πριν την ισχυροποίησή τους) και κάνει την πάπια απέναντι στην αμερικάνικη πολτική (και τη γερμανική παλιότερα) ενώ αντιδρά τυπικά για την τιμή των όπλων στο ξεσάλωμα των στρατοκρατών της Άγκυρας. Ο «εθνικισμός» αυτός είναι κατάλοιπο των παλαιών δογμάτων περί «εαμοβουλγαρισμού» και εχθρών από το Βορρά και «κρατάει μούτρα» στους Αμερικάνους γιατί ευνοούν τους άλλους περισσότερο από εμάς! Αυτό σημαίνει, ότι αυτό που περισσότερο από όλα προσδοκά, είναι η υποστήριξη των Αμερικάνων ώστε να γίνουμε εμείς οι χωροφύλακες των επιδιώξεών τους. Δεν είναι λίγοι οι «εθνικιστές» εκείνοι οι οποίοι ονειρεύονται την Ελλάδα σαν το Ισραήλ των Βαλκανίων, έτοιμοι να υποταχτούν σε οποιαδήποτε μεγάλη ιδέα (πόλεμος πολιτισμών, ισλαμοφαγία, κλπ) εκπορεύεται πέραν του ατλαντικού, αρκεί να είναι οι Έλληνες οι περισσότερο «διαλεχτοί» για την εφαρμογή της.
  Κακομοιριά…

  Υ.Γ. Με το παραπάνω σχόλιο, το πιθανώς άσχετο με τη δημοσίευση, απλά διατυπώνω, λόγω συγκυρίας, μια παλιότερα σχηματισμένη άποψη για το ποιόν πολλών εκ των εγχωρίων «εθνικιστών» και «υπερπατριωτών». Δεν έχει να κάνει με τις γνώμες που υποστηρίχτηκαν στα υπόλοιπα σχόλια της δημοσίευσης.

 43. 03/11/2007 στο 17:35

  Μόνο που το σχόλιό σου εξαποδώ εφαρμόζεται καλύτερα στα Σκόπια κι όχι στην Ελλάδα. Όσο για τα περί Ισραήλ να σου θυμίσω πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο στην Αμερική ή την Αγγλία γιατί δεν το εξέδιδαν στην Αμερική που λέει ότι η πολιτική των Αμερικανών χαράσσεται από το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον.Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι Ισραηλινοί ακολουθούν την Ουάσινγκτον ή αν αν η Ουάσιγκτον κάνει ότι της λένε. Επίσης με το ένα η με το άλλο οι εχθροί του κράτους του Ισραήλ ξαφνικά έγιναν παγκόσμιοι εχθροί.

 44. 03/11/2007 στο 21:51

  χμμμ, μάλλον δεν κατάλαβα.
  Αλλά ανεξαρτήτως, του τι κατάλαβα, ο διεθνισμός σήμερα δεν αντιπροσωπεύει καμία ιδεολογία και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τον υποστηρίξει κανείς. Οσο για τον εθνικισμό….. άσε αλλη φορά.
  πάλι πίσω στην ερώτηση, κάργα διεθνιστές! Μέχρι τρόμου.

 45. 04/11/2007 στο 11:36

  Εξάκτινε,
  ευχαριστώ για τους εύστοχους σχολιασμούς σου στο http://erinya-hellenica.blogspot.com/2007/11/blog-post.html.
  Από τα σχόλια στην ανάρτησή μου αυτή, φαίνεται οτι το επιχείρημα του Σταύρου Λυγερού στην Καθημερινή:

  «Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων (στη συντριπτική πλειοψηφία τους ζουν στην ΠΓΔΜ) να οικειοποιηθούν τον όρο Μακεδονία δεν είναι καθόλου αθώα. Υποδηλώνει επεκτατική πρόθεση. Είναι η προσπάθεια ενός Μέρους να εμφανισθεί σαν Ολο. Είναι σαν η Ελλάδα να αποφάσιζε ότι εφεξής θα ονομάζεται Ευρώπη! Είναι κι αυτή μέρος της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η Ευρώπη»

  μπορεί να πάρει πολύ πιο συγκεκριμένη μορφή, κατανοητή για κάθε ξεχωριστή Ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς δυνατότητες υπεκφυγών εκ μέρους της:
  Από σxόλιο του sfrang πληροφορούμαστε οτι:

  «Άμα πάτε στη Δανία (έχω συγγενείς εκεί Ελληνο-Δανούς δεύτερης γενιάς) θα δείτε στους τοίχους των γηραιότερων κατοίκων χάρτες με τα «ιστορικά σύνορα της Δανίας», όχι πολύ παλιά, που φτάνουν σχεδόν μέχρι έξω από το Αμβούργο… Ρίξτε μια ματιά στο σημερινό χάρτη να καταλάβετε τι εννοώ! Νομίζετε ότι θίγεται κανένας Γερμανός επειδή κυκλοφορούν οι εθνικιστές Δανοί τέτοιους χάρτες; Άσε που και οι Γερμανοί εθνικάρες θεωρούν τη δανέζικη μειονότητα βόρεια του Αμβούργου, η οποία έχει δικαίωμα να εκπροσωπείται με 5-10 βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο (Schleswig-Holstein) ως εκδανισμένους Γερμανούς. Να μην αναφερθώ τώρα στα εδάφη της Πολωνίας που ήταν πριν από τον β’ παγκ. πόλεμο γερμανικά. Χαμός θα γίνει, αν άρχιζαν να διεκδικούν από δω κι από εκεί πάλι εδάφη.»

  Η απάντησή μου είναι οτι κι εμείς δεν δείχναμε οτι θιγόμασταν ιδιαίτερα από τα καμώματα των εθνικιστικών κύκλων της FYROM, όσο αυτή η περιοχή αποτελούσε τμήμα ενός άλλου κράτους (Γιουγκοσλαβία). Και αυτό ήταν το λάθος μας.
  Όμως, όπως λέω στον sfrang:

  «Το παράδειγμα που δίνεις για παραλληλισμό με την Γερμανία και τη Δανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράλληλο». Αναρωτιέμαι και ρωτώ κι εσένα, τι θα κάνανε οι Γερμανοί αν είχε διασπαστεί η Δανία σε μικρά κρατίδια και οι Δανοί που σήμερα ζούν στα Βόρεια σύνορα με τη Γερμανία διεκδικούσαν να ονομάσουν το κράτος τους Schleswig-Holstein. Θα το δέχονταν; Και μάλιστα, όταν υπάρχουν οι εθνικιστές Δανοί για τους οποίους μιλάς; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν οι όποιοι Γερμανοί!»

  Παρ’ όλα αυτά, το βασικό αυτό επιχείρημα, αυτόν τον παραλληλισμό, που μου έδωσε την ευκαιρία ο sfrang, φέρνοντας το παράδειγμα Γερμανίας-Δανίας, να το εκφράσω, χρησιμοποιώντας ένα απτό παράδειγμα, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τους «φωτισμένους» πολιτικούς μας ηγέτες. Με έναν τέτοιο παραλληλισμό, όπου η «ευθεία» Ελλάδα – FYROM («Μακεδονία») γινεται πραγματικά παράλληλη με την «ευθεία» Γερμανία – Δανικής κυριαρχίας Schleswig-Holstein, νομίζω οτι θα κάναμε τους Γερμανούς τουλάχιστον να νιώσουν στο πετσί τους ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα που προκύπτει από την μετονομασία της Vardarska Banovina σε Μακεδονία. Σίγουρα υπάρχουν αντίστοιχες «παράλληλοι» και για τις άλλες χώρες (τις μη νησιωτικές).

 46. Γιώργος
  04/11/2007 στο 13:25

  Ατυχής ο παραλληλισμός του sfrang.To πρόβλημα δεν το δημιουργούν «κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι», αλλά το ίδιο το επίσημο κράτος,οι πανεπιστημιακές ελίτ και όλοι εκείνοι που έχουν επιλέξει είτε να τους συγκαλύπτουν είτε (ακόμα χειρότερα) να τους δικαιολογούν.

 47. 04/11/2007 στο 13:31

  @ εξαποδω

  Μόνον άσχετο δεν είναι το σχόλιό σου περί «κουρελή εθνικισμού». Τους Σκοπιανούς πολλοί εμίσησαν, εκεί στα βόρεια, το προ δεκαπενταετίας εμπάργκο ουδείς. Αυτό κι αν ήταν… σκανδαλάκι. Ποιοι τα κονόμησαν τότε; Οι «εθνικιστές» που θαυμάζουν το παρόν του Ισραήλ για να οικοδομήσουν το μέλλον της Ελλάδας ουκ ολίγοι. Σε διάφορους βαθμούς, από τον Πλεύρη [πατέρα] μέχρι τον Παπαθεμελή…

  Κατάλοιπα. Κατάλοιπα.

  @ Εξάκτινος

  Καλύτερα… Χειρότερα… Κουρελήδες εθνικισμοί… Το «διαίρει και βασίλευε» ως διαχρονική αξία. Το τι κάνει το εβραϊκό λόμπυ στην Αμερική είναι αλλουνού… ραββίνου Πεντάτευχος. Το θέμα είναι και τι ονειρεύονται διάφοροι για το εβραϊκό λόμπυ -και τον εαυτό τους- εδώ και στα Σκόπια. Αν και ο Τσάπανος τα έχει πει όλα αυτά πολύ καλύτερα και πληρέστερα.

  @ ange-ta

  Ο διεθνισμός έχει ακόμα το νόημά του. Πάντα το είχε. Τα προβλήματα δημιουργούνται όταν κάποιοι γίνονται υπαλληλίσκοι διαφόρων «διεθνών» και «διεθνιστικών» οργανισμών. Για το «μακεδονικό» να θυμίσω από τις θέσεις του ΚΚΕ τη δεκαετία του ’20 [και αργότερα] μέχρι τις θέσεις του Μητσοτάκη τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα… Τι ‘χες Γιάννη…

  @ Εξάκτινος – Ερινύα

  Τα παραδείγματα δεν λείπουν. Τολμάει κανένας έλληνας πολιτικός υπάλληλος να τα θέσει στο εξωτερικό; Λέμε, δηλαδή…

 48. 04/11/2007 στο 13:36

  @ Γιώργος

  Μα για την ίδια γελοιότητα μιλάμε. Το εσωτερικό λένε, δηλαδή η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, είναι το ίδιο με το εξωτερικό. Τα ίδια και τα ίδια γελοία προβλήματα που δεν αντιμετωπίζει καμία σοβαρή χώρα στο εσωτερικό της [αλλά ταλανίζουν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες], τα ίδια και τα ίδια γελοία προβλήματα ταλανίζουν και τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας εδώ και δεκαετίες. Οπότε ας βγάλουμε καμιά φορά το σωστό συμπέρασμα. Το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική. Το πρόβλημα είναι οι πολιτικοί. Που είναι ανίκανοι, που δεν μπορούν, δεν θέλουν και δεν πρόκειται να τους αφήσουν. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε…

 49. Γεωργιος Τσαπανος
  04/11/2007 στο 16:52

  Τι «αδικια» που ο Κος Λυγερος αλλα και ολοι σας εδω μεσα ξεχασατε τους Σλαυο-Κρητικους, τους Σλαυο-Πελοποννησιους, Σλαυο-Αθηναιους και παμε λεγοντας.
  Η Νοτια Μπανοβινα «Βαρνταρσκα» του Τιτο δημιουργηθηκε για να
  φαει ο Κομμουνιστικος Πανσλαυισμος (βλεπε πρωην Καθολικος-Παπικος) την Βουλγαρια, οπως δημιουργηθηκε και η Νοτιο-Δυτικη Μπανοβινα του ΚΟΣΜΕΤ (ΚΟΣσοβο-ΜΕΤοχια) για να φαει την Αλβανια στην προσπαθεια ιδρυσεως της Μεγαλης Γιουγκοσλαυιας.

  Απετυχε!, αλλα τα αλυτρωτικα συνθηματα-ειδωλα-δημιουργιες- της αριστερας παρεμειναν, προμηθευομενα καυσιμα απο τις συγχρονες μηχανες τοσο των αποτυχημενων αριστερων και της αντικοινωνικης (στην πραγματικοτητα) φιλοσοφιας των, οσο και απο διεθνεις μηχανορραφους Σιωνιστικο-Εθνικων συμμαχιων συνδεδεμενων με τις καπιταλιστικες αρχες του κερδους και αποικιοκρατικης επεκτασεως.

  Αυτο που ξεκινησε απο τον Παυλο Μελα σαν «μακεδονικα» –μια διαλεκτος 500 λεξεων κατα το πλειστον ελληνικης προελευσεως– η εαν προτιματε «ελληνικη παθουσα εν τη εξελιξει», εγινε δυτικοΒουλγαρικη διαλεκτος, εγινε γλωσσα, εγινε εθνικοτητα, εγινε εθνοτητα, εγινε κρατος, εγινε εκκλησια.

  Με την ανοχη αν οχι τη συνεργασια των «ανεγκεφαλων» της Αθηνας απο τα χρονια του Μαλτσινιωτη και του Τσακαλαρωφ, μεχρις την εποχη του «κλαν» του Μητσοτακη-Εβερτ-και ΕΛΙΑΜΕΠ, οι «Νοτιοι» ηθελαν την Μακεδονια αλλα χωρις τους Μακεδονες της, μυριζαν πιο Ελληνες βλεπετε απο τους «αλλους», ελα ντε που οι αλλοι ομως εφτιαχναν τους νομους…………

  Φτιαξαμε και Σλαυους μαλιστα μετα τον 17ον αιωνα και φροντησαμε να τους δωσωμε και «πετιγκρι» αυθεντικο σχεδον μεχρις και τον Ομηρο, ασε δε που καταπλημμυρισαν και την Ελλαδα!

  Εξ ου και το παραδοξον Λυγερου να εχωμε Σλαυο-Μακεδονες αλλα ποτε να μην ακουμε τιποτα για Σλαυο-Κρητικους, Σλαυο-Σπαρτιατες, η Σλαυο-Αθηναιους.

  Ευτυχως που οι «Βορειοι Θερμοπυλοκερκοπορτοκερβεροι», εχουν αντιληφθει προ πολλου τα καμωματα αυτων που ΠΡΟΔΩΣΑΝ για ενα πινακιο φακης.

 50. 05/11/2007 στο 14:45

  @ Γεωργιος Τσαπανος

  Μας «αδικείτε»! Με την έννοια ότι είναι πράγματα που δεν τα ξέρουμε [εγώ σίγουρα και, υποθέτω, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες]. Κι εσείς που τα ξέρετε πετάτε κάτι για σλαύους κι άντε να βρούμε άκρη. Έχετε ξαναγράψει σε κάποια σχόλια κάτι λίγα γι’ αυτούς, αλλά θέλουμε κατιτίς περισσότερο. Πληζ 🙂

 51. 05/11/2007 στο 21:35

  Και με όλο αυτό το παιχνίδι των διαφόρων ΝΟΝΩΝ της Μακεδονίας μετά το 1848 εις βάρος των Μακεδόνων δείτε πως εξελίχθηκε η συνείδησή τους σε ένα χαρακτηριστικό επίθετο οικογένειας του Νομού Πέλλας:

  Α) Αγγελής ΓΑΤΣΟΣ , σλαβόφωνος ήρωας του 1821 από την περιοχή της Αριδαίας. Πολέμησε για την τότε μικρή Ελλάδα παρόλο που τα σύνορά της ήταν ακόμα πολύ μακριά από την Μακεδονία και το σπίτι του.
  http://4dim-aridaias.pel.sch.gr/almopia/almopia_diafora/gatsos.htm

  Β) Στον Μακεδονικό αγώνα , (100 χρόνια μετά) πάλι από την περιοχή της Έδεσσας πήραν μέρος άλλοι 4 σλαβόφωνοι αγωνιστές με το επίθετο ΓΑΤΣΟΣ ( http://www.esnips.com/doc/5e63a97f-f8d1-470f-9f85-5d6eab4dedd8/MAKEDONOMAXOI_EDESSAS ) από το βιβλίο του σλαβόφωνου Νούσκα Κων «Η Έδεσσα στις επάλξεις του Μακεδονικού Αγώνα» ΕΚΔΟΣΗ 542 σελίδων της Βιβλιοθήκης της Έδεσσας.

  Γ) To 1945/46 μεταξύ των Εδεσσαίων που αποφάσισαν να δηλώσουν Βούλγαροι και να συμμαχήσουν με τους Βούλγαρους υπάρχει ένας σλαβόφωνος και βουλγαρόφρων ο ΓΑΤΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ που εκτελέστηκε ως δοσίλογος.
  http://www.bulgarmak.org/ohrana.htm Μη έγκυρη πηγή γενικά πλην της συγκεκριμένης λίστας Βουλγαρόφρονων.

  Δ) Στις 9/9/85 ιδρύει κόμμα ο Κ.Στεφανόπουλος (ΔΗΑΝΑ) .
  Ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ που προσχώρησαν το 1985 ο σλαβόφωνος βουλευτής του νομού Πέλλας ΓΑΤΣΟΣ Θ. http://www.hri.org/E/1998/98-02-06.dir/keimena/fpage/fpage2.htm

  Ε) Σήμερα γνωρίζω προσωπικά έναν κύριο ΓΑΤΣΟ ?. , φιλοσκοπιανό υπάλληλο του Δημοσίου , από την περιοχή της Αριδαίας, που δηλώνει οπαδός της «Μακεδονικής» μειονότητας του Ουρανίου Τόξου.

  Τους παραπάνω 8 σλαβόφωνους , ομώνυμους Μακεδόνες της Πέλλας , μπορείτε να τους κατατάξετε σε διαφορετικές εθνότητες ;
  Και για να ανεβάσουμε τον δείκτη δυσκολίας σας ενημερώνω ότι μερικοί είναι και συγγενείς εξ αίματος μεταξύ τους.

  Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Μακεδονικού Ζητήματος που ταλανίζει την περιοχή μας και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση πέρα από μία ακόμα ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ που θα απομακρύνει τα ανθελληνικά στοιχεία των Μακεδόνων παρόλο που είναι σίγουρο ότι θα απομακρύνει ακόμα και μέλη της ίδιας οικογένειας. Αυτό είναι το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ αιώνιο ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
  Τουάχιστον έτσι θα επιστρέψουν αυτοί που αισθανονται Ελληνες και θα φύγουν αυτοί που αισθάνονται Σκοπιανοί.

  http://macedonia-greece.blogspot.com

 52. 05/11/2007 στο 21:42

  Ο Γεν.Γραμματέας του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ , Παύλος Βοσκόπουλος , που δηλώνει «ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ» – ΜΗ ΕΛΛΗΝΑΣ … είναι πρώτος ξάδερφος του ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΝΔ) Ιωάννη Βοσκόπουλου που δηλώνει Έλληνας Μακεδόνας.
  Οι φιλοσκοπιανοί «Μακεδόνες» είναι μειονότητα ακόμα και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Πολλά εγγόνια Μακεδονομάχων, αρνούνται πλεόν την Ελληνική τους καταγωγή παρόλο που έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο με τους παππούδες τους που θυσιάστηκαν για να παραμείνει Ελληνική η Μακεδονία. Η Σκοπιανή προπαγάνδα έκανε θαύματα σε σχέση με την Αθηναική αδιαφορία για τις ευαίσθητες αυτές περιοχές.
  Ευτυχώς ο κ.Λιάνης έδωσε μία ικανοποιητική απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά.
  λεπτομέρειες στο http://macedonia-greece.blogspot.com

 53. Γιώργος
  06/11/2007 στο 02:32

  Δίνεις στην σκοπιανή κίνηση γιγαντιαίες διαστάσεις που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Ο περισσότερος κόσμος στη δυτική μακεδονία -συμπεριλαμβανομένου των συγγενών τους- αδιαφορεί γι’ αυτούς.Ούτε τους επικροτεί ούτε τους αντιστρατεύεται.Μια χούφτα είναι.
  Πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε μία και μόνο περίπτωση:αν επιστρέψουν με την ελληνική υπηκοότητα τα μέλη της Φράξιας του Αιγαίου και οι απόγονοί τους από τα Σκόπια.Αυτό παραλίγο να γίνει προ 4 ετών με κύρια ευθύνη του ΓΑΠ και του κυρίου Λοβέρδου.

 54. 06/11/2007 στο 07:55

  Αυτή η φράση που αναφέρεις «…ούτε τους αντιστρατεύεται» είναι η μεγαλύτερη νίκη των φιλοσκοπιανών!
  Με απλά λόγια , αν κάποιος σηκώσει μία Σκοπιανή Σημαία στο κέντρο της Φλώρινας, θα αργήσει να βρεθεί κάποιος να την κατεβάσει. Κατάφεραν να δημιουργήσουν αμφιβολία για την εθνική τους συνείδηση ακόμα και στους εγγονούς των Μακεδονομάχων. Κατάφεραν να κερδίσουν την ανοχή ακόμα και τη συμπάθεια του κόσμου εκεί. Την ίδια στιγμή εαν πας στο Ηράκλειο Κρήτης και σηκώσεις την Τουρκική σημαία στο κέντρο της πόλης … δεν θα προλάβεις να μετρήσεις μέχρι το τρία καί κάποιος θα σε πυροβολήσει.
  Καταλαβαίνεις δηλαδή την άνεση κινήσεων που απολαμβάνουν οι ανθελληνικοί κύκλοι στη Μακεδονία. Υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου όλοι, έχουν εντοπίσει όλους τους πιθανούς τρόπους πρόσβασης σε δημόσιο χρήμα, μέσω δήθεν πολιτιστικών και οικολογικών οργανώσεων κι έχουν καταφέρει ΟΛΟΚΛΗΡΑ χωριά Μακεδόνων να δηλώνουν ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ. Η παντελής απουσία του κράτους, η παντελής εγκατάλειψη των πληθυσμών εκεί που δέχονται συχνότερα επισκέψεις από την Σκοπιανή Τηλεόραση παρά από Έλληνα πολιτικό… τους οδήγησε όλους προς τα Σκόπια. Αντί για σχολεία στην Μακεδονία, η Ελλάδα βούλιαξε με βίλες την Μύκονο.
  Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σλαβόφωνοι ΈΛληνες με δυσκολία να μιλήσουν τα Ελληνικά και μιλάμε για το 2007 … 100 ολόκληρα χρόνια παρουσίας του Ελληνικού κράτους στη Μακεδονία. Αυτή την απέραντη αδιαφορία πολλοί Μακεδόνες την εξέλαβαν ως άρνηση της ένταξης τους στον Ελληνικό ιστό. Κι ότι αρνούμαστε εμείς … είναι χρυσός για τα Σκόπια…που θα καταφέρουν όπως οι Βούλγαροι παλιότερα να ξεσηκώσουν τους Μακεδόνες εναντίον των ΜΗ Μακεδόνων με απρόβλεπτες συνέπειες. Το σενάριο δεν είναι καινούριο. Παίχτηκε ήδη 2 φορές με τους Βούλγαρους, μισή φορά με τον Τίτο και θα ξαναπαιχτεί τώρα με τους Σκοπιανούς που εγείρουν θέμα μειονότητας στην Μακεδονία http://macedonia-greece.blogspot.com/2007/11/2.html
  Και η Γιουγκοσλαβία έγινε κομμάτια… πριν καταλάβουμε τι έφταιγε. Δεν θέλει μεγάλη προσππάθεια να βάλεις φωτιά σε μία περιοχή με διαφορετικές φυλές ,θρησκείες, γλώσσες και αιώνιες εδαφικές διεκδικήσεις. Αρκεί ο επιτιθέμενος να πάρει το ΟΚ από την Αμερική και τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους. Μήπως με τα ΙΜΙΑ μας προειδοποίησε κανείς για πρόβλημα;
  Χρόνια τώρα καλλιεργείται μίσος κατά των προσφύγων που πήραν δήθεν τα καλύτερα κομμάτια γης από τους ντόπιους και πλούτισαν από την Μακεδονική και δική τους γη εξαιτίας των Ελλήνων που κατέλαβαν την Μακεδονία και εξελλήνισαν βίαια τους Μακεδόνες με ρετσινόλαδα και διωγμούς και μαστίγια. Αυτή είναι η φιλοσκοπιανή καραμέλα που συνεχως πιπιλίζουν οι αποτυχημένοι της περιοχής και οι πολιτικοί που θέλουν να δημιουργούν ελπίδες για την αποκατάσταση της αδικίας στην διανομή γης.
  Υπάρχει όλο το απαραίτητο υλικό να γίνουμε μαλλια-κουβάρια… διότι οι πολιτικοί εδώ … συντήρησαν την διχόνοια για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Οι δε Αθηναίοι προιστάμενοι τους… έκαναν μερικές υποχωρήσεις … για να επιτύχουν την εκλογή τους και άφησαν να γιγαντωθεί το φαινόμενο. Στο Blog http://macedonia-greece.blogspot.com θα βρεις πολύ υλικό αρκεί να έχεις χρόνο να διαβάζεις και να κατεβάζεις.

 55. Γιώργος
  06/11/2007 στο 12:35

  Γνωρίζω τα κτηματικά που αναφέρεις.Τα ίδια συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα.Οπουδήποτε και αν εγκατασταθήκατε και πήρατε γη οι ντόπιοι αντέδρασαν ακόμα και με δολοφονίες προσφύγων.Βέβαια η ιδιαιτερότητα εκει που ζεις είναι ότι υπάρχει ο παράγοντας προπαγάνδα.Την οποία ενισχύσατε και εσείς.Όταν π.χ. ένα χωριο τουρκόφωνων Ποντίων παίρνει τα λάβαρα και τις ελληνικές σημαίες και επιτίθεται στο γειτονικό χωριό για λίγα στρέματα γης κατηγορώντας τους ως Σκοπιανούς και μη Έλληνες, δεν φταίει μετά ούτε η κυβέρνηση των Σκοπίων ούτε ο αθηναϊκός τύπος (ΙΟΣ) που βρίσκουν πάτημα.
  Όσο για το αντιπαράδειγμα της Κρήτης που ανέφερες, από όσο ξέρω υπάρχει κόσμος που βάζει στα αμάξια του την σημαία με την αυτονομη κρητική πολιτεία και δεν αντιδρά κανείς.Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν περιορίζεται στη Μακεδονία

 56. Γεωργιος Τσαπανος
  06/11/2007 στο 14:55

  Ο Χρηστος εγραψε:

  «Μας “αδικείτε”! Με την έννοια ότι είναι πράγματα που δεν τα ξέρουμε [εγώ σίγουρα και, υποθέτω, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες]. Κι εσείς που τα ξέρετε πετάτε κάτι για σλαύους κι άντε να βρούμε άκρη. Έχετε ξαναγράψει σε κάποια σχόλια κάτι λίγα γι’ αυτούς, αλλά θέλουμε κατιτίς περισσότερο. Πληζ»

  Αγαπητε Χρηστο και λοιποι «γκοσπονταροι».
  Η Ελλαδα, το κρατος της δηλαδη που δημιουργηθηκε στα χαρτια το 1830, ΔΕΝ επρεπε να ξεπερασει τις Θερμοπυλες, βασικα μας εδημιουργησαν, μας εξουσιαζαν, μας εδιναν δανεια με τοκογλυφια, αλλα και εμεις μια ζωη φαγωμαρες.

  Οι Αγγλοι δεν ηθελαν την Μακεδονια να γινει ελληνικη το 1878, την ειχαν ετοιμασει για προικα βλεπετε στο «σοι» των ΓΕΡΜΑΝΩΝ SAXE-COBURG απογονος των οποιων ειναι και ο σημερινος Συμεων της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ..

  Τι δουλεια εχει ο οικος των με την Αγγλια? ¨)))))))))))))) Η Βασιλισσα Βικτωρια παντρευθηκε στο σοι των SAXE-COBURG μαλιστα ο βασιλικος οικος της Αγγλιας ηταν SAXE-COBURG μεχρις τις αρχες του περασμενου αιωνα οταν αγινε οικος των WINDSOR λογω του Πρωτου Παγκοσμιου Πολεμου.

  Δεν ειναι μοναχα αυτο, ο τελευταιος Τσαρος της Ρωσσιας ηταν ξαδερφος του Εδουαρδου της Αγγλιας οπως και ο σημερινος Καρολος ειναι πεμπτο-εκτο ξαδερφος του Συμεων της Βουλγαριας.

  Η Ρωσσια αντιδρουσε στην Μεγαλη Βουλγαρια επειδη η «καστα» δεν ηταν Χριστιανοι Ορθοδοξοι, αλλα μολις η οικογενεια εγινε «Ορθοδοξη» η Ρωσσια εστειλε τις ευχες της για την Μακεδονια να δωθει στην Βουλγαρια. Μπορειτε να διαβασετε μερικα εδω και να συγκρινετε τις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_I_of_Bulgaria

  Η καταστασις συνεχιστηκε με τον Μακεδονικο αγωνα στον οποιον η οικογενεια μου ελαβε μερος και κατα τους Βαλκανικους Πολεμους και κατοπιν οταν ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ προδωσε ουσιαστικα τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ της Μακεδονιας.
  Ριχτε μια ματια και εδω μεσα:

  http://homepages.pathfinder.gr/sfoulidis/venizelos/periehomena.htm

  Με την «επανασταση» της Θεσσαλονικης ουσιαστικα μελλοντικα αφεντικα της Ελλαδας εγιναν Αγγλια-Γαλλια και χαμενη βγηκε η Γερμανια με την Βουλγαρια της οικογενειας του Συμεων.
  Οπως βλεπεις/βλεπετε η βαλιτσα παει πολυ μακρυα.

  Τα πραγματα δεν αλλαξαν ουτε κατα τον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο, με τα παιχνιδια Τιτο-Τσωρτσιλ-Σταλιν, οταν η Αγγλια προσπαθησε να κατασκευασει Μακεδονια με πρωτευουσα το ΝΙΣ, αλλα και να βοηθησει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με ουσιαστικο σκοπο την νικη εναντιον της Γερμανιας στην αντιμαχια Αγγλιας-Γερμανιας και εμας κομπαρσους να χυνωμε το αιμα για τους ξενους.

  Αυτο που «μαλλον» εσωσε την Μακεδονια κατα τον τριτο γυρω ηταν η αφιξη των Αμερικανων, ειδαλως θα ειχαμε καταντησει τριτοκοσμικη χωρα μαζι με Αλβανια-Βουλγαρια-Γιουγκοσλαυια και τους λοιπους του «παραπετασματος».

  Βαλτε τωρα ολοι εσεις την σαλτσα η καλλιτερα τις σαλτσες για να φτιαξετε την Μακεδονικη σαλατα, με τους ΕΛΛΗΝΕΣ στην μεση να ανακατευωνται με το λαδο-ξυδο και τις σαλτσες των μεγαλων για να γινει η σαλατα ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ !

  Αλλα και εμεις? Οπως εγραψα, μια ζωη ΓΚΑΝΤΕΜΗΔΕΣ και γλυφτες.
  Καταλαβαινεις τωρα γιατι το «κεντρο» ειναι το ΛΟΝΔΙΝΟ?
  Οι «λιρες» ερχονταν απο εκει ενω τα Τσαρικα «ρουβλια» του ξαδερφου και ανηψιου της Γερμανο-Αγγλικης οικογενειας μετατραπηκαν σε «παραδες» της κομμουνιστικης επαναστασεως.

  Η Μακεδονια ΔΕΝ επρεπε να γινει ΕΛΛΗΝΙΚΗ, αυτη ειναι η ουσια, αλλα βρεθηκαν μερικοι τρελλοι που αρχισαν τον Μακεδονικο αγωνα και χαλασαν την σουπα.

  Βαλε τωρα και μερικα αλλα απο το «θεμα» του CDRSEE και θα δεις ΠΩΣ οι σαλτσες ΚΟΛΛΑΝ μεταξυ τους.

  Λ.

 57. 06/11/2007 στο 16:29

  http://cosmosair3.blogspot.com/2007/11/blog-post_06.html
  Μια άλλη ενδιαφέρουσα άποψη.

 58. Γεωργιος Τσαπανος
  06/11/2007 στο 17:24

  Στο «σαιτ» που εφερε ο «Εξαδακτυλος» αναφερεται οτι:

  «Δεν ξέρω άν είναι αληθές ότι η οικογένεια Γκλύξμπουργκ κατάγεται απο Αυστρία»

  ¨))))))))Ψαξτε τις σχεσεις μεταξυ του βασιλικου οικου της ΔΑΝΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, ΡΩΣΣΙΑΣ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.
  Σας εχω δωσει αρκετα στοιχεια, θα καταλαβετε πολλα.

  Και κατι αλλο,μυριαδες ΣΛΑΥΟΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ.
  Δημιουργηθηκαν απο τον ΦΩΤΙΟ κατα πρωτον για να πολεμησει την εκκλησια της ΡΩΜΗΣ.
  Κατοπιν, απο αντιπερασπισμο πηρε τους λιγοστους της Πολωνιας (μεταξυ των οποιων και ο ΜΙΝΕΙΚΟ, προπαππος του Γιωργακη ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) η εκκλησια της ΡΩΜΗΣ και τους χρησιμοποιησε εναντια στην συμμαχια Κωνσταντινουπολεως-Οθωμανισμου.

  Τα ηνια του ΣΛΑΥΙΣΜΟΥ τα παρελαβε η ΡΩΣΣΙΑ και κατοπιν ο παγκοσμιος ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.
  Θυμοσαστε τα γραμματα μεταξυ ΕΝΓΚΕΛΣ ΚΑΙ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΛΑΥΟΙ?

  http://www.marxists.org/archive/marx/works/1849/02/15.htm

  Να και πως οι ΣΛΑΥΟΙ εγιναν ΣΛΑΥΟΙ με αρχαιο πετιγκρι μαλιστα. Ολες οι ΣΚΛΑΒΗΝΙΕΣ, (δηλαδη τα ΘΕΜΑΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ) μας εγιναν ΣΛΑΥΟΙ, η καλλιτερα τους εκαναν ΣΛΑΥΟΥΣ.
  http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

  Να θυμοσαστε και να καταλαβετε ενα πραγμα, οτι η Ευρωπη διοικουνταν απο ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ και τους διαφορους ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ οι οποιοι και ΑΛΛΗΛΟΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΝ μεταξυ τους.

  Μεταξυ δε της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ-ΕΒΡΑΙ-Ι-ΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, και της ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, βρισκονταν ο αμοιρος ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.

  Λ.

 59. 07/11/2007 στο 14:32

  @ Γιώργος Τσάπανος

  Господари ???

 60. 07/11/2007 στο 14:35

  @ Γιώργος Τσάπανος

  Afentika???

 61. Γεωργιος Τσαπανος
  07/11/2007 στο 15:35

  Ο Χρηστος εγραψε:

  «Afentika???»

  Χρηστο
  1.Δεν βλεπω την απαντηση μου προς «Εξακτινο», ειναι δικο μου το προβλημα?

  2. Σαν να θυμαμαι οτι εβαλα την λεξη «γκοσμπονταροι» σε εισαγωγικα, κανω λαθος?

  Λ.

 62. 07/11/2007 στο 19:47

  @ Γεωργιος Τσαπανος

  Ναι, σε εισαγωγικά ήταν [Στο σχόλιο 58]. Απλά δεν την ήξερα τη λέξη και την γκούγκλισα ολίγον τι. [Στο σχόλιο 58]

  Απάντηση προς τον Εξάκτινο δεν βλέπω. Τα μόνα σχόλια «Γεώργιος Τσάπανος» είναι τα 51 και 58. Δεν έχω σχόλια προς moderation, δεν έχω e-mail ότι κάποιο σχόλιο μπήκε σε moderation. Άρα μάλλον δεν έφυγε ποτέ από τον υπολογιστή σας. Το βρήκα. [Είναι το σχόλιο 60]. Είχε καταλήξει στα spam. Συγνώμην.

 63. 07/11/2007 στο 20:11

  @ Γεωργιος Τσαπανος [σχόλιο 60]

  Για τις βασιλικές οικογένειες των Βαλκανίων [και όχι μόνον] τα έχω ψάξει από παλιά:

  http://geocities.com/xmorfos/planet.htm ιδιαίτερα τα υποκεφάλαια: «Κουίζ περί γαλαζοαίματων» και

  «Εδώ είναι –βασιλικά– Βαλκάνια…»

  Για τον οίκο Σαξ-Κόμπουργκ δείτε τις Θ&Δ classic # 23: http://morfos01.googlepages.com/theamapati23 το κομμάτι για τον Βαϊσχάουπτ.

  Αυτά για τους Σλάβους ομολογώ ότι δεν τα ήξερα. Θα κλείσω «κενά»…

 64. filopatria
  18/11/2007 στο 15:20

  @…Τα ηνια του ΣΛΑΥΙΣΜΟΥ τα παρελαβε η ΡΩΣΣΙΑ και κατοπιν ο παγκοσμιος ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.
  Θυμοσαστε τα γραμματα μεταξυ ΕΝΓΚΕΛΣ ΚΑΙ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΛΑΥΟΙ?…
  Αν ενθυμούμαι καλώς, στο βιβλίο του Τζ. Τζολ, «Οι Αναρχικοί» (;) η αναρχία του Μπακούνιν είναι ένας πανσλαβισμός. Ίσως και αυτό να ήταν άλλος ένας λόγος για διαφωνία με τον Κάρολο.
  @…2. Σαν να θυμαμαι οτι εβαλα την λεξη “γκοσμπονταροι” σε εισαγωγικα, κανω λαθος?…

  Η λέξη παλιώτερα στα Ελληνικά εμφανιζόνταν σαν Οσποδάροι.

  @…Καλή ιδέα πάντως να στηθεί και μια ΜΚΟ (NGO) για την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Θρακών.

  Δεν χρειάζεται θα έλεγα. Αυτή είναι μια εργασία την οποία την οποία έχει αναλάβει η Βουλγαρία η οποία παρεμπιπτόντως δεν λαμβάνει στα σοβαρά τους «Μακεδόνες» αλλά τους θυμίζει ότι είναι Βούλγαροι. Τα περί Μακεδόνων κλπ τα προωθούν περισσότερο οι Σέρβοι οι οποίοι έχουν υιοθετήσει τώρα ένα χαμηλό προφίλ.

  Τα περί Βουλγαρικότητας των αρχαίων θρακών είναι κάτι που εξυφαίνεται εδώ και αρκετά χρόνια με διάφορα βιβλία που έχουν γραφτεί από βιβλία. Άλλωστε και ο Ορφέας για τις ανάγκες έχει γίνει Βούλγαρος. Αυτό είναι ανάλογο με τις αρχαιολογικές μελέτες στην Τουρκία για την τουρκικότητα των πολιτισμών της μικράς ασίας. Παρά το γεγονός ότι τόσο οι μέν όσο και οι δε ιστορικά είναι μεταγενέστεροι στα συγκεκριμένα εδάφη.

 65. 18/11/2007 στο 21:21

  1. Είναι γεγονός ότι η διαμάχη Μαρξ-Ένγκελς και Μπακούνιν είχε και μια «σλαβική» πλευρά. Οι «καλοί» Γερμανοί ήταν ενάντια στους «κακούς» Σλάβους. Κι αντίστροφα. Πάντως, ο Μπακούνιν -αν θυμάμαι καλά- ήταν υπέρ μιας συνομοσπονδίας όλων των σλαβόφωνων χωρών που, αντικειμενικά, από κοινωνικής-πολιτικής-οικονομικής πλευράς ήταν τότε τελείως διαφορετικές από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κι αυτές οι ιδέες του προκαλούσαν ρίγη στο συντροφικό δίδυμο. Πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, που αξίζει τον κόπο περαιτέρω ψαξίματος.

  2. Οσποδάροι. Κοίτα να δεις. Ούτε καν πήγε το μυαλό μου ότι αυτό σημαίνει το «γκοσποντάροι». Μερικές φορές… «Οσποδάρος: κ. γοσποδάρος: αυθέντης, δεσπότης», που λέει κι ο Δημητράκος.

  3. Σιγά-σιγά θα τα δούμε και τα περί Θράκης… Θα αρχίσουν από τον Σπάρτακο -και πιο πριν- και να δούμε πού θα σταματήσουν.

 66. sid
  14/09/2008 στο 10:43

  Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

  Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…

  *Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!

  *Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…

  *Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!
  Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ…

 67. 16/09/2008 στο 15:58

  @ sid

  Τώρα να γελάσει κανείς ή να εξοργιστεί… Ευχαριστούμε για τα λινκ.

  Η θυγατρική της Cosmote στα Σκόπια «μας» τέλειωσε. Αποχωρεί από την αγορά, αφού εκεί δραστηριοποιείται και μια θυγατρική της Deutsche Telekom. Αυτά έχουν τα ξεπουλήματα…

 1. 02/11/2007 στο 10:24
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: