Αρχική > Ιστορία, Ιδέες > «Ο κούκος παρακούκισε»

«Ο κούκος παρακούκισε»

20/11/2007

kronstadt.jpg

«»Ο κούκος παρακούκισε», έτσι αξιολόγησε ο Τρότσκι την εξέγερση των ναυτών.»

Υποθέτω ότι «ο κούκος παρακούκισε» είναι ρώσικη παροιμία και σημαίνει ότι κάποιος το παράκανε.

Ποιοι ναύτες είχαν εξεγερθεί; Εκείνοι του ναυστάθμου της Κρονστάνδης. Φλεβάρη-Μάρτη του 1921. Τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την Επανάσταση του Φλεβάρη του ΄17.

Γιατί εξεγέρθηκαν οι ναύτες;

Έγραφαν στην εφημερίδα τους [Ισβέστια της Κρονστάνδης, την λέγανε, αν θυμάμαι καλά]: «Βουτηγμένος μέχρι τα γόνατα στο αίμα, ο στρατάρχης Τρότσκι άνοιξε πυρ εναντίον της επαναστατικής Κρονστάνδης, που εξεγέρθηκε εναντίον της μοναρχίας των κομμουνιστών, για να εγκαθιδρύσει την αληθινή εξουσία των Σοβιέτ.»

Τι απέγιναν οι εξεγερμένοι ναύτες;

Απορίες…

Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο…

Ο Λέων Τρότσκι, ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα του 20ου αιώνα, δεν ήταν εκεί… Καταπώς λέει ο ίδιος… [σ΄ ένα -απολαυστικό- ελληνόγλωσσο μπλογκ για τους «Μύθους του Αναρχισμού].

«Δεν φταίω εγώ κύριε! Δεν φταίω εγώ κύριε!», επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους. «Εγώ ήμουν στα Ουράλια! Εγώ ήμουν στα Ουράλια! Ο Ζηνόβιεφ, ναι! Αυτός ήταν στην Πετρούπολη! Ο Ντζερζίνσκυ ήταν υπεύθυνος προσωπικά! Κι η Τσεκά, ναι! Το Κόμμα το αποφάσισε! Δεν φταίω εγώ κύριε!» Ναι, δεν φταίει. Αυτός απλά ήταν επικεφαλής [Λαϊκός Κομμισάριος=υπουργός] του Στρατού και του Ναυτικού…

«Δεν φταίω εγώ, κύριε!» Όχι ότι είχε και διαφωνίες με τη συντριβή των… μικροαστών στην Κρονστάνδη. Κάθε άλλο!

Κι απ’ το παραπάνω μπλόγκι: Νέο υλικό από τα Σοβιετικά Αρχεία επιβεβαιώνει την θέση των Μπολσεβίκων – Κρονστάνδη: ο Τρότσκι είχε δίκιο! Το επίπεδο των επιχειρημάτων του άρθρου ταιριάζει απόλυτα με το επίπεδο της μετάφρασης. Ο «Max Eastman» μεταφράζεται -αν έχετε τον Τρότσκυ σας!- ως «ανώτατος Eastman«!

Μην ξεχάσετε να απολαύσετε και το επικό: Ευρετήριο/μαργαριτάρια /στοιχεία από τις «Ιζβέστιες» της Κρονστάνδης. Θλιβεροί απολογητές εγκληματιών και των εγκλημάτων τους…

Πάμε γι’ άλλα… Τι έλεγε ο «Αρχηγός» για την εξέγερση;

«SUMMARY OF A TALK WITH A CORRESPONDENT of THE NEW YORK HERALD

I believe that there are only two kinds of government possible in Russia—a Government by the Soviets or a Government headed by a tsar. Some fools or traitors in Kronstadt talked of a Constituent Assembly, but does any man in his senses believe for a moment that a Constituent Assembly at this critical abnormal stage would be anything but a bear garden. This Kronstadt affair in itself is a very petty incident. It no more threatens to break up the Soviet state than the Irish disorders are threatening to break up the British Empire.

Some people in America have come to think of the Bolsheviks as a small clique of very bad men who are tyrannizing over a vast number of highly intellectual people who would form an admirable Government among themselves the moment the Bolshevik regime was overthrown. This is a mistake, for there is nobody to take our place save butcher Generals and helpless bureaucrats who have already displayed their total incapacity for rule.

If people abroad exaggerate the importance of the rising in Kronstadt and give it support, it is because the world has broken up into two camps: capitalism abroad and Communist Russia

Η «αιώνια» διαμάχη μεταξύ «Καλού και Κακού»…

Δημοσιευμένο στις 26 Μαρτίου 1921 στην Petrogradskaya Pravda No. 67.

Ήταν «ανθρώπαρος» ο «Αρχηγός» -κατά τον χαρακτηρισμό του Λεωνίδα Κύρκου…

ΥΓ 1. Η «παροιμία» και το απόσπασμα της Ισβέστια από τη σελίδα 243 του βιβλίου Στάλιν του Έντβαρντ Ρατζίνσκι [εκδ. Νάρκισσος]. «Περίεργες» βιογραφίες γράφει ο Ρατζίνσκι… Ο Λένιν [ο «Αρχηγός»] κάθαρμα ολκής. Ο Στάλιν κωλογλείφτης του «Αρχηγού». Ο Τρότσκι κάπου στο απυρόβλητο… Προσεχώς περισσότερα. Να το τελειώσω πρώτα…

Κι αυτός ο μπαγάσας, ο Έλληνας εκδότης, ούτε ένα ευρετήριο ονομάτων… Κατά τα άλλα 39 ευρώπουλα… Και κοιτάζω στο ιντερνέτι, οι τιμές ξεκινούν από τα 7,10 ευρώπουλα για το μεταχειρισμένο στα αγγλικά… Κι ούτε ένα index, ο μπαγάσας…

ΥΓ 2. Συμμετοχή στον «χρονιάτικο γιορτασμό» των 90χρονων, που λέει και το ΚΚΕ… Τι θα γιορτάζουν επί έναν ολόκληρο χρόνο δεν κατάλαβα…

Advertisements
Κατηγορίες:Ιστορία, Ιδέες Ετικέτες: , ,
 1. 20/11/2007 στο 13:53

  Για την απίθανη περίπτωση που πατήσει κανένας… απολογητής εδώ μέσα, δύο ερωτήματα:

  1. Γιατί ο Λένιν κρυβόταν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του ’17;

  2. Πώς και γιατί οι Βρετανοί απελευθέρωσαν τον Τρότσκι την άνοιξη του ’17, όταν τον είχαν συλλάβει στον Καναδά, καθώς πήγαινε από τη Νέα Υόρκη στη Ρωσία; Τη στιγμή μάλιστα που ήξεραν ότι είχε ταχθεί υπέρ της ειρήνης με τη Γερμανία…

  Και μια απορία γενικής φύσεως: «Ήταν πολλά τα λεφτά;»

 2. frankiethecat
  20/11/2007 στο 14:26

  @ αντε να βοηθησω , ιδου τα σχολια στο αμαζον περι του βιβλιου …

  amazon

 3. Tuluba
  20/11/2007 στο 14:49

  Καλημέρα Χ.Μορφος,
  για τα λεφτά που είχε μέσα το τρένο ?
  Το οποίο έκανε το ταξιδάκι ζηρίχη-… πετρούπολη ?

  αν ναι, ήταν τοσα τα λεφτά που μπορούσαν να στηρίξουν και μια επανάσταση.

  Sorry , αν είμαι εκτός topic (sic) 🙂

  να’στε καλά
  Tuluba

 4. 20/11/2007 στο 15:26

  @ Χ. Μόρφος

  Τα σημαντικότερα «επιτεύγματα» του σταλινισμού (βίαιη κολεκτιβοποίηση και στρατόπεδα εργασίας) ήταν εμπνεύσεως Τρότσκυ! Μάλιστα, στη διαπάλη για την ηγεσία των Μπολσεβίκων κατά την τελευταία περίοδο του Λένιν και μετά το θάνατό του, ήταν ακριβώς το ζήτημα του ξεπαστρέματος των ανεξάρτητων αγροτών, που χαρακτήριζε έντονα και τις εσωκομματικές τάσεις (ο Τρότσκυ ήταν φανατικά υπέρ και ήταν «αριστερός», ενώ ο Στάλιν πιο μετριοπαθής και ήταν «κεντρώος»!). Αν μπορέσω, θα βρω τους ύμνους του Τρότσκυ στην «δωρεάν εργασία» των γκουλάγκ, σαν μοχλό της σοσιαλιστικής ανάπτυξης! Η ειρωνία είναι ότι ο Στάλιν παίρνοντας την εξουσία, εφάρμοσε κατά γράμμα το όραμα του μεγάλου αντιπάλου του!
  Η απέχθεια αυτή απέναντι στους αγρότες έφτασε στο σημείο κάποιοι πολιτικοί του επίγονοι να κατηγορήσουν τον Τσε για «μικροαστισμό», επειδή αναδείκνυε το ρόλο της υπαίθρου στην επαναστατική διαδικασία και να ερμηνεύσουν την αποτυχία και (το θάνατό του) στη Βολιβία ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν έλαβε υπ όψιν την εργατική τάξη της χώρας (δηλαδή το 5% του πληθυσμού τότε)!!

 5. 20/11/2007 στο 16:26

  Θα ήθελα να δω την οκτωβριανή επανάσταση σαν ένα σύνολο και όχι αποσπασματικά. Η αποσπασματοποίηση είναι τελικά τροφή για την αντίδραση. Ακόμα και όλα τα πρόσωπα, που πήραν μέρος σ αυτή την μεγαλειώδη προσπάθεια να αλλάξουν το κόσμο, θα πρέπει να τα δει κανείς με απόσταση. Θα χάσουμε πολλά διδάγματα και κινδυνεύουμε να πέσουμε στον μηδενισμό αν βλέπουμε την ιστορία με μικρά μάτια και χωρίς ιστορικά γυαλια. Το θέμα, τόσο με τον κομμουνισμό, όσο και με το καπιταλισμό, που λέει και ο αγαπημένος μου ιστορικός Μπρωντέλ, δεν είναι να τον καταδικάσουμε, αλλά να τον κατανοήσουμε.
  Εξαιρετική δουλειά για την μεταπερεστρόϊκα ρωσία έχει κάνει η Στίγκλιτσ, στο βιβλίο του η μεγάλη αυταπάτη.
  Τώρα απο βιβλία βιογραφιών, εγώ δεν δίνω ούτε ένα λεπτό, όχι 32 ευρά.

  Τέλος πάντων καλή συνέχεια στο διάβασμα.
  Εγώ προς το παρόν το έχω ρίξει στη λογοτεχνια-ποίηση.
  Τα πολιτικά τα έβαλα στη πάντα, γιατί έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό.

 6. 20/11/2007 στο 16:31

  @ εξαποδω,
  Αυτή η άποψη για τον μικροαστισμό της αγροτικής τάξης, είναι εμμενές θέμα του μαρξισμού.
  Εγώ δεν έχω άποψη επι αυτού.
  Αλλα, αν θα έλεγα κάτι, χωρίς να το πολυσκεφτώ, θα έλεγα ότι δυστυχώς έτσι είναι.
  Ο δε Στάλιν, αυτό το τέρας, έγραφε, ότι πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε στους αγρότες γη και φαγητό και μετά να τους ζητήσουμε να αρνηθούν την ατομική ιδιοκτησία.

 7. frankiethecat
  20/11/2007 στο 16:38

  END OF AN AGE
  Perestroika arrived, Gorbachev came to power, people began reviewing what they had lived through. I received a letter:
  My name is Yuri Nikolaevich Pepelyaev. I have long been curious about my family. Can you possibly give me detailed information about my relatives,and in particular:
  —Pepelyaev, N. M. Major General in the tsar’s army, killed 1916, in the First World War.
  —Pepelyaev, V. N. President of the Council of Ministers in Kolchak’s government, shot in 1920 at Irkutsk.
  —Pepelyaev, A. N. Lieutenant General, commanded Kolchak’s First Siberian Army, then fought in the Far East, was forced to surrender. Sentenced to death and shot in 1938.
  —Pepelyaev, L. N. White officer, killed during the Civil War.
  —Pepelyaev, M. N. Staff Captain in the tsar’s army, convicted in 1933, died in prison camp.
  —Pepelyaev, A. N. Surgeon in Kolchak’s army, tried and convicted 1942,died in Siblag [a prison camp] in 1946.
  —Pepelyaev, A. I. Member of the Socialist Revolutionary Party,shot by the Cheka at Perm in 1918.
  —Pepelyaev, M. E. My grandfather, resident at Blisk, tried and convicted in the thirties.
  —Pepelyaev, M. I. Resident at Blisk, killed in the great Patriotic War [World War II].
  Pepelyaev’s letter is a concise history of Russia in the twentieth century.

  το τελείωμα του βιβλίου … υπάρχει σε pdf ΟΛΟ!!!

 8. Tuluba
  20/11/2007 στο 16:56

  @ Χ.Μόρφος

  1.
  Υπονοείς οτι κρυβόταν από την υπηρεσιακή κυβέρνιση της Δούμας λόγο εκδοσης της «Iskra» μαζί με τον σιονιστή γερμανοκατάσκοπο αλεχάνδρο Helphand (Parvus) ?

  Τι επανάσταση και κουραφέξαλα , αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση από την «οικογένεια» ακόμη το Τσάρο θα είχαν.

  να’στε καλά,
  Tuluba

 9. 20/11/2007 στο 19:15

  @ange-ta
  Πάντως ο σύντροφος Ιωσήφ πρώτα τους εξασφάλισε …κρεμάλες και μετά ψωμί!

 10. 20/11/2007 στο 19:37

  @ frankiethecat

  Ψάχνω σχόλια και βιβλιοκριτικές όταν θέλω -πριν- να δω αν αξίζει τον κόπο κάποιο βιβλίο. Μετά απλά το διαβάζω. Και τι αν υπάρχει σε pdf; Ποιος κάθεται να διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο σε pdf; Και ποιος κάθεται να το τυπώσει; Εκτός κι αν δεν μπορείς να το βρεις…

  @ Tuluba

  Σιγά μην τα μεταφέρανε με το τραίνο! Οι τράπεζες γιατί υπήρχαν; [Και σιγά μην ήταν μόνον τα λεφτά του «τραίνου»]

  Και όχι, δεν είσαι εκτός topic.

  Κι η προσωρινή κυβέρνηση είχε στα χέρια της τα στοιχεία. Γι’ αυτό ο «Αρχηγός» την έκανε με πλάγια βηματάκια. Γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να τον μπαγλαρώσουν ανά πάσα στιγμή. Τώρα γιατί η προσωρινή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, Κύριος [τους] οίδεν…

  Και δεν ξέρω αν θα είχαν ακόμα τον Τσάρο. Πάντως τους μπολσεβίκους δεν θα τους είχαν. Ω! Και Πάρβους! Η Ίσκρα είχε βγει καμιά 20ρια χρόνια πριν. Ο Πάρβους ήταν αυτός που μεσολάβησε για τα του τραίνου. Είχε μόλις επιστρέψει από την Κων/πολη. Όπου έκανε «business» για τους Γερμανούς και… αγωνιζόταν για την… Φεντερασιόν. Άλλες ιστορίες…

  @ εξαποδω

  Το μίσος για τους αγρότες χαρακτηρίζει εν γένει τον μαρξισμό. Ίσως υπάρχει κι άλλη εξήγηση – πέραν του ότι οι αγρότες δεν «μάσησαν» ποτέ τα περί κολλεκτιβοποίησης ή ιδιοκτησίας ή ό,τι άλλο τους σερβίριζαν οι μπολσεβίκοι. Άθεοι μεν οι περισσότεροι, πλην όμως, λόγω καταγωγής, έστω και υποσυνείδητα, δεν είχαν ξεχάσει τα πογκρόμ. Κι ίσως έτσι εξηγείται και το «ξέπλυμα» του Τρότσκυ. Και το αντίστοιχο «φόρτωμα» του Στάλιν. Για την πρώτη περίοδο μιλάμε.

  @ ange-ta

  Επειδή θες να την δεις «συνολικά», γι’ αυτό μιλάς για «μεγαλειώδη προσπάθεια να αλλάξουν το κόσμο». Ναι, ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με αυτούς επικεφαλής. ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ σε βάρος όλων των άλλων.

  Τα περί «κατανόησης», «διδαγμάτων», «αντίδρασης» κ.λπ. τα ακούω στο ντούκου, όταν αμέσως παρακάτω λες ότι δεν δίνεις ούτε ένα λεπτό για να διαβάσεις μια βιογραφία [του Στάλιν] π.χ.

  Λες κι εγώ τις διαβάζω γιατί θαυμάζω τον «μεγάλο» άνδρα. Νερό στον μύλο της αντίδρασης θέλω να κουβαλήσω, όχι να… καταλάβω…

 11. Γιώργος
  20/11/2007 στο 20:47

  Πολύ καλό το κείμενό σας κύριε Μόρφο.
  Πάντως πρέπει να αναγνωρίσετε ότι και οι επικριτές του Τρότσκι δεν ήταν ό,τι καλύτερο.
  Χαρακτηριστικό παραδειγμα ο Μιλιουκόφ (μέλος της διεθνούς επιτροπής Carnegie).

  http://myths-of-anarchism.blogspot.com/2007/06/blog-post_21.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Milyukov

 12. filopatria
  20/11/2007 στο 21:15

  @1. Γιατί ο Λένιν κρυβόταν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του ‘17;

  Δεν ενθυμούμαι να το πάρει το ποτάμι…

  @ 2. Πώς και γιατί οι Βρετανοί απελευθέρωσαν τον Τρότσκι την άνοιξη του ‘17, όταν τον είχαν συλλάβει στον Καναδά, καθώς πήγαινε από τη Νέα Υόρκη στη Ρωσία; Τη στιγμή μάλιστα που ήξεραν ότι είχε ταχθεί υπέρ της ειρήνης με τη Γερμανία…

  Όστις δεν ήτο μόνος αλλά είχε και καμμιά διακοσαριά «παλληκάρια» τύπου Λάνσκυ (σε αγριώτερο στυλ);

  Και μια απορία γενικής φύσεως: “Ήταν πολλά τα λεφτά;”

  Ναι! Και εδόθησαν από ένα γνωστό και μη εξαιρεταίο οίκο ο οποίος το 1905 είχε αρνηθεί να δανειοδοτήσει την τσαρική Ρωσσία για να ανανεώσει τον στόλο της. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ η Ιαπωνία κατάφερε να πάρει δάνειο μέσω των Άγγλων για να κάνει πιο ισχυρά κανόνια οι Ρώσσοι δεν κατάφεραν τίποτε. Το αποτέλεσμα είναι ότι ηττήθηκαν από την Ιαπωνία.

  Χρηματοδότηση έκανε και ένας άλλος οίκος από την γερμανία η οποία άφησε να περάσει το θωρακισμένο τραίνο του αρχηγού για την χώρα του με την οποία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλλού για τον απλό μήτσο αυτό θα τελείωνε με εκτέλεση ύστερα από συνοπτικές διαδικασίες.

  Θα διαφωνήσω με τον εξαποδώ ότι ο Στάλιν εφάρμοσε το όραμα του αντιπάλου του. Ο Στάλιν παρά την θηριωδία του (8 εκ. νεκροί μόνο στην Ουκρανία) έπαψε να είναι τόσο ριζοσπάστης όσο ο Τρότσκυ.

  Και το δικό μου κουίζ: Ο τρότσκυ και οι κλασσικοί του αναρχισμού έχουν κοινά σημεία;

 13. 20/11/2007 στο 22:01

  @εξαποδω ,

  μπορείς να πεις ότι θέλεις, αλλα δεν είναι αυτό που θέλω να θίξω! Καθόλου μάλιστα. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα…

  @ Χ. Μόρφος,

  ………………………….

 14. Ανώνυμος
  20/11/2007 στο 22:03

  Кукушка уже прокуковала…

 15. zalmoxis
  20/11/2007 στο 23:49

  @ Filpopatria:

  Ελπίζω να μην είναι ειρωνικό το ερώτημά σου για Τρότσκι και αναρχισμό, αλλά ρητορικό.
  Θα σου αναφέρω μόνο το POUM (και ορισμένα ονόματα όπως Έρβιν Βολφ που ελπίζω να μη θεωρηθεί ΚΑΙ αυτός… «πρδότης») ή το ελληνικότατο… Δημήτρης Γιωτόπουλος.

 16. zalmoxis
  20/11/2007 στο 23:52

  με συγχωρείς για το λάθος στο όνομα, το γράμμα «p» πατήθηκε χωρίς να το δω…

 17. Tuluba
  21/11/2007 στο 10:22

  Καλημέρα σε όλους,

  @filopatria

  Γνώμη μου πως η χρηματοδότηση στην Ιαπωνία και η μη-χρηματοδότηση στη (τσαρική) ρωσσία έλαβαν χώρα από το ίδιο «κέντρο αποφάσεων».

  Η τσάρική ρωσσία πλήρωσε το μπαιράκι που σήκωσε στο «κέντρο» κατά το συνέδριο της Βιέννης το 1814, όπου ως μη-χρεωμένη μεγάλη δύναμη ανέβαλε τα σχέδια μιας πρώιμης παγκόσμιας (με τα τότε μέτρα) διακυβέρνησης.

  να’στε καλά
  Tuluba

 18. 21/11/2007 στο 11:54

  1. «Κρυβόταν» στη Φιλλανδία, ως γνωστόν, αφού είχε επικυρηχθεί από την κυβέρνηση Κερένσκυ ως πράκτορας των Γερμανών. Όπως αποδείχτηκε ο Κερένσκυ είχε «δίκιο» αφού ο Λένιν έκανε ανακωχή με τους Γερμανούς.

  2. Ακόμη και οι αστικές δημοκρατίες της εποχής τα προσχήματα τα κρατούν. Ο Τρότσκυ και η παρέα του δεν κατηγορούνταν για κάτι και οι Βρετανοί, μετά και την απρόθυμη απαίτηση του Ρώσου ΥπΕξ, τους άφησαν ελεύθερους. Άσε που εκείνη την εποχή ο Τρότσκυ ήταν ένας Μενσεβίκος του κερατά!

  3. Ως γνωστόν ο Λένιν, ο Τρότσκυ και οι λοιποί μπολσεβίκοι ήταν πράχτορες των Άγγλων, του διεθνούς σιωνισμού, του Ροκφέλλερ, της Μασωνίας και των Νεφελίμ, έτσι δεν είναι; 😛

  Το είπα καλά το μάθημά μου γιατρέ;

  Υ.Γ. Υποθέτω πως όταν ο εχθρός προελαύνει ανεμίζοντας τα χατζάρια για να μας πάρει το κεφάλι θα κάνουμε λαϊκές συνελεύσεις και επαναστατικά συμβούλια για ν’ αποφασίσουμε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, σωστά;

 19. εργδημεργ
  21/11/2007 στο 11:55

  Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι! Ούλτρα ενδιαφέροντα όλα τ’ ανωτέρω… πράγμα που -μαζι με τα χρόνια σκέψεων και επανασκέψεων επάνω στο «πώς» δουλεύει η κοινωνία- με οδήγησε στο να διατυπώσω το κάτωθι τσιτάτο:

  Όταν ακους τη λέξη «επανάσταση», πάντα να ρωτας το «πόθεν»!

  Υγ: Το τσιτάτο παραδίδεται προς χρήσιν με την άδεια GNU/Linux, ήτοι ουδέποτε πρόκειται να ζητήσω κοπυράϊτ κι άλλα τέτοια εβραίϊκα.

 20. 21/11/2007 στο 12:31

  Vrennus: Υποθέτω πως όταν ο εχθρός προελαύνει ανεμίζοντας τα χατζάρια για να μας πάρει το κεφάλι θα κάνουμε λαϊκές συνελεύσεις και επαναστατικά συμβούλια για ν’ αποφασίσουμε πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, σωστά;

  Λάθος υποθέτεις, αγαπητέ. Οι νέες επαναστατικές μέθοδες έχουνε ανατρέψει προ πολλού τις ξεπερασμένες ταχτικές, όπου μαζί με το νερό του μπάνιου πετάγαμε και το μωρό. Οι κοινωνικές συγκυρίες βόηθησαν να καταλάβη ο επαναστατημένος λαός ότι με ατέρμονες κουβέντες και στείρες αντιπαράθεσες δε γίνεται να προχωρήση η επαναστατική υπόθεση, γι αυτό και καθιέρωσε νέα συστήματα πάλης.

  Το έρριξε στις συναυλίες και τις κομματικές φιέστες. Αυτό τουλάχιστο εμπνέει για να γίνη η επανάσταση διαρκής.

  Κατά τα άλλα ας ψάξουμε λιγάκι να δούμε μέσα στη μπολσεβίκικη ηγεσία, μέχρι που έγιναν οι τελικές εκκαθαρίσεις του Στάλιν, θα διαπιστώσουμε ότι όλα τα κεφάλια της παράταξης των μπολσεβίκων ήταν εβραίοι, πλην του Λένιν και του Στάλιν. Γι αυτό και η μετά το Β’Π.Π. αλλαγή πλεύσης των «έτσι» προς Παλαιστίνη, αφού το χαρτί της Σοβιετίας κάηκε από τον Στάλιν.

  ___________
  Εργδημεργ, χαθήκαμε!..

 21. 21/11/2007 στο 12:33

  @ Γιώργος

  Κι ο ίδιος ο Τρότσκυ δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο εδώ που τα λέμε… Και είχε… απαλλοτριώσει και τη θεωρία περί διαρκούς επανάστασης από τον μετέπειτα «μεσάζοντα» Πάρβους…

  @ filopatria

  Ενημερωμένος! Για τα δάνεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου έτσι έχουν τα πράγματα. Δεν ξέρω αν ηττήθηκαν γι’ αυτό, πάντως είναι γεγονός. Και κάπου είχα διαβάσει -δεν κόβω και το κεφάλι μου- ότι ο Τσάρος από τις αρχές του αιώνα ήταν σε black list όσον αφορά τη δανειοδότηση της Ρωσίας.

  Οι «οίκοι» που τα «σπρώξανε» στους επαναστάτες ήταν κάμποσοι. Και το Γερμανικό Επιτελείο, μεταξύ άλλων. Για ευνόητους λόγους. «Κλείσιμο μετώπου» ήταν αυτό.

  Μ’ αυτά που λες για τον «απλό μήτσο» απαντάς στο «1».

  Τα οράματα ήταν κοινά για όλους. Άμα διαθέτεις μια «επιστήμη» για την αλλαγή της κοινωνίας, την εφαρμόζεις. Δεν κάθεσαι να συζητάς με τους… μουζίκους. Επιστημονικός σοσιαλισμός κ.ο.κ.

  Τι κοινά σημεία έχει ο Τρότσκυ με τους κλασικούς; Ερωτώ, δεν ξέρω.

  @ ange-ta

  ………

  @ Anonymous

  Άρα η «παροιμία» είναι όντως παροιμία.

  @ zalmoxis

  Ο Μήτσος δεν ήταν και τόσο φανατικός τροτσκιστής. Είχε μια κάποια σχέση, αλλά για μικρό διάστημα, εάν ενθυμούμαι καλώς.

  @ Tuluba

  Κέντρα αποφάσεων υπάρχουν πολλά και συχνά «συγκρούονται» μεταξύ τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν «πέφτουν» αυτά στα πεδία των -όποιων- μαχών.

  1814; Το πας πολύ πίσω… Πάντως, είναι γεγονός ότι όλοι ήθελαν να βάλουν «πόδι» και «χέρι» στη Ρωσία. Μια επαναστασούλα, με… εύκαμπτους επαναστάτες, ήταν ο «από μηχανής θεός»…

  @ Vrennus

  Άριστος, ως συνήθως.

  Υπήρχαν στοιχεία για τη χρηματοδότηση γι’ αυτό «την έκανε» ο Αρχηγός. Από την άλλη κι ο Κερένσκυ δεν έδειξε και ιδιαίτερο ζήλο για το θέμα.

  Από τον Καναδά αφέθηκε και με εντολές του βρετανικού υπΕΞ. Κάποιοι εκεί συνδέονταν με τους γνωστούς «οίκους». Ψιλά γράμματα, θα μου πεις…

  Δεν είπα ότι ήταν πράκτορες. Καθάρματα είπα ότι ήταν, που συμμάχησαν με τον… διάβολο για να φέρουν τη βασιλεία του επί της Γης. Μερικές δεκάδες εκατομμύρια πτώματα μετά… και τι κατάφεραν…

  Ρητορικό, υποθέτω, το ερώτημα του ΥΓ. Και πολύ καλό…

  @ εργδημεργ

  Έλα βρε. Δεν ήταν δα και όλοι τους -άθεοι- εβραίοι. Υπήρχαν και πολλοί από τις Βαλτικές χώρες και κάποιοι Ρώσσοι. Το ερώτημα είναι το πώς ο εβραϊκός μεσσιανισμός μετεξελίχθηκε σε επιστημονικό σοσιαλισμό. Κι οι εβραίοι κομμουνιστές μια ελάχιστη μειοψηφία ήταν του συνολικού πληθυσμού, μην τα φορτώνουμε και σε όλους. Από την άλλη, βέβαια, αν μιλήσει κανείς για την υπερεκπροσώπηση των εβραίων στα κομμουνιστικά κόμματα -και δη στα υψηλά τους κλιμάκια- είναι αντισημίτης. Σωστό κι αυτό…

 22. εργδημεργ
  21/11/2007 στο 12:58

  (Επι προσωπικου:

  Κύριε Αναμοχλευτα, είστε ο aristofun; Αν ναι, θα τα πούμε με e-mail. Περνάω μια οικογενειακη κρισάρα αυτον τον καιρο, και ψυχικα δεν είμαι πολυ καλα.)

  Για τον οικοδεσπότη του παρόντος, σ. Χρήστο:

  Πλάκα κάνω! Θα ήταν πολυ κουραστικο να ξανα-μανα-αναφερθω στον εβραϊκό δάκτυλο του 1917, στη στοα (και μετέπειτα ανεξάρτητο παρακλάδι για κομμουνιστες, αναρχικους και άθεους) Ordo Templi Orientis (O.T.O.) της Μασωνίας (μέλος της οποίας έγινε ο Λένιν στη Ζυρίχη), κτλ κτλ κτλ.

  Απλα, επικαλούμαι λίγη λογικη… διότι όπου νά ‘ναι, θα βρεθουν διάφοροι ΜΜΕ-ίτες που θα μας πουν ότι πχ ο Ουτσεκά εξοπλίστηκε με …λαϊκο έρανο των καταπιεσμένων Κοσσοβάρων!!!
  Διότι ακριβως τα ίδια έλεγαν και το 1917, ότι οι μπολσεβίκοι εξοπλίστηκαν με λαϊκο έρανο – και καλα, όταν δεν σου φτάνουν τα φράγκα ούτε να φας ψωμι, θα σου φτάσουν ν’ αγοράσεις όπλα, για να συκγροτήσεις τον πρώτο επεναστατικο πυρήνα, μέχρι ν’ αρχίσεις τις «απαλλοτριώσεις» όπλων του εχθρου!

  Υγ: Δεν εξαιρω το 1821… Πουθενα μα πουθενα δεν διάβασα μια ακριβη ανάλυση του πώς βρήκαν (αγόρασαν; και με τί λεφτα; ) τα καριοφίλια οι εξεγερθέντες πρόγονοι! Εκτος αν δεν ξέρω τί μου γίνεται, διότι (αμαρτία εξομολογούμενη) ουδέποτε πρόλαβα να διαβάσω πχ Φωτάκο και λοιπους «εναλλακτικους» ίστορες των καιρων εκείνων.

 23. 21/11/2007 στο 13:15

  @ εργδημεργ

  σ. Εργολήπτα, δεν κάνω πλάκα. Κι εγώ βαριέμαι τα περί εβραϊκών δακτύλων, στοών, ταγμάτων και λοιπών δυνάμεων. Αλλά κάποια εξήγηση πρέπει να υπάρχει, εκτός κι αν είναι απλώς σύμπτωση. Το 5% του πληθυσμού [δεν θυμάμαι ακριβώς] να εκπροσωπείται σε ποσοστά 30-40% [και πάλι δεν θυμάμαι, ήταν ψηλά πάντως] στα ανώτερα όργανα του κόμματος. Για να μην μιλήσουμε για την Τσεκά. Εκεί έψαχνες με το μικροσκόπιο να βρεις Ρώσο.

  Τα περί εράνων είναι όντως συγκινητικά… Απ’ το υστέρημά τους… Όπως γράφει κι ο αναρχικός Βολίν, το καλοκαίρι του ’17 δεν υπήρχε κωμόπολη στη Ρωσία που να μην διαθέτει τυπογραφείο του Κόμματος…

  Για το ’21: υπήρχαν ένοπλα τμήματα [Κλέφτες, Αρματωλοί], τα «ορφανά» του Αλή Πασά, οι καραβοκυραίοι που τα δώσαν όλα στον Αγώνα, κατέλαβαν και 5-10 πόλεις. Για «μαγιά» αρκούσαν. Μετά ήρθαν τα γνωστά θαλασσοδάνεια… Από όσα ξέρω δηλαδή.

 24. Γιώργος
  21/11/2007 στο 13:50

  Ο Στάλιν ποάντως αν και αντι-σημίτης, αν και διώκτης των Εβραίων υπήρξε ο πρώτος που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ.(Ή κάνω λάθος?)

 25. 21/11/2007 στο 14:34

  @ Γιώργος

  Ο αντι-σημιτισμός του Στάλιν σηκώνει κάποια συζήτηση. Έτσι κι αλλιώς η διαμάχη με την αριστερή αντιπολίτευση τη δεκαετία του ’20 είχε και μια τέτοια χροιά… Αναγνώρισε πράγματι το κράτος του Ισραήλ από τους πρώτους. Μετά άρχισε να την «ψωνίζει».

  Το 1948, για παράδειγμα, όταν η Γκόλντα Μεΐρ επισκέφθηκε τη Μόσχα, η γυναίκα του -γνωστού και μη εξαιρετέου- Μολότωφ, κάποια Πολίνα Ζεμτσουζίνα [μέλος του κόμματος από το ’18, και μέλος της Κ.Ε. αργότερα] με δάκρυα στα μάτια μιλούσε στα γίντις με την Μεΐρ. Κι όταν η τελευταία τη ρώτησε πού έμαθε τα γίντις, η μαντάμ Μολότωφ απάντησε: «είμαι μια κόρη του εβραϊκού λαού». Κάτι τέτοια μάθαινε ο Στάλιν και τα «πήρε στο κρανίο». Λίγο αργότερα η Πολίνα «έφυγε» για το Γκουλάγκ. Ο Μολότωφ «έκανε την πάπια», κατά το κοινώς λεγόμενο…

 26. 21/11/2007 στο 14:38

  Και μια μικρή σημείωση για το πώς αντιμετωπίζονταν κάποια πράγματα εκείνη την περίοδο. Από το λήμμα Vladimir Lenin της Wikipedia:

  ^ Yuri Slezkine, The Jewish Century. Princeton University Press, 2004.

  «But of course the most sensitive «nationality» [ethnicity] of all was Lenin’s. In 1924, Lenin’s sister Anna discovered that their maternal grandfather, Aleksandr Dmitrievich Blank, had been born Srul (Israel), the son of Moshko Itskovich Blank, in the shtetl Starokonstantinov [Old Konstantinov] in Volynia [Volhynia, now Ukraine]. When Kamenev found out, he said, «I’ve always thought so,» to which Bukharin allegedly replied: «Who cares what you think? The question is, what are we going to do?» What «they,» or rather, the Party through the Lenin Institute, did was proclaim this fact «inappropriate for publication» and decree that it be «kept secret.» In 1932 and again in 1934, Anna Ilinichna [Lenin’s sister] begged Stalin to reconsider, claiming that her discovery was, on the one hand, an important scientific confirmation of the «exceptional ability of the Semitic tribe» and «the extraordinarily beneficial influence of its blood on the offspring of mixed marriages»; and, on the other, a potent weapon against anti-Semitism «owing to the prestige and love that [Vladimir] Ilich [Lenin] enjoys among the masses.» Lenin’s own Jewishness, she argued, was the best proof of the accuracy of his view that the Jewish nation possessed a peculiar «‘tenacity’ in struggle» and a highly revolutionary disposition. «Generally speaking,» she concluded, «I do not understand what reasons we, as Communists, may have for concealing this fact. Logically, this does not follow from the recognition of the full equality of all nationalities.» Stalin’s response was an order to «keep absolutely quiet.» Anna Ilinichna did. The enemies of the regime were deprived of additional anti-Semitic ammunition» (pgs. 245–246) — «All advanced Jews supported assimilation, according to Lenin, but it is also true that many of the «great leaders of democracy and socialism» came from «the best representatives of the Jewish world.» Lenin himself did [have Jewish ancestry], through his maternal grandfather, although he probably did not know it. When his sister, Anna, found out, she wrote to Stalin that she was not surprised, and «this fact» was «another proof of the exceptional ability of the Semitic tribe,» and that Lenin had always contrasted «what he called its ‘tenacity’ in struggle with the more sluggish and lackadaisical Russian character.» (p. 163) — «And in 1965, all archival documents relating to Lenin’s Jewish grandfather were ordered «removed without leaving any copies.» (pg. 338)

  Ο Σλέζκιν έχει γράψει ένα βιβλίο «μπαξέ». Μιλάει για τους τρεις παραδείσους και τη μία κόλαση που έζησαν οι εβραίοι στον 20ο αιώνα. Παράδεισοι: Αμερική, Ισραήλ, Επαναστατική Ρωσία. Κόλαση: η γνωστή…

 27. 21/11/2007 στο 14:44

  Και απόσπασμα συνέντευξης του Σλέζκιν [A conversation with Yuri Slezkine]

  You write that Jews were important members of both the secret police and those who ran the gulag. This was news to me.

  The fact was not known to me when I was growing up in the Soviet Union. Most people found out about it when they read Solzhenitsyn’s The Gulag Archipelago. He didn’t make a point of it at the time, but he talks about the people who were running the White Sea Canal labor camps, and they were virtually all ethnic Jews.

  What was your reaction?

  Mostly surprise, because it seemed so incongruous to those of us who thought of Jews as the primary victims and primary opponents of the Soviet regime. But later I discovered that the role of communism in modern Jewish history was tremendously important. I don’t think you can understand modern Jewish history without considering the Russian Revolution or understand communism without considering the role of the Jews.

 28. 23/11/2007 στο 15:11

  “Ο Λέων Τρότσκι, ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα του 20ου αιώνα “

  Τσ τσ , διαθέτεις και επίπεδο βλέπω.

  Σε ευχαριστώ για την μετάφραση, ξέρεις ανεκδιήγητε τύπε, πρώτα τα περνάω από αυτόματο μεταφραστή και μετά τα κάνω επεξεργασία μερικά μου ξεφευγούν. Αλλά σε ευχαριστώ και για την προβολή και για τον εντοπισμό των παραλείψεων. !!!

  “Θλιβεροί απολογητές εγκληματιών και των εγκλημάτων τους…”

  Θλιβερέ απολογητή των Λευκών και της αντεπανάστασης.

  Η “αιώνια” διαμάχη μεταξύ “Καλού και Κακού”…

  Το να περίμενε κανένας από εσένα να καταλάβεις κάτι παραπάνω θα ήταν κάτι εξωπραγματικό. Μπορείς να δεις την εκπομπή του Λιακόπουλου θα σε βοηθήσει να καταλάβεις την αλήθεια, αφού εκεί κυμαίνεται το επίπεδο σου.

  “Ήταν “ανθρώπαρος” ο “Αρχηγός” -κατά τον χαρακτηρισμό του Λεωνίδα Κύρκου…”

  Ότι θα χρησιμοποιούνταν και ο Λεωνίδας Κύρκος για να κατατροπώσει τον Λένιν και τον Τρότσκι ποιός θα το περίμενε !!! Τρίζουν τα κόκκαλα τους !

  “Γιατί ο Λένιν κρυβόταν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του ‘17;”

  Γιατί ρε μπουμπούνα είχε γίνει η εξέγερση του Ιουλίου και είχαν περάσει στην παρανομία οι Μπολσεβίκοι. Τι Κερένσκι και αηδίες μας κοπανάς ; Ανακάλυψες την Αμερική με τις αποκαλύψεις σου … τρομάρα σου, αυτά λέγανε τότε και δυστυχώς αναπαράγουν ακόμα μερικοί άσχετοι ως σήμερα.

  Τίποτα άλλο πέρα από την
  συνωμοσιολογική θεώρηση της ιστορίας, είσαι σε θέση να καταλάβεις ;

  Υ.Γ. Να’σαι καλά για την προβολή του blog. Οι απαντήσεις σου μάλιστα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο αφού αποδεικνύουν την παντελή απουσία αντεπιχειρηματών.

 29. 23/11/2007 στο 15:59

  Ωχ! Πλάκωσε το -κόκκινο- ιππικό κι οι απολογητές των -κόκκινων- καραβανάδων…

  Εντάξει… Αν το θες έτσι, ο Τρότσκι δεν ήταν «κάθαρμα» ήταν «ανθρώπαρος». Και τον Κύρκο έφτυνα… Οι αλλοινοί δεν έχουν χρείαν…

  Τι σου ξεφεύγουν στη μετάφραση βρε ανεκδιήγητε Τροτσκιστή; Αν είσαι τροτσκιστής, εδώ που τα λέμε… Ακόμα κι αν δεν ήσουν, δεν μπορεί να μην είχες ακουστά τον Max Eastman… Ένα όνομα, μάλιστα, ανάμεσα σε δυο ονόματα… Και τολμάς και μιλάς και για επίπεδο…

  Θλιβερέ απολογητή… Πόσα δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς στοίχισαν οι κόκκινοι στον πλανήτη; Προπαγάνδα των Λευκών και της αντεπανάστασης θα μου πεις… Οι άλλοι δεν ήταν κόκκινοι μόνον από το χρώμα των σημαιών τους…

  Για το «καλό» και το «κακό» σε παραπέμπω στους ήρωές σου. Ο σκοπός αγίαζε συνέχεια τα μέσα… Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σκοινί για να τους κρεμάσουμε, έλεγε ένας από δαύτους. Οι καπιταλιστές τους χάρισαν τα λεφτά για να το αγοράσουν, μόνον που δεν κρέμασαν αυτούς…

  Ποια εξέγερση του Ιουλίου, βρε μπουμπούνα;

  Ο Λένιν είχε φύγει από τις 29 Ιουνίου «για να ξεκουραστεί» σε μια βίλα κοντά στα φινλανδικά σύνορα. Γράφει, για παράδειγμα, η «λευκή και αντεπαναστάτρια» Ελέν Καρέρ ντ’ Ενκώς στη βιογραφία της για τον Λένιν [εκδ. Εστία] για «Ένα πραξικόπημα που απέτυχε» [τίτλος σχετικού υποκεφαλαίου, σελ. 215].

  «Υπήρχε όμως ένας λόγος πιο ισχυρός από την επιθυμία του για ανάπαυση, που θα μπορούσε να εξηγήσει την αναχώρησή του από την πρωτεύουσα: η σύνεση. Αυτές τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, ο Λένιν γνωρίζει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα φάκελο εναντίον του, που περιέχει τις αποδείξεις της προδοσίας του. Αν η επιστροφή μέσω Γερμανίας είναι πασίγνωστη και αποτελεί ακόμα αντικείμενο αυστηρής κριτικής, τη φορά αυτή πρόκειται να προστεθούν στοιχεία που αποδεικνύουν τις οικονομικές συναλλαγές του Χανέτσκι με τον Πάρβους και να καταδείξουν ότι ο Λένιν δεν ήταν άσχετος μ’ αυτές τις μανούβρες. Και, ακόμη, ότι το χρήμα που εισρέει άφθονο στο ταμείο των μπολσεβίκων είναι γερμανικό, ότι αυτό τους έχει επιτρέψει να δώσουν μια χωρίς προηγούμενο έκταση στην ντεφετιστική καμπάνια, την οποία ήδη από το 1914 είχε αναλάβει ο αρχηγός τους.»

  Και άλλα και άλλα…

  Τρομάρα σου… Ο Αρχηγός είχε εξαφανιστεί πριν από τις απόπειρες πραξικοπήματος του Ιουλίου… Διάβασε και τίποτα άλλο εκτός από τους βίους των -Κόκκινων- Αγίων.

  Η προβολή τόσο… σημαντικών, αγωνιστικών και ανώνυμων μπλογκ είναι επιβεβλημένη…

  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς…

 30. 23/11/2007 στο 16:19

  «Η κυβέρνηση του Λένιν, με υπουργό Εξωτερικών τον Τρότσκι, άρχισε να διερευνά τις δυνατότητες υπογραφής ειρήνης με τη Γερμανία. Στις 15 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε ανακωχή με τη Γερμανία στο Μπρεστ-Λιτόφσκ και μετά από λίγους μήνες ειρήνη (3 Μαρτίου 1918). Με τη συνθήκη του Μπρεστ – Λιτόφσκ η Σοβιετική Ένωση παραιτούνταν από τον έλεγχο της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και μέρους της Λευκορωσίας, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Φιλανδίας και παραχωρούσε το Καρς, το Βατούμ και το Αρνταχάν στην Τουρκία.» Wikipedia: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Και την Ουκρανία.

  Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Φινλαδία, Ουκρανία κ.λπ. Μετά έπρεπε να… υπερασπίσουν τη Σοβιετική Ένωση απ’ τους αντεπαναστάτες – Λευκούς και αναρχικούς… Ξεκάθαρα πράγματα…

 31. 23/11/2007 στο 16:33

  Τα έχει πει ο Λιακόπουλος, μην κουράζεσαι.

  Περαστικά σου…

 32. 23/11/2007 στο 19:41

  Δύο σχόλια, δύο αναφορές στον Λιακόπουλο. Και πάντα είχα την απορία για το ποιοι μικρόνοοι παρακολουθούν τέτοιου είδους σκουπίδια: οι μανιαδάκηδες που παριστάνουν τους τροτσκιστές ή οι τροτσκιστές που ονειρεύονται να γίνουν μανιαδάκηδες;

  Άντε παλληκάρι μου να πείσεις κανέναν Ανώτατο Ανατολίτη [=Max Eastman] με τα τρομερά σου επιχειρήματα… Δεν γουστάρω ούτε την πτωματίλα που αναδύεις ούτε τη λάσπη που εκτοξεύεις…

 33. Ανώνυμος
  23/11/2007 στο 21:00

  Θα μιλήσεις για λάσπη εσύ ;

  Συνέχισε να ψάχνεις τον χρυσό τους πράκτορες μπας και τον βρεις και τις στοές και τους εβραίους.

  Έτσι την καταλαβαίνεις εσύ την ιστορία.

  Κάνει μπαμ ότι από ιστορία το μονο που κατανοείς και θέλεις να κατανοήσεις είναι η συνωμοσιολογική εκδοχή της ιστορίας.

  Συν ότι το μόνο που βρήκες να πεις είναι για την παράλειψη στην μετάφραση.(Έσενα περίμενα να μου μάθεις τον Eastman! , τρομάρα σου !).

 34. 23/11/2007 στο 23:10

  Εμ έλα που δεν τον ήξερες! Άμα τον ήξερες δεν θα τον έγραφες «Ανώτατο Eastman». Κι άσε τα παραμύθια για τροτσκισμούς και τα ρέστα. Δεν είσαι τροτσκιστής. Κι άντε να παίξεις παραδίπλα στα διάφορα φόρουμ τα παιχνιδάκια σου. Όχι εδώ μέσα.

  Στο ‘πα και παραπάνω: Δεν γουστάρω ούτε την πτωματίλα που αναδύεις ούτε τη λάσπη που εκτοξεύεις…

 35. Ανώνυμος
  24/11/2007 στο 01:21

  Θα μου πεις τι είμαι ή τι όχι ;

  Βρε μπουμπουνα στο είπα μια θα στο πω αλλη μια μπας και το καταλάβεις τα κείμενα παιρνάν πρώτα από αυτόματο μεταφραστή και μετά γίνεται η επεξεργασία εξού και υπάρχουν παραλείψεις.

  Είναι τυχαίο που το μόνο που έχεις να πεις είναι για την μετάφραση ; Δεν το νομίζω.

  Αν δεν γουστάρεις παιχνιδάκια να μην γράφεις τις μπούρδες σου. Εσύ έκανες «κριτική» στο blog μου όχι εγω.

 36. Ανώνυμος
  24/11/2007 στο 11:41

  «Κι άντε να παίξεις παραδίπλα στα διάφορα φόρουμ τα παιχνιδάκια σου. Όχι εδώ μέσα.»

  Αν θυμάμαι καλά εσύ είσαι αυτός που κριτικάρε το Blog μου, είχες την απαίτηση οι γελοιότητες σου να μείνουν απαρατήρητες ;

  Το τι έιμαι εγώ άσε το καλύτερα στον καθένα να το κρίνει.

  Για τον Eastman τα είπαμε μην τα ξαναλέμε.

 37. Γιώργος
  24/11/2007 στο 22:24

  O «Ανώτατος Eastman»(!) από ο,τι βλέπω μόλις διορθώθηκε.
  Κάποιοι θα έπρεπε μάλλον να σας ευχαριστούν που τους γλιτώσατε από το να γίνουν ρόμπα στο μέλλον.
  🙂

 38. Ανώνυμος
  24/11/2007 στο 23:04

  βρε γελοίοι εχετε καταλαβει ότι το μόνο που λετε και ξαναλέτε είναι για την μετάφραση.

  είπα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την παράλειψη στην μετάφραση, ξαναλέω ευχαριστώ για την προβολή αίντε τώρα ψάξτε για τον χρυσο και την νέα συνωμοσία…UFO!

 39. 25/11/2007 στο 09:29

  «Δεν φταίω εγώ κύριε! Δεν φταίω εγώ! Το μεταφραστήρι την έκανε τη ζημιά! Το μεταφραστήρι!»

  Δεν μπορώ να πω… Πιστός στη «γραμμή» του Μεγάλου Αρχηγού…

  Κι εσύ κι αυτός κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.

  Το ζήτημα δεν είναι η μετάφραση. Το ζήτημα είναι πως δεν ήξερες τον Eastman. Πράγμα που σημαίνει, ή

  1. Δεν είσαι τροτσκιστής

  ή

  2. Είσαι πολύ φρέσκος στο χώρο [ίσα με κανένα εξάμηνο].

  Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ω σοβαρέ, τίθενται διάορα ερωτήματα.

  Πάντως, εισοδισμό απ’ την ανάποδη πρώτη φορά βλέπω…

  ΥΓ. Ναι, κυκλοφορούν και UFO εδώ μέσα…

 40. filopatria
  25/11/2007 στο 18:56

  @zalmoxis
  15.
  Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πραγματικό είναι. Το POUM αν θυμάμαι καλά ήταν το τροτσκιστικό κόμμα στην Ισπανία το οποίο έβαλε και κάποιους υπουργούς στην κυβέρνηση, ε;

  Αυτό το Βολφ πρέπει μαλλον να γράφεται Wolf. Αυτό αμέσως μου δημιουργεί τον ακόλουθο συνειρμό: Wolfson, Wolfovitch.
  Όσο για τον αρχειομαρξιστή πατέρα του αλλουνού, έ τα έβαλε με τον στρατηγό. Κάτι είναι. Πάντως μέσα στο ’43 η ΟΠΛΑ φαλτσέτιασε καμμιά 300ριά. Κρίμα, ίσως!

  Τώρα για το ερώτημα δίνω τα ονόματα. Γκόλντμαν, Μπέργκμαν, Βολίν, Κροπότκιν, και οι νεώτεροι, Γκερέν, Μπουκτσιν, Ρούμπιν Χόφμανν, Ίλιτς κλπ. Μια τυχαία σύμπτωση…
  @ zalmoxis
  16
  Σχωρεμένος-προφανές
  @Tuluba
  17
  Άγνωστη η πληροφορία σας. Ευχαριστώ. Πάντως οι κύκλοι που είχαν την δυνατότητα της χρηματοδότησης έλεγαν ότι θέλουν την καταστροφή της Ρωσσίας και της αριστοκρατίας της. Και επειδή λίγο πολύ όλοι ήσαν συγγενείς έγινε πραγματικότητα.
  @Αναμοχλευτής
  Καλός! Αυτό που λέμε οι δίκες της Μόσχας είναι το ξεκαθάρισμα από την συνεπή πτέρυγα των κομμουνιστών που εντελώς συμπτωματικά 😉 έχουν το ίδιο κοινό γνώρισμα με τα ονόματα που προανέφερα. Αυτοί που μιλάν για σταλινικές εκκαθαρίσεις ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο αφού έχουν λογαριασμούς να κλείσουν. Εντελώς συμπτωματικά είναι είτε τσιράκια είτε συμπαθούντες του αρχήγαρου.

  Θα διαφωνήσω για τον Λένιν. Όπως αναφέρει παρακάτω και ο μαγαζάτορας ήτο «έτσι» από το σόϊ της μάνας του.

  Σωστός και εδώ! Οι «έτσι» λοιπόν παρά το γεγονός ότι ο πατερούλης τους βοήθησε να στήσουν το μαγαζί τους στην συνέχεια από κει άρχισαν να φεύγουν για τις ΗΠΑ και άρχισαν να τα ζητούν όλα από τα εκεί αδέλφια τους πράγμα που μάλλον δεν ήταν στην συμφωνία και κάκιωσε ο μεγάλος.
  @ Χ. Μόρφος
  21.
  Αυτός ήταν ο λόγος. Η Ιαπωνία το 1856(;) υπογράφει ανισοβαρή συνθήκη σταδιακά με όλες τις Δυνάμεις μεταξύ των οποίων η Ρωσσία. Πρέπει να τα δώσει όλα για να πάρει πολύ λίγα. Η έκφραση «πολιτική της κανονιοφόρου» προήλθε από τότε. Το 1880 η Ιαπ. κάνει το ίδιο στην Κορέα την οποία κάνει αποικία το 1896 μέχρι το ‘45. Μετά σειρά έχει η Κίνα…
  Δεν πρέπει να είχε τον καιρό εκτός αν….
  Σε κρατικό επίπεδο ήδη από το 1860 οι πόροι της χώρας δεν έφταναν να τραφεί όλος ο πλυθυσμός και γύρω στο 1880 έχουμε σοβαρές σιτο(ριζο)δείες οπότε τέλη του 19ου αρχές του 20ου έχουμε πολλά εκατομύρια μεταναστεύσεις κυρίως για την Λ. Αμερική αλλά και τις Αγγ. κτήσεις της ΝΑ Ασίας. Να μην ξεχνάμε ότι η Γαλλική επανάσταση ήταν ο συνδιασμός σιτοδείας με εξωτερικό πόλεμο και με αναδίπλωση των «δημοκρατικών» στοών και ευαγών ιδρυμάτων κλπ στο εσωτερικό.

  Πάντως τα καινούρια κανόνια που αγόρασε ο στόλος στην Αγγλία, με χρηματοδότηση του καρκίνου που είχε κάνει μετάσταση από την Βενετία, όπως λέει και ο Ταρπλέϋ, ήσαν ικανά να διαπεράσουν την θωράκιση των πλοίων του Τσάρου που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει χρήμα λόγω των ίδιων κύκλων στο Ν Γιόρκ δεν κατάφερε να αναδιοργανώση το στρατό του μέχρι το τέλος. Άλλωστε λέει ο Βολίν το 1905 υπήρξε άλλη μια αποτυχημένη επανάσταση στην Ρωσσία. Έ δεν χρειάζεται και πολύ. Κάτι η αδυναμία εύρεσης πιστώσεων, κάτι οι σιτοδείες, κάτι οι πόλεμοι, και οι εσωτερικές ανακατωσούρες, φτάνουν.

  24.
  Η εκπροσώπηση στο κεντρικό σοβιέτ είναι πολύ μεγάλη. Γύρω στους 500 από τους 556. Αλλά μην πάτε μακρυά δείτε στο Αμέρικα. Το 3% του πλυθυσμού κατέχει τα περισσότερα πόστα από οποιαδήποτε άλλη μειονότητα στην διοίκηση και αλλού. Η εκδίωξη τους από την Ισπανία το 1492 ξεκίνησε για τους ίδιους λόγους, όπως και η διάλυση της Δημ. της Βαϊμάρης όπου βρίσκουμε την…Λούξεμπουργκ και τον Λήμπνεκτ.
  26.
  Αντισημητισμός; Μα, μετά την κατάργηση της θρησκείας ο αντισημητισμός απαγορεύθηκε με ποινή θανάτου στην Σοβιετία. Άλλο αν ο Σήφης λόγω εμπειρίας δεν είχε ‘μπιστοσύνη. Άλλωστε σύμφωνα με το βιβλίο τον φαρμάκωσε ο αδελφός της γυναίκας του, Λαζάρ Καγκάνοβιτς. Είναι ο ίδιος που σταύρωσε την καλόγρια και έβαλε να γκρεμίσουν τον ναό του σωτήρος στην Μόσχα για να πει ότι άφησε το θεό άστεγο.
  28.
  Έτσι γίνεται πάντα: Και η Χαφμπράϊτ δεν ήξερε τίποτα για την καταγωγή της μέχρι που το έμαθε πριν μερικά χρόνια, παρά το γεγονός, ότι, η οικογένειά της την έκανε νύχτα από την Τσεκοσλοβακία, ενώ χρειάστηκε να βγάλει τον πόλεμο στην Σερβία, ή όπως έκανε πρόσφατα ο Τ. Κέρρυ που ενώ, είχε θρησκευόμενο αδελφό σε συναγωγή αγνοούσε τα πάντα για την καταγωγή του. Συμπτώσεις.

  Το πως το εξωτερικό χρήμα μπορεί να γκρεμίσει ένα καθεστώς το είδαμε με την βελούδινη επανάσταση του Χάβελ, την δράση της «Αλληλεγγύης» στην Πολωνία, την παρδαλή επανάσταση του ΟΤΠΟΡ στην Γιουγκοσλαβία, και την πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία.

 41. Ανώνυμος
  01/12/2007 στο 18:55

  «Το ζήτημα δεν είναι η μετάφραση. Το ζήτημα είναι πως δεν ήξερες τον Eastman.»

  … ναι δεν τον ήξερα περίμενα εσένα…

  (δεν θα επαναλάβω ξανά για το λάθος στην μετάφραση όποιος κατάλαβε κατάλαβε, τώρα εσύ δεν θέλεις να καταλάβεις γιατί αυτό είναι το ύστατο σου επιχείρημα, μπορεί βέβαια και να μην είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις λόγω νοητικών δυσκολιών)

  …αμ πως ναι, το βρήκες ! είμαι «καινούργιος» σε σχέση με εσένα τον «παλιό», που μας παραθέτεις τις παλιές παπαριές περί χρυσού και βαγονιών…

  κούνια που σε κούναγε…

 42. 02/12/2007 στο 11:42

  @ Anonymous

  Καλώς τονα! Κι αντίο!

 43. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ
  06/07/2008 στο 17:08

  το κλειδι για την κατανοηση ολων των γεγονοτων για το διεθνες «κομμουνιστικο» κινημα του των αρχων του 20ου αιωνα ειναι η βιογραφια του Παρβους…

  1)αυτος μεσολαβησε για το σφραγισμενο τραινο και το γερμανικο χρυσο του Λενιν…

  2)αυτος ηταν ο μεντορας του Τροτσκυ και απο τους κυριους υποκινητες της επαναστασης του 1905 (ειχε προβλεψει στην εφημεριδα του το ρωσοιαπωνικο πολεμο πριν ξεσπασει και «προφητεψε» και την ηττα της Ρωσιας)…

  3) αυτος ηταν ο εραστης της Ροζας Λουξενμπουργκ…η Ροζα αφου το πρωι εβγαζε πυρινους λογους κατα του πολεμου και υπερ της ειρηνης στους εργατες, το βραδυ το περναγε μαζι με τον Παρβους που ειχε κανει αμυθητη περιουσια ως ο μεγαλυτερος μεγαλεμπορας οπλων του Α Παγκοσμιου…το χοντρο χρημα το εβγαλε πουλοντας στους Τουρκους…

  υγ…χαιρετισμους σε εργολαβο, τουλουμπα…

 44. 09/07/2008 στο 13:53

  @ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ

  Ο Πάρβους δεν είναι ακριβώς κλειδί. Είναι απλά ένα καλό σημείο εκκίνησης. Τα λεφτά δεν τα έβαλε από την τσέπη του. Κάποιοι άλλοι, λόγω βλακείας ή υστεροβουλίας ή συμφερόντων, χρηματοδότησαν τέτοιου είδους καταστρεπτικά εγχειρήματα. Ο Πάρβους έβαλε τις ιδέες και τις «επαφές».

 1. 21/11/2007 στο 12:58
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: