Αρχική > Διεθνείς Σχέσεις, Οικονομία, Πολιτική, Συνωμοσιοταξίες > ECFR: «Ελλάδα και Κύπρος Δούρειοι Ίπποι της Ρωσίας στην Ε.Ε.»!

ECFR: «Ελλάδα και Κύπρος Δούρειοι Ίπποι της Ρωσίας στην Ε.Ε.»!

26/11/2007

ecfr-report.jpg

Όταν η ιστορία τρέχει δίπλα σου δεν κάθεσαι να κοιτάς το δάχτυλο…

Αλλά ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Διάβαζα πρωί-πρωί το άρθρο του Σταύρου Λυγερού, Νέα δυναμική στο ελληνορωσικό φλερτ Παρά τις αμερικανικές πιέσεις, η Αθήνα αντιμετωπίζει τις σχέσεις με τη Μόσχα μέσα από το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων, που δημοσιεύτηκε χτες στην Καθημερινή.

Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Στ. Λυγερός [η υπογράμμιση της τελευταίας πρότασης, δική μου]:

«Υπενθυμίζουμε ότι σ’ όλα σχεδόν τα εθνικά μας θέματα, οι αμερικανικές θέσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση ποντιοπιλατικές και στη χειρότερη αντίθετες με τα ελληνικά συμφέροντα. Αντιθέτως, η Μόσχα κατά κανόνα υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα ή, τουλάχιστον, τηρεί ευμενή ουδετερότητα. Και το μόνο που ζητάει από την Ελλάδα, είναι να δείχνει κατανόηση για τα θεμιτά ρωσικά συμφέροντα.

Προνομιακός συνομιλητής

Παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να παρακάμψει την ανωτέρω πραγματικότητα. Γι’ αυτό και προσπαθεί να ισορροπήσει πιο κοντά στη δεύτερη τάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προσωπική σχέση του με τον Βλ. Πούτιν, τον έχουν καταστήσει προνομιακό συνομιλητή της Μόσχας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι νεοπαγές αγγλοσαξονικό ίδρυμα κυκλοφόρησε ένα κείμενο, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο «δούρειους ίππους» της Ρωσίας στους κόλπους της Ε.Ε.!»

Νεοπαγές αγγλοσαξονικό ίδρυμα;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει ποιο είναι το «νεοπαγές αγγλοσαξονικό ίδρυμα», παρότι ο Στ. Λυγερός δεν αναφέρει άλλα στοιχεία.

Εξ όσων γνωρίζω, στα ελληνικά έχουν γίνει δύο μόνον αναφορές στο «ίδρυμα» μέχρι σήμερα. Όσοι διαβάζετε το καλό ιστολόγιο Ιθαγενείς, θα ενθυμείσθε, ασφαλώς, το ιστοσημείωμα της 17ης Οκτωβρίου με τον εύγλωττο τίτλο: Τζόρτζ Σόρος, νέο κατάστημα!. Αλλά και ο Γεώργιος Τσάπανος αναφέρεται στο ECFR σε σχόλιό του σ’ αυτό το ιστολόγιο στις 11 Νοεμβρίου, παραπέμποντας και στο σχετικό περί «Δουρείων Ίππων» άρθρο.   

Ακριβώς! Το «νεοπαγές αγγλοσαξονικό ίδρυμα» είναι το «νέο κατάστημα του Τζορτζ Σόρος» [«ECFR is backed by the Soros Foundations Network«…], υπό τον τίτλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων [European Council on Foreign Relations], που άρχισε τη λειτουργία του μόλις στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, με σκοπό,

«… την προώθηση μιας περισσότερο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών. Με την μοναδική του δομή, το ECFR προσφέρει μια πραγματικά παν-Ευρωπαϊκή προοπτική για το ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο…»

Μεταξύ των πενήντα ιδρυτικών μελών του ECFR [ανάμεσά τους πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών, Επίτροποι της Ε.Ε., κ.ο.κ.] συγκαταλέγονται και οι εξής: Martti Ahtisaari (Finland), Giuliano Amato (Italy), Emma Bonino (Italy), Jean-Luc Dehaene (Belgium), Brian Eno (United Kingdom) [!!!], Joschka Fischer (Germany), Alain Minc (France), George Soros (Hungary/US), κ.λπ.

Ποια είναι η «μοναδική δομή» του ECFR;

Μεταξύ άλλων και η ίδρυση γραφείων του σε επτά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι, Ρώμη, Σόφια και Βαρσοβία. [Όχι στα Σκόπια δεν έχουν ανοίξει ακόμη γραφεία… Και στις Βρυξέλλες θα εκπροσωπούνται από την ΜΚΟ (by George Soros) Open Society Brussels…]

Τι λέει, λοιπόν, αυτή η περίφημη έκθεση του ECFR για τον ρόλο Ελλάδας και Κύπρου ως Δούρειων Ίππων της Ρωσίας στην Ε.Ε.;

Την έκθεση, κατ’ αρχάς, συνέταξαν οι Marc Leonard [εκ των… ιδρυτών-πατέρων] και Nicu Popescu, και φέρει τον τίτλο «A Power Audit of EU-Russia Relations» [το πλήρες κείμενο της έκθεσης στα αγγλικά, σε μορφή pdf].

Ας δούμε, όμως, πρώτα ένα σχετικό και κατατοπιστικό γράφημα από την έκθεση [σελίδα 29]:

trojan.jpg

Τι λέει το γράφημα;

Ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ελλάδας όσον αφορά την πώληση όπλων σ’ αυτή [τι όπλα αγοράζουμε από τη Ρωσία;], ότι το 75% του φυσικού αερίου το προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία, ότι η Ελλάδα επιθυμεί στενότερες σχέσεις όσον αφορά το ενεργειακό με τη Ρωσία, και ότι οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν στην Ελλάδα τα διπλάσια -κατά κεφαλήν- χρήματα από ό,τι τουρίστες άλλων χωρών [!]. Από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα των αγωγών, των αγωγών και των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου…

Η Κύπρος από την άλλη πλευρά, αποτελεί τη σημαντικότερη βάση ρωσικών off-shore εταιρειών, η Ρωσία υποστηρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου και όχι τη Βόρεια [sic] Κύπρο, και η Κύπρος αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή [!] στη Ρωσία. Και τα λοιπά και τα λοιπά.

Στο επίμαχο σημείο της έκθεσης αναφέρεται [σελίδα 2]:

«Έχουμε καταγράψει πέντε διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις προς τη Ρωσία είτε από τα παλιά είτε από τα νέα μέλη [σ.σ. της Ε.Ε.]. Οι «Δούρειοι Ίπποι» (Κύπρος και Ελλάδα) που συχνά υπερασπίζουν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο σύστημα της Ε.Ε., και είναι πρόθυμες να ασκήσουν βέτο στις κοινές θέσεις της Ε.Ε. Οι «Στρατηγικοί Εταίροι» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) που απολαμβάνουν μια «ειδική σχέση» με τη Ρωσία που σε μερικές περιπτώσεις υπονομεύει τις κοινές πολιτικές της Ε.Ε. Οι «Φιλικοί Πραγματιστές» (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία) που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τείνουν μάλλον να θέτουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από τους πολιτικούς στόχους. Οι «Ψυχροί Πραγματιστές» (Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) που εστιάζουν επίσης στα επιχειρηματικά τους συμφέροντα αλλά φοβούνται λιγότερο από τους άλλους να καταγγείλουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα θέματα. Και οι «Νέοι Ψυχροπολεμικοί» (Λιθουανία και Πολωνία) που έχουν μια ανοιχτά εχθρική σχέση με τη Μόσχα και είναι πρόθυμοι να ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας.»

Αν εξαιρέσουμε, δηλαδή, τη Λιθουανία και την Πολωνία, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζουν λίγο ή πολύ στα οικονομικά τους συμφέροντα.

Ποιες χώρες δεν θα έπρεπε να «κοιτάνε το συμφέρον τους»;

Η Ελλάδα και η Κύπρος!

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος συχνά έχουν θέσει τα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα και τον φόβο τους μήπως αποξενώσουν τη Ρωσία πάνω από την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»! [σελίδα 30]

Οι άλλες χώρες απλά έχουν συμφέροντα…

Και διάφορα άλλα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην έκθεση…

Ελπίζω να μην έχω κάνει χοντρά λάθη στη μετάφραση…

Αυτό το σημείωμα θα ενημερωθεί στο μέλλον κατά το δοκούν… Πιθανώς να υπάρξει και ένα νέο ιστοσημείωμα για το ECFR. Πάντως, δεν φαίνεται, το τονίζω δεν φαίνεται, το ECFR να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με το αμερικανικό Council on Foreign Relations, συμφερόντων Ροκφέλερ. Δεν φαίνεται, επαναλαμβάνω…

Και μην το ψάξετε: κανένας Έλληνας δεν συγκαταλέγεται στους… ιδρυτές-πατέρες. Τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα [;] όσον αφορά την Ελλάδα, ειδικά μετά την υποβάθμιση του ρόλου της -γνωστής- πρεσβείας στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια… See you…

ΥΓ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά «δικαιώνονται», και μάλιστα με τον πιο «έγκυρο» τρόπο, και οι από εικοσαετίας θέσεις της Οργάνωσης για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ [ΟΑΚΚΕ]. Άμα τρέχεις μαζί με την ιστορία, τι ανάγκη έχεις;

 1. 26/11/2007 στο 13:40

  Διαβάστε και το: Οι «agwgoi» του αίματος είναι πάντα εδώ … του frankie. Και τα σχόλια που έχουν γραφτεί εκεί… Για να ξέρετε τι γίνεται στην «πιάτσα»…

 2. 26/11/2007 στο 13:44

  Για την Pan-European προοπτική που ευαγγελίζεται το ECFR μην ξεχάσετε να… ξεσκονίσετε και το: Σόι Business: europe-usa, και -κυρίως- το Kalergi – Calergi – Καλλέργης, για την Παν-Ευρώπη του δικού «μας» κόμη…

 3. 26/11/2007 στο 14:29

  Πολύ πολύ ενδιαφέρον!!

  Λες να ‘χε δίκιο ο Χάντιγκτον που δεν μας κατέτασσε στη Δύση; 🙂

 4. 26/11/2007 στο 15:40

  @ εξαποδω

  Όχι έχει δίκιο ο Ζαφειρόπουλος που μας κατατάσσει στο ελληνορθόδοξο τόξο μαζί με το νεοναζιστικό καθεστώς Πούτιν 😉

  Παρεμπιπτόντως, ο όρος «σύγκρουση πολιτισμών» δεν είναι του Χάντινγκτον. Τον δανείστηκε, το παραδέχεται κι ο ίδιος, απ’ τον Μπέρναρντ Λιούις, γνωστό και μη εξαιρετέο οθωμανολόγο [και φιλότουρκο!] και μεσο-ανατολικολόγο.

  Αφού δεν υπάρχουν πια τάξεις, έθνη κ.λπ., τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή με βάση τις θρησκείες και finito…

 5. 26/11/2007 στο 16:00

  Οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ούτε οι θρησκείες ούτε τα κράτη ούτε τα έθνη ούτε οι κοινωνικές τάξεις αλλά η διαφορετική νοοτροπία. Η διαφορετικότητα αυτή δημιουργείται από το συνδυασμό όλων των ανωτέρω.

  Επί του θέματος τώρα. Είναι κλασσική πρακτική στη Δύση όταν θες να εκβιάσεις κάποιο κράτος να αρχίσεις να το καταχωρείς σε διάφορες μαύρες λίστες περίεργων διεθνών οργανισμών απολύτως ελεγχόμενων από τη Δύση για να πάρεις αυτό που θέλεις. Π.χ. για να αναγκάσουν την Ελβετία να σπάσει το τραπεζικό απόρρητο και να τους δίνει πληροφορίες βάλανε τον ΟΟΣΑ να την καταχωρήσει σε λίστα ως τη μοναδική χώρα που κάνει ξέπλυμα χρήματος.

  ΥΓ. Το όνομα του οργανισμού μου έδωσε τη εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιον ευρωπαϊκό οργανισμό κι επί της ουσίας πρόκειται για μια πατσαβούρα.

 6. 26/11/2007 στο 16:09

  @ ΧΜ & 666

  Μπα, ο Χάντιγκτον αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής του Ζαφειρόπουλου. Τυχαία νομίζετε χαιρέτισε η ΟΑΚΚΕ το ιδρυτικό συνέδριο της ΦΙΣ (ε, όχι ποια είναι η ΦΙΣ);

  Μια ζωή δούρειος ίππος των Ρώσων είναι η Ελλάδα. Καποδίστριας, ΚΚΕ, Μαρκεζίνης, Καραμανλής θείος, Καραμανλής ανηψιός. Το κλου της υπόθεσης: Ποτέ η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» δεν είχε τόσο καλές σχέσεις με το «ξανθόν γένος» όσο η «επάρατρος δεξιά»!

  BTW, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μάλλον είναι Έλληνας, ε;

  Υ.Γ. Τουλάχιστον μάθαμε έγκυρα (εξ αντιδιαστολής που λένε κι οι νομικοί) ότι τα ευαγή ιδρύματα του Mr. Soros υποστηρίζουν τη Βόρεια Κύπρο και όχι τη Δημοκρατία της Κύπρου!!!

 7. Γεωργιος Τσαπανος
  26/11/2007 στο 18:56

  Χρηστο, σε πιανω κατα δυο ολοκληρες εβδομαδες καθυστερημενο…………για ριξε μια ματια!

  https://theamapati.wordpress.com/2007/07/27/270707b/

  # 54 απο 11/11

  Λ.

 8. 26/11/2007 στο 19:04

  Είναι φοβερό πάντως το τι μπορεί να βρει κανείς να γράψει. Μια – διαγώνια – ματιά στο κείμενο μου προξένησε εξοργιστική θυμηδία – δε νομίζω πως το εν λόγω πόνημα(;) επιδέχεται σοβαρής μελέτης και κριτικής.

  Έχω πάντως την εντύπωση πως αυτού του είδους οι αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι ο αντικομμουνισμός των δυτικών περισσότερο είχε να κάνει με την αντιπαλότητα (και φόβο;) εναντίον της Ρωσίας παρά με το καθεστώς που ίδρυσε ο Λένιν! Μόνο με αυτόν τον ανεκδιήγητο το Γιέλτσιν τα είχαν καλά – αναρωτιέμαι γιατί :mrgreen:

 9. 26/11/2007 στο 19:11

  Στην χτεσινή Καθημερινή εκτός από το άρθρο του Λυγερού υπήρχε και το άρθρο του Αθανάσιου Έλλις, που έβλεπε τους αγωγούς από διαφορετική πλευρά. Πιο φιλοαμερικάνικη (για να το πω ευγενικά). Μάλιστα επιπλήττει την ελληνική κυβέρνηση γιατί, όπως μας λέει, «να περιορίσει την παρουσία και προβολή του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας κ. Μπόουντμαν». Υπενθυμίζω ότι η παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου στα εγκαίνια προκάλεσε και την δυσαρέσκεια της Ε.Ε.

 10. 26/11/2007 στο 20:00

  @ Εξάκτινος

  Ίσως να είναι και θέμα -άλλης- νοοτροπίας. Εκείνης εκείνων που διαγκωνίζονται για να πάρουν το χρίσμα από τον -εκάστοτε- ξένο παράγοντα, και όταν καταλάβουν τον θώκο, και επειδή τους έχουν ήδη καταλάβει, δέχονται αφόρητες πιέσεις για να δώσουν ακόμα περισσότερα. Για να μην ξεχνάμε και τα «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας», τους γύψους, και τα «ανήκομεν εις την Δύσιν». Άντε να σε πάρει μετά ο ξένος παράγων στα σοβαρά…

  Η πρακτική της Δύσης γνωστή. Συμφωνούμε.

  ΥΓ. Πατσαβούρες, ξεπατσαβούρες, όλα αυτές οι δεξαμενές σκέψης δημιουργούν κλίμα…

  @ Vrennus

  Χαζά-χαζά ο Ζαφειρόπουλος τα έλεγε αυτά ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αν θυμάμαι καλά. Τον όρο «σύγκρουση πολιτισμών» τον χρησιμοποίησε ο Λιούις το ’90-’91.

  Είχαμε «χαιρετήσει» κι εμείς τον χαιρετισμό τους στους ΦΙΣ. Δεν ρωτάμε…

  Ξέχασες τον Κατσώνη και τους Υψηλάντηδες 😉 Καλά, ο Ζαχαριάδης, παρότι… δεξιός, δεν μετράει…

  Μπιτιγιού, όχι δεν είναι Έλληνας ο Σρέντερ. Απλά η Γερμανία έχει συμφέροντα. Του Ιλλάντα όκι.

  Μα τα πονήματα αυτών των ιδρυμάτων τέτοιου επιπέδου είναι τις περισσότερες -αν όχι όλες τις- φορές. Όπως είχε πει κι ο άλλος, δεν θέλουν να πείσουν. Να μην ακούγεται τίποτα άλλο θέλουν. Σιγά μην ήταν κι αντικομμουνιστές… Τέτοιο αντίπαλο δέος -για να δουλεύουν οι οπλοβιομηχανίες- σαν τη Σοβιετία θα κάνουν αιώνες να βρουν. Εκτός κι αν προσφερθεί ο Βλαδίμηρος…

  @ Γεωργιος Τσαπανος

  Καλά, είμαι πολύ καθυστερημένος, τελικά. Χίλια συγνώμην. Προφανώς, μου… διέφυγε. Και να ‘ταν το μόνο. Γι’ αυτό λέω, γράψτε και πέντε κουβεντούλες παραπάνω, να το εμπεδώνουμε… Σπεύδω για την επιβεβλημένη διόρθωση.

  @ fvasileiou

  Ευχαριστούμε. Παραθέτω το λινκάκι:

  Η Αθήνα εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και Ρωσία. Ενδιαφέρον κείμενο, που θέλει προσεκτική ανάγνωση, για να καταλάβει κανείς τι θέλει να πει ο υπερατλαντικός παράγων, έστω και με τη μέθοδο του… σπασμένου τηλέφωνου:

  «Μια πρώτη ανάγνωση των συσχετισμών θα έθετε την Ελλάδα, μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, στο «δυτικό στρατόπεδο». Και από πολλές απόψεις, θεσμικές και ουσιαστικές, βρίσκεται φυσικά εκεί Ομως,…»

  Α, ναι! Ο ένας ήρθε απρόσκλητος και η άλλη απουσίαζε επιδεικτικά…

 11. Φιλικός
  27/11/2007 στο 01:18

  Λες και ιδρύθηκε αυτό το ίδρυμα επίτηδες για να χτηπήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον South-Stream.
  Ή δείχνει ότι οι Αμερικάνοι πέρα από τις άμεσες πιέσεις χρειάζονται και τέτοια φερέφωνα;

 12. 27/11/2007 στο 08:59

  Μην υπερβάλλουμε κιόλας… Αλλά είναι γεγονός ότι ακριβώς αυτό το έργο επιτελούν όλα αυτά τα «ιδρύματα», think tanks, δεξαμενές ή όπως αλλιώς…

  Και γεγονός επίσης ότι η λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων είναι απολύτως απαραίτητη, όχι απλώς στους Αμερικάνους, αλλά εν γένει στον καπιταλισμό. Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε και κανένα αφιερωματάκι σ’ όλους αυτούς τους «οργανισμούς». Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμόμαστε κι εμείς οι παλιότεροι…

  Καλημέρα!

 13. εργδημεργ
  27/11/2007 στο 09:48

  Το κλασικο δυτικο cocktail κακίας και ηλιθιότητας συνδυασμένων.

  ‘Λαδής, να ‘ούμ’, η Αγγλία δεν είναι ο δούρειος ίππος των ΗΠΑπάρα στην ΕΕ; Δεν ήξερε ο Ντε Γκώλλ τί του γινόταν και δεν την έβαζε μέσα στην Ευρωπαϊκη Κοινότητα των -τότε- έξι;

  Ούτε η Πολωνία είναι δούρειος ίππος των ΗΠΑπάρα; Ούτε (σε μικρότερο βαθμο) η Τσεχία; Ούτε διάφοροι άλλοι όπου-φυσάει-ο-άνεμος πρώην πεινάλες (Βουλγαρία – Ρουμανία) ;

  Το έχω ξαναγράψει: η Δύση στο κάτω-κάτω καλα κάνει και παίρνει τέτοια πονήματα στα σοβαρα. (Τόσο μυαλο έχει.) Τα δικα μας «έγκυρα» έντυπα, γιατί δεν εφαρμόζουν ενιαία γραμμη απαξίωσης; Πχ να αναφέρονται σε κάτι ΝιούΓιόρκ Τάϊμζ και Γουάshινγκτον Πόστ κτλ ως πχ «το γνωστο έντυπο κωλόχαρτο», «το γνωστο περιτύλιγμα για ρέγγες», κτλ κτλ. Μιά-δυό-τρεις, θα το χωνέψει μέχρι κι ο κάθε πρέσβυς των ΗΠΑπάρα, και ίσως αρχίσει να βάζει μυαλο κι αυτος. Θέμα χρόνου είναι!

 14. 27/11/2007 στο 12:11

  Τα δικά μας «έγκυρα» έντυπα, έχουν πάμπολλους «έγκυρους» συντάκτες, που συναγελάζονται -για το πω κομψά- με διάφορους τέτοιους ιδρυματικούς. Κι αν δεν συναγελάζονται οι ίδιοι, το κάνουν οι διευθυντάδες τους ή οι ιδιοκτήτες των Μέσων…

  Οι… αχειραγώγητοι είναι το πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι θέμα χρόνου… Είναι χρονίζον πρόβλημα…

 15. Τάσος
  27/11/2007 στο 18:07

  Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι το όχι πως μας βλέπουν τα διάφορα think tanks κλπ που υπάρχουν και το πως μας χαρακτηρίζουν, αλλά το ποια θεωρούμε εμείς σαν ταυτότητα μας. Όταν εμείς ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει στο αν θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι της Ανατολής ή οι τελευταίοι της Δυσης (sic), είναι λογικό η κατηγοριοποίηση να πάει και να ‘ρχεται. Από τη μια θέλουμε να απέχουμε από την Ε.Ε. και τη δύση, από την άλλη όμως δε λέμε όχι στα οικονομικά και άλλα οφέλη που προκύπτουν. Και εκεί συνίσταται και το πρόβλημα αφού και η θεσμική, σε επίπεδο πολιτικής, ταυτότητας μας είναι συγκεκχυμένη. Αν καθοριστεί η στάση μας σαν κοινωνία πρώτα και κατ’ επέκταση σαν πολιτική μετά, η οποία εφαρμόζει τη θέληση του λαού κ.ο.κ., θα αποσαφηνιστεί και η στάση των παγκοσμίων εταίρων απέναντι μας και τα think tanks και τα συναφή μπορούν να τραγουδούν όσο θέλουν.

 16. 27/11/2007 στο 19:22

  @ Τάσος

  Σωστή κουβέντα έγραψες!

  Η σύνθεση θα ήταν το ζητούμενο, αν μπορούσαμε σαν κοινωνία στοιχειωδώς να σκεφτούμε για τον εαυτό μας…

 17. 27/11/2007 στο 19:37

  Επειδή έχω περάσει από εξωτερικό δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά εκτός από άγγλους και αμερικάνους που ούτως ή άλλως την πολιτική τους κάνουν.

 18. Γιώργος
  28/11/2007 στο 02:35

  @Τάσος

  Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την ταυτότητά μας ως λαού.
  Στον βαθμό που οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν π.χ. μία επαναφορά του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο οι επιθέσεις αυτού του τύπου δεν πρόκειται να σταματήσουν.
  Τι προτείνεις ακριβώς?
  Nα αυτοχειριαστούμε στην Κύπρο και τη Μακεδονία για να γράψει καλά λόγια για μας ο Economist και οι επιτροπές του Soros?

 19. Τάσος
  28/11/2007 στο 18:48

  @Γιώργος

  Δεν εννοώ αυτό, εννοείται. Αλλά αποσαφηνίζοντας την ταυτότητα μας, δε θα μας επηρρέαζε καμιά αρνητική τοποθέτηση των ιδρυμάτων που ανέφερες. Αν ήμασταν ξεκάθαρα υπερ της Δύσης ή της Ανατολής, θα αποφεύγαμε τα μπερδέματα του τύπου «γιατί το λένε αυτό τώρα», «άδικη επίθεση», «επίθεση κατά της Ελλάδας» κοκ

  Από τη μια, μια σαφής τοποθέτηση μας υπερ της Δύσης, θα σταματούσε αυτού του τύπου τις επιθέσεις και θα βοηθούσε την περαιτέρω οικονομική μας ανάπτυξη ενώ από την άλλη, μια θέση υπερ της Ρωσίας και γενικότερα της Ανατολής θα μας έδινε τα εχέγγυα και τα στεγανά που θα χρειαζόμασταν για να μην επηρρεαζόμαστε από αυτές, μαζί με τα όποια άλλα οφέλη που υπάρξουν.

  Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να γίνει μόνο με σαφείς πολιτικές και ξεκάθαρη στάση υπέρ της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης και όχι με τις αβέβαιες κινήσεις του σήμερα.

 20. K
  28/11/2007 στο 19:42

  @Γιώργος+Τάσος

  Καμία σοβαρή χώρα δεν σχεδιάζει την πολιτική της βάσει πρόσκαιρων συμπαθειών.
  Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ λόγου χάρη υπέρ της δημιουργίας μιας πολυεθνικής Θεσσαλονίκης υπό τον έλεγχο τους δεν πρόκειται να αλλάξει όσες κωλοτούμπες και να κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί στα πόδια τους.
  Ότι οι λαοί εκείνοι που θίγονται από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και τη μέση Ανατολή θα αναπτύξουν υψηλότερα ποσοστά αντι-αμερικανισμού σε σχέση με άλλους είναι αναποφευκτο.Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Einstein για να το προβλέψει.

 21. Τάσος
  28/11/2007 στο 20:48

  Αυτό λεμε «Κ».. Ας είχαμε σαφή και δυνατή πολιτική ώστε όσο και να μιλούσανε οι αμερικάνοι να μη μας επηρρεάζανε. Αυτό λέμε, αλλά από τη στιγμή που είναι όλοι οι πολιτικοί μας δέσμιοι των αμερικανών αυτό δε μπορεί να γίνει.
  Το παράδειγμα του Ισραήλ, είναι πολύ χαρακτηριστικό.

 22. Γεωργιος Τσαπανος
  29/11/2007 στο 15:31

  Ειχαμε βεβαια παρουσιασει το αμερικανικο «Συμβουλιο επι εξωτερικων υποθεσεων» (Council on Foreign Relations )νατο εδω, (ως επισης και τα μελη του σε διαφορες χρονιες)

  http://www.geocities.com/CapitolHill/2807/CFR97list.html

  Τωρα μας ερχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων [European Council on Foreign Relations].

  Επισης σε παλαιοτερα σχολια μου ειχα αναφερει την κατασκευη του περιοδικου του ΕΛΙΑΜΕΠ, περι ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΤΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, με ανακατωμενους σχεδον τους ιδιους του CDRSEE (ΚΩΦΟΣ-ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-ΒΕΡΕΜΗΣ-+-+).
  Νατο εδω:

  http://www.eliamep.gr/eliamep/content/home/publications/journal_seebss/en/

  Ειχα κανει επισης και μια αναφορα αν θυμαμαι καλα τουλαχιστον ενα χρονο πριν αν οχι και παραπανω οτι το ολον σκαριφημα ειχε σχεδιασθει κατα τα προτυπα του BALKAN TRUST for DEMOCRACY(ορα, GERMAN MARSHAL FUND-http://www.gmfus.org/template/index.cfm).

  Και λοιπον? Και λοιπον οι Κυριοι-Κυριοι υπευθυνοι απεφασισαν να με δικαιωσουν, ριχτε μια ματια:
  http://www.gmfus.org/press/article.cfm?id=125&parent_type=R

  «The Black Sea Trust is a project of the German Marshall Fund with partners United States Agency for International Development (USAID), the Charles Stewart Mott Foundation, the Romanian government, and Ministry of Defence, Government of Latvia. BST is based on the successful, Belgrade-based Balkan Trust for Democracy, a public-private partnership dispensing grants throughout the Balkans.»

  Οχι παιζουμε…………οταν μιλαμε περι ανακυκλωσεως, μιλαμε περι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ.

  Τα εξ ανωθεν αφεντικα κατασκευαζουν κατ εικονα και ομοιωσιν……………!

  Τι προσπαθω να σας πω? Οτι διαβαζοντας τα περι του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, θα καταλαβετε τις επομενες κινησεις του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ!

  Ψαξατε να δειτε ποσα μελη ειναι ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ?

  Θελουν να βγουν ενωρις σε συνταξη, γι’ αυτο δουλευουν δυο–ιδιες– δουλειες.

  Παρακολουθηστε και τους ΕΛΙΑΜΕΠικους, χειροτεροι νταβατζηδες του Ελληνισμου, δεν υπαρχουν!

  Τουλαχιστον δεν επεσα εξω………….!

  Λ.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: