Αρχική > Λατινική Αμερική > Γιατί όταν υψώνουμε σαν σημαία το παρελθόν, την ιστορία, τη μνήμη μας…

Γιατί όταν υψώνουμε σαν σημαία το παρελθόν, την ιστορία, τη μνήμη μας…

19/12/2007

… δεν προσπαθούμε να γυρίσουμε στο χθες, αλλά να φτιάξουμε ένα μέλλον δίκαιο, ανθρώπινο.

07_ioylios.jpg

Από το «Ημερολόγιο Εξέγερσης» Η Ζωή και τα Όνειρα στη Ζούγκλα Λακαντόνα – Τοιχογραφίες από τις εξεγερμένες κοινότητες των Ζαπατίστας. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες: Ημερολόγιο εξέγερσης.

Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος υγείας, που στηρίζει η Καμπάνια στον Αυτόνομο εξεγερμένο Δήμο Φρανσίσκο Βίγια.

 

 

Επίσης:

Παζάρι Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας,

την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στον πεζόδρομο της Κοραή. Περισσότερες πληροφορίες: Παζάρι αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας.

pazari_23-12-2007mikri.jpg

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν στην αγορά φαρμάκων και την εκπαίδευση ατόμων στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας ιατρικού κέντρου στον Αυτόνομο Εξεγερμένο Δήμο Φρανσίσκο Βίγια στην Τσιάπας.

 

 

Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο:

marcos.jpg

Οσμή πολέμου στο Μεξικό

Ο κίνδυνος για μία νέα ένοπλη σύρραξη στην επαρχία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό είναι αυξημένος, δήλωσε ο επικεφαλής των ανταρτών Ζαπατίστας υποδιοικητής Μάρκος, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από τη δημοσιότητα.

«Εμείς που έχουμε εμπλακεί σε πόλεμο μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε τους δρόμους από τους οποίους αυτός ετοιμάζεται και πλησιάζει. Τα σημάδια του πολέμου είναι ορατά στον ορίζοντα. Ο πόλεμος, όπως κι ο φόβος, έχει μία μυρωδιά, κι έχουμε αρχίσει να οσμιζόμαστε αυτήν την δυσοσμία πάνω από τη γή μας. Θα πρέπει να προετοιμασθούμε για το σοκ», τονίζει ο Μάρκος σε ομιλία του.

Ο επικεφαλής του αντάρτικου EZLN καταγγέλλει τις επιθέσεις της «υποτιθέμενης αριστεράς», που διοικεί την επαρχία Τσιάπας, «η οποία είναι στο πλευρό του στρατού, της αστυνομίας, ή των παραστρατιωτικών».

Κατά την εκδήλωση στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, την ιστορική πρωτεύουσα της Τσιάπας, ο Μάρκος ανακοίνωσε εξάλλου πως πρόκειται για την τελευταία εμφάνισή του στα μέσα ενημέρωσης, «τουλάχιστον γι’ αρκετό καιρό». «Είναι η τελευταία φορά που βγαίνουμε για δραστηριότητες αυτού του τύπου, θέλω να πω για εκδηλώσεις, στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και συνεντεύξεις».

Σε συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό Γατοπάρδο, ο ηγέτης των Ζαπατίστας εκτιμά πως ο EZLN είναι πλέον «παλιομοδίτικος», και χρειάζεται ν’ αναθεωρηθεί η στρατηγική του, ενώ υποσχέθηκε ένα νέο στάδιο της δράσης των ανταρτών το καλοκαίρι του 2008. Επίσης τόνισε στην ίδια συνέντευξη πως οι ινδιάνοι στην Τσιάπας βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με το 1993.

Πηγή: Οσμή πολέμου στο Μεξικό [μέσω του ΑΠΕ, οι υπογραμμίσεις δικές μου]

«Έμπνευση» για τα παραπάνω: Κόκκινη Πιπεριά.

 

Advertisements
Κατηγορίες:Λατινική Αμερική Ετικέτες: ,
 1. 19/12/2007 στο 18:07

  El pueblo unido jamas sera vencido ωρε!

 2. 19/12/2007 στο 20:16

  😆

 3. 20/12/2007 στο 19:46

  Paco Ignacio Taibo II vs Εξεργεμένος Υποδιοικητής Μάρκος: τι νο το παίξω αδέρφια;
  😛

  (*) H Μισή μας καρδιά στο Μεξικό βρίσκεται…

 4. 21/12/2007 στο 11:48

  Πολύ καλή ερώτηση. Από επαναστατικής απόψεως παίχ’ το διπλό. Από ποιητικής πάλι διπλό. Από αστυνομικής [έχουν συγγράψει και σχετικό πόνημα μαζί] παίξ’ το όβερ στον άσο. [Έτσι τα λεν αυτά τα πράματα; Δεν έχω παίξει ποτέ στοίχημα…] 🙂

  (*) Νοτίως του Ρίο Γκράντε, κι όπου να ‘ναι!

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: