Αρχική > Ιστορία, Πολιτική > Μάο Τσε-τουνγκ: τι να καταλάβεις απ’ τις λεζάντες…

Μάο Τσε-τουνγκ: τι να καταλάβεις απ’ τις λεζάντες…

09/01/2008

Όταν οι άλλοι μελετούσαν τον ιστορικό υλισμό, εγώ, προφανώς, ησκούμην στο τάβλι. Γι’ αυτό και σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω, έστω και στοιχειωδώς, τη διαλεχτική της ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις λεζάντες τριών φωτογραφιών:

henk-sneevliet.gif

H. Maring [Πηγή: Wikipedia]

«Οι βασικοί πράκτορες της Μόσχας στην Κίνα: ο Γκριγκόρι Βοϊτίνσκι (πάνω αριστερά), ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας το 1920, και ο Ολλανδός προβοκάτορας Μέρινγκ (πάνω δεξιά), οι οποίοι προήδρευσαν του πρώτου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σανγκάη το 1921. Ο Μέρινγκ αργότερα εγκατέλειψε τη Μόσχα και εκτελέστηκε από τους ναζί.

Κάτω, ο Μιχαήλ Μποροντίν (πρώτος από δεξιά), καθοδηγητής την περίοδο 1923-1927 Κομμουνιστών και Εθνικιστών ταυτόχρονα. Το 1925 βρισκόταν στην Καντόνα με τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ (δεύτερος από δεξιά), ο οποίος σύντομα θα γινόταν αρχηγός των Εθνικιστών, και τον Ουάνγκ Τζινγκ-ουέι (διακρίνεται μπροστά), προστάτη του Μάο στο Εθνικιστικό Κόμμα, ο οποίος αργότερα θα διοριζόταν αρχηγός της ιαπωνικής κυβέρνησης ανδρεικέλων.»

Οι λεζάντες προέρχονται από το βιβλίο των Γιουνγκ Τσανγκ – Τζον Χαλλιντέυ, Μάο – Η άγνωστη ιστορία [εκδ. Εστία, τρίτη σελίδα φωτογραφιών μεταξύ των σελίδων 304 και 305].

Τι να καταλάβεις απ’ τις λεζάντες…

Ο πράκτορας της Κομιντέρν Grigori Naumovich Voitinsky (1893-1956) ιδρύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Με τον, επίσης πράκτορα της Κομιντέρν,
Henk Sneevliet [Hendricus Josephus Franciscus Marie Sneevliet (1883-1942), που είναι γνωστότερος με το ψευδώνυμο H. Maring], προεδρεύουν στο πρώτο συνέδριο του ΚΚΚ.

Ένας τρίτος πράκτορας της Κομιντέρν, ο Mikhail Markovich Borodin [ψευδώνυμο του Mikhail Gruzenberg (1884-1951), πέθανε στο «gulag»], ήταν εκπρόσωπος της Κομιντέρν και της Σοβιετικής Ένωσης στην -εθνικιστική- κυβέρνηση του Κουόμιτανγκ [ΚΜΤ] και βασικός σύμβουλος του ηγέτη του ΚΜΤ Σουν Γιατ Σεν. Το ΚΜΤ οργανώθηκε πάνω στα λενινιστικά πρότυπα, και τα μέλη του ΚΚΚ ενθαρρύνονταν να ενταχθούν και στο ΚΜΤ. Μετά τον θάνατο του Σουν Γιατ Σεν, το 1925, την ηγεσία του ΚΜΤ ανέλαβε ο Τσανγκ Κάι-σεκ, που το 1928 στράφηκε κατά των κομμουνιστών. Ο Κινεζικός Εμφύλιος Πόλεμος θα τελειώσει το 1949 με τον θρίαμβο των κομμουνιστών…

Και, τέλος [;], ο Wang Jingwei [1883-1944], μέλος της αριστερής πτέρυγας του ΚΜΤ, θα γίνει κατοχικός πρωθυπουργός της Κίνας, μετά το 1940, υπό την κηδεμονία των Ιαπώνων κατακτητών της χώρας…

Άτιμο πράμα αυτή η ιστορία… Ειδικά, όταν δεν έχεις βουτηγμένα τα χέρια μέχρι τον αγκώνα στο μέλι της διαλεχτικής…

Advertisements
Κατηγορίες:Ιστορία, Πολιτική Ετικέτες: , ,
 1. 09/01/2008 στο 23:05

  Άντε, επειδή ήσασταν καλά παιδιά και δεν με καταγγείλατε ακόμα ως αντεπαναστάτη Λευκοφρουρό και λακέ της διεθνής μπουρζουαζίας, και μ’ αφήσατε ήσυχο να διαβάσω τη βιογραφία του Μεγάλου Τιμονιέρη [και στραβά αρμένιζε και στραβός ήταν ο γιαλός…], αύριο θα σας γράψω μια διασκεδαστική ιστορία με κάποιον Αργεντίνο επαναστάτη [μεγάλη μορφή, αλλά παγκοσμίως άγνωστος – σχεδόν], που είχε ζήσει στην Κίνα για αρκετούς μήνες στα μέσα της δεκαετίας του 1960, εκπαιδευόμενος στο αντάρτικο πόλης.

  Τι ήθελε ο Αργεντίνος; Να fuck-αμήσει – και με το συμπάθιο!

  ΥΓ. Η σωστή «παροιμία» του Ντενγκ Σιάο-πινγκ: «Δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι κίτρινη ή αν είναι μαύρη. Σημασία έχει να πιάνει ποντίκια».

  Κίτρινη γάτα… όπως λέμε Κίτρινος Ποταμός…

  Η ρήση προσαρμοσμένη στα «δικά μας»: «Δεν έχει σημασία αν ο Τύπος είναι κίτρινος ή αν είναι μαύρος. Σημασία έχει να μην ακούγεται τίποτα άλλο». [Η ντεμπορική επιρροή είναι εμφανής…]

  Εξάλλου ο Ντεμπόρ δεν ήταν που είχε γράψει το «Σημείο Έκρηξης της Ιδεολογίας στην Κίνα», την εποχή που όλη η Δύση [από την πεφωτισμένη δεξιά (Le Monde, π.χ.) μέχρι την άκρα αριστερά] «έχυνε» [και με το συμπάθιο!] για την Πολιτιστική Επανάσταση;

 2. εργδημεργ
  10/01/2008 στο 08:33

  Χρήστο, προλαβαίνεις ένα ταξιδάκι μέχρι Κίνα!… παρα το ότι οι τιμες τσιμπήσανε λόγω Ολυμπιακων Αγώνων!

  Εννοω, προλαβαίνεις (α) πριν παρατσιμπήσουν, (β) πριν τα συντρόφια του ΚΚΚ κατεβάσουν τίποτε άλλες εμπνεύσεις όπως την περσινη (παίξαν ξύλο για το αν ένα μέλος του ΚΚΚ μπορει ταυτόχρονα να είναι και επιχειρηματίας – η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία 5 ψήφων), και (γ) πριν εξαντληθει το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο απ’ τους υπαίθριους πάγκους (και μερικα βιβλιοπωλεία). Κι αν δεν ξέρεις Κινέζικα, το έχουν επίσης στα Αγγλικα, Γαλλικα, σε άλλες γλώσσες, και σε δίγλωσσες εκδόσεις.

  Να πας τώρα, στο καταχείμωνο, διότι το ταξίδι θεωρείται εκτος σαιζον και κοστίζει φτηνότερα. Και μην ξεχάσεις να προμηθευτεις βρακοζώνι (με το συμπάθειο) απο πολυκατάστημα, να το φορας μέσα απ’ το παντελόνι. Στο Πεκίνο μπορει να έχει και μείον 15 και θα το δαγκώσεις (με το συμπάθειο).

 3. 10/01/2008 στο 13:56

  @ εργδημεργ

  Δεν προλαβαίνω τίποτα! Ας παρατσιμπήσουν τις τιμές όσο θέλουν. Ας κάνουν ό,τι θέλουν τα συντρόφια του ΚΚΚ [έτσι κι αλλιώς το σύστημα θα καταρρεύσει πριν το πάρει κανείς είδηση μ’ ένα μεγάλο «ΠΛΑΦ!». Το «κόκκινο βιβλιαράκι» δεν το διάβασα στα νιάτα μου, τώρα;;;!!!

  «Κι αν δεν ξέρεις Κινέζικα» Καλόοοο!!!

  Και σιγά μην πάω χειμωνιάτικα στην Κίνα, με μείον 15… Δεν πάω στο Νότο να μου το δαγκώνουν άλλοι [και με το συμπάθιο, ε!] 😀

 4. filopatria
  20/01/2008 στο 00:05

  …Grigori Naumovich Voitinsky (1893-1956) ιδρύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.
  Ένας τρίτος πράκτορας της Κομιντέρν, ο Mikhail Markovich Borodin [ψευδώνυμο του Mikhail Gruzenberg…

  Το βιολί του ο Καραμήτσος. Σα να βλέπω κάτι κοινό στα ονόματα αυτών των δύο. Μου έρχονται κάπως σαν το όνομα του ιδρυτή του Ελλ. υποκαταστήματος.

  @ Χ. Μόρφος
  Με το συμπάθειο κυρ-Χρήστο σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ο Μοντ είναι μάλλον κεντροαριστερή φυλλάδα για τους Γάλλους. Βεβαίως, η Γαλλία πάνω από όλα. Όσο για την Π. Επανάσταση στο έργο «ο τελευταίος Αυτοκράτορας» είχε μερικές ενδιαφέρουσες σκηνές.

  Όσο για την κίτρινη φυλή θα ξαναγίνει μεγάλη και δυνατή. Και θα αποτινάξει τον ζυγό από πάνω της σαν ξένο ρούχο. Κάποτε στα Παρίσια και τα Λονδίνα οι ασιάτες που έκαναν τουρισμό και σοπινγκ ήταν Γιαπωνέζοι. Σήμερα είναι σχεδόν αποκλειστικά Κινέζοι.

 5. 20/01/2008 στο 10:34

  @ filopatria

  Μην τα βλέπετε όλα συνωμοσιολογικά… Υπάρχουν συγκεκριμένοι -κοινωνιολογικοί, ιστορικοί, πολιτικοί και άλλοι- λόγοι για τους οποίους κάποιοι έγιναν αυτό που έγιναν. Πάντως τα ονόματα γι’ αυτό τα έβαλα – και ήσασταν ο μόνος που το παρατήρησε. Αλλά πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συζήτηση…

  Κεντροδεξιά – κεντροαριστερή εφημερίδα ο Μοντ, η Γαλλία πάντα uber alles [που ‘ναι τα ουλάουτ;;;], κι ως κατεστημένο ακόμα καλύτερο.

  Πιστεύω ότι η σημερινή Κίνα [το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή] θα καταρρεύσει με ένα και μοναδικό «πλαφ!». Δεν θα χαθεί, βέβαια, ούτε η Κίνα ούτε ο πολιτισμός της, αλλά… Θα δείξει…

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: