Ηρωι[νι]κά Βαλκάνια I

28/02/2008

heroinmap.jpg

1.

Επειδή οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βαλκανική Χερσόνησο [ανεξαρτητοποίηση Κοσόβου, ονοματοδοσία FYROM, Μεγάλη Αλβανία, Βοϊβοντίνα και μια σειρά άλλων ζητημάτων που τίθενται ή «τίθενται», και αφορούν κυρίως σε θέματα «διαχείρισης μειονοτήτων»] δεν προοιωνίζονται τίποτε το καλό για την περιοχή…

Και επειδή η φωτιά κάτω από το «καζάνι Βαλκάνια» θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από «φίλιες» και «εχθρικές» δυνάμεις, θα επιχειρήσω, σε μια σειρά σημειωμάτων, να προσεγγίσω «ολίγον τι διαφορετικά» την κατάσταση στη Βαλκανική. Η προσέγγισή μου σε καμία περίπτωση δεν είναι «ολιστική», δεν αποτελεί, δηλαδή, μια «θεωρία των πάντων» όσον αφορά στη Βαλκανική, αλλά θέτει μερικά σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, ζητήματα, τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, αν θέλουμε να κατανοήσουμε το Μεγάλο Παιχνίδι [μια παρτίδα του, έστω] που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

2.

Ένα από τα Μεγάλα Παιχνίδια που παίζονται στον πλανήτη τους δύο τελευταίους αιώνες, και που, σήμερα, τείνει να εξελιχθεί ίσως στο μεγαλύτερο, είναι και το Παιχνίδι των Ναρκωτικών. Σ’ αυτά τα σημειώματα, θα ασχοληθούμε με μερικές όψεις -τις βαλκανικές, κυρίως- των παρτίδων του Παιχνιδιού που αποκαλούνται Γεωπολιτική της Πρέζας και Οικονομία της Πρέζας, εξ ου και ο γενικός τίτλος αυτών των σημειωμάτων.

Δεν θα ήθελα ούτε να εξαντληθώ παραθέτοντας εύκολα επιβεβαιώσιμες πληροφορίες, αλλά ούτε και να σας κουράσω με έναν μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών ή άλλων παραπομπών. Γράφω, λοιπόν, από μνήμης και για όσα λάθη γίνουν, κυρίως σε αριθμούς, χρονολογίες ή ονόματα, είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος. Μην μείνετε σ’ αυτά. Αυτά μπορούν να διορθωθούν εύκολα. Η γενική εικόνα είναι αυτή που μετράει…

3.

Θα ξεκινήσω με την παράθεση κάποιων φαινομενικά άσχετων, μεταξύ τους, πληροφοριών, για να διαμορφώσετε μια εικόνα για την κατάσταση.

Ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών ανέρχεται σήμερα σε ένα ποσό που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 500 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να εκτιμήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσό, αλλά θα έλεγα ότι, επειδή αυτοί οι αριθμοί παραμένουν σταθεροί σχεδόν ολόκληρη την τελευταία δεκαετία, ο πραγματικός τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών προσεγγίζει το 1 τρισ. δολ. παρά τα 500 δισ.

Για να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το μέγεθος αυτού του τζίρου, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2003 ήταν μεγαλύτερος από τον τζίρο της βιομηχανίας πετρελαίου/φυσικού αερίου και σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της βιομηχανίας αυτοκινήτου.

Αρκεί, επίσης, να αναφέρουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κόστισαν περί τα 15 δισ. δολ. Δηλαδή, κάθε χρόνο, με τον τζίρο του εμπορίου ναρκωτικών θα μπορούσαν να διοργανώνονται στον πλανήτη 50 Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάθε χρόνο κι όχι κάθε τέσσερα!

Το πόσο επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία η οικονομία της πρέζας θα φανεί με ένα χαρακτηριστικό -και γειτονικό- παράδειγμα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο επίσημος προϋπολογισμός του τουρκικού κράτους ανερχόταν στα 48 δισ. δολ. Εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι, την ίδια χρονιά, ο τζίρος των ναρκωτικών στη χώρα ανερχόταν στο ποσό των 50 δισ. δολ. Όσο κι αν ο δεύτερος αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι, νομίζω, ενδεικτικός… Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας κολυμπάει σε μια «θάλασσα» πρέζας εδώ και δεκαετίες. Κι όταν λέμε «βαθύ κράτος» δεν εννοούμε το «παρακράτος», εννοούμε τομείς του ίδιου του κράτους…

Γι’ αυτό, όταν ακούτε, όπως τις τελευταίες ημέρες, ότι ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για να «εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους αντάρτες», μην το παίρνετε πάντα τοις μετρητοίς. Μπορεί απλώς να πρόκειται για «αποκλεισμό από την αγορά» διαφόρων κουρδικών συμμοριών, και το «βαθύ κράτος» να προστατεύει το μερίδιό του στην πιάτσα…

Περιττό να αναφέρουμε ότι η Τουρκία είναι ο χονδρέμπορος στον άξονα Αφγανιστάν-Δυτικής Ευρώπης…

Από την άλλη, στο «λιανικό εμπόριο» στη Δυτική Ευρώπη κυριαρχούν οι Κοσοβάροι-Αλβανοί, που ελέγχουν το 80% της αγοράς [στις ΗΠΑ ελέγχουν το 40%].

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα [στο google, για παράδειγμα] ψάχνοντας για τους όρους «Kosovo + heroin» θα βρείτε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παραπομπές. Το περίεργο [;] είναι ότι οι σημαντικότερες από αυτές είναι τουλάχιστον οχτώ χρόνια παλιές. Μέχρι το 1999 [την περίοδο του «ανθρωπιστικού» -υπέρ των Κοσοβάρων- πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας] όλα τα κατεστημένα μέσα -και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση- χαρακτήριζαν τους UCK-άδες ως εμπόρους ναρκωτικών. Από το 2000 και μετά οι αναφορές είναι εξαιρετικά σπάνιες… Ο σημερινός ηγέτης του Κοσόβου Χασίμ Τάτσι ήταν από τότε ο ηγέτης του UCK – KLA – Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου…

Αρχίζετε, νομίζω, να σχηματίζετε μια ιδέα για το ποια ακριβώς είναι τα «καλά παιδιά» -τα ηρωινικά παιδιά- των Βαλκανίων.

Και, κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να τονίσω ότι το 90% της ηρωίνης που κυκλοφορεί στον πλανήτη προέρχεται από το Αφγανιστάν. Το μεγαλύτερο σφάλμα των Ταλιμπάν το 2001 δεν ήταν ότι φιλοξενούσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά το ότι εκείνη τη χρονιά κατάφεραν να μηδενίσουν σχεδόν την παραγωγή οπίου στη χώρα. Η «απελευθέρωση» και ο «εκδημοκρατισμός» του Αφγανιστάν από τις «συμμαχικές δυνάμεις» απλώς αποκατέστησε -και αύξησε- την παραγωγή στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων…

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…»

 

 1. γιώργος
  28/02/2008 στο 13:33

  Αληθεύει ότι τα Σκόπια είναι γεμάτα από εργαστήρια παρασκευής ηρωίνης?Πολλά λέγονται όμως λίγα αποδεικνύονται.

 2. 28/02/2008 στο 13:42

  @ γιώργος

  Χμμ! Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, είχα την πληροφορία ότι υπήρχαν σχετικά εργαστήρια [«μαγειρεία»] σε δυο φαρμακοβιομηχανίες των Σκοπίων. Τότε ακουγόταν και για δυο εργαστήρια στην Ελλάδα. Ένα κάπου στην Πελοπόννησο κι ένα κάπου στη Μακεδονία. Αλλά όπως λες πολλά λέγονται λίγα αποδεικνύονται. Σήμερα, θεωρώ απίθανο να υπάρχουν εργαστήρια στα Σκόπια ή οπουδήποτε στα Βαλκάνια – με την πιθανή εξαίρεση της Τουρκίας. Το όπιο μετατρέπεται σε τελικό προϊόν [ηρωίνη] στο ίδιο το Αφγανιστάν – ή στα διάφορα «-σταν» τριγύρω του. Υπάρχουν εκεί εκατοντάδες εργαστήρια, και με την τελική μετατροπή, οι ντόπιοι «παραγωγοί» προσπαθούν να καρπωθούν κάποιο κομμάτι της «υπεραξίας» του προϊόντος.

 3. 28/02/2008 στο 13:51

  μιας και είναι σχετικό το post, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, αν το ξέρετε
  πρώτα Βιετναμ, μετά Αφγανιστάν, και μιλάω για χρόνια κατοχή
  ποιές άλλες τέτοιες περιoχές υπάρχουν στον πλανήτη;
  και είναι εκτός επιρροής ώστε κάποια στιγμή να «δικαιολογηθεί» παρόμοια κατοχή;

 4. γιώργος
  28/02/2008 στο 14:04

  «Σήμερα, θεωρώ απίθανο να υπάρχουν εργαστήρια στα Σκόπια ή οπουδήποτε στα Βαλκάνια »

  Συμπερλαμβανομένου του Κοσοβου?

 5. frankiethecat
  28/02/2008 στο 14:16

  @ Χρηστο

  να συμπληρωσω στα περι εργαστηριων κατι απλο, τα εργαστηρια πια ειναι στον τοπο παραγωγης και για λογους οικονομιας, για να εχουμε μικροτερες απωλειες λογω των πολλαπλων διαδρομων σε εργαστηρια μακραν του τοπου κατασκευης και σαφως σμικρυνση του ογκου του διακινουμενου προιοντος 🙂
  αψογα πραγματα θα ελεγα …
  χθες ο φιλος μας ο Αλεξης σε πρωτοσελιδο αρθρο του ειχε αποριες περι Κοσοβου, μερικες τις απαντα αυτο το πολυ καλο κειμενο μενουν καποιες αλλες ακομη πιο τραγικες να δουμε
  ο φιλος μας ο αλεξης … http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_548514_27/02/2008_260845

 6. 28/02/2008 στο 14:40

  @ geokalp

  Δεν ήταν ακριβώς το Βιετνάμ. Η παραγωγή οπίου γινόταν τότε [και σήμερα] στο λεγόμενο «Χρυσό Τρίγωνο» [συνοριακές περιοχές Βιρμανίας (Μιανμάρ)-Λάος-Ταϋλάνδη]και είχε «ξεκινήσει» από τα ηττημένα από τους κομμουνιστές στρατεύματα του Κουόμιτανγκ που κατέφυγαν εκεί και έψαχναν έναν τρόπο να χρηματοδοτήσουν το αντάρτικο κατά της Κίνας του Μάο. «Ξεκινήσει» γιατί η ιστορία του οπίου στην περιοχή ξεκινά πολύ πιο πριν. Και τα λοιπά και τα λοιπά.

  Δεν ξέρω αν υπάρχουν σήμερα περιοχές εκτός επιρροής. Θα έλεγα ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες, που μπαίνουν σιγά-σιγά στο παιχνίδι, και όσον αφορά την ηρωίνη αυτοί είναι στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας [τα «-ιστάν» πέριξ του Αφγανιστάν, οι τέως σοβιετικές δημοκρατίες, που προς το παρόν φαίνεται ότι επικεντρώνονται στην καλλιέργεια ινδικής κάναβης και στο εμπόριο ηρωίνης]. Πάντως, αν αρχίσει να καταρρέει και η κεντρική κυβέρνηση στην Κίνα, αυτό θα είναι επίσης ένα πρόβλημα. Θα δείξει… Πάντως πολύ δύσκολα να μπει κάποιος «ανεξέλεγκτος» παίκτης στην αγορά. Η παραγωγή ναρκωτικών ουσιών είναι πολύ καλά ελεγχόμενη και επικεντρωμένη. Για ευνόητους λόγους.

  @ γιώργος

  Ναι, νομίζω ότι και συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, δεν υπάρχουν εργαστήρια στα Βαλκάνια. Το βρίσκω μάλλον απίθανο. Το όπιο πάντα μετατρέπεται κοντά στον τόπο παραγωγής του σε βάση μορφίνης [λόγω όγκου: 10 κιλά όπιο δίνουν 1 κιλό περίπου β. μορφίνης]. Στη συνέχεια, για την παρασκευή ηρωίνης απαιτείται η επεξεργασία του με οξικό ανυδρίτη. Αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η τελική επεξεργασία γινόταν σε εργαστήρια της Τουρκίας, της Σικελίας, ή της νότιας Γαλλίας. Μετά το μεγάλο πραξικόπημα της ηρωίνης, γύρω στο ’70, όταν οι Αμερικανοί κατάφεραν να ελέγξουν όλο το εμπόριο, προτιμούν αυτή η επεξεργασία να γίνεται κοντά στον τόπο παραγωγής. Σ’ αυτό βοήθησε και η ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών. Έχω γράψει κι άλλες φορές για τον Ντοστούμ, για παράδειγμα, που «εισήγαγε» αεροπορικώς από την Τουρκία οξικό ανυδρίτη, και «εξήγαγε» με τα ίδια αεροπλάνα ηρωίνη.

  @ frankiethecat

  Έτσι ακριβώς.

  Αλέξης: «Τα Βαλκάνια δεν έχουν πετρέλαιο, δεν έχουν σημαντικό ορυκτό πλούτο, δεν έχουν μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Προφανής γεωπολιτικός λόγος για την επέμβαση δεν υπήρχε…»

  Χα! Είναι γνωστή η ρήση που επαναλάμβαναν εκείνα τα χρόνια [’70s] στο Πακιστάν: «η ηρωίνη είναι ο ορυκτός μας πλούτος». Το ίδιο ισχύει και για τα Βαλκάνια. Το Κόσοβο είναι το κέντρο, αν όχι το διαμετακομιστικό, αλλά τουλάχιστον η έδρα εκείνων που ελέγχουν το εμπόριο στην Ευρώπη. Και υπάρχουν και διάφορα κοσοβάρικα λόμπυ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που σπρώχνουν και τις σχετικές χορηγίες τους.

  Όσο για τη γεωπολιτική σημασία, αν τραβήξει κανείς μια γραμμή από το Αφγανιστάν μέχρι τη Δυτική Ευρώπη θα δει και τι άλλο παίζει, εκτός από «πετρέλαια», «ορυκτό πλούτο» και γεωπολιτική. Α! Μισό λεπτά να κάνω έναν χάρτη και να τον ανεβάσω…

 7. 28/02/2008 στο 14:50

  Ανέβηκε.

  Αν παρατηρήσετε τον χάρτη υπάρχει και η διαδρομή βορείως της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας. Μ’ αυτήν όμως υπάρχουν δύο μικρά προβληματάκια: το «μερίδιο» της Ρωσίας -κι εκεί υπάρχει «βαθύ κράτος», και το δίκτυο χοντρο-λιανεμπορίου στη Δυτική Ευρώπη. Και σ’ αυτό οι Κοσοβάροι είναι εκτός συναγωνισμού.

  Και ίσως θυμάστε το 1999, με το που λήγει ο πόλεμος, την επόμενη ακριβώς ημέρα, και πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται στο Κόσοβο οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΟΗΕ, καμιά διακοσαριά Ρώσοι κομάντος πήγαν -μέσω Σερβίας- και κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πρίστινα. Γιατί άραγε;

 8. 28/02/2008 στο 19:33

  Εχω μεταφράσει και γω ένα κείμενο με την ίδια πληροφορία. Αυριο θα το αναρτησω.
  Με τόσα λεφτά, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
  Ο δε Μπερνάρ Κουσνέρ, βγηκε πρώτος – πρώτος να αναγνωρίσει το Κόσοβο.
  Μάλιστα!!ο αρχηγός των γιατρών χωρίς σύνορα (αν δεν κάνω λάθος την ΜΚΟ)

 9. 28/02/2008 στο 19:37

  Να ρωτήσω κάτι άσχετο.
  Στο blogspot μπορεις να διαγράψεις το σχόλιο σου σε άλλα μπλογκ και μπορείς να διαγράψεις και τα σχόλια των σχολιαστών (των χρηστών, που έλεγαν συνεχώς στην τιβι) στο δικό σου μπλόγκ.
  Στο wordpress είναι δυνατόν;;

 10. 28/02/2008 στο 20:00

  @ Ange-ta

  Ω, πάρα πολύ ωραία. Αναμένουμε.
  Ο Κουσνέρ ήταν συνιδρυτής και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου. Περισσότερα σε παλιότερο σημείωμα: Ένας φιλοαμερικανός στο Παρίσι

  Όχι, στον WordPress δεν μπορείς να διαγράψεις σχόλιά σου σε άλλα μπλογκ. Φυσικά, ο κάθε μπλόγκερ στο δικό του μπλογκ στον WordPress μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα σχόλια, είτε τα δικά του είτε των άλλων.

 11. Skinious
  28/02/2008 στο 23:09

  Κάτι διαφεύγει σε σάς και σε ΟΛΟΥΣ: Το Κοσσυφοπέδιο είναι φίσκα στο χρυσό!

 12. filopatria
  29/02/2008 στο 01:21

  Πέρασε πολύς καιρός! Σύμφωνα με τον Μαικ Ρούπερτ(;) ο λόγος που άλλαξε το καθεστώς των Ταλιμπαν ήταν γιατί απαγόρευσε της παραγωγή της ντόπας. Η υπηρεσία (ΣΙΑ) χρειαζόταν μαύρο χρήμα για το εμπόριο και το μόνο ζεστό είναι από την ντόπα. Μερικά μύρια και γονατίζουν κυβερνήσεις εν μία νυκτί. Τα περί δημοκρατίας κλπ είναι στάχτη.

  Πολλά καλά άρθρα τοτε στην λιστα Στοπ ΝΑΤΟ, εμπερορς κλοουδς, και στον ΤΙΜ (τρουθ ιν μεντια). Ο ΤΙΜ είχε νομίζω ένα άρθρο σχετικά με το αεροδρόμιο της Πρίστινα.

  Κουσνερ; Ο λονταραν έπαρχος του Κοσόβου; Από το 1991 αυτός και ο «φιλόσοφος» (Μ.Α. Λεβύ) είχαν ξεκινήσει την καμπάνια συκοφάντησης των Σέρβων. Από τα πιο εμετικά πρόσωπα στην αυλή του σοσιαλιστή Μιττερραν. Φρέντσι ντοκτορς. Είχαν τότε αναρτήσει σε όλο το Παρίσι μια αφίσα με τον Μιλόσεβιτς δίπλα στον Χίτλερ. Το σύνθημα ήταν ανθρωπιστική επέμβαση δηλ. νταμπλ σπηκ για αυτό που στα τέλη του 19ου το λέγαμε ιμπεριαλισμός και αποικιοκρατία. Απ΄το θεό να το βρει ο μπιπ.

 13. 29/02/2008 στο 14:16

  @ Skinious

  Δεν ξέρω αν είναι φίσκα στο χρυσό. Μόλις πριν από δυο βδομάδες ανακοίνωσε μια εταιρεία ότι βρήκε χρυσό: Significant Gold Results from Lydian’s Rahovec Discovery in Kosovo… Άρα πριν από δέκα χρόνια δεν είχαν ιδέα. Ακόμα και η ανεξάρτητη επιτροπή για τα μεταλλεύματα στο Κόσοβο, στη σελίδα Mineral deposits, δεν αναφέρει τίποτα για χρυσό. Μόνον σε μία άλλη σελίδα, Exploration potential, αναφέρει ότι: «Several indications of precious metals (gold and platinum) were detected in rivers and as accompanying metals in other ores (chromite and base metals).» Τώρα, βέβαια, μπορεί να πει κάποιος ότι το ήξεραν από χρόνια… Πιθανώς, ίσως, μπορεί…

  @ filopatria

  Πιθανώς η πρέζα να μην ήταν ο μοναδικός λόγος που ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν, αλλά σίγουρα ήταν από τους πολύ σημαντικούς. Στην αγορά, βέβαια, δεν σημειώθηκε καμιά έλλειψη το 2001-2, γιατί υπήρχαν αποθέματα, αλλά αν οι Ταλιμπάν συνέχιζαν την απαγόρευση θα υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα μέχρι να βρεθεί άλλη περιοχή να παράξει τόσο μεγάλες ποσότητες οπίου. Διαφυγόντα κέρδη είναι αυτά.

  Εκείνη την εποχή ήταν πολλά τα άρθρα. Μετά έπεσε «σιγή ασυρμάτου»…

  Ο Κουσνέρ είχε συνδιαμορφώσει το δόγμα περί μονομερών ανθρωπιστικών επεμβάσεων με τον Mario Bettati ήδη από το 1987. Κάπως περισσότερα στοιχεία στο λινκ του σχολίου # 10.

 14. 29/02/2008 στο 14:49

  Μια ακόμα εξήγηση της εξαιρετικά ενεργού παρουσίας των ελλήνων επιχειρηματιών εκεί.

  Αλίμονο στα νειάτα της πατρίδας μας που αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε κάποιο σκαλάκι, σε κάποιο παγκάκι, σε κάποιο παρκάκι από overdose.

  Ελπίζω να υπακούσατε στη ρεαλιστική άποψη (=διαταγή) της Κυβέρνησης και της Αξ. Αντιπολίτευσης και να μην διαδηλώσατε μαζί με τους «προβοκάτορες».

  _______________
  @ Skinious στο 11:09 μ.μ
  «Το Κοσσυφοπέδιο είναι φίσκα στο χρυσό!»

  Μα γιατί νομίζεις ότι λύσσαξαν οι Ουτσεκάδες να το εντάξουν στη Μεγάλη Αλβανία;
  Περίμενε τώρα τη «Τσαμουριά» και σιγά μη δεν το πετύχουν. Βρίσκονται στη χώρα μας πάνοπλοι ενώ εμείς είμαστε άοπλοι και φοβισμένοι, με τους πολιτικούς της «Δημοκρατίας» (τίνων;) και της «Προόδου» (ποιανών;)να μας κουνάνε το δάκτυλο επιτιμώντας μας που είμαστε «ρατσιστές» και «ξενόφοβοι», προκαλώντας μας αισθήματα ενοχής επειδή δεν γεννηθήκαμε λεχρίτες όπως εκείνοι οι προστατευόμενοί τους, που παρ’ όλα αυτά εποφθαλμιούν χώρες άλλων.

 15. filopatria
  29/02/2008 στο 23:54

  Κύριου Κρίστου για Κόσσοβα, χρυσό και τα άλλα δείτε το πόστ μου http://filopatria.wordpress.com/2008/02/20/kossova-ii/. Πληροφορίες υπεράνω πάσης υποψίας όπως ΝΥΤ κλπ. Δε μπεστ οβ δε μπεστ.

 16. 01/03/2008 στο 03:09

  ma poio to kerdos twn HPA na kanoun oloklhro polemo kata twn narkwtikwn entos ths xwras tous?

 17. 01/03/2008 στο 19:14

  καλό μήνα

 18. 03/03/2008 στο 13:29

  @MARTINGALE
  Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  ΚΡΑΤΑ ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ 😉

 19. 03/03/2008 στο 19:51

  Μήπως το κυνήγι των εμπόρων ουσιαστικά είναι κυνήγι των ανταγωνιστών?

 20. M&M
  03/03/2008 στο 21:53

  και γιατι δεν τα νομιμοποιουν; δεν κερδιζουν και λιγα απο τα νομιμοτατα αλκοολ και νικοτινη! για να μην αναφερουμε τα φαρμακα…

 21. Εξάκτινος
  04/03/2008 στο 10:25

  Γιατί με τη νομιμοποίηση θα χάσουν το αποκλειστικό προνόμιο διακίνησής τους.

 22. Γιώργος
  04/03/2008 στο 13:09

  Πριν μερικά χρόνια πάντως ο Soros διοργάνωσε διεθνή συνδιάσκεψη στην αίθουσα του εθνικού κοινοβουλίου των Σκοπίων όπου ζήτησε την ελεύθερη χρήση των ναρκωτικών.

 23. 04/03/2008 στο 13:36

  @ ο Αναμοχλευτής

  «Μια ακόμα εξήγηση της εξαιρετικά ενεργού παρουσίας των ελλήνων επιχειρηματιών εκεί.» Πόθεν συνάγεται το τοιούτον;

  Κι αλίμονο σ’ όλα τα νιάτα του πλανήτη…

  @ filopatria

  Κύριου Φιλουπατρία, πολύ πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες περί Κοσόβου. Μερσώμεν.

  @ martingale

  Να το θέσω λίγο ωμά; Οι πολιτικοί, στη μεταμοντέρνα εποχή μας, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Αρκεί να δείχνουν ότι κάνουν κάτι. Κι όταν έχεις κάμποσα εκατομμύρια εθισμένους στη χώρα σου κάτι πρέπει να δείχνεις ότι κάνεις για το πρόβλημα. Από την άλλη, βέβαια, πλημμυρίζει η πιάτσα με πρέζα Ινδοκίνας, «Σάχη», Αφγανιστάν, «Ιράν-Κόντρας», Κοσόβου και πάει λέγοντας…

  Δες επίσης και τις απαντήσεις στο ερώτημά σου της Αθηνάς και του Εξάκτινου.

  @ ΑΘΗΝΑ

  Κι αυτό ισχύει.

  @ Εξάκτινος

  Και αυτό βεβαίως!

  @ M&M

  Το χρήμα και η εξουσία δεν είναι ποτέ αρκετά. Σκέψου μόνον τι κερδίζουν οι τράπεζες που, έναντι κάποιου γενναίου ποσοστού (10-20% ;;;) ξεπλένουν κάποια εκατοντάδες δισ. δολ. κάθε χρόνο. Και χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους…

  @ Εξάκτινος

  Και αυτό ισχύει επίσης. Το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, όπως το ξέρουμε σήμερα, και όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β΄ Π.Π., έχει και μια «πολιτική» χροιά. Όπου η Δύση πολεμούσε κατά των «ερυθρών» εκεί άνθιζε και η παραγωγή/διακίνηση ναρκωτικών. Όλως «τυχαίως» υποθέτω…

  @ Γιώργος

  Καμιά πηγούλα;

 24. Γιώργος
  05/03/2008 στο 01:49

  Στον «Αντιφωνητή» ήταν.Θα προσπαθήσω να το ξαναβρώ.

 1. 03/03/2008 στο 15:09
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: