Veto; Veto!

03/04/2008


veto.jpg

Veto; Veto!

Σχετικοί σύνδεσμοι: Καθημερινή, Έθνος, Ριζοσπάστης, Deutsche Welle [μέσω των ελληνικών νέων του Google]

Εκτός ΝΑΤΟ, προς το παρόν η FYROM. [Εκτός, επίσης προς το παρόν, Ουκρανία και Γεωργία, εντός Κροατία και Αλβανία.]

Υπέρ των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων, τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας.

Με κατανόηση είδαν τις ελληνικές θέσεις οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας [ποιοι άλλοι;].

Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις, επίσης, αλλά στο «πιο χαλαρό», ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας.

Ενώ, δεν τοποθετήθηκαν στο ζήτημα οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

►Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».

Ως γνωστόν, ο παππούς του Ν. Σαρκοζί, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν εβραίος σεφαρδίτης από τη Θεσσαλονίκη, που μετανάστευσε στη Γαλλία στις αρχές του 20ου αιώνα και, αργότερα, όταν παντρεύτηκε τη Γαλλίδα σύζυγό του, ασπάστηκε τον ρωμαιοκαθολικισμό, θρησκεία που ακολουθεί και ο ίδιος ο Ν. Σαρκοζί.

Θα ενθυμούνται ασφαλώς οι εξ υμών τακτικοί επισκέπτες αυτού του ιστολογίου το σημείωμα,
Ο -κατά 25% Έλληνας- Νικολά Σαρκοζί, που είχε αναρτηθεί πέρυσι τέτοια εποχή σ’ αυτές τις σελίδες.

αρνησικυρία (η) [χωρ. πληθ.] ΝΟΜ. 1. το δικαίωμα τού αρχηγού κράτους να μην κυρώνει έναν νόμο· το βέτο: απόλυτη / αναβλητική ~ 2. (στο διεθνές δίκαιο) το δικαίωμα να αρνείται κράτος-μέλος διεθνούς οργανισμού (π.χ. του ΟΗΕ) την επικύρωση συλλογικής αποφάσεως, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την εφαρμογή της: η Ελλάδα άσκησε το δικαίωμά της για ~ στην πρόταση για οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία ΣΥΝ. βέτο
[ΕΤΥΜ. < άρνηση + -κυρία < κύρος, απόδ. στην Ελλην. τού διεθνούς όρου veto (βλ. λ. βέτο). Η λ. μαρτυρείται από το 1859].
βέτο (το) [άκλ.] […]
[ΕΤΥΜ. < λατ. veto «απαγορεύω»]. (Λεξικό Μπαμπινιώτη]

►Πάντως, όπως ανέφερε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική συζήτηση [ΕΤ3] ο Σταύρος Λυγερός, η Τουρκία έχοντας ασκήσει βέτο έχει επιτύχει τον αποκλεισμό της Κύπρου από 17 ή 18 διεθνείς οργανισμούς.

Advertisements
Κατηγορίες:Blogroll, Διεθνείς Σχέσεις, Μακεδονικό Ετικέτες:
 1. 03/04/2008 στο 16:31

  Nα ξανακούσω «υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»

 2. Fourokatos
  03/04/2008 στο 17:45

  Χρήστο με τη Βουλγαρία διευκρίνησε τί γίνεται, είναι δύο φορές στο κειμενάκι, μια ως κατανοούσα και μια ως χαλαρά αντίθετη.

 3. 03/04/2008 στο 18:17

  Πάντως έπεσες μέσα με τις προβλέψεις σου για τον Σαρκό!!! Ουπς…

 4. 03/04/2008 στο 18:27

  Στην καθημερινή πάντως λέει ότι η Βουλγαρία ήταν ουδέτερη. (όμως, τι σημασία έχει;)

 5. Μύρων
  03/04/2008 στο 18:32

  Το βέτο ήταν μονόδρομος για την Ελλάδα. Δεν είμαι ευχαριστημένος με την εξέλιξη καθότι θεωρώ ότι για να φτάσουμε εδώ, οι θέσεις μας ουδόλως έγιναν κατανοητές από τους συμμάχους μας. Αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για την αποτελεσματικότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούμε. Πέραν τούτου στο ότι δεν μας ασκήθηκαν ιδιαίτερες πιέσεις, βοήθησε το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες είχαν άλλες «καήλες» και αναφέρομαι στις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Οι ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν, επιτυχώς αυτή τη φορά, τη μάχη να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Τώρα τα δακρύβρεχτα του Σαρκοζί περί «ελληνικών ριζών» τα ακούω με θυμηδία. Στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία, έλεγε ο Βενιζέλος, δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια παρά μόνο εθνικά συμφέροντα.

 6. 03/04/2008 στο 22:22

  Εγώ είμαι εθνίκι παιδί του κατηχητικού και δεν τα κατέχω καλά τα αριστερά λόγια. Μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοεί εδώ ο ποιητής;

  http://panosz.wordpress.com/2008/04/03/macedonia-4/

  Αυτό με χαροποιεί εξίσου με την επιτυχία της Ελλάδας ή, αν θέλετε, με την αποτυχία του έξαλλου, γραφικού και επικίνδυνου εθνικισμού που καθορίζει, αυτή την περίοδο, την πολιτική των Σκοπίων, στηριγμένος στις ΗΠΑ (και, ουσιαστικά, για λογαριασμό τους).
  Οι εκεί ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βγάλουν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον της χώρας τους, τα βασικότερα των οποίων (πέραν του ότι ο εθνικισμός ενίοτε την πατάει άσχημα) είναι δύο:
  α. να μη παίζουν τα ρέστα τους στο χαρτί των ΗΠΑ, και
  β. να μην υποτιμούν τόσο πολύ τη δυνατότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντά της.
  Όσο για τους ημετέρους Μακεδονομάχους (υπέρ του έξαλλου, γραφικού και επικίνδυνου σκοπιανού εθνικισμού) θα τους συνιστούσα ό,τι και στους εναπομείναντες ημετέρους (επίσης) Μακεδονομάχους, υπέρ του έξαλλου, γραφικού και επικίνδυνου ελληνικού εθνικισμού: ξυδάκι!

  Ο Πανίκας πρέπει να πανυγυρίζει ή όχι; Ο Ζουράρις; Εγώ; Και τι ξύδι να προτιμήσω; Τοπ ή ακριβό; Σε παρακαλώ μετφρασέ μου την αριστερή φρασεολογία σε κάτι που να βγάζει νόημα…

 7. Σπύρος
  04/04/2008 στο 01:05

  Σήμερα θα κλαίει και ο μέγας ενδοτικός Ψυχογιός πού παρακαλούσε στο Βημα να ηττηθεί η ελληνική πολιτική επειδή ασχολείται με τέτοιες ΄γελοιότητες΄………..
  Ποιά μάνα γέννησε τούς Εφιάλτες άρα γε???

 8. εργδημεργ
  04/04/2008 στο 09:03

  Εντος του ΝΑΤΟ η Αλβανία και εκτος η FYROM, αλλα οι ΗΠΑπάρα πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο στρατιωτικης συνεργασίας με τη FYROM!

  Δηλαδη, σε ενδεχόμενη (και λίαν πιθανη) στρατιωτικη σύρραξη Αλβανων και Φυρομιανων οι ΗΠΑπάρα θα τα βάλουν με τον εαυτό τους; 🙂

 9. 04/04/2008 στο 09:49

  ήμασταν αρκετά τυχεροί που δεν βρεθήκαμε απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους, όπως συμβαίνει γενικά σε παρόμοια
  η Γερμανία είχε τα δικά της όπως κι άλλοι
  στην αναμπουμπούλα κάτι έγινε…

  γενικά, ήταν μάλλον μια ήττα της αμερικάνικης διπλωματίας

 10. 05/04/2008 στο 00:40

  Παιδί μου Κακοφωνίξ,

  γιατί ρωτάς εδώ τι θέλει να πει η καλύβα – και δε ρωτάς απευθείας εκεί, ώστε να σου λυθούν οι απορίες; 🙂

 11. 05/04/2008 στο 06:20

  @Πάνος
  Γιατί δεν γουστάρω! Πειράζει; Δημοκρατία δεν έχουμε;

 12. 05/04/2008 στο 08:27

  Κακοφωνίξ,

  παρακαλώ, όπως βολεύεσαι!

 13. 05/04/2008 στο 14:20

  Ευχαριστώ…

 14. 07/04/2008 στο 15:53

  @ ange-ta

  Κι εγώ δεν θα ήθελα να ξανακούσω κουβέντα για το ζήτημα, αλλά δυστυχώς…

  @ Fourokatos

  Mea culpa! Η Βουλγαρία σε κάποιες από τις πηγές αναφερόταν έτσι και σε κάποιες άλλες γιουβέτσι [και με το συμπάθιο]. Οπότε μπήκε εκ παραδρομής σε δύο «κατηγορίες». Πάντως, η θέση της ήταν ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν άνευ όρων στο ΝΑΤΟ – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αμερικανόφιλοι μεν οι Βούλγαροι, πλην όμως καλοβλέπουν και τα Σκόπια. Δεν νομίζω ότι θα τους χαλούσε μια διάλυση της FYROM για να ενσωματώσουν τον βουλγαρικής, ούτως ή άλλως, πληθυσμό της στη Βουλγαρία. Χορηγούν εξάλλου σωρηδόν βουλγάρικα διαβατήρια σ’ όσους Σκοπιανούς θέλουν [π.χ. στον τέως πρωθυπουργό Γκεοργκίεφσκι…]

  @ Cacofonix # 3

  Ποιες προβλέψεις;

  @ Ηρρόγγης

  Κάπως έτσι…

  @ Μύρων

  …Και στο βάθος συμφέροντα και μπίζνες. Κάτι ο ΟΤΕ στους Γερμανούς, κάτι Rafale εξ Ιταλίας, κάτι γαλλικές φρεγάτες, οι Ισπανοί δεν ξέρω τι έχουν βάλει στο μάτι [μήπως την Ολυμπιακή;]. Προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα ξεπουλώντας τους εθνικούς πόρους… Να και μια παράμετρος που δεν έχει τονιστεί όσο θα έπρεπε…

  @ Cacofonix [# 6]

  Αφού με ρωτάς τι εννοεί ο Πάνος Ζέρβας [κι αφού ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει εδώ, και με το δίκιο του] θα σου πω τι κατάλαβα εγώ, ελπίζοντας ότι δεν θα τον αδικήσω.

  Οι θέσεις του Π.Ζ., διατυπωμένες πλειστάκις στο μπλογκ του, για το μακεδονικό είναι γνωστές. Αν δεν κάνω λάθος [δεν το έψαξα, απ’ ό,τι θυμάμαι] είναι παρόμοιες, αν όχι ταυτόσημες, μ’ εκείνες του ΚΚΕ και του Καραμπελιά.

  Στο «επίμαχο» απόσπασμα, στο τέλος, ειρωνεύεται τους Έλληνες Μακεδονομάχους και της μιας και της άλλης πλευράς. Τόσο, δηλαδή, εκείνους που «χαρίζουν» το όνομα στους Σκοπιανούς, όσο και εκείνυς που το θέλουν «όλο δικό μας».

  Υποθέτω ότι το πρόβλημά [;] σου ήταν με το «εκεί ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ». Ε, σε κάποιο κομμάτι της Μακεδονίας κατοικούν, Μακεδόνες είναι [με την καθαρά γεωγραφική έννοια του όρου].

  Ο Πανίκας [Ψωμιάδης] δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει… Ο Ζουράρις δεν νομίζω ότι πανηγύρισε… Κι εγώ αριστερός δεν είμαι. Δηλώνω «εθνικόφρων αναρχοσοσιαλιστής» [sic]. Αλλά, πάλι, στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι! 🙂

  @ Σπύρος

  Θα μπέρδεψε φαίνεται τα εθνικά ζητήματα με θέματα προίκας στους σταφιδοπαραγωγούς [που ήταν και το θέμα του διδακτορικού του, αν δεν απατώμαι] 🙂

  @ εργδημεργ

  Υπάρχει κι αυτή η -σχιζοφρενική- πιθανότητα…

  @ geokalp

  Αυτά τα «κενά εξουσίας» πρέπει να εκμεταλλεύονται οι μικροί πού και πού. Όπως και το 12-13, όταν οι μεγάλοι ετοιμάζονταν για τον δικό τους πόλεμο…

  @ Πάνος

  Προφανώς ο Κακοφωνίξ είναι ντροπαλός… 🙂

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: