Αρχική > Blogroll, Πρόσωπα, Πλανήτης Γη Α.Ε., Τεχνολογία > Ο πρόεδρος του Yale στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Yale στην Ελλάδα

06/05/2008

Πηγή φωτο: http://www.yale.edu μέσω του in.gr

Διαβάζουμε στη σχετική είδηση του in.gr [Στις 6 και 7 Μαΐου – Στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Γέιλ για ομιλίες με θέμα την διεθνοποίηση των πανεπιστημίων] (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

***

«Ο Δρ. Ρίτσαρντ Λέβιν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Γέιλ, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, προκειμένου να μιλήσει σε δύο ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις, καθώς και σε φοιτητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 6 και 7 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Great Ideas».

Την Τρίτη 6 Μαΐου, στις 19.00, ο Ρ.Λέβιν θα μιλήσει στο Ζάππειο Μέγαρο. Τίτλος της διάλεξής του είναι: «Η Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου».

Τα πανεπιστήμια θεωρούνται όργανα εθνικού συναγωνισμού και δυνάμεις που μπορούν να συντελέσουν στην παγκόσμια σταθερότητα. Το σύγχρονο πανεπιστήμιο αποτελεί, σύμφωνα με τον Δρ. Λέβιν, το ισχυρότερο εθνικό πλεονέκτημα σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση.

Ταυτόχρονα όμως οι δυνάμεις της οικονομικής ενοποίησης και αλληλεξάρτησης ωθούν τα πανεπιστήμια να δημιουργήσουν ερευνητικές συνεργασίες ανά την υφήλιο και να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη την ευθύνη τους να διαπαιδαγωγήσουν τους φοιτητές και να τους καταστήσουν πολίτες του κόσμου. […].»

***

Τι θέλει να πει ακριβώς ο καλλιτέχνης;

Μα, ότι σε μια εποχή που οι διακρίσεις μεταξύ Πρώτου – Τρίτου Κόσμου έχουν πια μεταφερθεί στο εσωτερικό όλων των χωρών, όπου οι διαφορές μεταξύ των φτωχογειτονιών του Λος Άντζελες και της Σίλικον Βάλεϋ, από τη μια μεριά, και μεταξύ Ζεφυριού και Εκάλης, από την άλλη, είναι ακριβώς ίδιες [τηρουμένων των αναλογιών], η στρατολόγηση φοιτητών και ερευνητών, είναι πιο συμφέρουσα για τα μεγάλα πανεπιστήμια να γίνεται από την Εκάλη παρά από το Λος Άντζελες. Όταν αφήνουμε το κοινωνικό σύστημα [δημόσια παιδεία] να καταρρεύσει από πού ακριβώς θα αντλήσουμε τους απαραίτητους «ανθρώπινους πόρους» για την έρευνα και την τεχνολογία;

Ερωτώ…

Και οι απαντήσεις υπάρχουν σε χθεσινό άρθρο του Τάκη Μίχα στην Ελευθεροτυπία [Το μέλλον των ΗΠΑ], όπου διαβάζουμε μεταξύ άλλων (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

***

«[…]ο διευθυντής του «Νιούσγουικ» και γνωστός διανοητής Φαρίντ Ζακαρία διαφωνεί [σ.σ. με την άποψη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ατλαντική υπερδύναμη]. Όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στην πολιτική επιθεώρηση «Foreign Affairs» το μέλλον ανήκει στις ΗΠΑ.

Ο Ζακαρία βασίζει την αισιοδοξία του κατ’ αρχάς στις δυνατότητες που παρέχει στη χώρα η ανάπτυξη της τεχνολογίας. «Οι ΗΠΑ» -γράφει- «θα παραμείνουν μια ζωτική και ζωντανή οικονομία, που θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των επόμενων επαναστάσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία και τη βιομηχανία». […]

Ο δεύτερος λόγος στον οποίο ο Ζακαρία βασίζει την αισιοδοξία του είναι η ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει ίσως άλλος τομέας που η Αμερική να έχει μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Η Αμερική επενδύει το 2,6% του ΑΕΠ στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ η Ευρώπη το 1,2% και η Ιαπωνία το 1,1%. Στις ΗΠΑ βρίσκονται 8 από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και τα 30 από τα καλύτερα 50 του κόσμου. Οι περισσότεροι από τους 1.000 κορυφαίους επιστήμονες πληροφορικής στον κόσμο έχουν σπουδάσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Η Αμερική παραμένει το πιο ελκυστικό μέρος για τους ξένους φοιτητές, απορροφώντας το 30% του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός της χώρας τους. […]

Οι ξένοι φοιτητές και οι μετανάστες συγκροτούν το 50% των επιστημονικών ερευνητών και το 2006 έλαβαν το 40% των διδακτορικών στις θετικές επιστήμες και το 60% στην πληροφορική. Οι μισές από τις νέες επιχειρήσεις του Σίλικον Βάλεϊ έχουν τουλάχιστον έναν ιδρυτή που είναι μετανάστης ή Αμερικανός πρώτης γενιάς.[…]»

***

Και τα λοιπά και τα λοιπά…

Και μιας και φέτος «τιμούμε» τα 40χρονα του Μάη του ’68, ας θυμηθούμε και το σχετικό σύνθημα [από τη Μιζέρια των φοιτητικών κύκλων, αν θυμάμαι καλά – και από μνήμης]:

Τα μεγαλύτερα καθάρματα αυτού του πλανήτη είναι όλα τέως φοιτητές…

***

🙂

Advertisements
 1. Apostolos Gerontas
  06/05/2008 στο 13:31

  Και η μόνη αποτελεσματική άμυνα έναντι των μεγαλύτερων καθαρμάτων του πλανήτη είναι επίσης τέως φοιτητές…
  Βέβαια, ο καθένας επιλέγει να δει όποια πλευρά τον βολεύει 🙂

 2. 06/05/2008 στο 15:33

  @ Apostolos Gerontas

  Χμ! Εσύ γιατί θίχτηκες; 🙂

 3. bigfatopinion
  06/05/2008 στο 15:35

  Και η μόνη αποτελεσματική άμυνα έναντι των μεγαλύτερων καθαρμάτων του πλανήτη είναι επίσης τέως φοιτητές…

  Δηλαδή ποιοί;

 4. Apostolos Gerontas
  06/05/2008 στο 15:42

  Δεν…θίχτηκα (?)
  Απλώς υποδεικνύω-θυμίζω το προφανές.

 5. Apostolos Gerontas
  06/05/2008 στο 16:14

  Προφανώς δεν αναφερόμουν σε συγκεκριμένα άτομα Bigfatopinion (ωραίο όνομα…). Ούτως ή άλλως, τα καθάρματα είναι πάντα διασημότερα.

 6. satyrikon
  06/05/2008 στο 16:16

  Καί στις 8 του μήνα θα μετάσχει στην συνάντηση τησ λέσχης…..
  http://underinformation.wordpress.com/2008/04/19/bilderberg/

 7. ToDo
  06/05/2008 στο 17:42

  List of Yale University student organizations

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Yale_University_student_organizations

  παράγραφος Greek organizations… σα να λεμε ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ και τα παρομοια, ε… τουλαχιστον αυτα θα τα βρουνε ετοιμα οταν ερθουν! 😀

 8. βοιωτός
  06/05/2008 στο 20:38

  «Τα μεγαλύτερα καθάρματα αυτού του πλανήτη είναι όλα τέως φοιτητές»…

  Οχι. Ούτε ο Ζακ Ντελόρ (αν θυμάμαι καλά) ούτε ο διαδόχος της Θάτσερ, ο ψαρός, ο Μέιτζορ (νομίζω) είχαν πτυχίο.
  Στις τράπεζες βρίσκεται η εξουσία, μια που λέγαμε για Πομπιντού.

 9. 06/05/2008 στο 22:23

  «Θέλω Yale στα Πετράλωνα»!
  (Γεράσιμος Γιακουμάτος σε τηλεπαράθυρο την εποχή του πρόσφατου «Νόμου Μαριέττας»)

 10. εργδημεργ
  07/05/2008 στο 09:02

  Και τί μας είπε, δηλαδη, ο κυρ-πρόεδρας; Χαρα στο πράγμα! Λες και η «διαρροη εγκεφάλων» (brain drain) δεν είναι γνωστο πρόβλημα εδω και δεκαετίες! Λες και οι ΗΠΑπάρα σταμάτησαν να τυπώνουν πρασινωπα κωλοχαρτάκια, στα οποία επέβαλαν με το στανιο ισοδυναμία σε χρυσο, και με τα οποία εξαγοράζουν τους πάντες! Λες και τα ελληνικα πανεπιστήμια σταμάτησαν να παράγουν (α) ανέργους και (β) άτομα που στελεχώνουν την πανεπιστημιακη και κοινωνικη δομη των ΗΠΑπάρα!

  Απλως, τώρα τελευταία τα πράγματα ζόρισαν (παγκοσμίως), κι εκει που κάποτε οι αμερικλάνοι τό’ παιζαν δύσκολοι (έπρεπε να είσαι **και** φοιτηταρας **και** να έχεις 4-5 συστατικες **και** να πληρώνεις ένα σκασμο λεφτα **και** να δώσεις εξετάσεις σε TOEFL και λοιπα κουραφέξαλα «ισοδυναμίας» **και** να περιμένεις σε λίστα αναμονης, μπας και σε πάρουν στα πανεπιστήμιά τους – τουλάχιστον στο Ivy League), τώρα άφησαν κατα μέρος τις ντροπες και βγήκαν στη ζητιανια! Δείγμα ότι αρχίζει η κατάρρευσή τους; Πολυ θα το χαρω!

  Πάντως, ήδη χαίρομαι που τον ήπιαν με την κοκακόλα! Πήγαν να την επιβάλουν στην Κίνα, με το σκεπτικο ότι αν αρχίσει να πίνει κοκακόλα ενάμισυ δις κόσμος, την βόλεψαν (οι αμερικλάνοι) για δέκα γενιες! Αλλα οι Κινέζοι τους απήντησαν ευχαριστουν πολυ, αλλα προτιμουν το τσάϊ εδω και κάτι χιλιετίες…

  Υγ: Για τα ελληνικα πανεπιστήμια (ο Θεος να τα κάνει…): Ας αφήσουν τις μεγαλεπήβολες μαλακίες (τύπου συνεργασίες με Yale), κι ας κοιτάξουν να νοικοκυρευτουν πρώτα.
  Πχ: Πέντε (αν δεν σφάλλω) Μαθηματικα τμήματα έχει η χώρα, και δεν κατόρθωσαν ακόμη να έχουν κοινη ύλη! (Ούτε και τον τρόπο εξέτασης έχουν κοινο, με αποτέλεσμα αλλου να πέφτουν τα δεκάρια βροχη, κι αλλου ν’ αναστενάζει το φοιτητικο σύμπαν απ’ τα «κοφτήρια».) Τί σκατα σπουδάζει ένας Μαθηματικος 4 χρόνια; Ό,τι καπνίσει στον κάθε προφέσσορα κι ανάλογα το ίδρυμα; Και πώς εξετάζεται, για να κριθει άξιος να πορευτει στην κοινωνία; (Άρα: Πώς κρίνεται αξιότερος απο άλλους συναδέλφους του – με συνέπεια να καταλαμβάνει θέσεις αντ’ αυτων; ) Κατα το δοκουν;

  Λες και είναι φιλοσοφικα καφενεία αργοσχόλων, αρξαμένου του 21ου αιώνα… Σα δε ντρέπονται, λέω ‘γω!

  (Νά πώς γεμίσαμε αγράμματους και πανεπιστημιακα λαμόγια, για να μην απορείτε. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.)

 11. 07/05/2008 στο 09:55

  Τα μεγαλύτερα καθάρματα αυτού του πλανήτη είναι όλα τέως φοιτητές…

  Αυτοκριτική από τον κόκκινο Ντάνι, ή απλά «έβλεπε μπροστά» στον καθρέφτη του;

 12. 07/05/2008 στο 12:20

  @ satyrikon

  Δεν νομίζω ότι θα γίνει στην Ελλάδα. Αλλά κοντοσάββατο γιορτή… [Πάντως στις προβλέψεις είμαι… εγκυρότατος: πέφτω σχεδόν πάντα «έξω» 🙂 ]

  @ ToDo

  Πάντως Theta & Delta Fraternity είναι πολύ-πολύ μικροί για να έχουν… 🙂

  @ βοιωτός

  Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα 🙂

  @ Vrennus

  Μεγάλος ο Μάκης! Πολύ μεγάλος! Κι αν είχε γίνει Yale στα [Άνω] Πετράλωνα εδώ και καμιά τριακονταετία θα είχαμε κι εμείς τι να κάνουμε σήμερα… [τελειόφοιτος του Θήτα γαρ]

  @ εργδημεργ

  Πρόβλημα το brain drain αλλά όχι για τους αμερικάνους. Πιθανώς και για κανέναν άλλο. Γιατί τι να τους κάνει τους πτυχιούχους το Greece; Ερευνητές σε τι πράμα;

  Η ισοδυναμία χρυσού-δολαρίου έχει σταματήσει εδώ και 35 χρόνια. Από τότε που το δολάριο είχε τριάντα δραχμές.

  Ivy League! Δεν νομίζω ότι αρχίζει η κατάρρευση των ΗΠΑπάρα. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν αρχίζει [μόνον;] κάποια κατάρρευση αυτή είναι η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑπάρα στον πλανήτη [ο Λας έχει γράψει διάφορα ενδιαφέροντα επί του θέματος]. Μόνον που οι αμερικάνοι μπορούν και «ψωνίζουν» ακόμα εγκεφάλους – έστω και δεύτερης ποιότητας, αφού δεν υπάρχουν πια άλλοι.

  Αυτό με την Κόκα-Κόλα δεν το ήξευρα…

  Ελληνικά πανεπιστήμια; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; 🙂

  @ Cacofonix

  Δεν είναι του Κόκκινου Ντάνι η φράση. Η Μιζέρια των φοιτητικών κύκλων είχε γραφτεί στο μεγαλύτερο μέρος από έναν παλαιστίνιο τον Μουσταφά Καγιάτι της Καταστασιακής Διεθνούς, και είχε εκδοθεί το φθινόπωρο του 1967.

 13. 07/05/2008 στο 22:02

  Παράξενο!!! Νόμιζα ότι ήταν αυτοβιογραφικό 🙂 …

 14. omnipotent
  08/05/2008 στο 00:30

  Απλώς, το Yale δείχνει το δρόμο στα αλλα πανεπιστήμια ανά την υφήλιο. Για να είστε αποτελεσματικά και ανταγανωστικά θα πρέπει να θέτεται διεθνή στάνταρτς. Αυτός ήταν και ο θεματικός πυρήνας της ομιλίας Internationalization of University. Το Yale δεν είναι πια αμερικάνικο αλλα παγκόσμιο πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο των αρίστων, στο οποίο οι καλύτεροι ανεξαρτήτως οικονομικών και άλλων παραγόντων φοιτούν.

  Και τα organizations που περιπαικτικώς αναφέρθηκαν είναι ένα κομμάτι της φοιτητικής ζωής ουσιώδες που εδώ στην Ελλάδα είναι εντελώς απών.
  Και ο διευθυντής του Νιουσγουικ Φαρίντ Ζακαρία είναι απόφοιτος του Yale.

  Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πλήρως την θέση που εκφράζεται από το παραπάνω κείμενο

 15. εργδημεργ
  08/05/2008 στο 12:43

  Ένα πανεπιστήμιο των αρίστων; Φοιτουν οι καλύτεροι ανεξαρτήτως οικονομικων και άλλων παραγόντων; Ένα κομμάτι της φοιτητικης ζωης ουσιώδες;

  Είσαι στα καλα σου, προλαλήσαντα «Omnipotent», ή σε βάρεσε ο ήλιος;

  Υγ: Έτσι, απο περιέργεια: Μήπως νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε κατοίκους των προπολεμικων Γκραβάρων;
  Υγ 2: Βρε, μήπως είσαι υπάλληλος της US Epembassy; (Που γράφει και ο Καλαϊτζης.)

 16. 08/05/2008 στο 21:01

  @ Pseudonym

  Τι σου φάνηκε αυτοβιογραφικό;;;

  @ omnipotent

  Και οι Μπους είναι απόφοιτοι του Yale, αλλά δεν το κάναμε και ζήτημα – ότι μόνον άχρηστα τομάρια φοιτούν εκεί… Τα υπόλοιπα είναι ιδεολογήματα.

  Το κείμενο δεν εκφράζει καμία θέση. Απλά ενημέρωσα τους διαπρεπείς αναγνώστας του ιστολογίου για την επίσκεψη του κυρίου προέδρου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για τις θέσεις περί παιδείας-έρευνας ενός διακεκριμένου Αμερικανού. Έτσι, για να ξέρουμε κατά πού πάμε…

 17. omnipotent
  08/05/2008 στο 21:22

  @εργδημεργ

  πραγματικά θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να υποστηρίξεις την θέση σου με λογικά επιχειρήματα και τεκμήρια και όχι απλώς με εντυπωσιοθηρικές ρητορικές ερωτήσεις.

  ποια ειναι η απορία σου σχετικά με τον χαρακτηρισμό «πανεπιστήμιο των αρίστων»? όταν το yale και άλλα αντίστοιχα πανεπιστήμια κατέχουν τις πρώτες θέσεις σε κατατάξεις, ηγούνται της επιστημονικής έρευνας, έχουν κατόχους Nobel, δέχονται μόνο 8 από τους 100?

  για το ότι φοιτούν οι καλύτεροι ανεξαρτήτων οικονομικών παραγόντων:

  http://www.yale.edu/opa/newsr/08-01-14-03.all.html

  @X. Μόρφος

  Και οι Μπους είναι απόφοιτοι του Yale, αλλά δεν το κάναμε και ζήτημα – ότι μόνον άχρηστα τομάρια φοιτούν εκεί… Τα υπόλοιπα είναι ιδεολογήματα. (εμένα αυτό που λες μου φαίνεται για ιδεολόγημα)

  αυτό που ισχυρίζεσαι είναι παραλογικός συλλογισμός που δείχνει την θέση που υπολανθάνει του άρθρου σου

  Συγγνώμη, αν γίνομαι ενοχλητικός απλώς θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε, να τεκμηριώνουμε ό,τι λέμε και να μην στηριζόμαστε απλώς σε εντυπώσεις και στερεότυπα.

  Όλα τα σχόλια/απαντήσεις είναι ευπρόσδεκτα!

 18. omnipotent
  08/05/2008 στο 21:26

  εργδημεργ θα μπορούσες ισως να τεκμηριώσεις και λίγο την θέση σου

  τα ρητορικά ερωτήματα δεν βοηθούν καθόλου απλώς δημιουργούν εντυπώσεις…..

 19. Παπατρέχας
  09/05/2008 στο 02:09

  Λέβιν, είπατε; Που το έχω ξανακούσει;

  10@εργδημεργ
  Δεν ξέρω σήμερον αλλά τον καιρό μου οι μαθηματικοί ήταν τα πρώτα αστέρια στην πρέφα αλλά και το τάβλι. Σήμερα ίσως είναι λιγώτερο μορφωμένοι. Οι πιο δυναμικοί ήταν Πάτρα και Γιάννενα χωρίς να υστερούν και οι υπόλοιποι.

  12@ Χ. Μόρφος
  Αν και καθήμενος ορθώς ελαλήσατε. Η ισοδυναμία χρυσου-νταλαρ έπαψε από την την συνθήκη Μπρέτον-Γουντς το 1971(;). Κατά συνέπεια η ισοδυναμία είναι φούσκα που κινδυνεύει να σπάσει αν η Ασία δεν παίξει το παιχνίδι να στηρίξει την Αμ. οικονομία. Αλλά αφού επικεφαλής της ΦΕΝΤ που τυπώνει το γκρηνμπακ είναι οι συγγενείς του Λέβιν δεν υπάρχει πρόβλημα. Κατά πως λέει και το τραγούδι «δεν μπορείς να μάθεις ένα γέρο πίθηκο γκριμάτσες».

  Όσο για την Κίνα δεν είναι η πρώτη φορά, το ίδιο έπαιξε και με τα Γουίντοζ. Η μικρομαλακή επήρε ολίγο από το φαρμάκο της. Οι ΚΙνέζοι ξεκίνησαν κατασκευή δικού τους ΛΣ.

  @omnipotent
  Και λίγο ορθογραφία δεν βλάφτει, αγαπητέ.

 20. Παπατρέχας
  09/05/2008 στο 02:11

  Kyriou Kristou αυτό το κόλπο με τα αβατάρ πως το κάνετε;

 21. εργδημεργ
  09/05/2008 στο 09:16

  Βεβαίως και να τεκμηριώσω, ώ Παντοδύναμε! Η ευγένεια σκλαβώνει – και απάντησες ευγενικα!

  Λοιπον… Εαν ο -απόφοιτος του Yale- κύριος Θάμνος τζούνιορ είναι «άριστος», τότε εγω δεν γνωρίζω Ελληνικα! Εαν το Yale θεωρει ότι η νοημοσύνη μονοψήφιου IQ είναι ικανη να παίρνει πανεπιστημιακο πτυχίο, τότε με το Yale διαφωνούμε κάργα και ούλτρα! (Και το χειρότερο: Έχω δίκιο εγω! 🙂 )

  Πέρα απ’ αυτα, έχω και μία προσωπικη πικρη ιστορία με το εν λόγω πανεπιστήμιο, και με το πώς ερμηνεύει την έννοια «άριστος». (Φαίνεται ότι συμφωνει μαζι σου -και όχι μαζι μου- εξαπανέκαθεν!) Βλέπεις, έχει δεχθει για διδακτορικο άτομο, με το οποίο είχα την κάκιστη τύχη να φοιτω μαζι του. Ένας απο τους χειρότερους σκατοχαρακτήρες που πέρασε ποτε απο το Αθήνησι, με τον οποίο με συνδέει σχέση χοντρης ροχάλας εν αναμονη… αν το πετύχω πουθενα! (Απο εμένα προς το άτομο αυτο – να εξηγούμαστε.)

  Διότι, αγαπητε Omnipotent, άριστος ΔΕΝ γίνεσαι περνώντας απ’ τις πίσω πόρτες. Άριστος γίνεσαι μόνο αν ιδρώσει η καρέκλα σου απ’ το διάβασμα, όπως η δικη μου. Και μόνο στα φανερα και στ’ ανοιχτα. Όχι στα σκοτάδια! Ποτέ στα σκοτάδια!

  Παρένθεση: Στην ιστορία μου, μέχρι στιγμης φταίει το Αθήνησι. Έλα, όμως, που το Yale, ως -υποτίθεται- καλύτερο του Αθήνησι, θα έπρεπε να διαθέτει **ισχυρα κριτήρια** για να καταλάβει τί σκαρταδούρα του στέλνουν απ’ τις τέσσερις γωνιες του πλανήτη! Αντ’ αυτου, απένειμε διδακτορικο σ’ ένα εντελως άχρηστο άτομο!

  Πάμε παρακάτω. Το «ανεξαρτήτως οικονομικων ή άλλων παραγόντων» που έγραψες, δεν το σχολιάζω, διότι θα πω χοντρες κακίες. Απλα θα σε ρωτήσω μήπως έχεις κάποια ιδέα πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα στο Yale και σε τί ύψος ανέρχονται τα έξοδα διαμονης, και τί κάνει κάποιος που δεν έχει χρήματα. «- Παίρνει υποτροφία!», θα μου πεις, αλλα θα σε ξαναρωτήσω ποιο ποσοστο φοιτώντων παίρνει υποτροφία και για ποιο ποσοστο εξόδων. Μια που μιλάς για «άριστους», δεν θα έπρεπε να είναι το 100% (των εξόδων) του 100% (των πτωχων); Πράγμα, όμως, που δεν ισχύει. Άρα;

  Άρα, μόνον οι έχοντες και κατέχοντες (κατα Σημίτη) μπορουν να στέλνουν τα παιδάκια τους εκει. Οι υπόλοιποι, los poulos. (Άρα, έχεις άδικο.)

  Επίσης… Τί γίνεται αν κάποιος («)άριστος(«) είναι ελαφρως κομμουνιστης, ή αριστερος (εξαιρούνται τα μέλη του Συνασπισμου! 🙂 🙂 🙂 ), ή αντιαμερικανος! Εξακολουθει να ισχύει το «ανεξαρτήτως»;

  Τέλος, για τις φοιτητικες οργανώσεις: Ειλικρινα, αν ήμουν φοιτητης του Yale, ακόμη και σε ηλικία 18 ετων, τίποτε δεν θα μου προσέφερε η συμμετοχη στην κάθε «Φί Δέλτα Κάππα», ή όπως αλλοιως τις λένε. (Καλα, μην κάνεις έτσι! Τη «Skull and Bones» τη γνωρίζω! 🙂 ) Τίποτε απολύτως! Στη ζωη, μόνο απο πιο προχωρημένους απο σένα μπορεις να πάρεις, όχι απο τους ίδιους με σένα, ή τους καθυστερημένους σε σχέση με σένα. Εκτος αν εννοεις:
  (α) Ανοιχτες «πίσω πόρτες», αν ίσως τις χρειαζόμουνα κάποια στιγμη στο μέλλον. («Πίσω πόρτες» εν αντιδιαστολη με τις μπροστα, στις οποίες συνήθως συνωστίζεται ο πολυς κοσμάκης και παίρνει το μακρύτερον.) Ευχαριστω, αλλα είμαι πολυ περήφανος για κάτι τέτοιο και πάντα στη ζωη μου πορευόμουνα με το κεφάλι ψηλα… και δεν σκοπεύω ν’ αλλάξω!
  (β) Μπας και βρω να γ.μήσω καμια χαζογκομενίτσα απο σπόντα. Ευχαριστω, αλλα τα καταφέρνω και μόνος μου.
  (γ) Να κάνω παρέες. Επίσης ευχαριστω, αλλα κι εδω τα καταφέρνω και μόνος μου.

  Το τί ρόλο ακριβως παίζουν αυτες οι οργανώσεις μέσα στην αμερικάνικη κοινωνία, δεν είναι του παρόντος, γι’ αυτο και δεν θα το συζητήσουμε. Χρειάζονται αρκετούτσικες κοινωνιολογικες γνώσεις και δη μαρξιστικης αναλυτικης χροιας – και να με συμπαθας, νομίζω ότι δεν έχεις τέτοιο υπόβαθρο.

  Αυτα! (Κι ελπίζω να τεκμηρίωσα αρκετα τις θέσεις μου.)

 22. 09/05/2008 στο 10:16

  @ omnipotent

  Καμιά φορά διαβάζουμε και πιο προσεκτικά για να μην μένουμε με απορίες. Εγώ δεν επέκρινα το Yale ούτε τον πρόεδρό του. Απλά έγραψα [ουχί… υπολανθανόντως] πως όταν καταρρέει το εκπαιδευτικό σύστημα, τότε τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ βγαίνουν στη γύρα του πλανήτη για να στρατολογήσουν φοιτητές-ερευνητές. Απ’ ό,τι ξέρω τα πανεπιστήμια εκεί χρηματοδοτούνται από τις επιχειρήσεις, άρα χρειάζονται και καλές ιδέες. Κι οι καλές ιδέες δεν βγαίνουν από ανθρώπους που έχουν τελειώσει μια χρεωκοπημένη βασική εκπαίδευση [στις ΗΠΑ εννοώ]. Νομίζω ότι ήμουνα και είμαι σαφής.

  Κι όταν εσύ αρχίζεις συζητήσεις για αρίστους κ.λπ. συνεχίζω κι εγώ με τους αχρήστους…

  @ Παπατρέχας

  Εμ, βέβαια. Όταν βαριέσαι να κάνεις login στον WordPress [και υπογράφεις με όποιο νικ σου κατέβει] μετά έχεις κι απορίες για τα άβαταρ.

  Μηχανοστάσιο ► Ρυθμίσεις ► Συζήτηση: στο κάτω μέρος θα βρεις τα σχετικά.

 23. Παπατρέχας
  09/05/2008 στο 13:05

  22@Χ. Μόρφος

  ΔΤΚΤ(Δεν τρέχει και τίποτις). ΈΧω κάτι ψιλοσπαρίλες αυτές τις μέρες για να συνθέσω και απέ την άλλη επαρατήρησα το φαινόμενο αυτό και με εφάνη ενδιαφέρον.

  Κατά τα άλλα θενκς διότι ακόμη και τις μέρες της σκόλης δουλεύεις αθόρυβα σαν το σκουλήκι της επανάστασης και κομίζεις καινά στους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας. Μερσί λ’αμί

 24. omnipotent
  09/05/2008 στο 13:58

  @εργδημεργ

  δεν πρόκειται να συνεχίσω τη συζήτηση για το θέμα της οικονομικής προσβασιμότητας (σου έχω συνάψει το αντίστοιχο link)

  η προσωπική σου μαρτυρία είναι ευπρόσδεκτη, αν και στο πλαίσιο ενός ιντερνετικού διαλόγου είναι ίσως αμφισβητίσημη. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχω και εγώ προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες που υποβιβάζουν την μαρτυρία σου σε εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

  ακόμη ψάξε λίγο καλύτερα την λίστα με τις μαθητικές οργανώσεις
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Yale_University_student_organizations

  και διαπίστωσε και μόνος σου ότι καλύπτει και άλλα ενδιαφέροντα και πνευματικές ανησυχίες ενός νέου απο το

  (β) Μπας και βρω να γ.μήσω καμια χαζογκομενίτσα απο σπόντα. Ευχαριστω, αλλα τα καταφέρνω και μόνος μου.

  τέλος άμα κάποιος είναι αντιαμερικανός δεν ξέρω αν θα θέλει να φοιτήσει πραγματικά στην αμερική, άρα ακόμα ένας φαύλος συλλογισμός

  Τέλος,

  σε παραπέμπω στο κείμενο του Τ. Μίχα

  Οπως επισήμανε ο υπουργός Παιδείας της Σιγκαπούρης σε πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Εχουμε και οι δύο αξιοκρατίες. Η δική σας είναι μια αξιοκρατία που βασίζεται στο ταλέντο, ενώ η δική μας είναι μια αξιοκρατία που βασίζεται στις εξετάσεις. Γνωρίζουμε πώς να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να περνούν τις εξετάσεις. Εσείς γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε στο έπακρο το ταλέντο των ανθρώπων… Πάνω απ’ όλα η Αμερική έχει μια κουλτούρα παιδείας που θέτει συνεχώς σε αμφισβήτηση τις κρατούσες απόψεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αμφισβήτηση της εξουσίας».

  πρόσεξε την τελευταία πρόταση και ρίξε ακόμη μια ματιά στην λίστα με τις οργανώσεις

  ευχαριστώ για τα σχόλια

  @Χ. Μόρφος

  ευχαριστώ που μου έκανες ξεκάθαρη την θέση σου,
  συγχαρητήρια για το ωραίο άρθρο και για την καλή συζήτηση που γίνεται

 1. 09/05/2008 στο 18:15
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: