Αρχική > Αφασιαλάνδη > Ανοιχτή Επιστολή του Λόρδου Έλγιν [πατρός] προς την «Καθημερινή»

Ανοιχτή Επιστολή του Λόρδου Έλγιν [πατρός] προς την «Καθημερινή»

04/11/2008

Προς κ. Αλέξη Παπαχελά
Διευθυντή εφ. «Καθημερινή»
Εθνάρχου Μακαρίου & Δημητρίου Φαληρέως 2
Νέο Φάληρο 185 47
Greece

Κύριε Διευθυντά
Φαίνεται πως στους δύο αιώνες που μεσολάβησαν από την εποχή μου μέχρι την εποχή σας πολλές αξίες του πανανθρώπινου πολιτισμού έχουν χαθεί – δυστυχώς για πάντα, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Στους θεαματικούς καιρούς που ζείτε, ακόμη και οι παροιμίες των προγόνων σας, που συνιστούν τεράστια πολιτισμική παρακαταθήκη, έχουν μεταστραφεί, αντιστραφεί και διαστραφεί.

Διότι πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας [Tania Branigan (The Guardian), Κινεζική Οργή για τα Λεηλατημένα του Έλγιν (σ. 2), θέμα το οποίο «παίζει» και πρωτοσέλιδα: Ο Ελγιν προκαλεί την οργή των Κινέζων], ει μη μόνον ως μεταστροφή, αντιστροφή και διαστροφή της ρήσης «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσιν τέκνα»;

Η βρετανίδα δημοσιογράφος γνωρίζει, ασφαλέστατα, άριστα την ιστορία της χώρας της, κάτι που θα καθιστούσε, τόσο για την ίδια όσο και το μέσον στο οποίο εργάζεται, ανεπίτρεπτη τη σύγχυση μεταξύ δύο προσώπων.

Λόρδος Έλγιν, πατήρ

Λόρδος Έλγιν, πατήρ (1766-1841)

Σύγχυση την οποία η έγκριτος εφημερίδα σας καλλιεργεί «τεχνηέντως» [εξ αγνοίας; εκ προθέσεως;] στο σημερινό σας δημοσίευμα, αφού πουθενά δεν διευκρινίζεται ότι ο σωτήρας των μαρμάρων του Παρθενώνος [εγώ] και ο σωτήρας των θησαυρών της αυτοκρατορικής θερινής κατοικίας του Γουάνμινγκ-γιουάν [ο υιός μου] είναι, παρά τη συγγένειά τους, δύο διαφορετικά και διακριτά ιστορικά πρόσωπα.

Κύριε Διευθυντά
Είναι σαφές ότι δεν αρκεί κάποιος να τάσσεται σήμερα [όπως εσείς πράττετε -και ορθώς!- από ετών] υπέρ της παγκοσμιοποιήσεως επί πολιτικού επιπέδου και να αγνοεί παράλληλα την πολιτισμικήν τοιαύτην. Πρόχειρη έρευνα στο αποκαλούμενο Διαδίκτυο θα αποκάλυπτε αμέσως αυτές τις μικρές πολιτισμικές «λαθροχειρίες» της εφημερίδας σας. Στο υστερόγραφο επισυνάπτω σχετικό δημοσίευμα. [πρόκειται περί αποσπάσματος μιας αρνητικής κριτικής για ένα αντικειμενικότατο βιβλίο για τους «Πολέμους του Οπίου»].

Κύριε Διευθυντά
Η αγωγή μου και η παιδεία μου δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ να ιδιοποιηθώ το έργον ενός άλλου, πολλώ δε μάλλον του υιού μου James Bruce, 8th Earl of Elgin and 12th Earl of Kincardine. Φαίνεται, όμως, πως στη θεαματική εποχή σας «αμαρτίαι τέκνων παιδεύουσιν γονείς».

Θα παρακαλούσα, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των αναγνωστών σας, να δημοσιεύσετε την παρούσα στην εφημερίδα σας, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Μετά τιμής
Thomas Bruce, 7th Earl of Elgin and 11th Earl of Kincardine

ΥΓ. Πηγή του δημοσιεύματος που ακολουθεί.

Λόρδος Έλγιν, υιός

Λόρδος Έλγιν, υιός (1811-1863)

«[…] Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αυτού του ανούσιου βιβλίου είναι τα όσα αφορούν στον «αβρόφρονα ευπατρίδη» (όπως χαρακτηρίζεται στη σελίδα 278) Λόρδο Έλγιν, γιο του… δικού μας Λόρδου Έλγιν, που λεηλάτησε τον Παρθενώνα. Οι καλοί μας συγγραφείς τηρούν τις «σωστές» πάντα αποστάσεις:

«Ο Λόρδος Elgin ήταν ο γιος του περίφημου συλλέκτη αρχαιοτήτων, σωτήρα ή βάνδαλου -αναλόγως με το εάν είναι κανείς Βρετανός ή Έλληνας- που απέσπασε τις ζωφόρους του ετοιμόρροπου Παρθενώνα από το αρχαίο τους οικοδόμημα, στέλλοντάς τες στην Αγγλία για να τις διαφυλάξει μακριά από την Αθήνα, που σπαρασσόταν από τον πόλεμο ή για προσωπικό του όφελος» (σελ. 246).

Ετοιμόρροπος ο Παρθενώνας; Και από ποιον άραγε πόλεμο σπαρασσόταν η Αθήνα την πρώτη δεκαετία του 19ου αιώνα;

Ο υιός Έλγιν, λοιπόν, ήταν στη διάρκεια του Δευτέρου Πολέμου του Οπίου ειδικός απεσταλμένος της Βρετανικής Κυβέρνησης στην Κίνα, έχοντας την εντολή να αναλάβει διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους ή να διεξαγάγει πόλεμο, «όποιο από τα δύο ήταν αναγκαίο για την επίτευξη των σκοπών της Βρετανίας» (σελ. 311). Ο Λόρδος Έλγιν «δεν κατάφερε» να εμποδίσει τα γαλλικά και τα βρετανικά στρατεύματα από το να λεηλατήσουν και να πυρπολήσουν το Θερινό Ανάκτορο του Αυτοκράτορα της Κίνας. Εκατοντάδες άμαξες φορτώθηκαν με σπάνια έργα τέχνης και χρυσό. «Δεν είμαι κλέφτης», έγραψε συντετριμμένος στο ημερολόγιο του ο αβρόφρων ευπατρίδης…»

***

Για την αντιγραφή: Χ. Μόρφος

Πηγή φωτογραφιών: Wikipedia

  1. mnk
    05/11/2008 στο 21:24

    Πολύ ενδιαφέρουσα η «πηγή του δημοσιεύματος» !
    Γενικώς και ειδικώς. 🙂

    Βλέπω επέστρεψες ανανεωμένος.
    Χαίρομαι.

  2. filopatria
    07/11/2008 στο 01:29

    …«Η Αυλή των διπλοπρόσωπων ευνοούμενων μανδαρίνων και ευνούχων του Qianlong, ήταν πιο διεστραμμένη και ακόλαστη από την Αυλή του Βυζαντινού Αυτοκράτορα» (σελ. 39). Στο Μπάκιγχαμ δεν υπάρχουν, ως γνωστόν, ευνούχοι…

    Αλλά το Λονδίνο αποκαλείται «τζιναβότοπος» στα καλλιαρντά επειδή έχει πολλούς κίναιδους. Ουφ, το είπα.

  3. 07/11/2008 στο 12:45

    @ mnk

    Ε, ότε ήμην νεαρός 😉 έκανα και παρουσιάσεις βιβλίων.

    Ναι, κάτι σαν την ανανεωτική αριστερά που αναγεννήθηκε από την τέφρα της στους μετά τον Alexis Tsipras Oil καιρούς 😉

    @ filopatria

    Μην ασχολείσαι μ’ αυτά που κάνουν οι άνθρωποι στις κρεβατοκάμαρές τους…

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.