Αρχική > Blogroll, Διεθνείς Σχέσεις, Νέα Τάξη - Νέα Εποχή, Πρόσωπα, Πλανήτης Γη Α.Ε., Πολιτική > Rahm Emanuel: Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Rahm Emanuel: Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

29/11/2008

Ο Μπαράκ «Change» Ομπάμα «σαρώνει» τα πάντα στο διάβα του, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Σαρώνει, δηλαδή, όλες τις ψευδαισθήσεις που έτρεφαν κάποιοι αφελείς για την πολιτική του πρώτου [ιμιτασιόν] «Αφροαμερικανού»προέδρου. Η Χίλαρυ «Ιλαρή» Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών [σχολιάκι εδώ: Ποιος είχε πει…], ο Ρόμπερτ Γκέιτς παραμένει υπουργός Άμυνας [διαβάστε ένα σχετικό σχόλιο του Γ.Κ. στη σημερινή Ρήξη], όπως και επί Μπους, ο Ραμ «Ράμπο» Εμάνιουελ [ή Ιμάνιουελ ή Εμάνουελ] προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, και πάει λέγοντας. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το προηγούμενο φύλλο της Ρήξης [# 45], σήμερα κυκλοφορεί το # 46.

* * *

05rahm_650a

Rahm "Rahmbo" Emanuel

Rahm Emanuel

Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Ο άνεμος της ομπαμικής «change» πνέει ήδη στην Ουάσινγκτων… Οι σημαίες, όμως στη Μέση και Εγγύς Ανατολή κυματίζουν ήδη μεσίστιες.

Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα μετά την πανηγυρική του εκλογή ως πλανητάρχης, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής, όσον αφορά στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Διόρισε ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου [τρίτος στην ιεραρχία της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο] τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ραμ «Rahm-bo» Εμάνιουελ. Το προσωνύμιο «Ράμπο» [έτσι τον αποκαλεί ακόμα και η μητέρα του] το «κέρδισε» εξαιτίας της τακτικής του «να μην παίρνει αιχμαλώτους» στις διαμάχες του…

Ο Εμάνιουελ εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής του Ιλινόις το 2004, ωστόσο μέσα σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια αναδείχτηκε στον υπ’ αριθμόν «τέσσερα» της ιεραρχίας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή, μετά την επιτυχία του Κόμματος στις εκλογές του 2006, όταν και ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας. Θεωρείται «μαιτρ» στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων για τις διάφορες προεκλογικές εκστρατείες. Σημειωτέον ότι και ο Μπ. Ομπάμα είχε εκλεγεί για πρώτη φορά γερουσιαστής στην ίδια πολιτεία το 2004.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Κλίντον, ο Εμάνιουελ ήταν σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, μετά μάλιστα τις εκλογές του 1996 αντικατέστησε τον Τζωρτζ Στεφανόπουλος ως σύμβουλος του προέδρου σε θέματα πολιτικής και στρατηγικής. Ο Εμάνιουελ παραιτήθηκε το 1998 από τη θέση του συμβούλου για να εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Dresdner Kleinwort Wasserstein του Σικάγο, όπου λέγεται πως κέρδισε 18 εκ. δολ. την τριετία 1999-2002.

Το ότι ο Εμάνιουελ είναι πιστός ορθόδοξος εβραίος [όπως και ολόκληρη η οικογένειά του], αλλά και σημαίνον στέλεχος του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, δεν θα εξέπληττε ίσως κανέναν. Ούτε και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν μέλος της σιωνιστικής [τρομοκρατικής, σύμφωνα με τους Βρετανούς] οργάνωσης Ιργκούν πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Σίγουρα όμως οι μουσουλμάνοι των ΗΠΑ, που σε ποσοστό 89% περίπου, ψήφισαν υπέρ του Ομπάμα, μάλλον θα αισθάνονται κάπως άβολα με τον διορισμό του Εμάνιουελ, ο οποίος υπηρέτησε, ως εθελοντής, στον ισραηλινό στρατό την περίοδο του Α΄ Πολέμου του Κόλπου, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν βομβάρδιζε με πυραύλους Scud το Ισραήλ. Άβολα θα πρέπει να αισθάνονται και οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι/Άραβες/μουσουλμάνοι με τους πανηγυρισμούς εφημερίδων, όπως η ισραηλινή Μααρίβ, το σχετικό δημοσίευμα της οποίας έφερε τον τίτλο «Ο άνθρωπός μας στον Λευκό Οίκο», ή η επίσης ισραηλινή Χααρέτς, που έγραφε πως «ένας ισραηλινός ορίστηκε προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο».

Και αν ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θα επαναλάμβανε το λάθος της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Εμάνιουελ, που έχει δηλώσει ότι θα το επιχειρούσε ξανά. Λογικό, αφού ο Εμάνιουελ θεωρείται ως σκληροπυρηνικός υποστηρικτής της πολιτικής του Ισραήλ, κάτι άλλωστε που έγινε φανερό και το 2006, όταν ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Δημ. Κόμματος, επέλεξε υποψηφίους που είχαν ταχθεί υπέρ της εισβολής και φρόντιζε για την οικονομική τους ενίσχυση.

Συμπερασματικά, κατά την προεδρία Ομπάμα, η κατάσταση στη Μέση και Εγγύς Ανατολή αναμένεται να οξυνθεί, αν λάβουμε υπόψιν και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Τομ ΜπάιντενΕίμαι Σιωνιστής»!], αλλά και τη στάση του Ντέιβιντ Άξελορντ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, ο οποίος το μακρινό 1984, και με τη βοήθεια του νεαρού τότε Εμάνιουελ, είχε αναλάβει για λογαριασμό του, ισχυρότερου ίσως φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, AIPAC [American Israel Public Affairs Committee] την εκστρατεία για τη μη επανεκλογή του γερουσιαστή Τσαρλς Πέρσυ, επικεφαλής τότε της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος εθεωρείτο «αντι»-ισραηλινός και τελικά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί…

Το «αεράκι αλλαγής» που πνέει στον κόσμο ίσως να αποτελεί και τα προεόρτια ενός κυκλώνα…

ΥΓ 1. Δηλώσεις του πατρός Εμάνιουελ στην Μααρίβ [Jerusalem Post, 7-11]: «Προφανώς [ο Ραμ Εμάνιουελ] θα επηρεάσει τον πρόεδρο σε φιλικότερες προς το Ισραήλ θέσεις. Γιατί να μην τον κάνει; Τι είναι, Άραβας; Δεν πρόκειται να σφουγγαρίζει πατώματα στον Λευκό Οίκο»…

ΥΓ 2. Ο Εμάνιουελ έχασε τον μέσο του δεξιού χεριού [φωτό] από μόλυνση όταν ήταν πιτσιρικάς. Κόπηκε, αμέλησε τα σχετικά, το δάχτυλό του μολύνθηκε, και τελικά του το έκοψαν.

Advertisements
 1. 29/11/2008 στο 11:40

  Πολύ σωστά μιλάς για ψευδαισθήσεις. Κάποιοι θα προσγειωθούν άσχημα… Το ωραίο είναι ότι κάποιοι μιλούν για φιλοισραηλινή στροφή. Λες και μπορεί να υπάρξει πιο φιλοιστραηλινή.

 2. 29/11/2008 στο 12:10

  @ Swell

  Όχι μόνον θα προσγειωθούν κάποιοι άσχημα, αλλά πολλοί έχουν ήδη… υπογειωθεί.

  Φιλοϊσραηλινή στροφή στις ΗΠΑ;;; Τι έχει απομείνει; Ίσως η αντικατάσταση των αστεριών στην αμερικάνικη σημαία με τα άστρα του Δαβίδ…

 3. Αndonis
  29/11/2008 στο 15:39

  Τώρα τι να της πεις της «Αυριανής»…

  «ανάσα ελπίδας»…τώρα μέσα στα πλαίσια της α-δέξιας ενημέρωσης φαντάζομαι

 4. 29/11/2008 στο 22:48

  Πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος να πιστεύει ότι πρόεδρος από το Δημοκρατικό κόμμα δεν θα υποστηρίζει με τα μπούνια το Ισραήλ; Εδώ οι Ρεπουμπλικάνοι φαντάζουν σκληροί αντισιωνιστές σε σχέση με τους Δημοκρατικούς!

 5. 30/11/2008 στο 13:23

  @ Αndonis

  Κουράδες [και με το συμπάθιο, πάντως η λέξη προέρχεται εκ του Κουρής…]

  @ Vrennus

  Το σωστό ερώτημα δεν είναι το περί «αφέλειας». Τα σωστά ερωτήματα τα έχει θέσει εδώ και χρόνια ο Μισεά: «ποιος μιλάει;» και «από ποια θέση μιλάει;». Τα υπόλοιπα ξεκαθαρίζουν μόνα τους.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: