Αρχική > Αφασιαλάνδη, Καπιταλιστικόν Έπος > Α. Παπαχελάς: «Το πρόβλημα ασφαλείας με λαθρομετανάστες»

Α. Παπαχελάς: «Το πρόβλημα ασφαλείας με λαθρομετανάστες»

01/04/2009

Άνευ σχολίων το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά. [Οι υπογραμμίσεις και η «παραγραφοποίηση» δικές μου]

kath

Το πρόβλημα ασφαλείας με λαθρομετανάστες

Η επόμενη «βόμβα» που θα σκάσει στη χώρα μας θα σχετίζεται πιθανότατα με την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και τις συμμορίες μεταναστών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, δεν έχει ορατή και πολιτικά ορθή λύση και κινδυνεύει να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις.

Η Πάτρα υποφέρει εδώ και παρά πολύ καιρό από τους πρόσφυγες που έχουν καταλάβει το λιμάνι και τους αρμόδιους φορείς που δεν μπορούν να βρουν λύση. Πολλά νησιά του Αιγαίου δεν αντέχουν άλλο τη συνεχή εισροή λαθρομεταναστών και βρίσκονται στα όρια της απελπισίας. Η Τουρκία αφήνει τα κυκλώματα να κάνουν τη δουλειά τους και βεβαίως λίγο ενδιαφέρεται αν η Ελλάδα αποκτά ένα μεγάλο και ενδεχομένως άλυτο πρόβλημα.

Το ποτάμι της λαθρομετανάστευσης είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

Εξίσου μεγάλο όμως πρόβλημα είναι και η ανεξέλεγκτη δράση εγκληματικών συμμοριών διαφόρων μειονοτήτων στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη και οι πλέον επιρρεπείς σε δακρύβρεχτες κουβέντες περί πολυπολιτισμικότητας αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει.

Ένας φίλος βλέπει με τρόμο μια παρέα με ρόπαλα και μαχαίρια να κινείται απειλητικά στο κέντρο της Αθήνας. Ένας άλλος διηγείται το πώς μια ομάδα ξένων επισκεπτών ξεναγήθηκαν στο πάλαι ποτέ ιστορικό κέντρο της πόλης όπου υπέστησαν άγρια επίθεση από μια ομάδα Αφρικανών.

Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα, αλλά φοβούμαι πως οι απρόσκλητοι αυτοί ξένοι επισκέπτες έχουν αντιληφθεί πως είναι και ξέφραγο αμπέλι, με μια αστυνομία διαλυμένη και ένα κράτος ανίσχυρο να επιβάλει τον νόμο. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, όπως φάνηκε στους πυρπολημένους δρόμους της Αθήνας τον περασμένο Δεκέμβριο. Είναι λογικό ανάμεσα στους χιλιάδες παράνομους μετανάστες να συγκαταλέγονται εγκληματικά στοιχεία και είναι ακόμη πιο λογικό ο αριθμός τους να αυξηθεί επικίνδυνα όσο θα βαθαίνει η κρίση και θα μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα αυτό, το οποίο συχνά αγνοούμε λόγω υπερβολικής πολιτικής ορθότητος, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και, καλώς ή κακώς, συνδέεται από τον κόσμο με τη διογκούμενη αίσθηση ανασφάλειας στην κοινωνία.

Πολιτικοί που αφουγκράζονται την κοινωνία διαισθάνονται πως η κοινή γνώμη μοιάζει με καζάνι που βράζει σε σχέση με αυτά τα θέματα. Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως με το άκουσμα της σύλληψης κάποιου «ξένου» για κάποια μεγάλη ποινική ή τρομοκρατική ενέργεια θα ξεσπάσει ένα κύμα κοινωνικής οργής. Είναι φυσικό και έχει ήδη συμβεί στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι όμως και επικίνδυνο, γιατί μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά: οι μετανάστες που έχουν νοικοκυρευθεί, δίνουν τη μάχη της βιοπάλης κόντρα σε όλη την επιθετική ελληνική γραφειοκρατία και προσφέρουν στην ελληνική οικονομία και την επίλυση του ασφαλιστικού. Δυστυχώς όμως ούτε αυτούς έχουμε φροντίσει όπως θα έπρεπε.

Προσωπικώς, πάντως, αυτό που με φοβίζει είναι ότι αν σε μια κοινωνία που βυθίζεται κάθε μέρα στη βία και δικαιολογεί δολοφονίες στους δρόμους ως απλά… «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» προσθέσει κανείς ολίγο ρατσισμό και ολίγες οργανωμένες συμμορίες μεταναστών, το μείγμα γίνεται επικίνδυνα εκρηκτικό.Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to Ma.gnoliaAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertisements
 1. apostolosathinaios
  01/04/2009 στο 11:37

  Δεν διαφωνώ με τον Παπαχελά. Η πορεία των πραγμάτων είναι ακριβώς αυτή, και οι προβλέψεις του είναι σωστές…

 2. Ανώνυμος
  01/04/2009 στο 12:31

  Ο Παπαχελά ασκείται και πάλι στο σπορ της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Όπως τον Δεκέμβρη»προέβλεψε» τη δολοφονική απόπειρα κατά αστυνομικών, έτσι και τώρα προλειαίνει το έδαφος για «μη πολιτικώς ορθές» λύσεις στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

 3. 01/04/2009 στο 13:19

  Ο Παπαχελάς εσχάτως είναι -μακράν- ο καλύτερος «διαπιστωσιολόγος» που διαθέτει η -ας την πούμε- αστική τάξη στο Ελλάντα. Δεν ξέρω αν είναι και «λυσολόγος», αλλά αυτό είναι πρόβλημα της φουκαριάρας της τάξης του…

 4. 01/04/2009 στο 20:32

  Οι νεοφιλελεύθεροι και φιλελεύθεροι δεν μιλάνε για ελεύθερη αγορά;;

  Απέναντι λοιπόν στο αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα του Νότου θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την ελεύθερη αγορά, δηλαδή την πλήρη ελευθερία μετανάστευσης και εγκατάστασης και το άνοιγμα των συνόρων. Απέναντι στις δηλώσεις περί δημοκρατίας θα μπορούσαν να υποστηριχθούν μορφές άμεσης δημοκρατίας και εξάλειψης όλων των ανεπίσημων κέντρων λήψης αποφάσεων. Θα μπορούσε, επίσης, να υποστηριχθεί ότι η ανισότητα δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μορφή νεορατσισμού μεταμφιεσμένου με το μανδύα της αριστοκρατίας των ελίτ και της άποψης του δήθεν ικανότερου.

  Τα παραπάνω δεν έχουν στόχο την μεταρρύθμιση με φιλελεύθερη συναίνεση αλλά την τακτική της εκμετάλλευσης των ισχυρισμών του φιλελεύθερου συστήματος πιο κυριολεκτικά από ό,τι θα ήθελε το ίδιο το σύστημα.

  Έτσι δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά είτε να εγκαταλείψει τις παλαιοφιλελεύθερες προκείμενές του
  (όπως και κάνει το τελευταίο διάστημα τόσο στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο), είτε οι φιλελεύθεροι ιδεολόγοι να πετάξουν το φιλελεύθερο προσωπείο τους, παραδεχόμενοι ότι δεν εννοούν ακριβώς ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε ακριβώς ατομική ελευθερία, ούτε ακριβώς δημοκρατία.

  Θα γίνει λοιπόν κατανοητό στα θύματα της φιλελεύθερης συναίνεσης ότι όλα αυτά ήταν το προσωπείο μιας ολιγαρχίας, ενώ η φιλελεύθερη συναίνεση είναι το εργαλείο της αναπαραγωγής του status quo.

 5. 01/04/2009 στο 22:01

  Είναι ένα βήμα πίσω…

  Όταν μιλάγαμε προ 5 ετίας για πολιτικά ορθές λύσεις, ο Αλέξης μας «Παυλοπούλιζε» και δεν έβλεπε πρόβλημα! Δεν υπήρχε η εμπειρία από τις αποικιοκρατικές χώρες για το πώς εξελίσσονται τα θέματα αυτά! Θα μου πείς, υπάρχουν «κολοσσοί» της πολιτικής σκέψης που δεν βλέπουν ακόμα.

  Τώρα ας αντιμετωπίσουν αυτός, οι όμοιοί του και δυστυχώς μαζί τους εμείς οι υπόλοιποι, τις «τελικές λύσεις» που έχουν μπεί στο φούρνο και άρχισαν να ψήνονται… Αυτές που οι «άκαρδοι» (αλήθεια πόσο απολίτικη έχει καταντήσει η εκσυγχρονιστική – καθεστωτική αριστερά) σαν και μένα ήθελαν και συνεχίζουν να θέλουν να αποφευχθούν.

  Και για όσους ακόμα δεν καταλαβαίνουν – δυστυχώς ο κοινός νούς έχει έλλειμα στην χώρα – να διακινδυνεύσω άλλη μια «ερωτηματική» πρόβλεψη; Από πού και με ποιό τρόπο φαντάζεστε ότι θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» της αστυνομίας και η αποστολή του μηνύματος τάξης και ασφάλειας;

 6. bfo
  02/04/2009 στο 17:16

  Οι νεοφιλελεύθεροι και φιλελεύθεροι δεν μιλάνε για ελεύθερη αγορά;;

  Απέναντι λοιπόν στο αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα του Νότου θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την ελεύθερη αγορά, δηλαδή την πλήρη ελευθερία μετανάστευσης και εγκατάστασης και το άνοιγμα των συνόρων. Απέναντι στις δηλώσεις περί δημοκρατίας θα μπορούσαν να υποστηριχθούν μορφές άμεσης δημοκρατίας και εξάλειψης όλων των ανεπίσημων κέντρων λήψης αποφάσεων. Θα μπορούσε, επίσης, να υποστηριχθεί ότι η ανισότητα δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μορφή νεορατσισμού μεταμφιεσμένου με το μανδύα της αριστοκρατίας των ελίτ και της άποψης του δήθεν ικανότερου.

  Τα παραπάνω δεν έχουν στόχο την μεταρρύθμιση με φιλελεύθερη συναίνεση αλλά την τακτική της εκμετάλλευσης των ισχυρισμών του φιλελεύθερου συστήματος πιο κυριολεκτικά από ό,τι θα ήθελε το ίδιο το σύστημα.

  Και το σύστημα τάχα δεν θα τα ήθελε αυτά τα «πιο κυριολεκτικά» γιατί;

  Μια χαρά θα γούσταρε να τα υποστηρίζαμε αυτά.

  Γιατί βέβαια, άλλο το τι υποστηρίζουμε και με τι δικό μας σκεπτικό (π.χ. τα περί πλήρους ανοίγματος των συνόρων και μορφών άμεσης δημοκρατίας τα υποστηρίζει ακόμη και ο Τσίπρας) και άλλο σε *τι οδηγεί* αυτό που υποστηρίζουμε.

  Η πανουργία της Ιστορίας, που έλεγε και ο φιλόσοφος, ή η ετερογονία των σκοπώνε.

  Αν δεν εξασφαλίζεις τις πολιτικές διαδικασίες περάσματος στην παγκόσμια αταξική κοινωνία ―και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έχουμε σχετικό πλάνο έτοιμο― τότε απλά λέμε π.χ. με την πλήρη ελευθερία «μετανάστευσης και εγκατάστασης»: είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε την όποια, ολίγιστη, ανεξαρτησία μας ως κράτος, και αποδεχόμαστε πλήρως την καταδυνάστευση του τρίτου κόσμου από τη Δύση παρέχοντας ως λύση της μετανάστευση των καταπιεσμένων εδώ προς περαιτέρω εκμετάλλευση.

 7. 02/04/2009 στο 19:19

  Το μεταναστευτικό είναι ένα… μικρό πρόβλημα. Τα αίτιά του, για παράδειγμα. Σημαντικό ζητηματάκι. Δεν σας πειράζει να επανέλθω σε μερικές μέρες; [Με τις συνηθισμένες παρανοϊκές μπούρδες μου, φυσικά…] Α, ευχαριστώ.

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: