Αρχική > Αφασιαλάνδη > Βαριά κουλτούρα και πάσης Ελλάδος να ‘ούμε!

Βαριά κουλτούρα και πάσης Ελλάδος να ‘ούμε!

13/04/2009

Οι Έλληνες μπορεί να μην διαβάζουν αλλά όταν το κάνουν κυλάνε κατευθείαν στα… σκληρά.

Για του λόγου το αληθές ο κατάλογος ευπώλητων από την χθεσινή Καθημερινή:

kath12-4-09

► Ίρβιν Γιάλομ Χ 2 [o  1 Επίκουρος] [και μερικές χιλιάδες άνθρωποι προ ημερών στο Megaron Plus-Minus (±) για να ακούσουν διάλεξή του περί θανάτου].

► Πωλ Κρούγκμαν [ασφαλές συμπέρασμα: η ελληνική κοινωνία γέρνει πλέον προς τον σοσιαλφιλελευθερισμό… Ο ΓΑΜΑΠ έρχεται…]

► Σλαβόι Σίζεκ + Λακάν [Γουάου!!! Μην μας ματιάσω ως λαό-έθνος-κράτος-πατρίδα-χώρα-γένος…]

► Πλάτων + Μεγαλέξαντρος [και Επίκουρος παραπάνω] [το DNA… νερό δεν γίνεται…]

► Σπινόζα! [Σπινόζα;;; Ό,τι θέλει ο πελάτης…]

► Κική Δημουλά [μας έπιασε η άνοιξη, να ‘χουμε να συζητάμε και κάτι πέριξ του οβελία… (δεν φταίει γι’ αυτό βέβαια η εξαίρετη ποιήτρια)]

► Το μυστικό [«♪έχω ένα μυστικό κρυμμένο…♫»]

► Ζήσιμος Λορεντζάτος;;;!!!

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Και μετά απορούν κάποιοι όταν διαβάζουν ψυχολογικο-κοινωνιολογικο-φιλοσοφικά κείμενα νιτσεϊκών [;] αποχρώσεων, όπως το παρακάτω:

«Δεν έχω πλέον λόγο να συνεχίσω να ζω. Δυστυχώς για εσάς, είμαι πολύ εγωιστής για να φύγω και να σας αφήσω να ζήσετε τις γαμημένες ζωές σας. Πριν πεθάνω θα σας στερήσω ό,τι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Φτύνω κατάμουτρα στην «αξιοπρέπεια» και την «τιμή» σας και σε ότι έχετε ιερό. Έχω πάρει την απόφασή μου και δεν πρόκειται να κάνω πίσω.

Οποιοσδήπωτε βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009 γίνεται άμεσα στόχος– δεν θα υπάρξει καμία διάκριση στην ηλικία, το φύλο ή την καταγωγή εκείνων που θα δολοφονήσω, για εμένα είστε όλοι σκουπίδια. Θα σας σκοτώσω γιατί έτσι γουστάρω και θα φροντίσω να το ευχαριστηθώ όσο περισσότερο γίνεται.

Για τους περισσότερους απο εσάς μπορεί να ακούγομαι παρανοϊκός, εγκληματίας ή δολοφόνος… Κάνετε λάθος, εσείς είστε τα νοητικώς στερημένα θρασύδειλα εγκληματικά καθάρματα που βρίζουν υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, της ιδιότητας του καθηγητή ή των πολυάριθμων παρέων. Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει τίποτα άλλο παρά την απόρριψη και την ύβρη των γύρω μου.

Σας τα επιστρέφω με την υπόσχεση να περάσετε τις τελευταίες στιγμές σας παρακαλώντας για την ελεεινή και τρισάθλια ζωή σας– σύντομα θα δείτε πως είμαι άνθρωπος που τηρεί τις υποσχέσεις του…

Δεν είμαι αναγκασμένος να δώσω περαιτέρω εξηγήσεις για τις πράξεις μου. Δεν έχω γνωρίσει παρά ένα άτομο που να αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία πίστευα πως είχα ερωτευτεί. Νιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ότι κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη για μένα».

Απορούν…


Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to Ma.gnoliaAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη Ετικέτες:
 1. 13/04/2009 στο 14:20

  Όταν διάβασα το ιντερνετικό σημείωμα του παρολίγο δολοφόνου και αυτόχειρα, η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως είναι μούφα. Τα σημερινά ρεπορτάζ των εφημερίδων, που κάνουν λόγω για το κλείσιμο του λογαριασμού μετά την αυτοκτονία, στηρίζουν την υποψία μου για τα κάπως «άψογα ελληνικά». Με άλλα λόγια, κράτα μικρό καλάθι γιατί αυτή η ιστορία βρωμάει από χιλιόμετρα μακριά.

 2. 13/04/2009 στο 17:03

  (Κατάλογος πωλήσεων όχι απαραίτητα αναγνώσεων)

 3. 13/04/2009 στο 18:28

  @ JustAnotherGoneOff

  Μούφα, λες… Εμένα πάλι η πρώτη εντύπωση ήταν ακριβώς η αντίθετη. Το στυλ του σημειώματος μού θύμισε εξαιρετικά το κείμενο της προκήρυξης για το κάψιμο των τραίνων στην Κηφισιά προ καιρού [Συμμορίες Συνείδησης-Εξτρεμιστές Περάματος-Ανάληψη Ευθύνης], την οποία είχα σχολιάσει «ελαφρώς» [Επέλαση; Επέλαση!].

  Ένα μικρό δείγμα – για την όποια σύγκριση:

  «Δεν είχαμε κανέναν ενδοιασμό να σαμποτάρουμε την διαδρομή όσων συμφιλιώνονται με την αποστειρωμένη μετακίνηση από και προς τις δουλειές τους, από και προς τα σπίτια τους, από και προς την διασκέδασή τους. Ίσως έτσι χαθεί το ψαρίσιο βλέμμα της απάθειας και της αδιαφορίας από τα πρόσωπά τους και αντικατασταθεί με ενεργητικά και ανήσυχα βλέμματα.»

  Βλέπω, λοιπόν, την «ατομική» και την «συλλογική διέξοδο» μιας νεολαίας, την καλύτερη ίσως περιγραφή της οποίας έκανε το περασμένο Σάββατο στην Ελευθεροτυπία ο Νικόλας Σεβαστάκης [το άρθρο του «Ένας ορισμένος νεοναρχισμός» δημοσιεύεται στη σελίδα 6 της «Άλλης Ζωής», στην έκδοση pdf ολόκληρης της εφημερίδας http://enet.s3.amazonaws.com/20090411/110409.pdf ]

  Πέραν τούτων ίδωμεν…

  @ Herr K.

  Άσε που μπορεί να είναι και μούφα όλος ο κατάλογος. Οπότε τίθενται άλλου είδους ερωτήματα… Αν και σ’ αυτή την κοινωνία που ζούμε, ξέρω ανθρώπους που αυτά τα πράγματα διαβάζουν [Γιάλομ και Κρούγκμαν, δηλαδή]…

 4. antonis
  13/04/2009 στο 19:46

  Εμένα λογικό μου φαίνεται:
  έχουμε το σύνολο των αναγνωστών (αυτών που πάνε τελοσπάντων σε ένα βιβλιοπωλείο)
  βγάζουμε από αυτό τις γυναίκες που πάνε να αγοράσουν τα βιβλία του Άλτερ
  μένουν οι γυναίκες που είναι «ενημερωμένες» και θα αγοράσουν Γιάλομ και οι άντρες που κάποιοι από αυτούς θα αγοράσουν Σίζεκ και Κρούγκμαν (ενώ συνήθως δεν παίρνουν βιβλία)
  τσουπ! Βγαίνει προσεγγιστικά αυτό το πινακάκι.
  Σε συνδυασμό μάλιστα με τη γνώση ότι η λίστα είναι από κανένα πολυβιβλιοπωλείο τύπου Ιανός κλπ
  φτάνουμε κοντά στον πίνακα.
  QED

 5. 13/04/2009 στο 20:19

  Να σου εξηγήσω γιατί έχω την υποψία πως είναι μούφα. Σκέψου πότε «ανακαλύφτηκε» ο λογαριασμός του myspace, λίγες ώρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «αποσπάσματα» από το ιδιόχειρο σημείωμα του αυτόχειρα.

  Τακαπληκτικό.

  Παίρνω κι εγώ τα «αποσπάσματα», γεμίζω με σάλτσες το κείμενο, κοτσάρω τις φωτογραφίες του αυτόχειρα, που οι πόζες του δείχνουν προς τις είχε προς διαδικτυακή κατανάλωση στα τσατρουμ κλπ, και voila!

  Αυτό αφήνουν να εννοηθεί τα αστυνομικά ρεπορτάζ αλλά όλα αυτά είναι ακόμα στη σκιά των ενδείξεων.

  Ίδωμεν λοιπόν…

  ΥΓ. Οι γονείς, λένε οι εφημερίδες, δεν ήξεραν για τα όπλα του αυτόχειρα. Τα περίστροφα εντάξει, κρύβονται εύκολα. Μα ολόκληρο τουφέκι; Κάτι δεν πάει καλά σου λέω…

 6. 13/04/2009 στο 20:24

  Και μην ξεχνάς, μια μέρα μετά τον θόρυβο κατέβηκε το προφίλ από το myspace. Ποιος το έκανε, το φάντασμά του;

 7. 14/04/2009 στο 13:24

  σίγουρα είναι μούφα – έχει γράψει σωστά το «περαιτέρω» !

 8. Γνωμοδότη
  14/04/2009 στο 19:48

  Να σου εξηγήσω γιατί έχω την υποψία πως είναι μούφα. Σκέψου πότε «ανακαλύφτηκε» ο λογαριασμός του myspace, λίγες ώρες αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «αποσπάσματα» από το ιδιόχειρο σημείωμα του αυτόχειρα.

  Πολύ λογικό –μετά την πράξη, αρχίζουν σιγά-σιγά και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να ανακαλύπτονται τα διάφορα στοιχεία.

  Προφανώς πρώτα θα ανακαλυφθεί το ιδιόχειρο σημείωμα και μετά μια σελίδα στο διαδίκτυο.

  Παίρνω κι εγώ τα «αποσπάσματα», γεμίζω με σάλτσες το κείμενο, κοτσάρω τις φωτογραφίες του αυτόχειρα, που οι πόζες του δείχνουν προς τις είχε προς διαδικτυακή κατανάλωση στα τσατρουμ κλπ, και voila!

  Η Google Cache π.χ. τι λέει; Η σελίδα είναι παλαιότερη της πράξης ή όχι; Και που βρήκε κάποιος άσχετος τρίτος τις φωτογραφίες ώστε να στήσει την σελίδα;

  Για να μην πούμε και για την ένσταση μεγατόνων: ποιόν ακριβώς ωφελεί το στήσιμο της όλης ιστοσελίδας; Ποιος είναι τόσο μαλάκας ώστε να μπλέξει με μια μόλις ανοικτή υπόθεση δολοφονικής απόπειρας;

  ΥΓ. Οι γονείς, λένε οι εφημερίδες, δεν ήξεραν για τα όπλα του αυτόχειρα. Τα περίστροφα εντάξει, κρύβονται εύκολα. Μα ολόκληρο τουφέκι; Κάτι δεν πάει καλά σου λέω…

  Από τους περισσότερους γονείς μπορείς να κρύψεις και ολόκληρο tank.

  Όχι ότι δεν μπορεί να είναι μούφα –αλλά πάντως όχι για αυτούς τους λόγους.

 9. 14/04/2009 στο 22:40

  «Προφανώς πρώτα θα ανακαλυφθεί το ιδιόχειρο σημείωμα και μετά μια σελίδα στο
  διαδίκτυο.»

  Μα αυτή είναι η αντίφαση. Γράφεις το σημείωμα, το διαδίκτυο τι το θες; Και το αντίστροφο. Το διπλό σημείωμα αυτοκτονίας πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

 10. Γνωμοδότη
  15/04/2009 στο 15:14

  Π.χ.:

  ΤΟ διαδίκτυο δίνει πρόσθετη σιγουριά ότι δεν θα «θάψουν» το σημείωμά σου.

  Απευθύνεται, δε, και σε άλλο κοινό. Το χειρόγραφο μπορεί να πάει μόνο στους γονείς ή τους μπάτσους, ενώ το άλλο είναι από τη φύση του δημόσιο.

 11. 15/04/2009 στο 21:07

  Είμαι κι εγώ υπέρ της άποψης, ότι το κείμενο παραέιναι άψογο.
  Όσο για τα μπεστ-πώλητα, πολύ αμφιβάλλω, για το πώς καταρτίζονται οι λίστες, τι μούρη θέλει να πουλήσει το κάθε βιβλιοπωλείο κλπ
  Αναρωτιέμαι επίσης, ποιά είναι η αντίστοιχη λίστα των περιοδικών, που αναγκαστικά συμπληρώνει τα αναγνώσματα. Όσο για την τομή του συνόλου πωληθέντων και διαβασθέντων, την εικάζω πάρα πολύ μικρή !

 12. mnk
  15/04/2009 στο 23:26

  Κι αυτά τα ελληνικά τα έμαθε σε δημόσιο σχολειό;
  Ας καγχάσω!
  Manchurian Candidate βρωμάει.

 13. 16/04/2009 στο 10:46

  Ένα μεγάλο κομμάτι της πιτσιρικαρίας εκεί έξω -σε πείσμα των καιρών μας και των γονιών τους- σκέφτονται, διαβάζουν κι εκφράζονται μ’ έναν κάποιον συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο. Που ίσως μας αρέσει ίσως κι όχι – αδιάφορο. Έχω αναφέρει κατά καιρούς διάφορα παραδείγματα, θα μπορούσα να το κάνω και τώρα, κυρίως από έντυπες πηγές, αλλά και ηλεκτρονικές. Δεν το κάνω, γιατί δεν έχει σημασία. Διότι πάλι θα πουν όλοι, «ιδού, κοινός ο παρονομαστής, άρα πράκτορες και σκοτεινά κέντρα».

  Και σ’ αυτή την περίπτωση θα θέσω το εξής ερώτημα: σε ποιες δύο ιστορικές περιόδους και σε ποιες δύο συγκεκριμένες χώρες υπήρξε τέτοια συσσώρευση «πρακτόρων» που αφήνει άφωνο τον κάθε παρατηρητή;

  Μα, στη σταλινική Ρωσία και στη σημερινή Ελλάδα…

  Μωραίνει Κύριος…

 14. 16/04/2009 στο 12:12

  Πάντως, ο κατάλογος έχει ένα λάθος:
  Λέει «ΤΟΥ Πολ Κρουγκμαν» ενώ είναι πασίγνωστο ότι είναι «ΤΗΣ»
  😆

 15. 16/04/2009 στο 14:08

  Και ίσως ΤΗΣ ΠΩΛΙΝΑΣ 🙂

  Ο μπαγάσας ο υφυπ είναι ακόμα στην αναμονή για τα 15 λεπτά δημοσιότητας…

 16. mnk
  17/04/2009 στο 02:45

  Δηλαδή, υπάρχει «πιτσιρικαρία», προερχόμενη από ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(!) , που γράφει τέτοια Ελληνικά!
  Μωρέ μπράβο! Μακάρι!

  Πάντως, εγώ δεν έχω συναντήσει πιτσιρικαρία, τέτοιου επιπέδου γλωσσομάθειας, αν κι εχω καθημερινή επαφή με παιδιά αυτής της ηλικίας. Μη σου πω, κι απ΄τα ιδιωτικά, μετρημένα στα δάχτυλα είναι όσα παρέχουν τέτοιο επίπεδο, που θυμίζει άλλες εποχές.
  (Ο πρωταγωνιστής της επίθεσης φοιτούσε σε Δημόσιο, αν δεν κάνω λάθος, συν του ότι ήταν και εκ Γεωργίας, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη -κι αξιέπαινη- τέτοια άριστη χρήση της ελληνικής.)

  Περί πρακτόρων, δεν υπεισέρχομαι.
  Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

 17. 24/04/2009 στο 10:08

  Στη γεωργία θα διδάσκουν ελληνικά που θα ζήλευαν κι οι αναγνώστες του γιάλομ και των υπόλοιπων.
  φαντάσου να επιτρεπόταν κι η οπλοκατοχή στην ελλάδα. θα γελάγαμε άγρια.
  η βαριά κουλτούρα των καταλόγων δεν έχει σχέση με τον ομογενή από τη γεωργία. ή έχει τόση σχέση π.χ. όση με τη φοροδιαφυγή. το ότι κάποιος γράφει ένα κείμενο γεμάτο μπινελίκια και απειλές, δε σημαίνει ότι έχει υποστεί την επίδραση της βαριάς κουλτούρας

 18. 24/04/2009 στο 10:42

  Γιατί τέτοια απαξίωση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στη χώρα μας; 😉

  Μήπως απαγορεύονται στους μαθητές τα εξωσχολικά αναγνώσματα, και δεν το έχω πάρει είδηση;

  Η «βαριά κουλτούρα» αφορά τον γενικό ελληνικό πληθυσμό. Και προφανώς ειρωνεύομαι…

 19. 24/04/2009 στο 11:54

  Αφάσιε,
  πάντως από τη μια θεωρείς βαρβαρότητα τα δεκεμβριανά, από την άλλη αναγνωρίζεις κάτι θετικό στα πιτσιρίκια που διαβάζουν.

 20. mnk
  24/04/2009 στο 15:44

  Την Δημόσια Παιδεία δεν την απαξιώνω εγώ.
  Την έχουν απαξιώσει, εδώ και χρόνια, εκείνοι ακριβώς που υποτίθεται ότι δουλειά τους είναι να την διαφυλάττουν και την προάγουν.
  Δυστυχώς έχω πολύ πικρά πείρα επί του θέματος.
  Αν θες να μιλάμε με γεγονότα κι όχι με στερεότυπα και αφορισμούς.

  Αν πάλι θες να παίξουμε τις κουμπάρες με τσιτάτα του είδους, «δημόσια παιδεία-καλό», «παραπαιδεία-κακό»….

  Οταν η δημόσια παιδεία γίνει αυτή που πρέπει να είναι, τότε και τα περισσότερα ιδιωτικά θα κλείσουν και η παιδεία θα γίνει κτήμα του λαού κι όχι των εύπορων γόνων.
  Προς το παρόν, όσοι έχουν ευρουλάκια μορφώνονται, οι υπόλοιποι στο προλεταριάτο.
  Αυτή είναι η πραγματικότητα κι εγώ την ζω καθημερινά.

 21. 25/04/2009 στο 11:58

  Το έχω γράψει κάμποσες φορές ότι ούτε ο όρος «βάρβαροι» είναι ο καλύτερος, ούτε ότι τον χρησιμοποιώ απαραίτητα με την αρνητική έννοια του όρου. Η Αυτοκρατορία καταρρέει. Το αν οι «βάρβαροι» θα φέρουν το φως αντί για τις στάχτες είναι ένα ζήτημα…

 22. 25/04/2009 στο 11:59

  Καλά εκείνο το ρημάδι το 😉 δεν το πρόσεξες; 😉

 23. mnk
  25/04/2009 στο 16:46

  Ουπς! Α, καλά. Να με συμπαθάτε. 😉 😀

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: