Αρχική > Αφασιαλάνδη, Χριστιανισμός > Όχι, βρε κουτά! Δεν έφταιγαν οι καλοί Έλληνες χριστιανοί, αλλά οι κακοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες! [Ι]

Όχι, βρε κουτά! Δεν έφταιγαν οι καλοί Έλληνες χριστιανοί, αλλά οι κακοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες! [Ι]

01/08/2009

«Εάν υπάρχουν ναοί σε επαρχιακές περιοχές θα καταστραφούν χωρίς φασαρία ή οχλαγωγία. Γιατί μόνο όταν θα έχουν γκρεμιστεί και εξαλειφθεί από προσώπου γης, θα έχει καταστραφεί και η υλική βάση επάνω στην οποία στηρίζονται οι δεισιδαιμονίες [91].»

Και το πρωτότυπο λατινιστί:

«Si qua in agris templa sunt, sine turba ac tumultu diruantur. His enim deiectis atque sublatis omnis superstitioni materia consumetur.»

Διάταγμα των Αυτοκρατόρων Αυγούστων Αρκαδίου και Ονωρίου προς τον Ευτυχιανόν, Έπαρχο του Πραιτωρίου, 10 Ιουλίου – Αναρτήθηκε στη Δαμασκό το έτος της υπατείας του Ευγενεστάτου Θεόδωρου- 399.

Ας δούμε και τη σημείωση 91 [οι υπογραμμίσεις δικές μου]:

«91. Το άρθρο αυτό φαίνεται να έρχεται εκ διαμέτρου σε αντίθεση με το προηγούμενο. Κι όμως, και οι δύο διαταγές εκδόθηκαν την ίδια χρονιά. Ενώ το άρθρο 15 έχει ως τόπο έκδοσης τη Ραβέννα και άρα ισχύει για το δυτικό μέρος της αυτοκρατορίας, το άρθρο 16 εστάλη στη Δαμασκό και άρα φαίνεται ότι είχε ισχύ στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας. Παρ’ όλον ότι οι διαταγές εξακολουθούσαν να εκδίδονται στο όνομα και των δύο βασιλέων, του Αρκαδίου και του Ονωρίου, η θρησκευτική πολιτική είχε ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται. Στην ανατολή το έδικτο αυτό ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο στην καταστροφή των ναών, ιδιαίτερα όσων βρίσκονταν έξω από τις πόλεις. Ίσως μάλιστα να εκδόθηκε κατόπιν πιέσεως από τον εκκλησιαστικό κλήρο.»

Άνευ λοιπών σχολίων.

Πηγή: Η αντιπαγανιστική νομοθεσία της Ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέσα από τους Κώδικες, Εισαγωγή – Μετάφραση: Αφροδίτη Καμάρα, εκδ. Κατάρτι, Αθήνα 2000, σελ. 72-74 και 104 [σημ.]

Διαβάστε επίσης:

Όχι, βρε κουτά! Δεν έφταιγαν οι καλοί Έλληνες χριστιανοί, αλλά οι κακοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες! [ΙΙ]

Όχι, βρε κουτά! Δεν έφταιγαν οι καλοί Έλληνες χριστιανοί, αλλά οι κακοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες! [ΙΙΙ]

  1. 01/08/2009 στο 09:24

    Από τον τίτλο του ιστοσημειώματος παρέλειψα αρκετά εισαγωγικά για να μην μετατραπεί σε καρνάβαλο κι έχουμε κι άλλα…

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: