Αρχική > Αφασιαλάνδη, Χριστιανισμός > Οι διωγμοί κατά των χριστιανών στη Μακεδονία πριν από το έδικτο του Θεοδοσίου

Οι διωγμοί κατά των χριστιανών στη Μακεδονία πριν από το έδικτο του Θεοδοσίου

26/08/2009

Τελικά, καταλήγω στο -άκρως ψυχαγωγικό- συμπέρασμα ότι η ιστορία του Βυζαντίου ούτε «έτσι» είναι ούτε «γιουβέτσι», όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι «καποιοινοί» και οι «αλλοινοί»…

Ιδού, για παράδειγμα αποσπάσματα, από κάποιο χειρόγραφο σχετικά με τον «βίο και το μαρτύριο των Αγίων Φλώρου και Λαύρου», που έγραψε κάποιος Αλέξιος Δαρδανός. Από μια ψιλοέρευνα που έκανα στο διαδίκτυο προκύπτει ότι αυτό το χειρόγραφο δεν έχει εκδοθεί ποτέ και ότι ελάχιστα είναι γνωστά για τους Αγίους αυτούς, πέραν του ότι ήταν δίδυμοι αδελφοί, τεχνίτες και ότι μαρτύρησαν στην Ιλλυρία.

Στο χειρόγραφο γίνεται λόγος για διωγμούς κατά των χριστιανών στη Μακεδονία, στην εποχή του «Μεγάλου» Θεοδοσίου, για κλειστές εκκλησίες, ενώ οι Άγιοι «παρουσιάζονται» στον Αλέξιο και του λένε πως «επί της βασιλείας  Θεοδοσίου του Μεγάλου αι εκκλησίαι των ορθοδόξων ανοιχθήσονται».

Και μην μου πείτε πως ο συναξαριστής μπορεί να έλεγε ό,τι ήθελε. Διότι το -πραγματικό- ερώτημα είναι: αν συνέβαιναν έτσι τα πράγματα τι ακριβώς συνέβαινε στην αγαπημένη μας αυτοκρατορία;;;

Διαβάστε τα σχετικά σαρωμένα αποσπάσματα στη συνέχεια.

Πηγή: Κ. Ν. Σάθας, Μνημεία Ελληνικής Ιστορίας, τ. IV, σελ. IX-X σημ. 3.

alexios1

alexios2

Advertisements
 1. 27/08/2009 στο 15:07

  «Δαρδανός»; Δηλαδή από τη Δαρδανία, νυν πΓΔΜ, ε; Σαν ναν λέμε «Σκοπιανός» δηλαδή.

  Άγιος Φλώρος; 😆 Άγιος Τυπάς (St. Dude or something) υπάρχει ή όλοι οι τυπάδες πάνε κόλαση;

  Στα πιο σοβαρά τώρα: Κατά πάσα πιθανότητα οι δύο άγιοι ήταν θύματα της βραχύβιας προσπάθειας του «σφετεριστή» αυτοκράτορα της Δύσης Ευγενίου να αποκαταστήσει την παγανιστική θρησκεία – ως γνωστόν (;) η Ιλλυρία ανήκε στο Δυτικό τμήμα όπως και κατά περιόδους η Ελλάδα. Ο Θεοδόσιος κατανίκησε τον Ευγενίου στη μάχη του Φριγίδου ενοποιώντας για τελευταία φορά την αυτοκρατορία. όπως λέει η Wikipedia, It is said that Theodosius was visited by two «heavenly riders all in white» who gave him courage (Λέγεται ότι τον Θεοδόσιο επισκέφθηκαν δύο «ουράνιοι καβαλάρηδες ντυμένοι στα λευκά» που του έδωσαν θάρρος)!!! Λέτε να ήταν οι Άγιοι Φλώρος και Λαύρος;
  🙂

 2. 28/08/2009 στο 01:50

  Μάλλον θα πρόκειται για την ηδονιστικη φαντασίωση των παπάδων ότι είναι σε μόνιμη δίωξη.
  Π.χ έχουν 50 αιτήματα από το κράτος. Αν το κράτος ικανοποιήσει τα 50 τότε είναι εποχή μη διώξεων. Εποχή σωστή, θριάμβου της χριστιανικής πίστης και ανεξαρτησίας του ανθρώπου από τον διάβολο.
  Αν το κράτος ικανοποιήσει τα 49 τότε θεωρούν ότι είναι εποχή δύσκολη για την Εκκλησία. Με 48 ξεκινάει η σκληρή κριτική για την ηθική και πνευματική κατάπτωση των κυβερνώντων. Με 47 ο τελευταίος συλλογισμός επεκτείνεται και για την κοινωνία. Από 46 είναι εποχή διώξεων για την Εκκλησία. Απο 45-40 εμπλουτίζονται τα μαρτυρολόγια με δεκάδες νέα ονόματα. Από 40 και κάτω μιλάμε πλέον για γενοκτονία των χριστιανών.

 3. 28/08/2009 στο 09:57

  Κατά πάσα πιθανότητα οι δύο άγιοι δεν υπήρξαν θύματα αυτής της προσπάθειας αναβίωσης της παγανιστικής θρησκείας. Η διαμάχη στην οποία αναφέρεσαι άρχισε το 392, ενώ η «ιστορία» των αγίων προηγείται της σφαγής στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης, που έγινε το 389. Και ναι η Ελλάδα ανήκε στο Δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας, για αιώνες. Νομίζω -δεν θυμάμαι καλά- πέρασε στη δικαιοδοσία του Ανατολική την περίοδο της εικονομαχίας. Νομίζω.

 4. 28/08/2009 στο 09:57

  😆

 5. 28/08/2009 στο 11:49

  Όχι. Πέρασε οριστικά στο Ανατολικό τμήμα μετά το αλληλοφάγωμα των αδελφών διαδόχων του Θεοδοσίου, Αρκάδιου και Ονώριου. Ως γνωστόν (;) ο Αρκάδιος εμπόδισε δις το στρατό του Στηλίχωνα να αντιμετωπίσει τις ορδές του Αλάριχου όταν επιδίδονταν αυτοκτατορική αδεία στο θεάρεστο έργο της καταστροφής των ναών της αρχαίας θρησκείας στην Ελλάδα, προφανώς φοβούμενος ότι νίκη του Στηλίχωνα θα έβαζε την Ελλάδα οριστικά στη Δύση!

 6. philalethe00
  28/08/2009 στο 18:53

  Εγώ, μπρε παιδιά, πάντως, παρεμπιπτόντως(το είδα περνώντας τυχαίως άλλοτε), δεν βρίσκω τίποτα που να είναι παράξενο και μυστήριο.
  Θέλετε να μου πείτε εσείς πού το βρίσκετε; Το λέω, για να μην χαλάσουμε και τις καρδιές μας «δωρεάν», δηλαδή… 🙂 Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε για τον άτιμο εκείνο «Μέγα» Θεοδόσιο και τους επί ‘Βυζαντίου’, που λένε κι οι φίλοι μας οι Φράγκοι και οι Διαφωτισταί, διωγμούς κατά Χριστιανών(το θέτω γενικά, όπως βλέπετε) ;

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: