Αρχική > Αφασιαλάνδη, Πολιτική > Back to the future: οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Back to the future: οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

08/10/2009

«Θα δυσαρεστηθώ πάρα πολύ, αν δω φαινόμενα υπερβολικής κοινωνικής ζωής, κοσμικότητες, ιδιαίτερο συγχνωτισμό με οικονομικούς παράγοντες, φανταχτερές δεξιώσεις, πολυτέλειες και τα συναφή».

Χαρακτήρισε την «αλαζονεία και ιδιαίτερα την αλαζονεία της εξουσίας ως το μεγαλύτερο αμάρτημα». «Αποστρέφομαι κάθε τι που θυμίζει έπαρση, οίηση, αλαζονεία, χλιδή, επίδειξη», είπε.

Μερικές από τις παραινέσεις του ήταν «νωρίς, νωρίς στο γραφείο», «επ’ ουδενί άκρα ή ακρότητες στις συμπεριφορές ή στα λόγια», «φειδωλοί σε δηλώσεις».

Κάλεσε τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους υφυπουργούς: «Η ομαδικότητα ισχύει και για τις σχέσεις και τη συνεργασία μέσα στα ίδια τα υπουργεία. Μοναχικές διαδρομές δεν γίνονται ανεκτές».

Οσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για λογοδοσία και αξιολόγηση, τόσο απέναντι στη Βουλή όσο και τις ανεξάρτητες αρχές, και σημείωσε ότι το τυπικά νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Τους προειδοποίησε: «Να θυμάστε πάντα ότι δεν θα είμαστε μόνιμοι εδώ, ούτε αιώνιοι ούτε αναντικατάστατοι».

«Θα σας εξομολογηθώ και κάτι που το νιώθω πολύ έντονα μέσα μου», είπε. «Κάναμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα, είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, κάτω από άνισους όρους. Δεν συμβιβαστήκαμε, δεν χαριστήκαμε σε κανέναν. Δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πολιτικό μας κεφάλαιο που δεν μπορεί να διακυβευτεί με τίποτα».

«Υπηρετούμε τον πολίτη και προπαντός τον πολίτη που έχει ανάγκη». «Και αυτό πρέπει να το δείχνουμε, κάθε μέρα, στην καθημερινή μας ζωή και πρακτική. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είμαστε παρά πολίτες που οι συμπολίτες μας μας εμπιστεύτηκαν την υψίστη τιμή να τους υπηρετήσουμε».

«Εκπροσωπούμε τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, το δημόσιο συμφέρον. Αυτόν υπηρετούμε, σε αυτόν λογοδοτούμε»

Κυβέρνηση που δεν κάνει διακρίσεις και διαχωρισμούς. «Δεν ήταν ένα απλό σύνθημα αυτό», είπε. «Είναι αυτό που πιστεύουμε και αυτό που εννοούμε. Αξιοκρατία πραγματική. Αξιοποιούμε και συνεργαζόμαστε με όλους τους έντιμους και άξιους ανθρώπους, όποια κι αν είναι η ιδεολογική τους προέλευση, ό,τι κι αν ψήφισαν την Κυριακή. Το θεωρώ καθοριστικό αυτό ως δείγμα γραφής και στίγμα μιας κυβέρνησης που επαγγέλλεται πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα».

Επίσης, κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησής του να αξιοποιήσουν κάθε άξιο στέλεχος και να αποδείξουν στην πράξη ότι η αξιοκρατία είναι βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ.

«Είστε υπουργοί της αλλαγής που θα ενώσει τους Ελληνες, δεν ερχόμαστε για να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμά του», επισήμανε.

Επανέλαβε την απόφασή του για σύγκρουση με τη διαφθορά και τις βαθιά ριζωμένες πελατειακές σχέσεις και είπε ότι σε αυτόν τον αγώνα «έχουμε στο πλευρό μας τον πολίτη, αρκεί να δει ότι το παλεύουμε».

«Επιμένουμε σε όσα είπαμε για έναν ανώτερο πολιτικό πολιτισμό», υποστήριξε. «Μέτρο, μετριοπάθεια, σοβαρότητα, επ’ ουδενί άκρα ή ακρότητες στις συμπεριφορές ή στα λόγια, σεβασμό στην άλλη άποψη -από όπου κι αν προέρχεται- και ειλικρίνεια. Οι πολίτες απαιτούν και τους το οφείλουμε, να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας σε κάθε περίσταση».

«Δηλαδή, λίγα λόγια, πολύ έργο, προσφορά, υψηλή εργατικότητα από όλους», τόνισε. «Σε πολύ απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει νωρίς νωρίς στο γραφείο. Αποφασιστικότητα, αξιοποίηση του χρόνου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος».

Ζήτησε από τους υπουργούς να μην κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα αλλά να τα αναδείξουν «για να τα λύσουμε, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς». «Δεν είμαστε απολογητές για την κατάσταση της διοίκησης, ούτε θα επιρρίπτουμε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε οι ενδιάμεσοι του πολίτη και της διοίκησης», είπε.

«Θα σας ζητήσω να είμαστε όλοι φειδωλοί σε δηλώσεις», είπε. «Και βραχυπρόθεσμα και στην πορεία. Το μεν βραχυπρόθεσμο θα το οριοθετούσα με κάποιο τρόπο. Πρώτα να ενημερωθείτε, να ενημερωθούμε, να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις, να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.»

Να αποτυπώσουν τα προβλήματα που παραλαμβάνουν και μετά να προχωρήσουν στις όποιες εξαγγελίες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 11 Μαρτίου 2004

Πηγή [για τα «πράσινα»]: Ελευθεροτυπία, 8 Οκτωβρίου 2009

Και για να παραφράσω μια ρήση του Εμιλιάνο Ζαπάτα

Κυβερνήσεις φεύγουν, κυβερνήσεις έρχονται

η χώρα στην ίδια κατηφόρα…

… κι οι πρωθυπουργοί τις ίδιες… [ας μην το πω]


Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη, Πολιτική Ετικέτες:
 1. 08/10/2009 στο 10:50

  … παρλαπίπες, ήθελα να πω, μην πάει ο νους σας στην άλλη κακιά λέξη.

  Διότι, ερωτώ, κυρίες και κύριοι: αν δεν ήταν κάποιες ατάκες «πρασινισμένες», υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταλάβει κάποιος εχέφρων πολίτης τι είχε πει ο Καραμανδρέου και τι ο Παπανλής;

 2. Basil
  08/10/2009 στο 19:33

  Σεμνά και ταπεινά 2.0;
  Μπορεί να κάνω και λάθος (ως προς το version)

 1. 08/10/2009 στο 11:15
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: