Αρχική > Αφασιαλάνδη, Ιδέες, Πολιτική > Πώς τρώγεται ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός»;

Πώς τρώγεται ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός»;

13/10/2009

nd

Απορίες που έχετε κι εσείς…

Μα, όπως τρώγονται όλες οι ιδεολογίες: με κουταλομαχαιροπήρουνο!

Κάθομαι και διαβάζω ο έρμος [αργία μήτηρ πάσης κακίας 😉 ] περισπούδαστες δηλώσεις και αναλύσεις.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η frau Ντόρα Μπακογιάννη σε χθεσινή δήλωσή της με την οποία προαναγγέλει την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας:

Η παράταξή μας δεν έχει ανάγκη νέας ιδεολογίας. Αυτή είναι ξεκάθαρη. Είναι ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε όμως με συνέπεια και σταθερότητα. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση […]

Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες, οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής δεξιάς, οι κεντρώοι, είναι όλοι πλούτος για τη Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας.

Ενώ ο monsieur Αντώνης Σαμαράς έγραφε προχθές σε άρθρο του στην Καθημερινή [Από την ήττα στην ελπίδα] (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Γιατί [σ.σ. οι ψηφοφόροι] απομακρύνθηκαν από το κόμμα μας, ενώ παραμένουν στην παράταξη;

Πρώτον, γιατί υποστείλαμε τις σημαίες μας. Νόμισαν κάποιοι ότι «οι ιδεολογίες είναι ξεπερασμένες» πια… […]

– Η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε διεθνώς. Σήμερα η Σοσιαλδημοκρατία χάνει έδαφος παντού. Κι όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν παραιτήθηκε από την ιδεολογία του.

– Με εμάς συνέβη το ακριβώς αντίθετο: οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού, αλλά εμείς μοιάζαμε να τις έχουμε εγκαταλείψει. Ομως, χωρίς ιδεολογία, χάνεις την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες…

Δεύτερον, η παράταξή μας ένιωθε να χάνει την ταυτότητά της. Επί χρόνια κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ το να είναι κανείς Δεξιός, Συντηρητικός ή Φιλελεύθερος θεωρείτο περίπου «ανάθεμα».

Το 2004 δεν σταμάτησε αυτός ο ιδεολογικός «εκφοβισμός». Συνεχίστηκε καθώς εμείς οι ίδιοι προσπαθούσαμε καθημερινά να αποδείξουμε ότι… δεν ήμασταν Δεξιοί, δεν ήμασταν Συντηρητικοί, δεν ήμασταν Φιλελεύθεροι. Δεν προσπαθήσαμε να εκσυγχρονίσουμε την ιδεολογία μας. Απλώς προσπαθήσαμε να την… κρύψουμε.

Ασφαλώς δεν είμαστε ούτε παλαιο-δεξιοί, ούτε παλαιο-συντηρητικοί, ούτε νεο-φιλελεύθεροι. Αλλά είμαστε με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Που δίνει προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στην ευημερία της κοινωνίας, στη δημιουργικότητα των ανθρώπων και στην ισότητα των ευκαιριών.

Τι θέλουν να πουν οι… chef; [υποψήφιοι chef, έστω]

Εμείς – οι νεοδημοκράτες – είμαστε με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, οι ιδέες του οποίου κερδίζουν έδαφος παντού, ενώ εκείνες της σοσιαλδημοκρατίας χάνουν έδαφος παντού.

Με το μπαρδόν και με εξκιούζμι, monsieur Αντώνης και frau Ντόρα, αλλά αυτά δεν είναι πολιτικές αναλύσεις ή ιδεολογικές αναζητήσεις αλλά τρικυμία εν… κατσαρόλα!

Διότι οι ιδέες που κερδίζουν κέρδιζαν [crisis? what crisis?] έδαφος παντού δεν ήταν εκείνες του -πώς τον είπατε;- κοινωνικού φιλελευθερισμού αλλά εκείνες του νεο-φιλελευθερισμού.

Ναι, ναι. Το πρόσεξα. Εσείς δεν είστε ούτε νεο-φιλελεύθεροι. [Ό,τι δεν δηλώσεις δεν είσαι, εξάλλου.., σ’ αυτή τη χώρα.]

Εσείς δεν είστε:

 • παλαιο-δεξιοί
 • παλαιο-συντηρητικοί
 • νεο-φιλελεύθεροι

Άρα είστε:

 • νεο-δεξιοί
 • νεο-συντηρητικοί και
 • παλαιο-φιλελεύθεροι

Δηλαδή, κοινωνικο-φιλελεύθεροι. Ήγουν, αν το… αγγλοσαξωνίζαμε λιγάκι, σοσιαλ-φιλελεύθεροι.

Μα, για σοσιαλ-φιλελευθερισμό κατηγορούνται, όχι χωρίς κάποια δόση ειρωνείας, εδώ και χρόνια όλα τα σοσιαλδημοκρατικά – σοσιαλιστικά – εργατικά κόμματα του πλανήτη. Που επέβαλαν και επιβάλλουν στην κοινωνία και την οικονομία τις «αρχές» του νεοφιλελευθερισμού…

Αλλά ήδη το πιάσαμε το υπονοούμενο.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στον κοινωνικο-φιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας και στον σοσιαλ-φιλελευθερισμό του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση κι εσείς αντιπολίτευση.

Και ποιος είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να επανακάμψετε [μετά ή άνευ ιδεολογικής κουτάλας και κατσαρόλας];

Να κάνετε ό,τι έκαναν και οι άλλοι όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Να τους μιμηθείτε.

Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως […] ηδυσμένω λόγω […]

Οι καγχασμοί επιτρέπονται;

ΥΓ. Διασκεδαστικό στιγμιότυπο από τις ιδεολογικές αναζητήσεις της Νέας Δημοκρατίας [Γιώργος Μαντέλας, Οι ιδεολογικές μάχες στη Ν.Δ., Καθημερινή, 13-10-2009] (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που ερχόταν. Το συνέδριο -άγνωστη λέξη στους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, καθώς ήταν το πρώτο τους- είχε αποφασίσει να αλλάξει το έμβλημα του κόμματος, οι συμμετέχοντες είχαν παρακολουθήσει ήδη ένα χορευτικό από ευηδείς Σερραίες και όλοι ή σχεδόν όλοι -γιατί υπήρχαν και κάποιοι «υποψιασμένοι»- ετοιμάζονταν να εκδράμουν, με τις μαύρες κυβερνητικές Μερσεντές 200, στις κοντινές ψαροταβέρνες της Χαλκιδικής, όταν ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης έριξε τη βόμβα: «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός». Στην αρχή κοιτάχτηκαν με απορία («τι έπαθε ο πρόεδρος;»), μετά ψιθυριστά -από σεβασμό, αλλά κυρίως από φόβο προς τον αρχηγό- ζήτησαν κάποιες εξηγήσεις («τι κομμουνιστικά είναι αυτά;») και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρεσβύτερος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επιστροφή του από το Παρίσι («που τον άλλαξε») τους μίλησε για την ιδεολογία που «αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Back to the future…

Advertisements
 1. 13/10/2009 στο 10:38

  Ιδού και μία παρατήρηση για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό από την Wikipedia [μέσω του ιστολογίου «Πολίτης Stelpas»]:

  «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός (social liberalism) έχει ταυτισθεί στην Ευρώπη με την υπεράσπιση όλων των ατομικών δικαιωμάτων που δεν ανήκουν στην οικονομική σφαίρα (Χωρισμός κράτους – εκκλησίας, αποποινικοποίηση της χρήσης των τοξικοεξαρτητικών ουσιών, αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ίδιου φύλου κ.α.).»

 2. christos milionis
  13/10/2009 στο 11:20

  Ωραια αυτα περι συγχρονου κοινωνικου φιλευθερισμου του monsieur Σαμαρά. θα μας πει ομως γιατι με νομο που φτιαχτηκε γιαυτον το 1980 δεν υπηρετησε στον στρατο;
  Στο βιογραφικο του δεν αναφερει τιποτα για το αν πηγε στον ελληνικο στρατο.
  Ασημαντη λεπτομερεια θα μου πειτε ,αν αναλογιστουμε την τεραστια προσφορα του στην πολιτικη και στον πολιτισμο.

 3. 13/10/2009 στο 15:03

  Συνεχιζοντας το post του Αφασιου τονιζω το παρακατω…..

  «Συντηρητισμός ή κονσερβατισμός (γαλλ.conservatisme) ονομάζεται η επιφυλακτική και συντηρητική αντιμετώπιση νέων θεσμών, αρχών και αξιών της κοινωνίας, σε ατομική και ομαδική βάση. Γενικά, σημαίνει την επιφυλακτική έως αρνητική στάση απέναντι σε οποιονδήποτε νεωτερισμό. Ο συντηρητισμός είναι υπέρμαχος της προάσπισης αυτών που είναι ήδη δεδομένα, αφομοιωμένα και δεν δημιουργούν κινδύνους και κραδασμούς στο κατεστημένο, και κυρίως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Ο συντηρισμός λειτουργεί ως προσωπική στάση ζωής, παρόμοια με τον πουριτανισμό, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

  Ο ξενικός όρος προέρχεται από τη γαλλική λέξη conservation=διατήρηση, συντήρηση.

  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

  <>

  Ν. Μπακογιαννη, υποψηφια προεδρος της Ν.Δ

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1063125»

  Τωρα πως θα κανουν πραξη τον φιλελευθερισμο με τους…. συντηρητικους οπαδους δεν το ξερουν σιγουρα ουτε αυτοι.

 4. 13/10/2009 στο 22:12

  Εγώ πάντως τον όρο «σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός» τον μεταφράζω ως «σύγχρονη λαϊκή δεξιά».

 5. 13/10/2009 στο 22:25

  πως θα σου φαινοταν καποιος αν το yes το μετεφραζε «οχι»;

 6. 14/10/2009 στο 00:48

  Σύγχρονη δεξιά = η δεξιά είναι πάντοτε δεξιά

 7. 14/10/2009 στο 14:03

  το ποστ είναι εξαιρετικό
  νομίζω ΔΕΝ χρειάζονται σχόλια!

 8. Σουλπίκιος Μέντας-Γουίδερσπουν
  14/10/2009 στο 22:20

  Απάντηση: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν τρώγεται με τίποτα.

 9. 15/10/2009 στο 17:41

  Το σύνθημα είναι μισό όμως στη φωτογραφία. Ολόκληρο το σύνθημα είναι

  Ψηφίζω Νέα Δημοκρατία.
  Μη στεναχωριέσαι κανείς δεν είναι τέλειος.
  Εγώ ψηφίζω αριστερά.

 10. 17/10/2009 στο 09:40

  Μήπως παίζει πλέον και κοινωνικός ΑΝΤΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ? 😆

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: