Αρχική > Καπιταλιστικόν Έπος, Οικονομία, Πλανήτης Γη Α.Ε. > Ποιο κάθαρμα είχε πει πως η παρούσα οικονομική κρίση είναι το μεγαλύτερο πλιάτσικο όλων των εποχών;

Ποιο κάθαρμα είχε πει πως η παρούσα οικονομική κρίση είναι το μεγαλύτερο πλιάτσικο όλων των εποχών;

14/03/2010

Αυτός:

«Αυτός» στον τάφο του Χέγκελ στο Βερολίνο

Και τι είχε πει αυτό το κάθαρμα πριν από ενάμιση χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου του 2008;

Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι η ηρωικότερη -μέχρι στιγμής- στιγμή του καπιταλισμού. Το μεγαλύτερο πλιάτσικο σε πλανητικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη λεηλασία πλούτου στην ιστορία των εθνών. Όλο και λιγότεροι πλούσιοι συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο πλούτο στα χέρια τους, και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη φτωχαίνουν.

Το πάρτι που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας έχει κυριολεκτικά «ανάψει»! Κι ας το βαφτίζουν κάποιοι «κρίση του καπιταλισμού». Είναι θέμα οπτικής γωνίας. «Ποιος μιλάει;», «και από ποια θέση;», είναι τα ερωτήματα που τίθενται, αυτή τη στιγμή, προς όλους. Για το μεγάλο κεφάλαιο είναι ένα ξεφάντωμα. Για μας, «τους από κάτω» είναι μια καταστροφή. Για εκείνους που επέλεξαν να υπηρετήσουν «τους από πάνω» δεν είναι παρά ακόμα μία «κρίση του καπιταλισμού».

Η παρούσα «κρίση του καπιταλισμού» δεν είναι παρά το μεγαλύτερο πάρτι που έγινε ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας. Οι επιπτώσεις του στον 21ο αιώνα θα κάνουν τον 20ο να μοιάζει με παιδική γιορτή.

Κάποιοι μιλούν για το τέλος του καπιταλισμού όπως τον ξέρουμε.  Παρακολουθούμε το τέλος μιας μορφής καπιταλισμού. Η επόμενη ενσάρκωσή του θα είναι χειρότερη.

2008: Η ηρωικότερη στιγμή του καπιταλισμού

Χα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με το περιοδικό Forbes…

το 2010 οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως είναι 1.011 από 793 πέρυσι τέτοιον καιρό.

Εξ αυτών 611 αύξησαν σημαντικά την περιουσία τους από πέρυσι, ενώ μόλις 62 περιουσίες μειώθηκαν

[…] Στην Αμερική του Μπαράκ Ομπάμα, όπου την τελευταία διετία χάθηκαν περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και κατασχέθηκαν 1,5 εκατομμύριο κατοικίες, εμφανίστηκαν εφέτος 44 νέοι δισεκατομμυριούχοι.

Από 359 πέρυσι έφτασαν εφέτος τους 403. Η συνολική περιουσία τους ξεπερνά πλέον τα 1,3 τρισ. δολάρια- 200 δισ. δολά ρια παραπάνω από πέρυσι.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουμε 248 δισεκατομμυριούχους, με συνολική περιουσία 1 τρισ. δολαρίων. Οι ευρωπαίοι κροίσοι πάντως εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την κρίση: πέρυσι είχαμε «μόνον» 196, με συνολικό πλούτο 665 δισ. δολαρίων.

Τα υπόλοιπα διαβάστε τα στο Βήμα [Πιο πλούσιοι οι κροίσοι της… κρίσης]

Χα! Και ξανά χα!

Κι όλα αυτά σε μια χρονιά κρίσης και ύφεσης…

Δεν περισσεύουν για όλους καρντιές μου…

Advertisements
 1. 14/03/2010 στο 19:06

  Φτου! Με πρόλαβες!

 2. 15/03/2010 στο 09:01

  Πά-πά-πάαα!!!

  Τί φάτσα είν’ αυτη; …Διανοούμενος!!! (θού Κύριε!)

  Χάθηκε ο κόσμος, ωρ’ αδερφε, να διαθέτεις φάτσα φερ’ ειπειν μποντυμπιλντερα, ή πορτιέρη σε νυχτερινο κέντρο;

  Κάνε αμέσως πλαστικη, να μη σε αναγνωρίζουν! Θα σε φάει ως κράμβην (λάχανον, ούτως ειπειν) η κυρα-εξουσία!

 3. 15/03/2010 στο 14:09

  @ Vrennus

  Λες κι είμαστε συνεννοημένοι εσχάτως… Θα μας ματιάσουνε [το «μάτι» δεν ισχύει, πάντως, σύμφωνα με την Εκκλησία της Ρωσίας…]

  @ Εργδημεργ

  Η φωτογραφία είναι πριν την πλαστική. Όπως θα παρατήρησες το πρόσωπο του «Αυτού» δεν φαίνεται μετά την πλαστική ούτε στο γνωστό βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούσε τις προάλλες 😉

  Κι άσε τις λούφες στα μπλογκ των διανοούμενων. Περιμένουμε «επεισόδιο» για το ηλιακό σύστημα…

 4. Andonis
  18/03/2010 στο 16:25

  »Crisis pay the Plutocracy«

  😉

 5. 18/03/2010 στο 20:44

  «Περιμένουμε “επεισόδιο” για το ηλιακό σύστημα…»

  Καλομελέτα κι έρχεται…
  η… ομελέτα
  από το ΜΕΛΛΟΝ !!! 😉 🙂 χαχαχα

 6. 18/03/2010 στο 20:47

  Υ.Γ. Χρήστο, αυτό το… πλακατζίδικο εδάφιο πρέπει να σούρθει σαν pingback: 🙂

  «Another alleged example of a Lost Time-Traveller is the Greek blogger and journalist Mr. Christos Morphos, who posted about the 2008 World Crisis: He was among the very few people talking about a Capitalist Mega-plunder, at a time when everyone was assuming the exact opposite: Economic collapse and recession. However, this particular case of alleged time-travel remains unverified today (in 2110)…»

 1. 18/03/2010 στο 20:41
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: