Αρχική > Αφασιαλάνδη, Οικονομία > Έρχεται η ευρωδραχμή;

Έρχεται η ευρωδραχμή;

24/03/2010

Κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα του άρθρου Έρχεται η ευρωδραχμή; που δημοσιεύεται στο «Σοφοκλέους 10» [οι υπογραμμίσεις δικές μου]:

Αλλαγή νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή. Θέσπιση ισοτιμίας 2 ευρωδραχμές προς 1 ευρώ, με υποχρεωτική αναγραφή σε αγαθά και αξίες και των δυο τιμών. Εν συνεχεία υποτίμηση του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λειτουργία της αγοράς με τους παραπάνω όρους για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών και έπειτα, εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το επιτρέψουν, επιστροφή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και υιοθέτηση εκ νέου του ευρώ ως εθνικού νομίσματος. […]

Υποτίμηση ευρωδραχμής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα όσα αναφέρει το έγγραφο για τον τρόπο με τον οποίο θα μεθοδευθεί τόσο η εναλλαγή του νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή, όσο και η εν συνεχεία υποτίμησή του. Πρόκειται για κάτι που τεχνικά εμφανίζεται ως απλό και σχετικά εύκολο να γίνει. Όπως τονίζει η αναφορά, « τα τεχνικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μια υποτίμηση από την Αθήνα είναι ασήμαντα. Η κυβέρνηση κλείνει τις τράπεζες για αρκετές ημέρες και τους δίνει οδηγίες για να ονομάσουν όλες τις καταθέσεις και δάνεια, καθώς και κάθε άλλο συμβόλαιο, σε ευρωδραχμές. Οι τράπεζες ξανανοίγουν και μια νέα αγορά συναλλάγματος αναπτύσσεται καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν και πωλούν το ευρώ με όρους ευρωδραχμής. Τότε πολλά αγαθά και αξίες θα έχουν δυο τιμές. Μία σε όρους ευρώ και μια άλλη σε όρους δραχμής».

Σε ποιες πληροφορίες βασίζεται το άρθρο:

Τo S10 αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας σχετικής αναφοράς αμερικανικού think tank, το οποίο συνδέεται στενά με το Eurogroup και οι εισηγήσεις του γίνονται στην πλειονότητά τους δεκτές από διεθνούς οικονομικούς οργανισμούς και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Πρόκειται για το International Political Economy, το οποίο σε αναφορά του, που υπογράφεται από τον καθηγητή Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Ρόμπερτ Άλιμπερ και φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Η υποτίμηση του ελληνικού ευρώ», περιγράφει με ζοφερά χρώματα το νομισματικό μέλλον όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών της Ζώνης του Ευρώ.

Και τα λοιπά, και τα λοιπά…

 1. 24/03/2010 στο 12:42

  «Η κυβέρνηση κλείνει τις τράπεζες για αρκετές ημέρες και τους δίνει οδηγίες για να ονομάσουν όλες τις καταθέσεις και δάνεια, καθώς και κάθε άλλο συμβόλαιο, σε ευρωδραχμές»
  Αναρωτιέμαι ποιοι τα σκέφτονται και τα γράφουν αυτά. Να κλείσουν «για αρκετές ημέρες» οι τράπεζες, πόσες δηλαδή, 10, 20, 30; Μείον 10% η οικονομία εύκολα, άσε τα ντου που θα γίνονται στα supermarket. Επιπλέον θα δοθούν «οδηγίες» να μετατραπούν οι καταθέσεις και τα δάνεια; Χωρίς την έγκριση των καταθετών; Κι αν δεν συμμορφωθούν οι τράπεζες, ιδίως οι ξένες; Κι αν μετατρέψουν μόνο τις καταθέσεις αλλά όχι και τα δάνεια; Κάτι σε δήμευση μου ακούγεται το όλο σχέδιο – ίνα πληρωθεί η πάλαι ποτέ κινδυνολογία των εθνικοφρόνων ότι άμα έρουν οι σοσιαλισταί (οι κομμουνισταί έλεγαν αλλά δεν πειράζει) θα αρπάξουν τις περιουσίες του κοσμάκη.

 2. 24/03/2010 στο 12:45

  BTW, έχει συμβεί άλλοτε απόσυρση χώρας από ενιαίο νόμισμα. Πώς παίζει το κόλπο; Στις χώρες της πρώην Σοβιετίας τι έγινε; Δηλαδή ξέρουμε τι έγινε, αλλά από τεχνικής σκοπιάς ρωτάω.

 3. 24/03/2010 στο 13:48

  Φούιιιι!!! Πολλά τα ερωτήματα και αδυνατώ [λόγω έλλειψης γνώσεων] να απαντήσω σε οποιοδήποτε [ντρέπομαι, αλλά τι να κάνω;].

  Προσωπική μου άποψη είναι ότι κανένας δεν ξέρει τι να κάνει. Και δεν αναφέρομαι στο ελληνικό γκουβέρνο, αυτό δα έλειπε να ξέρει. Αναφέρομαι εις τας Ευρώπας. Όλος αυτός ο καυγάς Μέρκελ-Σαρκοζί-Ρεν-Τρισέ, οι δηλώσεις κόντρα σε δηλώσεις, τα σενάρια, τα «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν μας ζήτησε βοήθεια», νομίζω ότι έχουν έναν κοινό παρονομαστή: ό,τι και να κάνουμε για την Ελλάδα, είτε το ένα, είτε το άλλο, είτε το τρίτο, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο: να πάμε όλοι φούντο.

  Πώς το είχε πει ο… χαρβαρντής Νάιαλ Φέργκιουσον προ καιρού; Το είχα βάλει σ’ ένα σχόλιο [αλλά ποιος διαβάζει σχόλια 😉 ]:

  On reflection, it is appropriate that the fiscal crisis of the west has begun in Greece, the birthplace of western civilization. Soon it will cross the channel to Britain. But the key question is when that crisis will reach the last bastion of western power, on the other side of the Atlantic.

  Appropriate και last bastion… Τρελαίνομαι με κάτι τέτοια…

  Κι επειδή η ρήση του Φέργκιουσον είχε πάει άπατη [αυτό δα έλειπε!] πρόσεξε να δεις πώς θα γίνει ευρύτατα γνωστή η ρήση και «περιβόητος» ο Φέργκιουσον:

  Ο Φέργκιουσον είχε συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο!

  «Όλα εκεί οργανώθηκαν!»

  Κουφάλες συνωμοσιολόγοι δεν θα σας αφήσω άπραγους ποτέ!

 4. 24/03/2010 στο 18:14

  @ Vrennus

  Δε στα ‘λεγα σ.; Στα ‘λεγα. Ιδού και το πρώτο λινκάκι. Αετοί, οι μπαγάσηδες! [Και μάλιστα δικέφαλοι]

  “Όλα εκεί οργανώθηκαν!”…στη συνεδρίαση της Λέσχης Bilderberg στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο!

 5. 27/03/2010 στο 11:42

  Ακόμα μία γαλή με πέταλα:

  Λέτε να είναι αλήθεια ;;;

 1. 24/03/2010 στο 14:05
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: