Αρχική > Αφασιαλάνδη, Ιστορία > Α, ρε Νικολέττο εθνομηδενιστή, τι την ήθελες εσύ την Επανάσταση;

Α, ρε Νικολέττο εθνομηδενιστή, τι την ήθελες εσύ την Επανάσταση;

26/03/2010

Επειδή όλες οι γιορτές της ελληνορθοδοξίας πέσαν μαζεμένες φέτος [25η Μαρτίου, Ευαγγελισμός, «σωτηρία» του «έθνους-πάρτης» από ΔΝΤ+ΕΕ, παρέλαση του… τιμημένου DNA των ΟΥΚάδων χτες στην παρέλαση, Πάσχα, φορολόγηση των ακαθάρτων της Εκκλησίας με 20%…], συνεχίζουμε ακάθεκτοι το μίνι αφιέρωμά μας στις… μικρότητες του έθνους-πάρτης.

Σήμερα, μία μικρή ψυχαγωγική [και διασκεδαστική, συνάμα] ιστορία.

Βρισκόμαστε στα 1824. Τη χρονιά του δανείου, των δύο εμφυλίων, της Αντεπανάστασης. Στην Πελοπόννησο έχουν εισβάλει οι Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί, υπό την εποπτεία του Ι. Κωλέτη [του πιο διεφθαρμένου ίσως Έλληνα πολιτικού του 19ου αιώνα – χωρίς να θέλω να προσβάλω τη μνήμη των υπολοίπων 😉 ], που εκπροσωπεί το επίσημο γκουβέρνο, δηλαδή τον Γ. Κουντουριώτη και τον Α. Μαυροκορδάτο [από τους δύο πληρεξούσιους που είχαν συνάψει το δάνειο στην Αγγλία, ο μεν ένας ήταν γαμβρός του Κουντουριώτη ο δε άλλος κολλητός του Μαυροκορδάτου].

Εντολή του γκουβέρνου ήταν να συλληφθούν και οι… επαναστάτες Ασημάκης Φωτήλας και Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Ας δώσουμε, όμως, τον λόγο στον Κωστή Παπαγιώργη [Κανέλλος Δεληγιάννης, εκδ. Καστανιώτη, 2001, σελ. 264] [οι υπογραμμίσεις και η παραγραφοποίηση, ως συνήθως, δικές μου]:

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο επιφανών ανδρών ανατέθηκε από τον Κωλέττη στον Νικολέττο Σοφιανόπουλο, αδελφό του Παναγιώτη. Αμφότεροι κρύβονταν σε μοναστήρια – στη Μονή της Χρυσοποδαρίτας των Νεζερών ο Γερμανός και στην απροσπέλαστη Μονή Πορετσού ο Φωτήλας.

Ο Ασημάκης τελικά διέφυγε τη σύλληψη, ενώ ο Γερμανός έπεσε στα χέρια των διωκτών του. Αμέσως του αφαίρεσαν τα χρήματα, τα άμφια και τα ζώα που είχε στο στάβλο της Μονής και, δεσμώτη πλέον, τον περιέφεραν στο Δροβολόν, στο Λιβάρτζι, στη Δίβρη μέχρι να φτάσουν στη Γαστούνη.

Η χαρακτηριστική λεπτομέρεια που αναφέρουν όλοι σχεδόν οι ιστορικοί είναι ότι από τη Γαστούνη και πέρα ο αρχιερέας ακολούθησε πεζός την κουστωδία (γεγονός πρωτοφανές, αν σκεφτούμε ότι οι Τούρκοι επέτρεπαν στους υψηλόβαθμους κληρικούς να ιππεύουν).

Ο Γερμανός τελικά, με υπόδειξη του Ναυπλίου, θα παραμείνει σε μια Μονή προς ανάρρωση, όσο για τον Νικολέττο θα πάει από εσωτερική αιμορραγία, αποτέλεσμα της κατάρας του αρχιεπισκόπου!

Και κάποιοι στο σημερινό γκουβέρνο είχαν τη φαεινή ιδέα του 20%… Χωρίς να θυμηθούν τι είχε συμβεί σε μια παρόμοια περίπτωση πριν από δύο δεκαετίες…

Προφανώς οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν είχαν κάψει όλα τα βιβλία μαγείας του αρχαίου κόσμου…

Α, ρε Νικολέττο εθνομηδενιστή, τι την ήθελες εσύ την Επανάσταση;

ΥΓ. Αν είστε καλά παιδιά, θα σας πω και την ιστορία του αδελφού του Νικολέττου. Είναι, πιστέψτε με, ακόμα πιο «διασκεδαστική»…

[Τη φωτογραφία την αλίευσα από το προχθεσινό ποστ του Λυκάονος Οι τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής, όπου μπορείτε να διαβάσετε και τις σχετικές λεπτομέρειες.]

Advertisements
Κατηγορίες:Αφασιαλάνδη, Ιστορία
 1. 26/03/2010 στο 12:35

  Αν κάνετε κλικ στη φωτογραφία, στην πλάκα δίπλα στην Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε τα ονόματα: Κωλέττης, Κουντουριώτης, Μαυροκορδάτος, Γερμανός, αλλά όχι και το όνομα του Νικολέττου. Δεν «έπεσε» στον Αγώνα ο Νικολέττος; Έτσι ανταμείβει η Ελλάς τα τέκνα της;

  Α, ρε Νικολέττο εθνομηδενιστή, τι την ήθελες εσύ την Επανάσταση;

  Ακόμα και η πατρίδα σε ξέχασε…

 2. 26/03/2010 στο 12:55

  Η Μονή είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας [sic]. Προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος στο βιβλίο του Παπαγιώργη το «Μονή Χρυσοποδαρίτας».

 3. 26/03/2010 στο 13:11

  Και μια και ασχολούμαστε με το «1821» δύο -all times classic- βιβλία:

  ► Γ. Σκαρίμπας, Το ’21 και η Αλήθεια (pdf 16ΜΒ) [από τη βιβλιοθήκη του Indy.gr – το εντόπισε η Κόκκινη Πιπεριά]

  ► Ομάδα Ενάντια στη Λήθη, Κυριαρχία και Κοινωνικοί Αγώνες στον Ελλαδικό Χώρο (pdf 19ΜΒ) [από το Freeinquiry] – Οι αναρχικοί για το 1821. Εξαιρετικό με πάμπολλα στοιχεία.

  Αποσπάσματα αυτού του βιβλίου: Αλήθειες αναφορικά με την κοινωνική επανάσταση του 1821

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: