Αρχική > Blogroll > Από τον Όθωνα στον ΓΑΠ: οι οικονομικές κρίσεις του 1843 και του 2010. Βίοι παράλληλοι;

Από τον Όθωνα στον ΓΑΠ: οι οικονομικές κρίσεις του 1843 και του 2010. Βίοι παράλληλοι;

06/04/2010

Καθώς σήμερα τα spreads δανεισμού της Ελλάδας ξεπέρασαν τις 400 μονάδες βάσης [δηλαδή, δανειζόμαστε με 4+% μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι η Γερμανία], καθώς αύριο αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ δια τα περαιτέρω, καθώς η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς το έλλειμμα ίσως ξεπερνά το 14% [αντί του 12,7], καθώς όλο και περισσότεροι τζογάρουν στη χρεωκοπία της χώρας, ιδού και μια μικρή διδακτική ιστορία από το παρελθόν.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Κύκλοι…

Από τις αρχές του 1843, έχουμε μια σειρά εξελίξεων που σίγουρα κάτι μας θυμίζουν. Τον Ιανουάριο του 1843, η κυβέρνηση πληροφορεί τις προστάτιδες δυνάμεις ότι αδυνατεί να πληρώσει την εξαμηνιαία δόση του χρέους. Τι είχε συμβεί; «Την κρίση του 1843 δεν την προκάλεσαν οι οικονομικές εξελίξεις», γράφει ο J. Petropulos, «αλλά οι δυνάμεις, με το να αρνηθούν ομόφωνα, για πρώτη φορά, να εγκρίνουν οποιοδήποτε καινούργιο δάνειο»[1].

Η κυβέρνηση δεν μπορούσε, λοιπόν, να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χώρας. Οι λόγοι της άρνησης ήταν καθαρά πολιτικοί. Και οι τρεις προστάτιδες δυνάμεις ήταν δυσαρεστημένες με την πολιτική του «Βαυαρού». Μέχρι τότε, «ο Όθων κατόρθωνε να αποτρέπει την οικονομική κρίση εξασφαλίζοντας δάνειο από την προστάτιδα δύναμη της οποίας το κόμμα στην Ελλάδα είχε το πολιτικό προβάδισμα»[2]. Μιας και το γαλλικό κόμμα είχε τότε το προβάδισμα, η Γαλλία θα έπρεπε να δανείσει τον Όθωνα, κάτι όμως που δεν συνέβη.

Μπροστά στην απειλή της ξένης επέμβασης, η κυβέρνηση τι έκανε; «Περιέστειλε δραστικά τις τακτικές της δαπάνες. Ο βασιλιάς έδωσε το παράδειγμα προσφέροντας ένα μεγάλο μέρος της βασιλικής χορηγίας στο δημόσιο ταμείο. Η κυβέρνηση εν συνεχεία περιέκοψε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την επιβολή προοδευτικής κράτησης. Υποχρέωσε σε έξοδο από την υπηρεσία μερικούς υπαλλήλους με σύνταξη που έφτανε μόλις το ένα τρίτο των αποδοχών τους. Κατάργησε το σώμα των μηχανικών στη Γραμματεία των Οικονομικών, καθώς και μεγάλο αριθμό των διπλωματικών και προξενικών της αποστολών στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων και των διπλωματικών αποστολών στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Διέκοψε επίσης τη χορήγηση συντάξεων σε πολλούς κληρικούς, και διέταξε όσους από αυτούς δεν είχαν οικονομικά μέσα να επιστρέψουν στα μοναστήρια που απέμεναν.»[3]

Ερμηνεία των παραπάνω μέτρων με σημερινούς όρους: ο Όθωνας (συγγνώμην, ο ΓΑΠ) πήρε αυστηρά μέτρα περιορισμού των δαπανών του δημοσίου, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει στις προστάτιδες δυνάμεις (συγνώμην, το ΔΝΤ), που ούτως ή άλλως θα του επέβαλαν τα ίδια μέτρα.

Τα μέτρα που πήρε «ιδία πρωτοβουλία» ο Όθωνας απεδείχθησαν ανεπαρκή. Μπροστά στη διαφαινόμενη εθνική ταπείνωση, υπήρχε μία και μοναδική λύση, την οποία, σύμφωνα με κάποιους, προωθούσαν και οι προστάτιδες δυνάμεις: «Επανάσταση» και Σύνταγμα!

Στις «3 του Σεπτέμβρη» ξεσπά η «Επανάσταση».

Και στις 14 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα υπογράφει απρόθυμα την προσφυγή στο ΔΝΤ (συγγνώμην, υπογράφει απρόθυμα την οικονομική σύμβαση που της επέβαλαν οι προστάτιδες δυνάμεις). Οι δυνάμεις, πλέον, «[…] όχι μόνο κατέλυαν την δημοσιονομική αυτονομία της Ελλάδας, αλλά και την εξανάγκαζαν να μειώσει τις δαπάνες της κατά 3,5 εκατομμύρια φράγκα. Οι περικοπές [σ.σ. το πρώτο πακέτο μέτρων του Όθωνα] που είχαν ήδη χαρακτηριστεί δραστικές δεν είχαν ούτε καν προσεγγίσει το ποσό που όριζε η σύμβαση»[4].

Επαναλαμβάνεται, άραγε, η ιστορία ως φάρσα;


[1] J. Petropulos, Πολιτική και Συγκρότηση Κράτους στο Ελληνικό Βασίλειο (1833-1843), τ. Β΄, σελ. 571, εκδ. ΜΙΕΤ.

[2] J. Petropulos, ό.π., σελ. 571.

[3] J. Petropulos, ό.π., σελ. 572.

[4] J. Petropulos, ό.π., σελ. 573.

Advertisements
Κατηγορίες:Blogroll Ετικέτες:
 1. 06/04/2010 στο 20:04

  Απόσπασμα άρθρου που θα δημοσιευτεί προσεχώς.

 2. 09/04/2010 στο 01:48

  Οι αγορες δεν τρωνε κουτοχορτο

 3. 09/04/2010 στο 10:37

  @ Defkalion

  ΟΑΚΚΕ;;;!!!

  Τα σέβη μου στον σ. Ζαφειρόπουλο. Τον είχα γνωρίσει τα παλιά τα χρόνια, όταν ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΕΚΚΕ στο νομό Γρεβενών [αν θυμάμαι καλά].

 4. 09/04/2010 στο 13:18

  Δεν ειμαι μέλος της ΟΑΚΚΕ, είμαι ωστόσο συμπαθών, αυτοπροσδιορίζομαι ως Φιλελευθερος και συμφωνώ στην ανάγκη δημιουργίας ενός μετωπου απέναντι στο δοσιλογικο ψευδοπολυκομματικο καθεστως. Η φίλα προσκείμενη στάση μου στην ΟΑΚΚΕ συνοψιζεται στο παρακατω αρθρα

  http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/03/giati-dhmokrates-fileleytheroi-akomh-kai-ethnikistes-prepei-na-s.html

 1. 25/04/2010 στο 14:09
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: