Αρχική > Αφασιαλάνδη, Οικονομία > ♪ ♫ Ζήτω το ΚΚΕ και καθετί μοναχικό στον κόσμο αυτό ♫ ♪

♪ ♫ Ζήτω το ΚΚΕ και καθετί μοναχικό στον κόσμο αυτό ♫ ♪

15/04/2010

Έγραφε προχθές στον Ριζοσπάστη ο Νίκος Μπογιόπουλος [και τα αναπαρήγαγε χθες στη στήλη του στην Ελευθεροτυπία ο Γιάννης Τριάντης]:

Όταν η ΕΚΤ δανείζει τους τραπεζίτες, τους δανείζει με επιτόκιο 1%. Όταν, όμως, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δανείζουν το ελληνικό κράτος, το δανείζουν με 5% (!), που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, που θα κληθεί να πληρώσει τα δανεικά, θα πληρώσει τα πενταπλάσια από τους τραπεζίτες.

Κι όταν ο Μπογιόπουλος, από τους πιο «ψαγμένους» κουκουέδες γράφει αυτά που γράφει, ούτε μπορώ να φανταστώ το τι υπάρχει στα κεφάλια του «βαθέος» ΚΚΕ – για να μην μιλήσουμε για τα κεφάλια της «ευάερης ράτσας» των Ελλήνων [που λέει κι ο Αγγελικόπουλος].

Τι θα έπρεπε να είχε γράψει; Τα εξής:

Όταν η ΕΚΤ δανείζει τους τραπεζίτες, τους δανείζει με επιτόκιο 1%. Όταν, όμως, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. οι τράπεζες δανείζουν το ελληνικό κράτος, το δανείζουν με 5% (!), που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, που θα κληθεί να πληρώσει τα δανεικά, θα πληρώσει τα πενταπλάσια από τους στους τραπεζίτες.

Και ναι μεν το ΚΚΕ τάσσεται κατά της ΕΕ, αλλά όχι κι έτσι! Να μην έχουν ιδέα τού τι γίνεται. Διότι η «Συνθήκη της Λισαβόνας» [Ενοποιημένη Απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης] το λέει ξεκάθαρα:

Άρθρο 123
(πρώην άρθρο 101 της ΣΕΚ)
1. Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, οι οποίες εφεξής αποκαλούνται «εθνικές κεντρικές τράπεζες», προς θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς της Ένωσης, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών απαγορεύεται επίσης να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα, από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη. Μπορεί όμως να δανείζει τις εμπορικές τράπεζες κι αυτές, με τη σειρά τους, να δανείζουν τα κράτη μέλη. Η διαφορά επιτοκίων είναι τα κέρδη των τραπεζών [ξέρω, ξέρω, έχουν και λειτουργικά έξοδα].

Για τις τράπεζες δουλεύουμε, καρντιές μου, για τις τράπεζες!

Πώς το έλεγε ο Δ. Καζάκης τις προάλλες; Πως τη δεκαετία 2000-2009 η Ελλάδα έχει πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους της 450 δισ. ευρώ ενώ την ίδια περίοδο αύξησε και το χρέος της κατά άλλα 150 δισ. ευρώ…

Δεν πρόκειται να ξεχρεώσουμε ποτέ! Αυτό είναι το νόημα άλλωστε…

Γι’ αυτό σας λέω:

Δουλέψτε ρεεεε!!! [για τις τράπεζες]

Advertisements
 1. 15/04/2010 στο 12:46

  οι εεληνικές τράπεζες με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, οποιασδήποτε διάρκειας ανατρέχουν στην ΕΚΤ και δανείζονται με επειτόκιο 1-1,5% και ύστερα δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με 6 φεύγα επιτόκιο. Στην ουσία οι ελληνικές τράπεζες είναι ο διαμεσολαβητής, αλλά έχεις δίκιο δε δανείζει η ΕΚΤ απευθειας το ελληνικό δημόσιο, απαγορεύεται. Το ότι απαγορεύεται όμως υπερθεματίζει ακριβώς αυτό που λέει ο Μπογιόπουλος. Μια χαρά έχουν ιδέα του τι γίνεται.

 2. 15/04/2010 στο 15:27

  Ο Μπογιόπουλος δεν τα λέει καθόλου καλά. Για ξαναδιάβασε το απόσπασμα:

  Όταν η ΕΚΤ δανείζει τους τραπεζίτες, τους δανείζει με επιτόκιο 1%. Όταν, όμως, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δανείζουν το ελληνικό κράτος, το δανείζουν με 5% (!), που σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, που θα κληθεί να πληρώσει τα δανεικά, θα πληρώσει τα πενταπλάσια από τους τραπεζίτες.

  Σαφέστατα λέει ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει πενταπλάσια από ό,τι οι τραπεζίτες. Μόνον που το ελληνικό κράτος αυτό το «πενταπλάσιο» το πληρώνει στους τραπεζίτες. Καθόλου καλά δεν τα λέει.

 3. 15/04/2010 στο 22:21

  Και συνεπώς οι εγχώριες τράπεζες δεν πληρώνουν τίποτα, αντιθέτως έχουν περίπου 4% κέρδος.

 4. 16/04/2010 στο 11:45

  το διάβασα το απόσπασμα αδελφέ. Αυτό που σου λέω είναι ότι το ΙΔΙΟ κεφάλαιο κοστίζει στη στη τράπεζα 1% ενώ κατ επέκταση στο ελληνικό κράτος 5%. Και λέω ότι η απαγόρευση στην ΕΚΤ να δανείζει κράτη παίζει ακριβώς αυτό το ρόλο. Βάζει τις διάφορες εμπορικές τράπεζες (όπως τις δικές μας των θαλασσοδανείων στην Ουγγαρία) σε ρόλο διαμεσολαβητή ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Όμως στην ουσία η ΕΚΤ δανείζει το ελληνικό κράτος. Το κεφάλαιο οι ελληνικές τράπεζες το αντλούν από την ΕΚΤ !!!!!! Δεν έχουν τέτοια ρευστότητα άλλωστε. Άλλωστε για το ΚΚΕ και για εμένα, οι τραπεζίτες και η ΕΕ είναι ένα και το αυτό.

 5. 16/04/2010 στο 13:50

  @ Γεράσιμος

  Και συνεπώς, έτσι ακριβώς!

  @ compassocap

  Ναι, αδελφέ, στην ουσία η ΕΚΤ δανείζει το ελληνικό κράτος, μόνον που στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος δανείζεται από τις εμπορικές τράπεζες πληρώνοντας ένα «νταβατζιλίκι» 4-5%. Θα μου πεις -και το λες- πώς έτσι έχει οργανωθεί το σύστημα, πως «τραπεζίτες και ΕΕ είναι ένα και το αυτό». Ναι, αλλά πώς ακριβώς «δουλεύει» το «ένα και το αυτό»; Διότι κι ο Μαρξ θα μπορούσε να πει «έλα μωρέ, ένα και το αυτό», μόνον που έφαγε τα νιάτα του και τα γηρατιά του στις βιβλιοθήκες ψάχνοντας να βρει το «πώς ακριβώς». Δεν πέταξε ένα «κάτω η πλουτοκρατία» και finito…

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: