Αρχική > Blogroll, Αφασιαλάνδη, Καπιταλιστικόν Έπος, Οικονομία, Πλανήτης Γη Α.Ε. > Οι ομολογιακοί σορτάκηδες του υπ. Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος

Οι ομολογιακοί σορτάκηδες του υπ. Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος

16/04/2010

Το δημοσίευμα που ακολουθεί [αναρτήθηκε στις 12-4 στο politis-gr] [ενημέρωση (20-4): το θέμα είχε αποκαλύψει ο Πάνος Θωμάκος στον «Ελεύθερο Τύπο» στις 11-4. Διαβάστε σχετικά το ποστ: Respect στον Πάνο Θωμάκο που αποκάλυψε το θέμα με το σορτάρισμα των ομολόγων!] παρουσιάζει – όσο να’ ναι 😦 – το ενδιαφέρον του. Η ελιτεία που μας κυβερνάει όχι μόνον θα μας «στείλει αδιάβαστους», όχι μόνον θα μας βάλει να πληρώσουμε και τα έξοδα της κηδείας μας, αλλά θα ζητήσει και το κατιτίς της που μπήκε στον κόπο…

«Σι κλιεν’ όλα τα δέντρα ουρέ Γκαντάρα, σι κλιεν’ κι τα κλαριά»…

Μέγα σκάνδαλο ! Έτσι οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία.

Το σχέδιο της χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την …επομένη της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ.
Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου έλαβαν μέρος  το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα την επομένη τωνεκλογών 5/10/09 και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας  σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και κατόπιν …..αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου  από Τ3 σε Τ10.

Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).

Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.

Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα  μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.

Προς τον σκοπό αυτό μετέτρεψαν τη δημοπρασία που θα έπρεπε  να κάνει η ΤτΕ για να βρει τα ομόλογα που δεν είχε να παραδώσει ο «σορτάκιας» από υποχρεωτική σε … «προαιρετική»!!!
Δηλαδή , με το τέχνασμα αυτό μπορούσε κάθε «σορτάκιας» εάν δεν κατόρθωνε να κερδίσει από την υποτίμηση  των ελληνικών ομολόγων ( πάντα χωρίς να τα έχει, …Αέρας κοπανιστός δηλαδή), να ακυρώνει την συναλλαγή μετά 10 ημέρες.

Και τα δικά μας, …δικά μας και τα δικά σας …δικά μας ! Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κανείς εναντίον της χώρας μας ,  χωρίς….κανένα ρίσκο!

Και η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών υπονόμευσαν τα εθνικά μας συμφέροντα , διευκολύνοντας από τις πρώτες ημέρες  μετά τις εκλογές ,  τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους ( «σορτάκηδες») να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία , εκτοξεύοντας , με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας υψηλότερα από αυτό του …Ιράκ!!!

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα , τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν  ακριβώς από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη , τον περασμένο Οκτώβριο κατά την εκλογή του ΠαΣοΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε …450!

Η ζημιά από την προκλητική αυτή «εθνική μειοδοσία» για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο , έχει ήδη γίνει και εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια, τα οποία προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού!
Άραγε , ….ο πρωθυπουργός τι λέει για όλα αυτά;

ΥΓ. Η αλλαγή του κανονισμού έγινε μάλλον παράνομα, δηλαδή μόνο με εντολή του διευθυντή της Διευθ. Οργάνωσης και όχι με πράξη του διοικητή , όπως έπρεπε! Γιατί;
Γιατί όταν  μαθεύτηκε η πρακτική αυτή στους χρηματιστηριακούς κύκλους έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο με πράξη διοικητή με αριθμό 158 της 10/2/2010 που θα νομιμοποιούσε τη μέχρι τότε πρακτική και την οποία υπέγραψε …..ο υποδιοικητής (ούτε εδώ η υπογραφή του διοικητή, Γιατί άραγε;), αλλά ….. δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! Γιατί;
Γιατί μόλις την περασμένη Πέμπτη (8/4/2010) επιβλήθηκε ο διακανονισμός των short selling σε μια μόνο ημέρα (Τ+1); Μήπως γιατί έγινε αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος; Μήπως γιατί αυτό που επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι ….επιτεύχθηκε;
Δεν Νογάτε Τίποτα;

ΕΤ

YΓ. Το σκίτσο το αλίευσα εδώ. Απ’ όπου και ένας ορισμός του «σορταρίσματος»: «When you short a stock, you’re trying to make money by betting that its value will drop. You do this by borrowing shares in a stock from a broker and then immediately selling them. When their price drops, you buy an equivalent number of shares in the same stock and give them to the broker. You keep the difference between the price you sold the borrowed shares for and what you paid to buy the replacement shares.»

 1. neotera
  16/04/2010 στο 14:50

  1-1-4, 1–1-4, 1-1-4 !!!!!!!!!!

  Όλοι στους δρόμους και όσοι φέρουν στολή στο Ελληνικπο κράτος καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και τον όρκο τους.

  Η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας θίασος ξεπουλημένων με πρωταγωνιστή τον Παπανδρέου.

  Κιργιστάν-Κιτγιστάν-Κιργιστάν!

  Όλο το παιχνίδι του Γιωργάκη ήταν στημένο εξ’αρχής και πλέον έγινε γνωστό και στους πλέον αφελείς.

  Παραδίδει το κάθαρμα την εθνική κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα.

  Δεν θα περάσει αυτό τοέγκλημα και θα φτύσουν πολύ αίμα όσοι το προωθούν γιατί υπάρχουν ασφαλείας πληροφορίες ότι θα δώσει σε στελέχη του ΔΣ πρόσβαση σε όλες τις ΔΕΚΟ και το δημόσιο τομέα για να καθορ΄ζουν το προυπολογισμό, μιλάμε για κατοχή!!!!!

  Άνευ λόγου και αιτίας γιατί λεφτάμπορούμε να πάρουμε άμεσα απότ ην ΕΕ…εδώ και μια εβδομάδα.

  Προκειται για κυβέρνηση ρουφιάνων της Γκολντμαν Σακς που κινδυνέυει με μαζικές μηνύσεις και χρεωκοπεία εάν εμείς κινηθούμε ετνα΄τιον τους ως κράτος, έχοντας και τη στηριξη της ΕΕ.

  Η κυβέρνηση είναι υπόλογοι και πρέπει να καθίσουν στο σκαμνι και να δικαστούν.

 2. 19/04/2010 στο 11:47

  Και δεν το κάνουμε κατευθείαν «3-4-2» [=114Χ3] να μη λέμε τα ίδια και τα ίδια 😉

  Το παιχνίδι δεν ήταν στημένο μόνον απ’ τον Γιωργάκη [και τη στενή παρέα του]. Ήταν και στημένο απ’ τον Κωστάκη κι από τον Προβόπουλο κι από διάφορους άλλους [όπως την Γκόλντμαν Σακς, που λες κι εσύ].

  Και δυστυχώς, καταπώς μου λεν φίλοι που ξέρουν, τα όσα αναφέρει το άρθρο που αναπαρήγαγα στο ποστ ισχύουν. Με κάθε λογική επιφύλαξη, βέβαια.

  Καλά εννιάημερα, καλά σαράντα, εν ολίγοις… [Μέσα στην «αισιοδοξία», πάντα…]

 3. ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
  20/04/2010 στο 11:24

  Χθες το βραδυ στην εκπομπη του Pretender εθεσε το θεμα ο Μιχαλος στον «Κυβερνητικο Εκπροσωπο» , αυτη την ορατη ιδιοφυια, αλλα ο «εκπροσωπος» σιωπησε δηλωνοντας αγνοια …
  Ο John ηξερε το θεμα και το εθαψε και αυτος , λεγοντας θα μας πει αυριο αφου το ψαξει !!!
  Ο δε φοβερος Μιχαλος το εθεσε ως ευθυνη απλα του αρμοδιου υπευθυνου λες και αυτα τα θεματα ειναι στην διακριτικη ευχερεια του πασα ενα.
  Προβοπουλος uber alles !!!!
  Επιβεβαιωνονται πολλες πληροφοριες παντως για διαφορα μυστηρια που συνεβησαν στα ομολογα , ολα βεβαιως υπερ των κλασικων ισχυρων παικτων και μετα ταυτα ο Λαφαζανης θελει δανειο απο την ΕΚΤ με επιτοκιο 1% και κρατανε το στομα τους κλειστο για το ολο συστημα απλα πετανε μια παρολα περι διεφθαρμενο συστηματος και καθαρισε η αριστερη ψυχη τους .

 4. 20/04/2010 στο 11:56

  Την είδα κι εγώ την εκπομπή. Την ώρα που έγραφες το σχόλιο εσύ, εγώ έγραφα το σχετικό ποστάκι: Κρεμάλες στο Σύνταγμα (τώρα!) για όσους επέτρεψαν το σορτάρισμα των ομολόγων και την άνοδο των spreads. Θα αναπαράγω το σχόλιό σου εκεί. Την καλημέρα μου!

 5. ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
  12/05/2010 στο 11:21

  http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/582919/Article.aspx

  ιδου τι συνεβαινε συμφωνα με εναν παικτη του συστηματος, τυχαινει να ειναι και σωστα αυτα που λεει … και απλα σημειωνω οτι κανεις σε επιπεδο κυβερνητικο_παιδικη_χαρα δεν το εθιξε το θεμα
  και επειτα λεμε για συνομωσιες … αντε να χαθειτε

 6. 13/05/2010 στο 15:45

  Μα οι άνθρωποι δεν βγήκαν στο γκουβέρνο για να ασχολούνται με τέτοια «ψιλο-ζητηματάκια»…

 1. 20/04/2010 στο 15:22
 2. 20/04/2010 στο 18:58
 3. 20/04/2010 στο 21:38
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: