Αρχική > Blogroll, σορτάρισμα ομολόγων, Αφασιαλάνδη, Οικονομία, Τράπεζα της Ελλάδος > Το σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για το σορτάρισμα των ομολόγων

Το σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για το σορτάρισμα των ομολόγων

20/04/2010

Το δημοσίευμα, που «έπαιξε» και πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα, το υπογράφει και πάλι ο Πάνος Θωμάκος [κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει]:

Ολόκληρο το σημερινό φύλλο της εφημερίδας σε pdf. To άρθρο υπάρχει στη σελίδα 10.

Διαβάστε επίσης:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ενημέρωση [21-4]: το πλήρες κείμενο του χθεσινού άρθρου του «Ε.Τ.» από τον ιστότοπο της εφημερίδας:

Ντοκουμέντο:Το ρεσάλτο στα ελληνικά ομόλογα

Συγκλονιστική επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του Ελεύθερου Τύπου προκύπτει από το «σήμα» που είχε στείλει από τις 2 Νοεμβρίου η διεθνής πλατφόρμα εκκαθάρισης συναλλαγών σε ομόλογα «Euroclear» στους «σορτάκηδες» ότι μπορούν να στοιχηματίζουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων ανενόχλητοι και να φέρνουν τα ομόλογα που δεν είχαν σε δέκα ολόκληρες ημέρες ή και…ποτέ αν δεν τους έβγαινε (των ανθρώπων) το στοίχημα!

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ένοχη σιωπή των αρμοδίων για τη σκανδαλώδη αυτή ιστορία που επέτρεψε στους κερδοσκόπους να ξεπουλάνε εκ του ασφαλούς τα ελληνικά ομόλογα για ένα ολόκληρο δεκαήμερο, χωρίς καν να τα έχουν και χωρίς τελικά να έχουν τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουν!

Ανεπισήμως, τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν ότι το Τ+3 δεν καταργήθηκε ποτέ, αλλά πρόκειται για μια απλή τεχνική διευκόλυνση (recycling), η οποία αποφασίσθηκε μετά από τις αρνητικές εκθέσεις αξιολόγησης των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων παρακολούθησης των διαδικασιών για την άρση των εμποδίων κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και διακανονισμού σε διασυνοριακό επίπεδο (Giovannini Barriers), στις οποίες η ελληνική αγορά αξιολογείται ως ευρισκόμενη σε κατώτερο στάδιο εναρμόνισης από ό,τι οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Δηλαδή, πληρώσαμε δισεκατομμύρια ευρώ και φέραμε τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης για να μη στεναχωρήσουμε τον… κ. Τζοβανίνι, εφαρμόζοντας ενδεχομένως τις «σοφίες» του λίγο αργότερα και όχι ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική αγορά ομολόγων είχε γίνει στόχος του παγκόσμιου κερδοσκοπικού συστήματος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Με την ίδια λογική, και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στήριξε την δραχμή έναντι των διεθνών κερδοσκόπων όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ, έπρεπε να αψηφήσει το εθνικό συμφέρον μήπως και κατηγορηθεί ότι δεν διευκόλυνε την ελευθερία της αγοράς συναλλάγματος!

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία κοντεύει να διαλυθεί από τα «golden boys» τύπου Goldman Sachs κ.ά., τα οποία πλέον διώκονται ακόμη και στη Μέκκα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Διά του λόγου το αληθές, δημοσιεύουμε λοιπόν σήμερα και το «σήμα» που είχε στείλει από τις 2 Νοεμβρίου η διεθνής πλατφόρμα εκκαθάρισης συναλλαγών σε ομόλογα «Euroclear» στους «σορτάκηδες» ότι μπορούν να στοιχηματίζουν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων ανενόχλητοι και να φέρνουν τα ομόλογα που δεν είχαν σε δέκα ολόκληρες ημέρες ή και…ποτέ, αν δεν τους έβγαινε των ανθρώπων το στοίχημα!

Τότε τα spreads ήταν 150 μονάδες και στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν μέχρι τις 450 μονάδες, επιβαρύνοντας τους Ελληνες με δισεκατομμύρια ευρώ και οδηγώντας την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

Επιπλέον, οι κερδοσκόποι της ελληνικής αγοράς ομολόγων ζητούν και τα… ρέστα, επιβεβαιώνοντας στην ουσία πλήρως το σκανδαλώδες της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος, που τους επέτρεψε να εκτοξεύσουν τα spreads χωρίς κανένα ρίσκο, οδηγώντας της Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού την ώρα που ο πρωθυπουργός κήρυσσε διεθνή σταυροφορία κατά των κερδοσκόπων.

Οπως πληροφορούμεθα, αύριο κιόλας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς Ομολόγων (European Primary Dealers Association) με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, κατά την οποία η πρώτη θα υποβάλει πιεστικά την απαίτηση να ανακληθεί η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος της Πέμπτης 8 Απριλίου, με την οποία υποχρεώνονται οι «σορτάκηδες» να παρουσιάζουν αυθημερόν τα ομόλογα που έχουν πουλήσει ανοιχτά, δανειζομένοι τα από τη διατραπεζική αγορά με υποχρεωτική δημοπρασία repos και πληρώνοντας το ανάλογο επιτίμιο.

Αυτά, προς το παρόν, και έπεται φυσικά συνέχεια και μάλιστα συγκλονιστική…

Αρέσει σε %d bloggers: