Αρχική > Blogroll, σορτάρισμα ομολόγων, Αφασιαλάνδη, Οικονομία, Τράπεζα της Ελλάδος > Οι απαντήσεις των τραπεζών στα δημοσιεύματα για το σορτάρισμα των ομολόγων

Οι απαντήσεις των τραπεζών στα δημοσιεύματα για το σορτάρισμα των ομολόγων

21/04/2010

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών απάντησαν προχθές και χθες [αντίστοιχα] στα δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου [11 και 18 Απριλίου]. Η εφημερίδα, ωστόσο, επανέρχεται και σήμερα «παίζοντας» το θέμα πρωτοσέλιδα και αφιερώνοντας το κύριο άρθρο της στο θέμα: Οι ευθύνες για τα ομόλογα. Μόλις «ανέβει» στο διαδίκτυο και το άρθρο-απάντηση στις «διευκρινήσεις» θα το δούμε.

Ελεύθερος Τύπος, 21-4-2010

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος: 19/04/2010 – Διακανονισμός Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στο Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή

Και οι διευκρινίσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών: Διευκρινίσεις της ΕΕΤ στα δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 11/4 και 18/4/2010 σχετικά με τη λειτουργία της ΗΔΑΤ

Φυσικά, οι τράπεζες διαψεύδουν τα πάντα για το σορτάρισμα των ομολόγων. Οι απαντήσεις/διευκρινίσεις είναι άκρως «τεχνικές», οπότε θα περιμένουμε τους ειδικούς να μας… διευκρινίσουν τις «γκρίζες ζώνες».

Κάποια ερωτήματα, ωστόσο, μπορούμε να τα θέσουμε από τώρα: κάποιος διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος απομακρύνθηκε από τη θέση του, λόγω αυτής της ιστορίας, όπως αποκάλυψε ο Κ. Μίχαλος προχθές το βράδυ στο «Mega». Γιατί;

Και γιατί χρειάστηκαν οι τραπεζίτες σχεδόν δέκα ημέρες για να απαντήσουν στο δημοσίευμα [αναδημοσιεύτηκε εδώ] του Ελεύθερου Τύπου; Ίσως γιατί, πέραν του πρωτοσέλιδου του «Ε.Τ.», χθες πήρε φωτιά και το διαδίκτυο για το σορτάρισμα των ομολόγων; [με σημαντικότερη συνεισφορά το άρθρο Δανεισμός: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους; του «Επώνυμου» στο antinews]

Και ο αρμόδιος υπουργός διατί σιωπά;

Advertisements
 1. bfo
  21/04/2010 στο 12:21

  Για τις μη προθεσμιακές συναλλαγές (spot) που καταρτίζονται σε ορισμένη ημερομηνία (Τ) και εισάγονται στο «Σύστημα» o διακανονισμός γίνεται υποχρεωτικά το αργότερο 3 εργάσιμες ημέρες μετά την κατάρτιση της συναλλαγής (max Τ+3), όπως σαφώς ορίζει ο Κανονισμός. Για τις προθεσμιακές συναλλαγές που εισάγονται στο «Σύστημα» ο διακανονισμός γίνεται υποχρεωτικά κατά τη συμφωνημένη ημερομηνία λήξης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις (συναλλαγές spot και προθεσμιακές) ο διακανονισμός είναι οριστικός και ανέκκλητος, όπως ορίζει ο Κανονισμός του Συστήματος, Κεφ. 12, άρθρο 12.1.1, ο οποίος ως προς αυτό δεν τροποποιήθηκε ποτέ. Όταν μια πράξη δεν μπορεί να διακανονιστεί, τότε το Σύστημα την χαρακτηρίζει “failed” και ο Κανονισμός προβλέπει κυρώσεις (Κεφάλαιο 13). Μετά το πέρας της υποχρεωτικής προθεσμίας διακανονισμού οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώνονται τόσο για τις διακανονισθείσες όσο και για τις μη διακανονισθείσες συναλλαγές και καμία συναλλαγή δεν παραμένει προς διακανονισμό.

  Ως προς τη διαδικασία αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών (failed) συναλλαγών, σημειώνονται τα εξής: 2 Από την έναρξη λειτουργίας του «Συστήματος» (1995) οι αντισυμβαλλόμενοι φορείς, εφόσον συμφωνούσαν μεταξύ τους, εισήγαγαν με εκ νέου αποστολή μηνυμάτων τους τις “failed” συναλλαγές για άμεσο διακανονισμό. Από τον Οκτώβριο του 2009, μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο διαχειριστής του «Συστήματος», με έγγραφό του και σε εναρμόνιση με τη διεθνώς ευρύτατα καθιερωμένη πρακτική του recycling, έδωσε τη δυνατότητα της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής των “failed” εντολών στο «Σύστημα» για διακανονισμό την ίδια ημέρα, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά η αποστολή νέων επιπρόσθετων μηνυμάτων. Εξυπακούεται ότι η διαδικασία αυτή ακυρώνεται, εφόσον ένας από τους δύο αντισυμβαλλόμενους εναντιωθεί στέλνοντας το αντίστοιχο μήνυμα. Η δυνατότητα αυτόματης επανεισαγωγής ισχύει για 10 ημέρες. Μετά το πέρας των 10 ημερών, εφόσον και οι δύο αντισυμβαλλόμενοι εξακολουθούν να επιθυμούν τη συναλλαγή αυτή, οφείλουν να αποστείλουν εκ νέου σχετικά μηνύματα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.

  Δηλαδή, με την απόφαση του Οκτωβρίου 2009, δεν έγινε τίποτα άλλο παρά μόνο η αυτοματοποίηση της επανεισαγωγής των μη διακανονισθεισών συναλλαγών, η οποία προηγουμένως γινόταν με εκ νέου σύνταξη και αποστολή ειδικών κάθε φορά μηνυμάτων από τους αντισυμβαλλόμενους.

  Πολύ απλό θέμα φαίνεται και ανασκευάζει πλήρως τα του Ελεύθερου Τύπου, ειδικά με το «Και στις δύο αυτές περιπτώσεις (συναλλαγές spot και προθεσμιακές) ο διακανονισμός είναι οριστικός και ανέκκλητος, όπως ορίζει ο Κανονισμός του Συστήματος, Κεφ. 12, άρθρο 12.1.1, ο οποίος ως προς αυτό δεν τροποποιήθηκε ποτέ. «.

  Μάλλον ο συντάκτης toy E.T. μπέρδεψε την μηχανογραφική αυτοματοποίηση της εντολής επί 10 μέρες σε περίπτωση προβλήματος (recycling το λένε οι τραπεζικοί, fail recovery ή resubmit θα το έλεγε ένας πληροφορικός, π.χ. στο JMS) με την αύξηση του χρόνου σε Τ+10.

  Πέρα από το ότι δεν άλλαξε ο κανονισμός T+3, η ΕΕΤ λέει προσθέτει εξάλλου ότι η επανεισαγωγή (recycling) γίνεται με τις ίδιες ακριβώς τιμές της πρώτης εντολής, επομένως η τεχνική αλλαγή δεν θα μπορούσε να έχει να κάνει με σορτάρισμα (δεν αλλάζει την αρχική τιμή με βάση με την αγορά).

 2. 21/04/2010 στο 12:26

  Θα δούμε και τι λέει ο συντάκτης που τα μπέρδεψε. Ας τα είχαν «ξεμπερδέψει» νωρίτερα οι τραπεζίτες, για να μην τα μπερδεύουν οι συντάκτες και οι πτωχοί πλην τίμιοι ιστολόγοι.

 3. ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
  21/04/2010 στο 16:58

  τα οργανα δειχνουν οτι μεχρι την παρασκευη – σαββατο οδευουμε στον ευρωπαικο μηχανισμο και οχι στο δντ … ο παπουτσομενος απροσωπος αυτο μας ειπε σημερα

  λινκακιο : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1128522&lngDtrID=244

  το δντ θα ερθει με την ουρα στα σκελια , περηφανη εξωτερικη πολιτικη

  ειμεθα πια λονγκ

 4. 21/04/2010 στο 22:09

  @ ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα

  Είμεθα λονγκ. Σαιζ-λονγκ. Κι όπως έλεγα παλαιόθεν – και πάλι σχετικά με το ΔΝΤ:

  Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας ξαπλώστρες. Το μέλλον μας θα έχει πολλή ηλιοφάνεια.

 1. 21/04/2010 στο 13:28
 2. 21/04/2010 στο 16:41
 3. 21/04/2010 στο 21:03
 4. 21/04/2010 στο 21:52
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: