Αρχική > Αντεπανάσταση του 1824 > Διδάγματα απ’ την Αντεπανάσταση του 1824

Διδάγματα απ’ την Αντεπανάσταση του 1824

25/04/2010

[…] Για τους περισσότερους ιστορικούς, με το τέλος του εμφυλίου πολέμου στις αρχές του 1825 η χώρα αποκτά –επιτέλους!- ισχυρή κεντρική κυβέρνηση. Κατά τη σεμνή και ταπεινή γνώμη του γράφοντος, η χώρα δεν απέκτησε ισχυρή κυβέρνηση, ούτε τότε ούτε ποτέ. Αυτό που απέκτησε τότε ήταν μια άρχουσα τάξη και κυρίως μια κυρίαρχη ιδεολογία (η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης είναι η κυρίαρχη ιδεολογία…)

Τα διδάγματα από τα γεγονότα του 1824:

Α. Για να κυβερνά κάποιος τη χώρα πρέπει να διαθέτει χρήμα. Από πού αντλεί κάποιος κυβερνήτης τους απαραίτητους πόρους; Από τα δάνεια! Μια λεηλασία εδώ, ένα πλιάτσικο εκεί («φοροεπιδρομή», το λέμε σήμερα) αποτελούν ενίοτε μια καλή αλλά όχι και μόνιμη λύση.

Β. Για να εξασφαλίσει κάποιος άρχων τα απαραίτητα δάνεια δεν χρειάζεται παρά να διατηρεί άριστες σχέσεις με το «εξωτερικόν». Μία-δύο διευκολύνσεις προς τις Προστάτιδες Δυνάμεις είναι πάντα χρήσιμες.

Γ. Σε τι θα χρησιμεύσουν τα δάνεια; Όχι, πάντως, στην ανασυγκρότηση της χώρας και σε καμία περίπτωση στην αυτοτελή οικονομική ανάπτυξή της! Η ανεμπόδιστη οικονομική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην ανάδυση μιας «αστικής» τάξης, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα διεκδικήσει κάποτε μερίδιο της εξουσίας. Καλό είναι, λοιπόν, όλες οι δουλειές να περνάνε μέσα απ’ το γκουβέρνο. Έτσι ελέγχονται καλύτερα.

Δ. Τα δάνεια τα «καρπωνόμαστε» μόνοι μας; Όχι, βέβαια! Μη επιτρέποντας την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, κάποιος θα πρέπει να δώσει μια δουλειά κι ένα κομμάτι ψωμί στον χειμαζόμενο «κοσμάκη». Να μην έχουμε και προβλήματα από «τα κάτω». Αθρόες, λοιπόν, προσλήψεις στο δημόσιο για, κατά κανόνα, κακοπληρωμένες δουλειές. Πώς θα συμπληρώσουν το εισόδημά τους οι κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι; Με τα «προσκόμματα» προς τον ιδιωτικό τομέα (βλ. Γ).

Ε. Εκτός, όμως, από τους –δυνητικούς- «από πάνω» και τους –υπαρκτούς- «από κάτω», υπάρχουμε κι εμείς. Υπάρχουμε εμείς, υπάρχουν και οι ημέτεροι. Που θα πρέπει να βολευτούν κι αυτοί. Στρατιωτικοί, ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, κολαούζοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίων (προς Θεού! Ποτέ ιδιωτικά πανεπιστήμια! Μπορεί να ανοίξουν καταστροφικές συζητήσεις…), παρατρεχάμενοι κάθε είδους. Γενικώς, οι «ημέτεροι».

ΣΤ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία. Αν είμαστε εμείς στο γκουβέρνο, ο τόπος θα κυβερνιέται καλά. Όμως, όμως… Σ’ αυτόν τον τόπο, υπάρχουν πάντα και τα μιάσματα. Που είναι πάντα ικανοί να προσφέρουν γην και ύδωρ στην αντίπαλη από τη δική μας Προστάτιδα Δύναμη. Όμως, μια στιγμή!

Ζ. Ένα πράγμα δεν πρέπει να συμβεί ποτέ σ’ αυτή τη χώρα. Να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα επιβάλει τους όποιους κανόνες της. Α, όχι! Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν το επιτρέπουν τα δημοκρατικά μας αισθήματα! Σύνταγμα! Σύνταγμα! Να επιλέγει «ελεύθερα» ο λαός τους κυβερνήτες του…

Η αυταρχική διακυβέρνηση Καποδίστρια θα λάβει τέλος με τη δολοφονία του Κυβερνήτη. Οι «Βαβαρέζοι»; Α, πα, πα, πα! «Επανάσταση»! Σύνταγμα! Ακούς εκεί ο Όθων να θέλει να ιδρύσει Τράπεζα και να δανείζει με ανώτατο επιτόκιο 10%; Απαράδεκτον! Κι εμείς, οι πτωχοί, πλην τίμιοι αγωνιστές και τοκιστές, που δανείζουμε με 20-30-40%, τι θ’ απογίνουμε; «Επανάσταση»! Σύνταγμα!

Ο Νόμος του Όθωνα για τη λειτουργία της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, όπου ορίζεται πως «ο τόκος των επί υποθήκη και ενεχύρω δανείων δεν θέλει ποτέ υπερβαίνει τα 10 τοις % κατ’ έτος»,  θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 7η Αυγούστου 1843. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, θα εκδηλωθεί η «Επανάσταση» της Γ΄ Σεπτεμβρίου. […]

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Απόσπασμα από το άρθρο «Από τα δάνεια της Αγγλίας ως την «Επανάσταση» του 1843 (και τα «spreads»)«, που δημοσιεύεται στο Τρίτο Μάτι [τ. 179, Απρίλιος 2010] που κυκλοφορεί.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Διαβάστε επίσης:

Ζήτω η Επανάσταση του 1821! Κάτω η Αντεπανάσταση του 1824! [24-3-2010]

Και, φυσικά, κάθε φορά που το Καθεστώς που προέκυψε μετά την Αντεπανάσταση του 1824 κινδυνεύει με κατάρρευση, “ανοίγει” η συζήτηση περί Συντάγματος [25-4-2010]

Από τον Όθωνα στον ΓΑΠ: οι οικονομικές κρίσεις του 1843 και του 2010. Βίοι παράλληλοι; [6-4-2010]

Advertisements
 1. ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
  25/04/2010 στο 18:36

  Ποιος ειπε την φραση «Εάλω το ψεύδος» ;;

  αντε καλο γουγλισμα 🙂

 2. 26/04/2010 στο 12:18

  @ ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα

  Μερσί δια το ερέθισμα. Ένα ποστάκι -βιογραφικού περιεχομένου- περί του ανδρός:

  Ε, όχι να μιλάει και ο Αλέκος Παπαδόπουλος…

 1. 25/04/2010 στο 14:11
 2. 26/04/2010 στο 12:16
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: