Αρχική > Αφασιαλάνδη, Οικονομία > Μας πήραν είδηση…

Μας πήραν είδηση…

13/05/2010

Τι πήραν είδηση; Το πώς «δουλεύει» αυτή η χώρα [του υπαρκτού μακρυγιαννισμού στα χρόνια του ύστερου παλαμηδισμού].

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί αναδημοσίευση από το antinews.

«Οι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν το χρέος της χώρας τους ως χρέος, αλλά ως εισόδημα»

Το πρόβλημα πολλών αναλύσεων γύρω από την ελληνική κρίση είναι ότι ελάχιστοι από αυτούς που την επιχειρούν έχουν κάποια εμπειρία από την ελληνική πραγματικότητα, κάποια  συναναστροφή με τους  Έλληνες πολιτικούς και τραπεζίτες, ή έστω κάποια άμεση γνώση των ελληνικών συστημάτων και της πολιτισμικής προδιάθεσης των Ελλήνων.

Προσωπικά είχα μια τέτοια εμπειρία, καθώς από το 2003 έως το 2008 ήμουν διευθύνων σύμβουλος μιας νέας αεροπορικής εταιρίας που επένδυσε €20 εκατομμύρια στη χώρα, προκειμένου να αναπτυχθούν οι αερομεταφορές με υδροπλάνα μεταξύ απομονωμένων νησιών. Επρόκειτο για μια απαραίτητη υπηρεσία, σημαντική για την οικονομία, την υγεία, και την ασφάλεια των ανθρώπων και του κράτους. Η προσπάθειά αυτή, μας έδωσε την ευκαιρία τόσο σε εμένα όσο και στους συνεργάτες μου, να έχουμε άμεση επαφή και πρόσβαση σε όλους του υπουργούς της κυβέρνησης, στους ανώτατους τραπεζικούς, στη τοπική αυτοδιοίκηση, στους γραφειοκράτες και στα ΜΜΕ. Συγχρόνως, γνωρίσαμε την ελληνική εργασιακή ηθική και κουλτούρα, καθώς και το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία στη χώρα. Βρεθήκαμε όπως αποδείχθηκε, ως άλλη Αλίκη, στη χώρα των θαυμάτων.

Με βάση αυτή την εκτεταμένη εμπλοκή μου στην ελληνική πραγματικότητα, μπορώ να συμπεράνω πως δεν υπάρχει λύση διάσωσης της Ελλάδας επειδή οι Έλληνες και τα απραγματοποίητα πιστεύω τους, όπως και οι πρακτικές τους, δεν διορθώνονται με οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.

Κατ`αρχάς, ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ξεζουμίζει τις ξένες επενδυτικές προσπάθειες. Να αποσπά χρήματα από τις ξένες τράπεζες και τα άλλα κράτη. Στη πραγματικότητα, το χρέος, η οικονομική βοήθεια, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, και η προσαρμογή των άλλων στο δυσλειτουργικό τους σύστημα, αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Οι πολιτικοί τους δεν αντιμετωπίζουν το χρέος ως τέτοιο, αλλά μάλλον ως εισόδημα. Το ελληνικό κράτος δέχεται χρήματα που δεν μπορεί, δεν θέλει, και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει. Είναι ένα υβριδικό είδος, που συνδυάζει το κόλπο της πυραμίδας (Ponzi scheme), τον ζητιάνο,  και τον εξαρτημένο συγγενή.

Σκεφτείτε το. Στην επιφάνεια, δέχονται λεφτά με την υπόσχεση να δράσουν ανάλογα, και να τα επιστρέψουν με τόκο, λειτουργώντας ως καλοί διαχειριστές των χρημάτων. Όμως, τα όποια χρήματα επιστρέφουν, τους έχουν ήδη ξαναδοθεί ως άλλο δάνειο. Στο τέλος δεν έχουν άλλον να μυήσουν, οπότε το όλο σχέδιο καταρρέει. Αυτό είναι το κλασικό Ponzi scheme (πυραμίδα). Όπως άλλωστε φαίνεται και από το  κατά κεφαλή ΑΕΠ, καμία παραγωγικότητα δεν δημιουργείται από τα δανεισμένα χρήματα, που όμως θα ήταν απαραίτητη για την αποπληρωμή του δανείου, και έτσι, όπως όλοι οι καταχρεωμένοι άνθρωποι, συνεχίζουν να δανείζονται προκειμένου να επιβιώσουν μέχρις ότου χρεοκοπήσουν ή πάνε φυλακή.

Όπως κάποιοι ζητιάνοι, σου ζητάνε οικονομική βοήθεια επειδή είναι φτωχαδάκια σε δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται λεφτά για να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες.  Απλώς έκαναν κάποια ανθρώπινα λάθη και η τύχη τους, τους εγκατέλειψε. «Δεν φταίω εγώ,  φταίει το  προηγούμενο κόμμα. Απλά χρειάζομαι μια μικρή βοήθεια για να  γυρίσει η τύχη μου». Στη πραγματικότητα όμως, μόλις πάρουν τα λεφτά στα χέρια τους, οι πολιτικοί τα ξοδεύουν για να αγοράσουν ψήφους, και μάλιστα δημιουργούν ψεύτικους μηχανισμούς   μέσω των οποίων διοχετεύουν χρήματα στους κομματικούς πάτρωνες ή στις δικές τους τσέπες. Είναι όπως ο ζητιάνος που σπεύδει να αγοράσει οινοπνευματώδη, μόλις μαζέψει αρκετά λεφτά.   Καμιά δηλαδή διάθεση για να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει το νοίκι. Η εστίαση του είναι στο επόμενο «φτιάξιμο». Κρατήσου στην εξουσία, κρατήσου φτιαγμένος!

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να απομακρυνθεί από την ΕΕ. Για να σωθεί η Ελλάδα από κάποια μόνιμη βλάβη, και για να ισχυροποιηθεί η ΕΕ, θα πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Η γενική αντίληψη είναι πως η διάσωση της Ελλάδας κρατάει την Ένωση ισχυρή. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ δεν θα έδιωχναν την Αλάσκα αν παρουσίαζε κάποια άσχημη οικονομική διαχείριση…

Όμως η ΕΕ δεν είναι ΗΠΑ. Αν θέλει να έχει δυνατό νόμισμα και οντότητα, θα πρέπει να δείξει σε αυτές τις τριτοκοσμικές οικονομίες όπως την Ελλάδα, ότι δεν παίζει με τους κανόνες και δεν δέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Είναι ήδη πολύ αργά για συμβουλές και χαρτζιλίκια.

Το να πιστεύουμε πως η οικονομική διάσωση της Ελλάδας θα πετύχει, είναι μια θεμελιώδης πλάνη. Οι διασώσεις είναι στέρεες, όταν η οντότητα που είναι να σωθεί, μπορεί να σωθεί. Στη περίπτωση της Ελλάδας, τα δισεκατομμύρια της ΕΕ, είτε 60 είτε 200, θα έχουν τελικά την ίδια κατάληξη που είχαν τα €20 εκατομμύρια που επενδύσαμε εμείς στη προσπάθειά μας να βοηθήσουμε την πανέμορφη αυτή χώρα.

Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, διώξτε την.

Steven R. Earle (National Post of Canada- Financial Post)

(το σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου είναι απο το ΕΘΝΟΣ)

 1. 13/05/2010 στο 15:40

  Θα μπορούσε βέβαια ο «παθώς» κ. Earle να πει κι άλλα. Υποθέτω πως το απέφυγε για να μην χαρακτηριστεί ως ανθέλληνας…

  Όσο για την «αυτοκρατορική» επίσκεψη του Ερντογάν στο Ελλάντα, ας θυμηθούμε μόνον τούτο:

  «Αν είναι να μείνουμε ημείς νηστικοί ας πάει στο διάολο η ελευθερία…»

  Κι έτσι εξηγούνται πολύ καλύτερα ορισμένα «δομικά χαρακτηριστικά» του προτεκτοράτου, και ορισμένες «στρατηγικές» [τακτικές επιβίωσης του «έθνους των λαμόγιων», καλύτερα] της ελληνικής πολιτικής ελιτείας [που και αλητεία να την λέγαμε έξω δεν θα πέφταμε].

 2. philalethe00
  13/05/2010 στο 15:48

  Αρλουμπολογεί, όμως, ασύστολα, συνάδελφε… 🙂 Και για να βάλω και ένα όρο, εδώ έχουμε «συλλογικοποίηση της ευθύνης». Δηλαδή, πώς θα γίνει, μπρε φωστήρες του Κάναντα; Ξέρετε τι σημαίνει συντελεστής Gini, μην σας πάρει και σας σηκώσει;; 🙂
  Εδώ, ο καθηγητής μου στην σχολή στην Οικονομική Ηθική που ήταν μεγαλοτραπεζίτης μου δίδασκε, ότι πρέπει να μηδενίζεται, «κάτι που γίνεται μόνο στα σοσιαλιστικά(μονονουχί μαρξιστικά) κράτη», μας έλεγε.Δηλαδή όλοι μαζί χάλασαν το αργύριον και το χρυσίον, πώς το θέλετε;

  Άντε, γιατί έχουμε και νεύρα εμείς οι τριτοκοσμικοί, δεν επολιτίσθημεν ακόμη τόσο… 🙂 Ισως αν πολιτισθώμεν, να κάνωμε και κανένα ανθρωπιστικό πόλεμο, να σώσωμε τον πλανήτη. Και είστε και πραγματικά τελείως ξετσίπωτοι, όταν μέχρι προχθές είχατε ως κράτη αποικίες, από όπου φύγατε στανικώς και πυξ λαξ…

 3. philalethe00
  13/05/2010 στο 15:49

  Ιδού και αι παραπομπαί:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient

 4. 13/05/2010 στο 15:58

  @ philalethe00

  Συνάδελφε [;!], ο σύντροφος Καναδός δεν συλλογικοποιεί τίποτα. ‘Ντάξει. Κάνει τις αφαιρέσεις του, αλλά αυτό είναι.

  Τώρα με τα… τζίνια έχετε όλα τα δίκια, αλλά όπως λέει κι ο σύντροφος Κοϊζέν Καρατάνι δίχως μια κάποια parallax view, εστιάζουμε στο ένα κι αν δεν εστιάσουμε στο άλλο φωτιά στο… δασάκι μας [και στο δισάκι μας].

  Ελπίζω να wiki-σετε τα δέοντα 🙂

 5. ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
  13/05/2010 στο 19:50

  για αναγνωση http://www.megaupload.com/?d=A960OPJ4

 6. 13/05/2010 στο 20:16

  Ο καημένος λέει τον πόνο του! Δεν κατάφερε να επενδύσει σε υδροπλάνα που τοοοοοσο πολύ είχε ανάγκη η χώρα.

  Και για φαντάσου, ήρθε για να κάνει καλό στην Ελλάδα, σκέψου δηλαδή να είχε άλλη πρόθεση τι θα έγραφε!

 7. Στάθης
  13/05/2010 στο 21:58

  Tα χάλια μας τα ξέρουμε. Υπάρχει κι’ αυτή η πλευρά του νομίσματος, κατά το ΒΗΜΑ τουλάχιστον

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=331047&ct=32&dt=12/05/2010

 8. 13/05/2010 στο 22:21

  @ ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα

  Μερσί δια το λινκ. Το έχω διαβάσει στην ελληνική του μετάφραση [εκδ. Νησίδες].

  @ ange-ta

  Γιατί καημένος;! Και τι σημασία είχε αν η Ελλάδα είχε ή δεν είχε τόοοοοσο πολύ ανάγκη τα υδροπλάνα. Καπιταλισμό νόμιζε ότι έχουμε, ήρθε να επενδύσει, μπορεί και έχανε, αν δεν κάλυπτε ανάγκες. Νόμιζε ότι είχαμε…

  @ Στάθης

  Άψογος! Μερσί δια το λινκ! Για να δούμε και την άλλη πλευρά του φεγγαριού. Βέβαια, ο μίστερ Ερλ έστω κι αν ήταν επιχειρηματίας του… γλυκού νερού, κατάλαβε περισσότερα για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, από όσα εμείς επιτρέπουμε να πούμε στον εαυτό μας.

 9. 13/05/2010 στο 22:31

  Και μια πιο συγκροτημένη περίληψη της ιστορίας των υδροπλάνων:

  Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΤΗΣ AIRSEA LINES "ΦΕΥΓΟΥΝ" ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 10. 13/05/2010 στο 23:01

  Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.
  Δηλαδή εμείς οι Ελληνες είμαστε ανάξιοι γιατι αυτός ο κύριος δεν κατάφερε να μας φορτώσει με υδροπλάνα;
  Ευτυχώς δηλαδή, γιατι σκέφτομαι ανάμεσα στην απίστευτη κίνηση πλοίων και πλοιαρίων να είχαμε στα πόδια μας και αυτές τις αηδίες. Δεν φτιάξαμε υδροπλανοδρόμιο, και χάσαμε τα 20 εκατομμύρια…..

  Ασε που τα υδροπλάνα δεν είναι κατάλληλα για το Αιγαίο και ούτε για το Ιόνιο.
  Αλλη φορά θα σου εξηγησω γιατι, αν και δεν είναι εκεί το θέμα.

 11. 13/05/2010 στο 23:21

  Αυτό που λέω είναι ότι αυτός ο κύριος κατάλαβε πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα στο Ελλάντα [αυτό που «θεμελίωσαν» οι μακρυγιαννοπαλαμήδηδες]. Αηδίες ξεαηδίες, ας το ξέκοβαν απ’ την αρχή ότι δεν τα γουστάρουν, όχι να κάνουν τέσσερα χρόνια για ένα προεδρικό διάταγμα, που τελικά δεν υπογράφτηκε ποτέ. Το αν είναι κατάλληλα τα υδροπλάνα για το Αιγαίο ή το Ιόνιο τι μας κόφτει; Απ’ την τσέπη μας θα τα βάζαμε; Μπίζνες θέλαν να κάνουν οι άνθρωποι, αν αποτύγχαναν κακό του κεφαλιού τους. Αλλά μπίζνες πώς να κάνεις στην Ελλάδα; Να τρώνε αυτοί και μεις να είμαστε νηστικοί;

 1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: