Αρχική > Αφασιαλάνδη, Ιστολόγια, Ιστολογικά > Μετά τα blog-o-λύματα έρχεται και ο εισαγγελέας

Μετά τα blog-o-λύματα έρχεται και ο εισαγγελέας

25/02/2008

Γνωστή η ιστορία των τελευταίων ημερών με το επίσης γνωστό [και… ινφλουέντσιαλ] blog-ό-λυμα. [Περισσότερα στο metablogging.gr: Press-gr: Συλλήψεις; Update 9]

Και σαν έτοιμο από καιρό εμφανίζεται, πάντα στην κατάλληλη στιγμή, και το κράτος. Για να «ρυθμίσει» την κατάσταση… Κι ας φωνάζουν οι blog-o-λυματίες για «αυτορρύθμιση» και «αυτοωρίμανση». Νωρίς το θυμήθηκαν…

Η είδηση από τον σημερινό Ελεύθερο Τύπο [Αφροδίτη Καραμήτσου: Blog-o στους εκβιασμούς] (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται αποφασισμένο να δημιουργήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τροποποιεί το καθεστώς λειτουργίας τουλάχιστον των «ενημερωτικών» blogs. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ προωθούνται τέσσερις σημαντικές αλλαγές.

Πρώτον, οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.

Δεύτερον, το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.

Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.

Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται απασχολούν Δικαιοσύνη και Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό. Την τελική ώθηση στην υλοποίησή τους φαίνεται όμως να δίνουν οι εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου γύρω από το press-gr.blogspot.com.

Βέβαια, δεν ξέρω ποιανών η «βλακεία» είναι μεγαλύτερη: των «ανωνυμογράφων» της… ινφλουέντσιαλ «ενημέρωσης» ή της «συντεταγμένης» πολιτείας…

 

 


Προσέξτε και τον τρόπο με τον οποίο η εφημερίδα θέτει τα ερωτήματα στη διαδικτυακή της «δημοσκόπηση«:

etipos.jpg

… … …

 

 

 

 

  1. 25/02/2008 στο 11:14

    Στόχος ήταν να τρίξει τα δόντια στους bloggers. Εγώ προσωπικά ενημερωνόμουν από το press-gr δεν έγραφα εκτός από μερικά σχόλια. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι επειδή υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού τα περί συκοφαντικών δεν στέκουν. Μόλις έβγαινε μια πατάτα αμέσως έβγαινε κάποιος στα σχόλια κι έλεγε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης για να έχεις συκοφαντική πρέπει να έχεις ελέγξει την πληροφορία να ξέρεις ότι είναι ψευδής και να την διασπείρεις.

    Συνεπώς δεν ήταν λύματα. Υπήρξαν λάθη αλλά όχι λύματα.

    Όσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου είναι εντελώς ανεφάρμοστο. Δηλ. ο Έλληνας της Αμερικής που γράφει κάτι θα πρέπει να τρέχει να δηλώνεται σαν την πουτάνα?

  2. 25/02/2008 στο 11:31

    @ Εξάκτινος

    Μα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο blog-ό-λυμα ήταν τα σχόλια. Κυριολεκτικά βοθρολύματα. Και ποιος είπε ότι επειδή υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού δεν στέκουν τα περί συκοφαντιών; Και πριν από τη συκοφαντία υπάρχουν κι άλλα αδικήματα, από την απλή εξύβριση μέχρι δεν ξέρω και γω τι. Νομικός δεν είμαι…

    Ποια λάθη; Ό,τι ακούγανε στα δημοσιογραφικά γραφεία τους τα ανεβάζανε. Κι η κάθε φήμη αποτελεί είδηση; Γιατί δεν τα γράφανε στις εφημερίδες τους. Ο Κ. ως διευθυντής σύνταξης εφημερίδας έκοβε «κομμάτια» άλλων δημοσιογράφων γιατί ήταν αστήρικτα, και ως blogger τα δημοσίευσε στο μπλογκ του; Μην τρελαθούμε κιόλας.

    Και όχι ο Ελληνοαμερικανός δεν χρειάζεται να δηλωθεί. Γιατί τις τρεις τελευταίες ημέρες έχω διαβάσει ατέλειωτες μπούρδες, ότι η google [blogspot] έδωσε στοιχεία [ΙΡ] στις ελληνικές αρχές και άλλα τέτοια. Από δω τον τσιμπήσανε. Κι από δω θα τσιμπάνε τον οποιοδήποτε «παραβιάζει» το νόμο τους. Στην Αμερική υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που απαγορεύουν την παροχή πληροφοριών για bloggers όσον αφορά αδικήματα όπως εκείνο της συκοφαντίας. [Ο εκβιασμός είναι άλλη υπόθεση]. Οι κάτοικοι Ελλάδας θα έχουν το πρόβλημα…

  3. 25/02/2008 στο 11:55

    Έθνος: Στο στόχαστρο άλλοι τέσσερις δημοσιογράφοι

    Παρόν [χτες] (για το ποιος δημοσιογράφος κατήγγειλε εκβιασμό από το συγκεκριμένο μπλογκ): Έρευνα σε δημοσιογράφους

  4. 25/02/2008 στο 11:56

    Τα υβριστικά και άλλα σχόλια του τύπου »babis σε βλέπω και χ…» δεν τα κοίταζε κανένας. Στα 100 σχόλια έβρισκες όμως μερικά που κάτι λέγανε. Πολλές φορές τα διάβαζα όλα ναι και τα 100 για να βγάλω άκρη. Επίσης για όσο καιρό δεν υπήρχε προστασία από τις αυτόματες μηχανές του spam πολλοί έκαναν spam για να καταστρέψουν το blog.

    Δεν είπα ότι νομικά δε στοιχειοθετείται η συκοφαντία. Απλά ότι οι εξουδετερωνόταν τα αποτελέσματά της σε μεγάλο βαθμό από τα σχόλια. Μάλιστα την πάτησα μια φορά από συνωνυμία που με μια γρήγορη αναζήτηση στο google βρήκα το λάθος αμέσως και το διόρθωσα. Στο blog sync δε βγήκε αλλά το έπιασε το RSS. Μου έδειξε το αρχικό κείμενο.

    Επίσης ξέρεις ότι πολλά κόβονται από τις εφημερίδες για άλλες σκοπιμότητες. εξαρτάται τι συμφέροντα εξυπηρετούν τι διαφημίσεις έχουν πάρει πόσα έχουν πάρει και τέτοια. Ότι λοιπόν δε μπορούσε να βγει στην εφημερίδα γι αυτούς τους λόγους, βασικά ισορροπίες, το ανέβαζαν στο blog και καλά έκαναν. Καλά έκαναν επίσης και ήταν ανώνυμοι.

    Όπως είπες οι κάτοικοι Ελλάδας θα έχουν το πρόβλημα. Λοιπόν ένας μάγκας θα φτιάξει μια παράκτια με πλαστά στοιχεία θα φτιάξει ένα blog που θα μπαίνει μέσα με Proxy κι άντε πιάσ’ τον. Εγώ δεν έχω τις γνώσεις για να το κάνω. Κάποιος όμως που έχει τα φράγκα και το λόγο, (του είναι πιο φτηνό από το να τα στάζει στον κάθε νταβατζή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του)να το κάνει θα το κάνει.

    ΥΓ. Εμάς που απλά κάνουμε αναλύσεις δε μας πιάνουν.

  5. 25/02/2008 στο 12:14

    @ Εξάκτινος

    Κάθε μπλόγκερ είναι υπεύθυνος ΚΑΙ για τα σχόλια που δημοσιεύονται στο μπλογκ του. Εδώ στην Ελλάδα, έχουμε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια. Νομίζουμε ότι είναι «ελευθερία» να πάμε οπουδήποτε και να γράφουμε ό,τι θέλουμε κι ό,τι κατεβάσει η κούτρα μας. Πας σ’ ένα ξένο ιστολόγιο [όχι ότι δεν υπάρχουν και πάμπολλα ελληνικά] με τεράστιες επισκεψιμότητες και βλέπεις σ’ ένα ποστ 4-5 σχόλια που έχουν κάτι να πουν.

    Το blog-ό-λυμα ήταν του επιπέδου των σχολιαστών του. Ένα τίποτα.

    Και, φυσικά, ξέρω ότι πολλά κόβονται από τις εφημερίδες, αλλά οι φήμες και τα «κάποιος μου είπε πως κάποιος του είπε», αφού δεν έχουν θέσει στις εφημερίδες γιατί έχουν θέση στα μπλογκ; Τι είναι τα μπλογκ; Ο βόθρος των εφημερίδων; Αν θέλανε να βγάλουν κάτι που δεν έβγαζαν οι εφημερίδες, ας το έβγαζαν – και το έκαναν, για να μην τους παρα-αδικώ. Αλλά τα περισσότερα ήταν της πλάκας. Και τα σχόλια ανοιχτά να γράφει ο καθένας τον πόνο του.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί στο Ελλάντα, είναι ότι κάνοντας τσάρκες στο διαδίκτυο και, πολύ περισσότερο, σχολιάζοντας από δω κι από κει, αφήνουμε ατέλειωτα ηλεκτρονικά ίχνη. Με το TOR ή τον anonymizer κάτι γίνεται, αλλά και πάλι επαφίεσαι στην καλή θέληση κάποιων.

    ΥΓ. Απλά αναλύσεις κάνουμε; Ναι, κι αν χτυπήσει το κουδούνι κάποιο πρωί θα είναι ο γαλατάς…

  6. 25/02/2008 στο 13:05

    Η διαφορά μας είναι στο ότι εσύ βλέπεις ως κυρίαρχα τα αρνητικά ενώ εγώ τα θετικά. Τα blogs είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι έβγαλαν τη βρώμα της διαπλοκής στη φόρα. Και αυτό βγήκε από τα μπλογς και μόνο από αυτά. Το χτύπημα στο σύστημα είναι πολύ ισχυρό. Επίσης αν έρθουν και μας πιάσουν για τις αναλύσεις τότε πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα μας έρθουν ασφαλίτες με κοστούμι κι όχι με κουκούλα όπως παλιά και δε θα μπορούμε να φυλαχτούμε.

  7. 25/02/2008 στο 13:44

    Δεν πρεπει να αφησουμε να περασει κατι τετοιο…Οσο για την ερευνα…ασχολιαστη…Για να μην πω τιποτε αλλο και μας κοψει το ΕΣΡ…

  8. 25/02/2008 στο 14:18

    @ Εξάκτινος

    Τι ακριβώς έχουν βγάλει στη φόρα τα μπλογκς; Τη διαφθορά στην Ελλάδα; Πώς, λέγοντας διάφορα και κλείνοντας το μάτι στους αναγνώστες τους ότι «κι αυτοί ξέρουν αρκεί να τους διαβάζουν»; Αυτό δεν κάνουν οι μακο-θέμοι εδώ και χρόνια, για να μην μιλήσουμε για πιο σοβαρούς δημοσιογραφικούς θεσμούς. Κλείνουν το ματάκι και μετά περνάνε από τα ταμεία να εισπράξουν. Διότι το αν η γυναίκα του Αλογοσκούφη είναι κουμπάρα του μπατζανάκη της ανιψιάς μιας φίλης που είναι κουνιάδα ενός εφοπλιστή δεν αποτελεί σκάνδαλο. Σκάνδαλο είναι η πολιτική του Αλογοσκούφη και της κυβέρνησής του.

    Και ποια ακριβώς είναι η διαφθορά στην Ελλάδα; Οι παραδικαστικοί έξω είναι. Οι κουμπάροι επίσης. Τα «δομημένα ομόλογα» το ίδιο. Καλά ας μην μιλήσουμε για τις μίζες-Siemens διότι η… έρευνα είναι υπό εξέλιξη [όλοι καθαροί θα βγουν στο τέλος]. Από πολιτική πάσχει η χώρα. Και τα χειρότερα λαμόγια δεν είναι μόνον στα πολιτικά γραφεία, αλλά παντού, και στα μπλογκς και οπουδήποτε, κλείνοντας το μάτι στους «μυημένους» αναγνώστες-τηλεθεατές που επαναπαύονται στα πέντε κουτσομπολιά, διότι αυτοί πια «ξέρουν τι παίζει»… Είναι παλιά η ιστορία, και δεν ξεκίνησε με τα μπλογκς…

    Οι ασφαλίτες ήδη κυκλοφορούν με τις κουκούλες ανάμεσά μας…

    @ πρεζα Tv

    Θα περάσει. Εκτός κι αν «αυτοωριμάσουμε» και «αυτορυθμιστούμε». Λες κι όλοι οι μπλόγκερ είναι το ίδιο πράγμα. Μόνον ενώπιον του μπλογκονόμου θα είμαστε ίσα κι όμοια…

  9. 25/02/2008 στο 14:20

    Αξιοσημείωτον. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ψηφίσει νόμο που θα αφορά δραστηριότητες στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.! Δικό μας προτεκτοράτο είναι λοιπόν οι Η.Π.Α. κι όχι το αντίστροφο, ακούτε;

    Πέραν της πλάκας, οι φωνές που δεν ελέγχονται ενοχλούν. Και η άρχουσα τάξη θα προσπαθεί να τις φιμώνει με όποιον τρόπο μπορεί – ακόμη κι αν ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας. Θα ‘ρθει κι η σειρά μας, να το θυμάστε όταν ακούσετε το κουδούνι τα χαράματα 👿

  10. 25/02/2008 στο 14:23

    @ Vrennus

    Υποθέτω ότι τα σαΐνια του υπουργείου θα ξέρουν ότι υπαγόμαστε σε νόμους των ΗΠΑ, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μπλογκς στον blogspot και στον WordPress. Άρα μάλλον θα έχουν κατά νου να το παρακάμψουν… Αν και η βλακεία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν σ’ αυτόν τον τόπο.

    Προφανώς και θα φιμώσουν ό,τι ενοχλεί. Και κάποιοι στρώνουν μια χαρά αυτό το χαλί. Με το χάλι τους…

  11. 25/02/2008 στο 14:34

    Αυτές τι λένε βλάβες διασποράς. Σημαίνει ότι μπορείς να ενάγεις στη χώρα που εκδηλώνεται η διασπορά μόνο για τη ζημιά που έπαθες στη χώρα αυτή. Για να ενάγεις για όλες συνολικά πρέπει να βρεις που είναι η έδρα του μέσου. Είναι στην Αμέρικα ή στο Ελλάντα? Αν είναι στο Ελλάντα μπορείς να πιάσεις το μάγκα για όλη τη ζημιά που προκάλεσε παγκοσμίως.

  12. 25/02/2008 στο 14:39

    Τι ακριβώς έχουν βγάλει στη φόρα τα μπλογκς; Τη διαφθορά στην Ελλάδα; Πώς, λέγοντας διάφορα και κλείνοντας το μάτι στους αναγνώστες τους ότι “κι αυτοί ξέρουν αρκεί να τους διαβάζουν”; Αυτό δεν κάνουν οι μακο-θέμοι εδώ και χρόνια, για να μην μιλήσουμε για πιο σοβαρούς δημοσιογραφικούς θεσμούς. Κλείνουν το ματάκι και μετά περνάνε από τα ταμεία να εισπράξουν. Διότι το αν η γυναίκα του Αλογοσκούφη είναι κουμπάρα του μπατζανάκη της ανιψιάς μιας φίλης που είναι κουνιάδα ενός εφοπλιστή δεν αποτελεί σκάνδαλο. Σκάνδαλο είναι η πολιτική του Αλογοσκούφη και της κυβέρνησής του.

    Και ποια ακριβώς είναι η διαφθορά στην Ελλάδα; Οι παραδικαστικοί έξω είναι. Οι κουμπάροι επίσης. Τα “δομημένα ομόλογα” το ίδιο. Καλά ας μην μιλήσουμε για τις μίζες-Siemens διότι η… έρευνα είναι υπό εξέλιξη [όλοι καθαροί θα βγουν στο τέλος]. Από πολιτική πάσχει η χώρα. Και τα χειρότερα λαμόγια δεν είναι μόνον στα πολιτικά γραφεία, αλλά παντού, και στα μπλογκς και οπουδήποτε, κλείνοντας το μάτι στους “μυημένους” αναγνώστες-τηλεθεατές που επαναπαύονται στα πέντε κουτσομπολιά, διότι αυτοί πια “ξέρουν τι παίζει”… Είναι παλιά η ιστορία, και δεν ξεκίνησε με τα μπλογκς…

    Τα 5,5 εκατομμύρια βγήκαν από το μπλογκ. Επίσης πλήρη εικόνα για όλα τα σκάνδαλα σχημάτισα από τα blogs και κυρίως από αυτό του Αντί. Πολλά σχόλια εκεί είναι καταλυτικά για να σε βοηθήσουν να συμπληρώσεις το παζλ. Επίσης ποτέ δεν αρκούμαι στο έτοιμο φαγητό. Διαβάζω τα πάντα μαζεύω πληροφορίες έχω κάποιες σταθερές με τις οποίες κάνω τις αναλύσεις μου και βγάζω συμπέρασμα.

  13. 25/02/2008 στο 14:55

    @ Εξάκτινος

    Τα νομικά θα τα βρούνε [;] με τον καινούργιο νόμο. Αυτό θέλουν να κάνουν. Το αν τα καταφέρουν είναι άλλη ιστορία.

    Την ιστορία με τα 5,5 εκ. άλλο μπλογκ την έβγαλε, αν θυμάμαι καλά. Κι ας μην συγκρίνουμε το μπλογκ του ΑΝΤΙ με τα μπλογκολύματα. Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Και αυτό είναι το ζήτημα.

    Κι εγώ διαβάζω τα πάντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κλείνω και τη μύτη μου…

  14. 25/02/2008 στο 15:23

    Κι εγώ κλείνω τη μύτη μου αλλά όσον αφορά στις αναρτήσεις το πρόβλημα δεν ήταν μεγάλο ενώ όσον αφορά στα ποστς αν εξαιρέσεις τους σπάμερς έβρισκες αρκετές πληροφορίες που έβγαιναν αργότερα ή έκρινες ότι ήταν αληθείς γιατί έδεναν με άλλες. Δεν το καταδικάζω δηλ. κατ αποκοπήν όπως κάνεις εσύ.

  15. 25/02/2008 στο 15:25

    συμφωνω απολυτα.
    απο την αλλη υπαρχει ενα ακομη δημοσιογραφικο μπλογκ (κουρδιστο μανταρινι ή αβοκαντο) στο οποιο εχω διαβασει απιστευτες αθλιοτητες.
    αρρωστημενοι ανθρωποι ή κατευθυνομενοι;
    και ειναι αυτο ελευθερια;

  16. bfo
    25/02/2008 στο 16:12

    Στόχος ήταν να τρίξει τα δόντια στους bloggers. Εγώ προσωπικά ενημερωνόμουν από το press-gr δεν έγραφα εκτός από μερικά σχόλια. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι επειδή υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού τα περί συκοφαντικών δεν στέκουν. Μόλις έβγαινε μια πατάτα αμέσως έβγαινε κάποιος στα σχόλια κι έλεγε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Σύμφωνα με το νόμο αυτό δεν παύει να αποτελεί συκοφαντία.

    Καταρχήν τα σχόλια δεν έχουν την ίδια βάση και την ίδια αξιοπιστία με την κύρια είδηση. Δεν τα διαβάζουν καν όλοι.

    Έπειτα, δεν πρέπει ο θιγόμενος να αποδείξει «ότι δεν είναι ελέφαντας», λέγοντας «αυτό δεν ισχύει» κλπ.

    Πρέπει οι άλλοι να αποδείξουν με στοιχεία ότι ισχύει. Αλλιώς, τσουπ, συκοφαντία.

    Επίσης για να έχεις συκοφαντική πρέπει να έχεις ελέγξει την πληροφορία να ξέρεις ότι είναι ψευδής και να την διασπείρεις.

    Όχι, αρκεί να είναι ψευδής για να θεωρηθεί συκοφαντική. Ασχέτως του τι πιστεύει όποιος την διαδίδει.

    Το αντίθετο μάλιστα ισχύει: όποιος δημοσιεύει κάτι, για να μην θεωρηθεί συκοφάντης, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να ελέγξει ότι αυτό που δημοσιεύει είναι αληθές (να «διασταυρώσει τις πηγές του», όπως λένε).

    (Ο νόμος κάνει μια εξαίρεση για την *ανα*δημοσίευση ειδήσεων, αλλά και πάλι υπάρχουν κυρώσεις).

  17. 25/02/2008 στο 16:34

    Η ουσία δεν είναι αν το press-gr είναι blog-oλύματα (που θα ‘πρεπε, αλλά σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη διάσταση), είναι η καταστολή. Ήδη ο Καψαμπέλης έχασε τη δουλειά του χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες (ή του έχουν;). Αν τελικά δεν προκύψει τίποτε εναντίον του θα μείνει με τη ρετσινιά του εκβιαστή. Την ίδια στιγμή που κάποιοι που μαγνητοφωνούν κρυφά συνομιλίες με τους φίλους τους για να τους κάνουν ρόμπα κατόπιν γίνονται περίπου εθνικοί ήρωες (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε). Ενώ οι κυβερνητικοί φωστήρες μετά τον τρομονόμο προετοιμάζουν και blog-ονόμο. Άραγε, για να ποστάρουμε θα πρέπει στο εξής να ζητάμε την άδεια της οικείας υπηρεσίας ασφαλείας;

  18. Μ&Μ
    25/02/2008 στο 16:50

    προφανως τους αρκει (κατ’ αρχην) η «σκια τρομου» που θα σκεπασει την blogosphere (με την συνεπαγομενη αυτολογοκρισια κλπ)…

    και η δυνατοτητα να εφαρμοσουν τον (επερχομενο, εστω και σε αοριστο χρονο) νομο κατα το δοκουν σε επιλεγμενους στοχους…

    στην ουσια ειναι ενας «αντι-εκβιασμος»: μου ασκεις πιεση – σου ασκω πιεση…

    ψυχρος πολεμος δλδ! :p

  19. 25/02/2008 στο 19:01

    Έπειτα, δεν πρέπει ο θιγόμενος να αποδείξει “ότι δεν είναι ελέφαντας”, λέγοντας “αυτό δεν ισχύει” κλπ.

    Πρέπει οι άλλοι να αποδείξουν με στοιχεία ότι ισχύει. Αλλιώς, τσουπ, συκοφαντία.

    Την απόδειξη ότι δεν ισχύει πρέπει να την κάνει ο θιγόμενος. Απλά στην Ελλάδα που τα έχουμε ισοπεδώσει όλα πετάμε το μπαλάκι κακώς στο δημοσιογράφο και τον καταδικάζουμε. Αν ο θιγόμενος δεν αποδείξει το ψεύδος πάει ο δημοσιογράφος για απλή δυσφήμιση κι όχι συκοφαντική. στην απλή έχει το δικαίωμα ο δημοσιογράφος να αποδείξει την αλήθεια και να αθωωθεί. Το αδίκημα είναι σοβαρό και στενό. Απλά οι δικαστάδες ως »αδέκαστοι» τα κάνουν όλα συκοφαντικές για τρομοκρατία και γι αυτό σκάνε τώρα τα λουκούμια από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί στην Ευρώπη δεν είναι σούργελα όπως εδώ.

  20. 25/02/2008 στο 21:12

    @ Εξάκτινος

    Σχόλιο # 15: «Κατ’ αποκοπήν» καταδίκη… Κατ’ αποκοπήν καταδίκη! Παρατηρούσα και ένας από τους αναρτητάς του -«χωρίς ιδιοκτήτη»- επίμαχου μπλογκ στα δελτία ειδήσεων απόψε, που προσπαθούσε να πείσει για ό,τι ήθελε…

    Σχόλιο # 20: Τα έχετε μπερδέψει απολύτως. Ο θιγόμενος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας;;; Σε ποια Ελλάδα τα έχουμε μπερδέψει όλα; Γιατί δεν βγαίνετε να συκοφαντήσετε κάποιον επώνυμα, για να δούμε μετά ποιος πρέπει να αποδείξει και τι…

    Το ΕΔΑΔ [αν αναφέρεστε στην υπόθεση Βασιλάκη] άλλα πράγματα είπε.

    @ μούργος

    Έβλεπα τον Αναρτητή απόψε στο Mega [μέγας μπλόγκερ ο ίδιος κατέφυγε στις τηλεοράσεις για να ενημερώσει το πόπολο], και έβγαλα τα συμπεράσματά μου.

    @ bfo

    Τσουπ-τσουπ, όπως τα λέτε είναι. Όλα έχουν τις επιπτώσεις τους. Και άγνοια νόμων δεν υπάρχει…

    @ Vrennus

    Ο ίδιος λέει ότι καλώς απολύθηκε, γιατί η εφημερίδα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της. Κατηγορίες πρέπει να του έχουν απαγγελθεί, απόψε ακούστηκε στο Mega ότι την Παρασκευή θα τον συνελάμβαναν επ’ αυτοφώρω, αλλά διέφυγε. Του έκανε μήνυση υπουργός. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε κάτι τέτοιο. Ποια ρετσινιά θα του μείνει; Αν αθωωθεί τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Εισαγγελείς τον κυνηγάνε, δεν τον κυνηγάνε Αναρτητές και Σχολιαστές…

    Θα χρειαζόμαστε άδεια από το οικείο μπλογκονομείο 🙂

    @ Μ&Μ

    To μπλόγκινγκ είναι νέο -σχετικά- μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, λογικό είναι να είναι ασαφή τα όσα το διέπουν, αλλά δεν παύει να είναι δημόσιος χώρος. Όπως δεν βγαίνεις δημόσια στην Αγορά να κατηγορήσεις χωρίς στοιχεία τον οποιοδήποτε, έτσι κι εδώ υπάρχουν κάποιοι κανόνες.

    Κι η εξουσία, η όποια εξουσία, λογικό είναι να θέλει να ελέγξει τα πάντα. Για να έχουμε πρέπει να προσέχουμε και μεις λίγο. Και να μην φοράμε τον φερετζέ της ανωνυμίας για να λέμε ό,τι θέλουμε. Η ανωνυμία προστατεύει την ελευθερία της γνώμης, δεν προστατεύει την εκτόξευση λάσπης…

  21. 25/02/2008 στο 22:01

    Τον αναζητούσαν για αυτόφωρο, ο ίδιος (λέει) το έμαθε στο σημερινό δελτίο του MEGA αλλά στο ΒΗΜΑ (οποία σύμπτωσις) το γνώριζαν από την Παρασκευή, όπως φαίνεται να γνωρίζουν και πόσα ράμματα έχει για τη γούνα του Καψαμπέλη ο εισαγγελέας! Σαν δε ντρέπονται λέω ‘γώ! Αλλά ο Οικονομέας τα ‘πε σωστά, εν τη ρύμη του λόγου του: «Δεν ανεχόμαστε ανώνυμους συκοφάντες», είπε – προφανώς αν ήταν επώνυμοι δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

    Διαφωνώ πάντως με το συσχετισμό των blog με τον τύπο – ειδικά αναφορικά με τις νομικές διατάξεις που τον διέπουν. Τα blog υπάρχουν για να λέει ο καθένας μας το μακρύ του και το κοντό του, την εγκυρότητά τους την αντλούν από το περιεχόμενο αυτό καθ’ αυτό των δημοσιευμάτων και από τίποτε άλλο. Δεν διεκδικούν, δεν μπορούν ναν διεκδικούν, «ειδησεογραφική κύρος» για να εμπίπτουν σε νομικό πλαίσιο ανάλογο με αυτό του τύπου, που υποτίθεται πως κάνει αυτή τη δουλειά, να γνωστοποιεί «γεγονότα». Τα blog είναι sui generis περίπτωση (μια και το λατινικόν είναι του συρμού). Στις Η.Π.Α. νομίζω πως υπάρχει ήδη νομολογία (που με βάση το εκεί νομικό σύστημα έχει χαρακτήρα νόμου) βάσει της οποίας ο καθένας μπορεί να γράφει σε blog εντελώς ό,τι του καπνίσει, να σχολιάσει επίσης ομοίως, και τίποτε απ’ αυτά δεν εμπίπτει στις διατάξεις περί συκοφαντίας κλπ. Η περίπτωση του εκβιασμού εξαιρείται, νομίζω, γι’ αυτό και εδώ ανακάλυψαν(;) κάτι σχετικό.

  22. 25/02/2008 στο 23:04

    @ Vrennus

    Τα του ΒΗΜΑΤΟΣ δεν είναι συμπτωματικά ούτε «συμπτωματικά». Συγκεκριμένος πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας είχε κάνει μήνυση για εκβιασμό. Επειδή πέρυσι του σέρνανε οι σχολιαστές του επίμαχου μπλογκ -να εξηγούμαι οι σχολιαστές όχι οι διαχειριστές- επί μήνες τα εξ αμάξης [εμετικά και συκοφαντικά] και επειδή έλαβε δυο e-mail όπου του λέγανε δώσε μας 30,000 ευρώ για να σταματήσουμε, έκανε μήνυση για εκβιασμό και αυτό φυσικά αφορούσε και τους μπλόγκερ – που σε κάθε περίπτωση έχουν ευθύνη για το τι δημοσιεύουν οι σχολιαστές. Λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος το έψαξε περαιτέρω. Ο Οικονομέας τι είπε εν τη ρύμη του λόγου: όποιος έχει @@ βγαίνει και λέει αυτό που θέλει επώνυμα.

    Στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη κάποια νομολογία, εδώ δεν υπάρχει. Κι εκεί υπάρχει και το Σύνταγμα και οι Τροπολογίες του που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης κ.ο.κ. Εδώ ο καθένας νομίζει ότι σε ένα μπλογκ βρίσκεται στο σπίτι του και μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Κι αν πας στου e-lawyer θα δεις ότι αναλύει κάποιες αποφάσεις αμερικανικών δικαστηρίων, που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας.

    Ο εκβιασμός είναι κακούργημα, γι’ αυτό το «ανακάλυψαν» εδώ. Τελικά, απ’ ό,τι φαίνεται η google -λόγω κακουργήματος- έδωσε τα στοιχεία [κωδικούς, IP, ημερομηνίες, ό,τι άλλο…].

  23. 25/02/2008 στο 23:09

    Ναι ο θιγόμενος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας γιατί την απόδειξη στο ποινικό την κάνει η κατηγορούσα αρχή και πρέπει να φέρει στοιχεία να αποδείξει ότι είναι ψέματα αλλιώς δεν υπάρχει συκοφαντική υπάρχει απλή.

    Όσο γι αυτά που λένε οι διάφοροι τα άκουσαν φίλοι και μερικά κι εγώ και το συμπέρασμα είναι μονοσήμαντο. το σύστημα χάνει τον έλεγχο της πληροφορίας και αντιστέκεται με κάθε μέσο. Προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας είναι. Εκβίαση δεν έχουμε. Αρλούμπες των διαφόρων είναι.

  24. 25/02/2008 στο 23:59

    Υπάρχει νομοθεσία για τις συζητήσεις του καφενείου; Προβοκατόρικο το ρητορικό ερώτημα αλλά τα blog περισσότερο μοιάζουν με καφενείο ή με interactive ομιλίες τύπου Hyde Park παλιότερα, παρά με τον Τύπο. Ένα (ανοικτό) blog σίγουρα δεν είναι ιδιωτικός χώρος αλλά δεν είναι ακριβώς δημόσιος. Είναι ένας ιδιότυπος, μεσοβέζικος χώρος και τέτοιος πρέπει να παραμείνει. Ούτε χρειάζεται καμμιά νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την Ελευθερία του Λόγου. Αλίμονό μας αν το δικαίωμα της Ελευθερίας του Λόγου είναι κατοχυρωμένο μόνο για τον Τύπο και τρις αλίμονο αν χρειαζόμαστε νομοθετικό πλαίσιο για το blogging. Μην κουβαλάμε νερό στο μύλο της εξουσίας. Η εξουσία θέλει τα εξομοιάσει τα blog με τον Τύπο για να μπορεί να τα ελέγχει. Έτσι που το πάμε θα φτάσουμε στο σημείο να βάζουμε νομοθετικά πλαίσια και στο τι συζητάμε στα σπίτια μας.

  25. 26/02/2008 στο 00:32

    @ Εξάκτινος

    Καλά, σοβαρολογούμε τώρα; Εσύ, για παράδειγμα, βγαίνεις και με κατηγορείς ότι εγώ έχω καταχραστεί ένα μεγάλο ποσό, κι εγώ πρέπει να αποδείξω στο δικαστήριο ότι εσύ λες ψέματα; Λάθος! Εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι εγώ είμαι καταχραστής.

    «Εκβίαση δεν έχουμε.» Τουλάχιστον ένας άνθρωπος -μιλάνε για δεκάδες- έχει καταγγείλει απόπειρα εκβίασης. Μπορεί να αποδειχθεί. Μπορεί και όχι. Θα δείξει.

    @ Vrennus

    Φυσικά, και υπάρχει νομοθεσία για τις συζητήσεις του καφενείου. Μπορείς να βγεις σε ένα καφενείο και να συκοφαντείς όποιον θέλεις; Δυο μάρτυρες χρειάζεται και τέλος. Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου είναι κατοχυρωμένο όχι μόνον για τον τύπο και τα μπλογκ αλλά για τον καθένα μας. Μόνον που όταν κάποιος – κάπου – κάποτε λέει κάτι που στρέφεται σε βάρος κάποιου άλλου πρέπει και να μπορεί να το αποδείξει. Όχι να εκφράζει τη γνώμη του για κάποιο ζήτημα, ή να ασκεί κριτική, αλλά όσον αφορά τον βίο και την πολιτεία κάποιου ατόμου, τα οποία αυτό θεωρεί επιλήψιμα. Τόσο απλά. Τι νομίζεις ότι μπορείς να βγαίνεις και να λες ότι ο Μόρφος είναι λαμόγιο και να μην μπορείς να το αποδείξεις; Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά…

  26. 26/02/2008 στο 00:55

    Στο πώς οριοθετείται το «να βγαίνεις και να λες» είναι που διαφωνούμε. Τέλος πάντων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καν να απαγγέλλονται κατηγορίες. Αν δεν απαγγελθούν τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια τυπική περίπτωση «τσαμπουκαλέματος». Όπως λες, «θα δείξει».

  27. 26/02/2008 στο 01:00

    Ναι σοβαρολογούμε γιατί την κατηγορία την αποδεικνύει πάντα η εισαγγελία. Το τεκμήριο αθωότητας που το βάζεις? Κανείς ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Όποιος κατηγορεί κάποιον οφείλει να αποδείξει την κατηγορία. συνεπώς στη συκοφαντική οφείλει να αποδείξει ότι πρόκειται για γεγονός, όχι για κρίσεις, χαρακτηρισμούς ή απόψεις, και ότι το γεγονός είναι ψευδές. Πάρε ένα φίλο σου δικηγόρο και ρώτα. Άλλο ότι οι δικαστάδες τα έχουν κάνει σαν τη μούρη τους για να εκφοβίζουν τον κόσμο.

    Θα σου αντιστρέψω επίσης το επιχείρημα. Αν εσύ με κατηγορείς άδικα θα πρέπει να αποδείξω εγώ ότι δεν είμαι ένοχος?

    Επίσης και κάτι ακόμη για την ελληνική δικαιοσύνη έχω τη χειρότερη δυνατή άποψη. Δεν τη θεωρώ δικαιοσύνη αλλά κάτι που κινείται μεταξύ αρχειοσύνης (αρχείο) και αχρειοσύνης (αχρείος). Πλέον τις αποφάσεις που βγάζει τις θεωρώ κατά τεκμήριο λάθος και πρέπει να λάβω ίδια γνώση για να πω ότι είναι σωστές. Το ότι κάποιος καταδικάστηκε δε μου λέει τίποτε αν δεν ξέρω ο ίδιος τι έχει κάνει.

    Βλέπεις όμως πόσο φοβισμένο σε έχει καταντήσει το σύστημα? Να φοβάσαι να μιλήσεις.

  28. 26/02/2008 στο 01:37

    5 άτομα διαρρέεται από την Δικαιοσύνη ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Press-gr εκτός του Ανδρέα Καψαμπέλη και για τα οποία θα γίνει κατ’ οίκον έρευνα σήμερα. Στοιχεία για την υποτιθέμενη εκβίαση βρήκαν; Τον στόχο τους πάντως φαίνεται ότι τον πέτυχαν, καθώς το χαρτί της ανωνυμίας που δίνει την ισχύ σε κοινούς θνητούς να κάνουν αποκαλύψεις για ισχυρούς εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, έχει καεί (τουλάχιστον για το συγκεκριμένο blog). Κατά τα άλλα οι αθλιότητες και η ασχετοσύνη του δημοσιογραφικού κόσμου όταν σχολιάζουν το «συκοφαντικό και εκβιαστικό» blog, βγάζει μάτι. Αν αποφασίσαμε από την αρχή να είμαστε στο πλευρό του Press-gr, τώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι πράξαμε σωστά (εκτός της απίθανης περίπτωσης που αποδειχτεί η εκβίαση).

  29. 26/02/2008 στο 01:38

    Το προηγούμενο είναι από το http://www.apomesa.info/

  30. 26/02/2008 στο 04:29

    Αυτα μονο στην ΕΛΛΑΔΑ γεινονται και στο ΠΑΚΙΣΤΑΝ……ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ……δεν θα συνεχησω αλλο….α η δ ι α σ α ………προτιμω τους ΤΑΛΙΜΠΑΝ…ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ…

  31. 26/02/2008 στο 05:01

    Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΙΣ……ΑΛΛΑ ΕΝΤΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ..ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ…….

  32. 26/02/2008 στο 10:25

    @ Εξάκτινος

    Κάτσε να τα πάρουμε απ’ την αρχή γιατί μπερδευτήκαμε:

    Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Βγαίνω εγώ στο μπλογκ μου και λέω ότι ο Εξά Κτινος [ας υποθέσουμε ότι είναι το πραγματικό σου όνομα], που δουλεύει στο λογιστήριο της εταιρείας Πέντε Αστέρια [υποθετικό όνομα επίσης] έχει καταχραστεί 1.000.000 ευρώ, δέρνει καθημερινά τη γυναίκα του και τα βράδια συχνάζει σε μπαρ με τραβεστί. Φυσικά, θίγεσαι, και υποβάλλεις μήνυση και αγωγή.

    Θα πρέπει εσύ να αποδείξεις ότι εγώ λέω ψέματα; Ή εγώ να προσκομίσω στοιχεία στο δικαστήριο που να αποδεικνύουν ότι λέω την αλήθεια, ειδάλλως θα καταδικαστώ ως συκοφάντης ή ό,τι άλλο;

    Εγώ που σε έθιξα πρέπει να αποδείξω ότι λέω την αλήθεια, όχι εσύ που θίχτηκες να αποδείξεις ότι λέω ψέματα… Εγώ είμαι ο κατηγορούμενος, «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», η εισαγγελία στρέφεται εναντίον μου, κι εγώ προσπαθώ να αποδείξω ότι λέω την αλήθεια προσκομίζοντας αποδείξεις. Εσύ, ο θιγόμενος, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα.

    Μάλλον στο σχόλιο 17 του bfo στραβοδιάβασες το «θιγόμενος» και το ταύτισες με το «κατηγορούμενος» στο σχόλιο 24 γι’ αυτό και διαβάζονται όλα αυτά κάπως περίεργα.

    «Βλέπεις όμως πόσο φοβισμένο σε έχει καταντήσει το σύστημα? Να φοβάσαι να μιλήσεις.»

    Ελπίζω η τελευταία σου φράση να μην αναφέρεται σε μένα…

    Η ανωνυμία έχει νόημα ότι γίνονται καταγγελίες με στοιχεία ενάντια σε ισχυρούς παράγοντες. Όταν ο καθένας βγαίνει ανώνυμα σε σχόλια στο επίμαχο μπλογκ και σέρνει τα εξ αμάξης σε πρόσωπα και στην προσωπική τους ζωή, το οποίο σημαίνει ότι ξέρει, ας πάει και στο δικαστήριο να τα αποδείξει. Εκτός κι αν δεν έχει στοιχεία οπότε είναι απλός συκοφάντης. Πού είναι το περίεργο; Ή υπάρχουν κανόνες σε μια κοινωνία ή δεν υπάρχουν…

    @ Vrennus

    Βγαίνεις και τα λες δημοσίως, εννοώ. Όχι στα φιλαράκια σου στο καφενείο ή στο σπίτι. Φωνάζεις στην Αγορά, στην πλατεία, τα δημοσιεύεις, τα αναρτάς. Αυτό εννοώ. Δεν πρόκειται για περίπτωση «τσαμπουκαλέματος». Συγκεκριμένος δημοσιογράφος, θίχτηκε από σειρά σχολίων, έλαβε e-mail που του ζητούσαν χρήματα για να σταματήσουν τα σχόλια, κατέφυγε στη δικαιοσύνη. Τι άλλο θα έπρεπε να κάνει; Κι οι διαχειριστές έχουν ευθύνη και για τα σχόλια…

    @ βασιλης ΚΑΥΚΑΛΟΥΔΗΣ

    Στο Πακιστάν ή στην Τουρκία γίνονται για πολιτικούς λόγους. Απαγορεύεται η έκφραση πολιτικών απόψεως διαφορετικών από τις ισχύουσες και η κριτική στο πολιτικό σύστημα. Εδώ τι ακριβώς απαγορεύτηκε; Το να βγαίνει ο κάθε άρρωστος στα σχόλια του Press-gr και να γράφει ότι ο τάδε ή ο τάδε «τον παίρνουν»; Γιατί δεν αηδίαζες τότε; Ποια είναι η «δήθεν συκοφαντία»; Ξένες γλώσσες γνωρίζετε. Ρίξτε μια ματιά σε ξένα μπλογκς κι αν δείτε κάτι παρόμοιο με τα όσα γράφονταν στο μπλογκόλυμα ελάτε να τα ξαναπούμε. Η αρρώστια του καθενός που λέει ό,τι του κατέβει δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης.

  33. 26/02/2008 στο 11:49

    Εγώ πρέπει να αποδείξω. Θα φέρω λοιπόν για μάρτυρα το λογιστή της εταιρίας που θα πει ότι δεν έχω καταχραστεί, ή αν εγώ είμαι λογιστής θα καταθέσω κάποιο έγγραφο που να το αποδεικνύει, θα έρθει η γυναίκα μου να πει ότι δεν την δέρνω και ότι τα βράδια κάθομαι σπίτι και δεν πηγαίνω σε μπαρ.

    Εσύ δικαιούσαι για να αμυνθείς να φέρεις ότι στοιχεία έχεις για να αποδείξεις την αλήθεια. Π.χ. πιστοποιητικό ορκωτών, μαρτυρία του ιδιοκτήτη της εταιρίας, μάρτυρία γείτονα ότι με είδε και ότι ακούει τη γυναίκα μου να κλαίει επειδή τις τρώει και μάρτυρα τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού ή γκαρσόνι ότι πηγαίνω στο μπαρ του.

    Απλά πράγματα.

  34. 26/02/2008 στο 12:51

    @ Εξάκτινος

    Εσύ να αποδείξεις τι; Ότι είσαι αθώος; Μα δεν είσαι εσύ ο κατηγορούμενος. Εγώ είμαι. Αν εγώ δεν προσκομίσω κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνουν αυτά που λέω καταδικάστηκα για συκοφαντική δυσφήμιση και τέλειωσε. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνεις εσύ. Εσύ, θα φέρεις μάρτυρες κατηγορίας για να αποδείξεις ότι έδρασα κακόβουλα, ότι είμαι ένοχος για το αδίκημα, ότι σε συκοφάντησα. Όχι για να αποδείξεις ότι εσύ είσαι αθώος. Αλλά αν εγώ δεν έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτά που λέω, δεν έχει καμία σημασία το τι θα κάνεις εσύ.

  35. 26/02/2008 στο 14:16

    Αυτό ακριβώς. Δεν είμαι εγώ ο κατηγορούμενος, κατηγορώ κάποιον και πρέπει να αποδείξω αυτά για τα οποία τον κατηγορώ. Αυτό που λες εσύ ισχύει στην απλή δυσφήμιση και όχι στη συκοφαντική.

  36. Προφήτης
    26/02/2008 στο 15:18

    Παιδιά χαιρετώ, έλειπα. Λοιπόν, αντί να «τσακωνόμαστε» μεταξύ μας, να ψάξουμε να βρούμε κανά server στο Αζερμπαϊτζαν, στις Νήσους Παγκο-Παγκο ή παρόμοια μέρη και να μεταδώσουμε ο ένας στον άλλο τη μέθοδο του ασύλληπτου «ποσταρίσματος».
    Ή τρόπο να παρακαμφθεί ο blogger.com.
    Αυτό το νόημα έχει για μένα η δράση στο Διαδίκτυο.
    Αν αρχίσουμε να αυτολογοκρινόμαστε κέρδισαν, γιατί υπεισήλθε ο φόβος.
    Εγώ έχω βρει την Relakks, αλλά θέλω να εξακριβώσω κατά πόσο σε προφυλάσσει.

  37. 26/02/2008 στο 16:52

    ειναι απιστευτο οτι εχει στηθει η κλαδικη των μπλογγερ που δεν δεχονται μυγα στο σπαθι της οταν καταφανως γινεται υπερβαση των τετριμμενων. Η ιδια κλαδικη ζητουσε την μετονομασια της λεωφορου αμαλιας σε αμαλιας καλυβινου, η ιδια κλαδικη θα πηγαινε να αναδασωσει την παρνηθα. Ο ιδιος γελοιος, ροζ-λαχανι, εσμος των επαναστατων του καναπε και του λαιφσταιλ. Πριν λιγα χρονια μοδα ηταν η Σοφοκλεους με τον Θεμο να δινει συμβουλες για ποιο καλο χαρτι θα κανει λιμιτ απ και δεν τον μπουζουριασε ΕΣΗΕΑ και επιτροπη κεφαλαιγορας οπως θα γινοταν σε καποια πολιτισμενη χωρα του υπαρκτου καπιταλισμου.
    Την συκοφαντια δεν την θεωρω δημοκρατικο δικαιωμα και ουτε θεωρω ενημερωση τους μπλουπερς, το χωριατη και τον αγιο.

  38. 26/02/2008 στο 17:00

    κανένα σύστημα τύπου Relakks δε σε προφυλάσσει εκτός αν έχεις δική σου αλυσίδα proxy που κανένας δεν κρατάει log files.

  39. 26/02/2008 στο 21:26

    @ Εξάκτινος

    A! Αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ απλής και σπέσιαλ, πάω πάσο. Με τη λογική το προσέγγισα. Νομικώς είμαι αναλφάβητος 🙂 . Μερσί.

    @ Προφήτης

    Χαίρετε! Χαίρετε! Και welcome!

    Καλά οι Νήσοι Πάγκο-Πάγκο, αλλά το Αζερμπαϊτζάν κατά πού πέφτει; 🙂

    Δεν ξέρω για τη Relakks, κάτι λίγα ξέρω για τον Anonymizer, και κάτι λίγα για το Tor: anonymity online. Για το TOR υπάρχει ειδικό πρόσθετο [add-on] για τον Firefox, πανεύκολη εγκατάσταση, πλην όμως καθυστερεί τον browser αρκετά. Τελικά, τα πάντα επαφίενται στην καλή θέληση κάποιων, όταν έχει να κάνεις με προσφερόμενες υπηρεσίες. Το TOR μάλλον είναι καλύτερη περίπτωση. Αν και απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει στο διαδίκτυο.

    Πάντως, το TOR πέρα από τα διάφορα «μυστήρια» που κάνει -και δεν τα ξέρω- σου αλλάζει συνέχει IPs, οπότε τη μια εμφανίζεσαι να είσαι εδώ την άλλη εκεί. Αν κάποιος κατέχει περισσότερα…

    Ως προς την ουσία, δεν τρέχει -σχεδόν- τίποτα. Η υπόθεση με τα μπλογκς θα τραβήξει κάμποσο… Να κατοχυρώσω τους όρους μπλογκιάδα και ιστολογιάδα [πού ‘σαι Όμηρε να δεις τα παιδιά της Ολαπαλλαγής;!]. Όταν τελειώσει [;] με το καλό [;] όλα θα είναι όπως και πριν. Στη γλυκιά μας πατρίδα ζούμε, άλλωστε. Δεν φύγαμε ακόμη για τα Πάγκο-Πάγκο [υπάρχουν και Νήσοι Εξέδρα-Εξέδρα; 😀 ]

    @ martingale

    Αγαπητέ διαπιστώνω μια… αλλεργία σας προς τις «κλαδικές». Συμφωνώ μαζί σας. Κι εγώ είμαι κατά των Ολαλλαγών και των κινημάτων κ.ο.κ. Η συκοφαντία προφανώς δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Αλλά σε ποιον να το πεις…

    @ Εξάκτινος

    Τίποτα δεν προφυλάσσει απόλυτα, αλλά όποιος φυλάει τα ρούχα του…

  40. 26/02/2008 στο 21:51

    Άντε επιτέλους τα βρήκαμε. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα τους μπουζουριάζουν αδίκως όλους για συκοφαντική που οι ποινές και οι αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερες και γι αυτό δεν τολμάει να μιλήσει κανείς 😉 Για φαντάσου έναν απατεώνα που θα έρθει να πει ότι τον συκοφαντείς και δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι απατεώνας. Ο άλλος θα πάει για απλή. Πως ακούγεται μια απόφαση » δεν ξέρουμε αν είναι ή δεν είναι απατεώνας αλλά επειδή το να λες κάποιον απατεώνα δεν είναι καλό καταδικάζουμε αυτόν που τον είπε». (Δεν τον καταδικάζουμε αν αποδείξει ότι ο άλλος είναι όντως απατεώνας.) Μένει ανοιχτό το ότι μπορεί και να είναι απατεώνας. Και αυτό φυσικά δεν αρέσει στο σύστημα που χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη ως πλυντήριο. Κατάλαβες τώρα που είναι η λούμπα? ;)Επίσης τα περί συμμορίας του Γεωργίου δε θα πιάσουν εκτός αν τα κάνουν να πιάσουν με το ζόρι.

  41. Μ&Μ
    26/02/2008 στο 22:56

    http://www.anonymityanywhere.com/tork/

    ενας διαχειριστης για πληρη ελεγχο του TOR (για linux)

    βγαινει και σε liveCD ωστε να μην πειραξουμε τιποτα στον υπολογιστη μας

    🙂

  42. 27/02/2008 στο 01:19

    κυριε χρηστο

    εχω τρομερο προβλημα με τις κλαδικες πασσης φυσεως και ιδιαιτερα με αυτες που εν ονοματι ωραιων εννοιων οπως ελευθερια του λογου, κανουν τις πιο αισχρες εκδουλευσεις. Μηπως το ΝΑΤΟ δεν πεταγε ανθρωπιστικες βομβες για τα περιφημα ανθρωπινα δικαιωματα, να μια ωραια ενννοια τα ανρωπινα δικαιωματα.
    Βεβαια το χειροτερο ειναι ο μεσος ελληνας μπλογγερ που νομιζει οτι εχει πιασει τον παπα απο τα @@ και γενικα καθε περιεργος που μπορει να γραφει σε οποιαδηποτε φυλλαδα, η να μιλαει απο οποιαδηποτε συχνοτητα. Σας φαινεται περιεργο που η Αυριανη διαρηγνυει τα ιμματια της για την αθωοτητα του πρεςς? Η Αυριανη δεν υπηρξε ο δασκαλος του κιτρινισμου? Οι Μακηδες, Θεμοι κλπ σε ποια δημοσιογραφικη σχολη ανηκουν?

  43. 27/02/2008 στο 02:41

    διαβαστε αυριο την αυριανη….μολις τωρα ειδα την διαφημησι στην τηλεοραση……….ολα ηταν ΜΑΙΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΜΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ…….ΚΑΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΑ………

  44. 28/02/2008 στο 12:21

    @ Εξάκτινος

    Τι είχαμε χάσει; 🙂 Τώρα είσαι πιο σαφής, και κάτι καταλαβαίνω, αλλά, είπαμε, είμαι νομικά αναλφάβητος. Αυτό με το «απατεώνας» το κατάλαβα. Παραθυράκια και καμινάδες…

    @ Μ&Μ

    Ευχαριστούμε! Το σχετικό add-on για Firefox και Windows εδώ: http://www.torproject.org/index.html.en . Καθυστερεί όμως την πλοήγηση αρκετά, και σε κάποιες περιπτώσεις εκνευριστικά…

    @ martingale

    Ναι, ναι, και ναι. Κάπως «περίεργο», είναι αλήθεια, μου φαίνεται που η Αυριανή διαρρηγνύει τα ιμάτιά της. Γιατί ναι μεν υπήρξε ο δάσκαλος του κιτρινισμού, αλλά τώρα υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες καραμπόλες μεταξύ Αυριανής – Alter – Κόσμου του Επενδυτή και ποιος ξέρει τι άλλο. Ας μην κουραζόμαστε όμως με υποθέσεις, σενάρια και εικασίες. Θα τα ψάξει η δικαιοσύνη, δεν θα βρει τίποτα, κι εμείς απλώς θα μείνουμε με τις κράμπες στα δάχτυλα [λόγω πληκτρολόγησης… 🙂 ]

    @ βασιλης ΚΑΥΚΑΛΟΥΔΗΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ, ο Ευαγγελάτος, ο Τριανταφυλλόπουλος, όλοι!, στο πλευρό των μπλόγκερ. Δεν απομένει παρά να μας ρίξουν κι εκείνη την «αυτορύθμιση»…

  1. 25/02/2008 στο 11:35
  2. 26/02/2008 στο 05:02
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.