SAIC και C4I

04/07/2008

Πολύς ο λόγος εσχάτως, και με αφορμή το σκάνδαλο Siemens, για το C4I, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, και για την εταιρεία SAIC που είχε αναλάβει την ανάπτυξη αυτού του συστήματος.

Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από άρθρο μου που είχε δημοσιευτεί το καλοκαίρι του 2004. Νομίζω ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ολόκληρο το άρθρο: Ο έκτος ολυμπιακός κύκλος και η (αν)ασφάλεια των αγώνων

SAIC

Η SAIC ιδρύθηκε το 1969 από τον πυρηνικό φυσικό J. Robert «Bob» Beyster, που μέχρι τότε εργαζόταν στα Εθνικά Εργαστήρια του Λος Άλαμος. Τίποτε το ασυνήθιστο για τις ΗΠΑ. Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός να αποχωρεί κάποιος από τη θέση του στον κρατικό μηχανισμό, να ιδρύει μία ιδιωτική εταιρεία, και μέσω των γνωριμιών του να αποσπά συμβόλαια από κάποια κυβερνητική υπηρεσία – το ένα εκ των δύο πρώτων συμβολαίων της SAIC συνήφθη με τα Εθνικά Εργαστήρια του Λος Άλαμος. Στη συνέχεια, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι που αναθέτουν στην εταιρεία κάποιο συμβόλαιο προσλαμβάνονται από αυτή μόλις συνταξιοδοτηθούν και, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν τις προσβάσεις τους στον κρατικό μηχανισμό για να υπογραφούν νέα συμβόλαια.

Υπολογίζεται ότι το 70% περίπου του τζίρου της SAIC προέρχεται από συμβόλαια με κυβερνητικές υπηρεσίες. Ειδικότητά της; Οι τεχνολογίες κατασκοπίας. Το λογισμικό συγκέντρωσης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (data-mining), το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι, η κατασκευή υποθαλάσσιων αισθητήρων για τον εντοπισμό υποβρυχίων, η κατασκευή μηχανημάτων που με τη βοήθεια ακτίνων Γάμα «ακτινοσκοπούν» το περιεχόμενο κοντέινερς κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. Αποτελεί άλλωστε γεγονός ότι η SAIC έχει αναλάβει για λογαριασμό του αμερικανικού δημοσίου την εκτέλεση διαφόρων συμβολαίων τόσο στο μετα-ταλιμπανικό Αφγανιστάν όσο και στο μετα-σανταμικό Ιράκ.

Έχει γραφτεί για μία ανταγωνιστική της SAIC εταιρεία ότι διαθέτει περισσότερους στρατηγούς ανά τετραγωνικό μέτρο από ό,τι το ίδιο το Πεντάγωνο. Ωστόσο, και η SAIC δεν υστερεί. Κατά καιρούς έχουν διατελέσει ανώτατα στελέχη της (ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός):

● οι Γουΐλλιαμ Πέρρυ και Μέλβιν Λαιρντ, πρώην υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ,

● δύο πρώην διευθυντές της CIA –Τζων Ντόυτς (μοναδικό παράδειγμα αρχηγού μυστικής υπηρεσίας που, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υποχρεώθηκε να επισκεφθεί σχολεία σε γειτονιά του Λος Άντζελες και να απολογηθεί σε εξοργισμένους γονείς επειδή πράκτορες της Υπηρεσίας συμμετείχαν -«επισήμως»- στο εμπόριο κρακ στις φτωχογειτονιές της πόλης για να χρηματοδοτήσουν τους αντάρτες Κόντρας της Νικαραάγουας) και Ρόμπερτ Γκέιτς (με «προϊστορία» στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, όταν διάφοροι μεγαλόσχημοι της κυβέρνησης, των μυστικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων πουλούσαν παράνομα τη δεκαετία του 1980 όπλα στο Ιράν για να χρηματοδοτούν τους Κόντρας),

● ο περιβόητος Μπόμπυ Ραίυ Ίνμαν, πρώην διευθυντής της NSA, υποδιευθυντής αργότερα της CIA και παρ’ ολίγον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια,

● ο Γουέιν Ντάουνινγκ, πρώην ανώτατος διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, που είναι και σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας,

● ο Τζάσπερ Γουέλς, πρώην συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ,

● ο Μπιλ Όουενς, ναύαρχος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, πρώην βοηθός του Ντικ Τσέινι και του πρώην υπουργού Άμυνας Φρανκ Καρλούτσι,

● ο Ντέιβιντ Καίυ, που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, διετέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρείας από το 1993 μέχρι το φθινόπωρο του 2002, όταν και προσελήφθη από την κυβέρνηση Μπους (CIA), ως «ανεξάρτητος» σύμβουλος για να «ανακαλύψει» τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, και

● τελευταίοι, αλλά όχι έσχατοι, ο Ντόννι Μάρσαλ, διευθυντής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) την περίοδο 2000-2001, είναι σήμερα επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Λύσεων Ασφαλείας και Υπηρεσιών της εταιρείας που κατέστρωσε το σχέδιο ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και ο Ντέιβιντ Τιουμπς, επικεφαλής του γραφείου της SAIC στην Αθήνα (Regus Center, Λεωφόρος Κηφισίας 90, Μαρούσι, 151 25), που υπήρξε επί 24 χρόνια στέλεχος του FBI.

Όσον αφορά τους στενούς δεσμούς της SAIC με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ουίλλιαμ Μπ. Μπλακ του νεώτερου. Ο Μπλακ εργαζόταν στην NSA από το 1959 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1997 όταν και προσελήφθη από τη SAIC ως αναπληρωτής αντιπρόεδρος και διευθυντής πληροφοριών. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στην NSA ως υποδιευθυντής της, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Μελετώντας κάποιος τον κατάλογο εκείνων που κατά καιρούς έχουν διατελέσει στελέχη της SAIC σχηματίζει την εντύπωση ότι ξεφυλλίζει το «Who’s Who» των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Ποια ακριβώς είναι η ασφάλεια που (θα) προσφέρουν οι αξιότιμοι αυτοί κύριοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Μα η ίδια ακριβώς που, στη γλώσσα των συναδέλφων τους του υποκόσμου, ονομάζεται «προστασία».

***

Σενάρια Ελληνοτουρκικών Πολέμων

Τον Δεκέμβριο του 1996 η SAIC εκπόνησε κατόπιν παραγγελίας του αμερικανικού Πενταγώνου μία στρατηγική αποτίμηση του μέλλοντος της Τουρκίας για την περίοδο 1997-2020. Στην παρουσίαση της έκθεσης («Τελική Έκθεση του Εργαστηρίου για το Μέλλον της Τουρκίας») είχαν παρευρεθεί ανώτατα πρώην και νυν (τότε) στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης.

Από τα σενάρια που αναπτύχθηκαν λεπτομερώς στην έκθεση κάποια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σενάριο 1. Η αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων από την Κύπρο (αναφορά στη γνωστή υπόθεση των S300) προκαλεί αναταραχή στην Τουρκία. Αναταραχές ξεσπούν στη Μεγαλόνησο. Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, αποβίβαση τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, η Ελλάδα απαντά με αεροπορικές επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων στα παράλια του Αιγαίου. Το αμερικανικό Κογκρέσο, κατόπιν πιέσεων του ελληνικού λόμπυ στις ΗΠΑ, παγώνει κάθε βοήθεια προς την Τουρκία ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί σε εμπάργκο. Μυστική συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για κοινή δράση κατά της Συρίας, που αποτελεί βάση εξόρμησης των Κούρδων ανταρτών, που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα (η SAIC έχει προτίμηση στα «περσινά ξινά σταφύλια»). Τουρκία και Ισραήλ επιτίθενται στη Συρία, η Ελλάδα αρπάζει την ευκαιρία και επιτίθεται στην Τουρκία που ανταπαντά. Οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών συγκρούονται στο Αιγαίο. Ελληνικά αεροσκάφη υποστηρίζουν τους Σύριους και εμπλέκονται σε αερομαχίες με ισραηλινά αεροπλάνα. «Σε μία σύγκρουση ένας έμπειρος Ισραηλινός πιλότος καταρρίπτει τέσσερα ελληνικά μαχητικά-βομβαρδιστικά. Σε μία ημέρα η Ελλάδα χάνει 20 αεροσκάφη». Η Ελλάδα αποσύρεται από τον πόλεμο. Τουρκία και Ισραήλ καταλαμβάνουν τη Συρία. Το Ισραήλ, με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, οργανώνει πραξικόπημα στο Ιράκ και ανατρέπει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Στο Ιράκ διασπάται σε τρία τμήματα. Το Ιράν καταλαμβάνει το ανατολικό, η Τουρκία την πετρελαιοφόρο περιοχή της Μοσούλης, ενώ το δυτικό τμήμα συνενώνεται σε ομοσπονδία με τη Συρία.

Σενάριο 2. Η αναγεννημένη οικονομικά και στρατιωτικά Ρωσία αντιδρά στις τουρκικές προσπάθειες ενίσχυσης των αντιρωσικών καθεστώτων του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας οργανώνοντας πραξικοπήματα σ’ αυτές τις δύο χώρες. Η Ρωσία στέλνει τελεσίγραφο στην Τουρκία να σταματήσει να επεμβαίνει στον Καύκασο και να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Η Τουρκία απορρίπτει το τελεσίγραφο. Η Ρωσία εισβάλει στην Τουρκία και καταλαμβάνει τις περιοχές της Κωνσταντινούπολης, του Μαρμαρά και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη Σμύρνη και το μεγαλύτερο μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (ΟΗΕ) συμφωνούν στην απόσχιση της Κωνσταντινούπολης και του Μαρμαρά από την Τουρκία και την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή τους. Δημιουργείται κουρδικό κράτος. Οι Έλληνες υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία αφού εκεί δεν ζουν Έλληνες. Η Τουρκία αποδυναμώνεται σημαντικά, η Ρωσία είναι πια ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην περιοχή.

Σενάρια…

.

  1. 04/07/2008 στο 16:32

    Δεν μας το ‘χει φαίνεται να μπούμε και να παραμείνουμε στη Σμύρνη. Ακόμη και στα war games μας διώχνουν… 😈

  2. xBerliner
    09/07/2008 στο 12:06

    Μέσα πέσαν τα τσακάλια.
    Οι S300 δεν είναι πια στην Κύπρο.
    Ο Σαντάμ έπεσε με πόλεμο και όχι με πραξικόπημα.
    Το Ιράκ θα σπάσει πράγματι σε 3 κομμάτια, αλλά σιγά μην δώσουν το καλύτερο στους Τούρκους και σιγά μην αφήσουν τον Ιράν να μπει στο Ιράκ.

    Για το 2ο σενάριο άσε καλύτερα. Χοντρή μαλακία συνομωσιολογίας.

    Σοβαρά τώρα έδωσε κάποιος λεφτά για να αγοράσει μια τέτοια έρευνα!!!

  3. 09/07/2008 στο 13:22

    @ Vrennus

    Μια ζωή συνωστισμένοι αυτοί οι Ρωμιοί 🙂

    @ xBerliner

    Αν φτιάχνεις άπειρα σενάρια με ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι, τελικά κάποιο θα επαληθευθεί.

    Το 2ο σενάριο δεν είναι λακαμία. Είναι το σενάριο «η Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών» μόνον που σπόνσορας αυτή τη φορά δεν είναι οι Αγγλογάλλοι αλλά οι Ρώσοι. Και ως συνήθως, οι Έλληνες την πίνουν στο τέλος…

    «Σοβαρά τώρα έδωσε κάποιος λεφτά για να αγοράσει μια τέτοια έρευνα!!!»

    Φυσικά! Πώς νομίζεις ότι περνούν την ώρα τους στα διάφορα γεωπολιτικά think tanks; Τώρα, για το αν αξίζουν τα λεφτά τους, ας κρατήσουμε μερικές επιφυλάξεις…

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.