Αρχική > Πλανήτης Γη Α.Ε. > Η αθέατη μελανή όψη της Τουρκίας

Η αθέατη μελανή όψη της Τουρκίας

14/03/2007

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Μιχαήλ Στυλιανού, «Η αθέατη μελανή όψη της Τουρκίας – Μεγαλεμπόριο ναρκωτικών, ένοχες σχέσεις στις ΗΠΑ, αλλά και χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα…«, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή [11-3-07] στην εφημερίδα Το Παρόν, αξίζει της προσοχής σας.

Ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Γνωρίζουμε -ανέφερε [σ.σ. η Σιμπέλ Έντμοντς]- ότι η Τουρκία είναι μείζων, αν όχι ο κορυφαίος, παίκτης στην μεταφορά, την επεξεργασία και τη διανομή όλων των ναρκωτικών που παράγονται από την παπαρούνα του Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε ότι η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν είναι η παράνομη πώληση ναρκωτικών. Κατά συνέπεια, η Τουρκία είναι μείζων χρηματοδότης της Αλ Κάιντα.

Η Έντμοντς ανέφερε στην έρευνά της ότι «Η τουρκική κυβέρνηση, η ΜΙΤ και οι τούρκοι στρατιωτικοί δεν επιτρέπουν απλώς, αλλά συμμετέχουν ενεργά και επιβλέπουν τις δραστηριότητες περί τα ναρκωτικά» και ότι τα τεράστια χρηματικά ποσά που αντλούνται από αυτήν την αφανή πηγή κρατικών εσόδων χρησιμοποιούνται για τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων και τη δημιουργία ισχυρών φίλων της Τουρκίας στο αμερικανικό οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο.

Στις Θ & Δ classic είχα αναφερθεί επανειλημμένα [εδώ, για παράδειγμα] στο τουρκικό βαθύ κράτος και στην ιδιαίτερη ενασχόλησή του με τα ναρκωτικά, σε Αφγανούς πολέμαρχους – μεγαλεμπόρους, σε «αποσυρμένα» βιβλία και άλλα τινά… Γιατί μερικές φορές στις διεθνείς σχέσεις όλα είναι πολύ πιο κατανοητά όταν μιλάμε με «όρους συμμοριών» παρά με ιδεολογήματα και γεωστρατηγικές «αναλύσεις»…

Κατηγορίες:Πλανήτης Γη Α.Ε. Ετικέτες:
  1. 14/03/2007 στο 21:42

    Ναί βέβαια, έτσι είναι!
    Πως το είπαμε εχτές:
    Όταν τα σύνορα της μαφίας ενώνονται με αυτά του Κεφαλαίου.
    Και όσο πιο φτωχή είναι μία χώρα, τόσο η ανομία και η παρανομία πιάνει μεγαλίτερο χώρο, εις βάρος του «νόμιμου» κεφαλαίου.
    Ανομία, παρανομία, μαφία, ποιό κράτος και πια διεθνής τάξη ενδιαφέρεται να τα κυνηγήσει;;
    Αντιθέτως τα ταϊζουν, να μεγαλώσουν, να αυγαταίνουν.
    πολύ ενδιαφέροντα τα άλλα μπλόκ σου.
    Τώρα βρήκα δουλιά!
    ωραία!
    καλο βράδυ

  2. 04/10/2007 στο 16:47

    που να βρω ένα ζεϊμπέκικο…

  3. 09/01/2008 στο 13:43

    Στα της Σιμπέλ Έντμοντς επανέρχονται και οι «Κυριακάτικοι Τάιμς». Ακολουθεί σχετική είδηση από την «Ελευθεροτυπία» της 7-1-2008.

    Τούρκοι εξαγόραζαν πληροφορίες, καταγγέλλει μεταφράστρια του FBI

    ΛΟΝΔΙΝΟ

    Διεφθαρμένους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου καταγγέλλει πρώην μεταφράστρια του FBI, η οποία δηλώνει στους «Σάντεϊ Τάιμς» ότι οι Αμερικανοί πληρώνονταν από Τούρκους για να δώσουν απόρρητες πληροφορίες γύρω από την πυρηνική τεχνολογία σε Πακιστανούς.

    Η 37χρονη Σάιμπελ Εντμοντς αναφέρει ανώτατο, πολύ γνωστό αξιωματούχο (το όνομα του οποίου έχουν οι «Σάντεϊ Τάιμς») του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που πληρωνόταν από Τούρκους κατασκόπους για να τους δίνει απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες εκείνοι πουλούσαν στη μαύρη αγορά, κυρίως σε Πακιστανούς. Ο αξιωματούχος διαψεύδει τις καταγγελίες κατηγορηματικά. Η Εντμοντς επιμένει ότι ο αξιωματούχος βοηθούσε ξένους πράκτορες δίνοντάς τους απόρρητες πληροφορίες όχι μόνον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από το Πεντάγωνο.

    Η Εντμοντς, η οποία μιλά τουρκικά και φαρσί, προσλήφθηκε στο FBI για να ακούσει χιλιάδες ώρες συνομιλιών που υπέκλεψε η υπηρεσία. Δηλώνει ότι έπειτα από τόσα εξωφρενικά που άκουσε και επειδή θεωρεί ότι οι υπηρεσίες δεν ενεργούν όπως πρέπει, αποφάσισε να καταφύγει στον Τύπο. Πάντως έχει ήδη δώσει καταθέσεις στο Κογκρέσο και στην Επιτροπή 11ης Σεπτεμβρίου. Μεγάλο κομμάτι των καταθέσεών της έχει μείνει απόρρητο.

    Η Εντμοντς μετέφραζε συνομιλίες Τούρκων διπλωματών και πολιτικών που παρακολουθούνταν. Πριν φύγει από το FBI άκουσε συνομιλίες για ξέπλυμα χρημάτων, εισαγωγές ναρκωτικών και απόπειρες απόκτησης πληροφοριών για πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Τούρκοι και Ισραηλινοί είχαν τοποθετήσει πυρήνες στο στρατό και σε ακαδημαϊκούς θεσμούς που χειρίζονταν πυρηνικά θέματα. Οι πυρήνες ήταν κυρίως φοιτητές που έκαναν διδακτορικές διατριβές. Αυτούς φέρεται να χρησιμοποιούσε ο καταγγελλόμενος αξιωματούχος. Οι Τούρκοι χρησίμευαν ως ενδιάμεσοι για να αποκτά τις πληροφορίες η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν. Αυτοί άφηναν τα χρήματα και έπαιρναν τις πληροφορίες, τις οποίες συχνά πουλούσαν πανάκριβα στη μαύρη αγορά, σε αγοραστές πέραν των Πακιστανών.

    (Πηγή: Timesonline)

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.