Αρχική > Χωρίς κατηγορία > ΗΠΑ – Ιράν: 1Χ2; Και ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ

ΗΠΑ – Ιράν: 1Χ2; Και ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ

09/06/2007

Επειδή, ευτυχώς ή δυστυχώς, ο κόσμος δεν κινείται ανάμεσα στο δίπολο «άσπρο – μαύρο», αλλά και σε ολόκληρη τη… γκρίζα ζώνη. Το κείμενο που ακολουθεί, γραμμένο τον Οκτώβριο του 2005, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του κειμένου Oil Wars – Earth.

Π ρος επίρρωση των όσων έγραφα στο Oil Wars – Earth για την «αντιπαλότητα» και τις «εχθρικές σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

● Εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ κήρυξε ο φερόμενος ως υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, «επικεφαλής της αντίστασης» κατά των ξένων δυνάμεων κατοχής και άνθρωπος φάντασμα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Ο Ζαρκάουι κάλεσε τους σουνίτες να ξεσηκωθούν εναντίον των σιιτών. «Σκοτώστε τους όπου τους βρείτε», είπε και κάλεσε τους Ιρακινούς να αποκηρύξουν την κυβέρνηση της χώρας, στην οποία σήμερα κυριαρχούν οι φιλο-ιρανοί σιίτες και οι Κούρδοι. [Σημείωση: οι δυνάμεις της τάξεως και της ηθικής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη προφανώς παρακολουθούν, πάντα κατ’ εντολήν του Θεού, όλους εμάς για να μην συλλάβουν τους όποιους Μπιν Λάντεν και Ζαρκάουι. Αν τους συνελάμβαναν τι νόημα θα είχε η διαρκής παρακολούθηση και επιτήρηση όλων ημών και υμών;]

● Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης για τις μυστικές υπηρεσίες και τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995), την οποία διεξήγαγε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Cees Wiebes, που επί πέντε χρόνια είχε απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του αλλά και πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών της Δύσης και της Βοσνίας, οι Αμερικανοί είχαν συνεργαστεί στενότατα με τους Ιρανούς και τους Τούρκους στον εν λόγω πόλεμο.

Το Ιράν και η Τουρκία, με την οικονομική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, αγόραζαν όπλα τα οποία μέσω Κροατίας κατέληγαν στους μουσουλμάνους της Βοσνίας. Και όλα αυτά κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων στη Γιουγκοσλαβία που είχε επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αρχικά, τα όπλα μεταφέρονταν στην Κροατία με ιρανικά αεροπλάνα και στη συνέχεια με έναν μυστήριο στόλο μαύρων μεταφορικών αεροσκαφών C-130.

Ο καθηγητής C. Wiebes αναφέρει ότι οι Αμερικανοί (κυρίως οι μυστικές υπηρεσίες του Πενταγώνου) «είχαν ενεργό ανάμιξη» σ’ αυτές τις αερομεταφορές. Αργότερα, μετά τις Συμφωνίες του Ντέιτον το 1995, οι Αμερικανοί εστράφησαν κατά των Ιρανών και Αφγανών βετεράνων που πολεμούσαν στη Βοσνία, αφού όρος των συμφωνιών ήταν και η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. [Περισσότερα στοιχεία για την ολλανδική έκθεση στο άρθρο του Richard J. Aldrich «Η Αμερική χρησιμοποίησε τους ισλαμιστές για να εξοπλίσει τους Βόσνιους μουσουλμάνους», που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian στις 22 Απριλίου 2002.]

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν υποστήριζαν όλους τους μουσουλμάνους στη Βοσνία (αρκετοί εκ των οποίων συνεργάζονταν με τους Σερβοβόσνιους) αλλά μόνον τον εξτρεμιστή ισλαμιστή Αλία Ιζετμπέκοβιτς.

O Α. Ιζετμπέκοβιτς ήταν στα νιάτα του ένθερμος υποστηρικτής του Μεγάλου Μουφτή της Ιερουσαλήμ Αμίν αλ Χουσεϊνί, συμμάχου και φίλου του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε οργανώσει στα Waffen SS αρκετές δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, που στη συνέχεια εξολόθρευσαν αρκετές δεκάδες χιλιάδες Σέρβους, «γύφτους» και εβραίους στη Γιουγκοσλαβία.

Λεπτομέρεια: σύμφωνα με την Britannica (λήμμα: Arafat Yasir), η μητέρα του Γιασέρ Αραφάτ ήταν συγγενής (δεν διευκρινίζεται ο βαθμός συγγένειας) του Μεγάλου Μουφτή. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες ο Γιασέρ Αραφάτ άλλαξε το πραγματικό του όνομα Αμπντ αλ-Ραχμάν αμπντ αλ-Ραούφ Αραφάτ αλ-Κουντ αλ-Χουσεϊνί για να αποκρύψει τη συγγένειά του με τον Μεγάλο Μουφτή.

Φυσικά δεν μπορούμε να χρεώσουμε στον Γιασέρ Αραφάτ τις πολιτικές προτιμήσεις των συγγενών του, όμως ο ίδιος σε συνέντευξή του, στην φιλοπαλαιστινιακή αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου Al Sharq al Awsat (συνέντευξη που αναδημοσιεύτηκε στην παλαιστινιακή καθημερινή εφημερίδα Al Quds στις 2 Αυγούστου 2002), είχε χαρακτηρίσει ήρωα τον Μεγάλο Μουφτή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ήμουν ένας από τους στρατιώτες του». [Λεπτομέρειες στο άρθρο του καθηγητή Francisco J. Gil-White «Η Παλαιστίνη είναι η γη μας και οι εβραίοι τα σκυλιά μας». Ο τίτλος του άρθρου αποτελούσε σύνθημα των Αράβων το 1929, όταν είχαν ξεσπάσει ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλιτών.]

● Όσο και φαίνεται περίεργο, οι Ιρανοί βοήθησαν και έμπρακτα τις συμμαχικές δυνάμεις την άνοιξη του 2003 κατά την εισβολή τους στο Ιράκ, αναχαιτίζοντας κάποιες ιρακινές βενζινακάτους γεμάτες εκρηκτικά που κατευθύνονταν εναντίον συμμαχικών πλοίων για να προκαλέσουν χτυπήματα-καμικάζι. [Οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από την αυστραλιανή εφημερίδα The Australian της 28ης Μαρτίου 2003. Το σχετικό απόσπασμα αναδημοσιεύεται εδώ.]

● Πέραν από τις εκατέρωθεν «σκληρές» δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ιράν, διαπιστώνουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κάθε άλλο παρά εχθρικές είναι. Φυσικά, τίποτε δεν αποκλείει μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τους αλλά, προς το παρόν, κάτι τέτοιο μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η στενή συνεργασία των σιιτών του Ιράκ με τους Αμερικανούς εισβολείς προκαλεί ήδη κάποια προβλήματα -πέραν του ιερού πολέμου που κήρυξε ο Ζαρκάουι- στον αραβικό και ευρύτερα στον μουσουλμανικό κόσμο. Το καθεστώς του Ιράν είναι το πρώτο -και μοναδικό μέχρι στιγμής- σιιτικό καθεστώς που κατάφερε να επικρατήσει σε μια χώρα, μετά από σχεδόν οκτώ αιώνες. Η αντιπαλότητα σιιτών-σουνιτών έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Ήδη η Σαουδική Αραβία φέρεται ως εντονότατα δυσαρεστημένη από το ρόλο που παίζουν στο μετασανταμικό Ιράκ οι σιίτες. Περιττό να τονίσουμε ποιος θα επωφεληθεί από μία ενδεχόμενη όξυνση των σχέσεων στο εσωτερικό του μουσουλμανικού κόσμου…

● Στις φωτογραφίες, ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ συναντάται με τον Χίτλερ, με γερμανούς αξιωματούχους και χαιρετά γερμανικά -ή γερμανοντυμένα- στρατεύματα.

Κατηγορίες:Χωρίς κατηγορία Ετικέτες:
  1. 09/06/2007 στο 11:58

    Κατατοπιστικόν!

    Το «γαϊτανάκι» των σχέσεων συνεργασίας και αντιπαλότητας είναι ατελείωτο. Γι’ αυτό και πρέπει κανείς να είναι alert διαρκώς!

    Οι παλαιστίνιοι για παράδειγμα, συμμετέχουν στις γιορτές του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

    Για να αποδειχθεί πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η θρησκεία στην γενικώτερη στάση των λαών… Και είναι λάθος να αγνοεί κανείς τον εργαλειακό της χαραχτήρα στα διεθνή.

  2. 09/06/2007 στο 12:13

    Ατέλειωτα μπερδεμένα γαϊτανάκια, που όλο ξεμπερδεύονται για να ξαναμπερδευτούν αμέσως μετά με άλλους τρόπους.

    Η θρησκεία; Αν λέγαμε «τα ιερατεία» δεν θα ήταν ελαφρώς καλύτερα;

  3. 09/06/2007 στο 12:31

    το διπλό του μεγάλου μουφτή τί απόδοση δίνει???

  4. 09/06/2007 στο 12:34

    Οι μπαγάσηδες του CDRSEE και σ’ αυτό μας «πρόλαβαν». Στο εναλλακτικό εγχειρίδιο Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δείτε πόσο όμορφα προσεγγίζουν το ζήτημα στις σελίδες 61 και 62. «Ξεπλένουμε» ολίγον τι τους μουσουλμάνους, αφού «καμιά εκατοστή» [sic] είχαν υπογράψει κάποιο ψήφισμα υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, λέμε και το κατιτίς μας για τη 13η [Μουσουλμανική] Μεραρχία των SS, πετάμε και κατιτίς για τον Μεγάλο Μουφτή, τέλος! Όταν προσεγγίζεις την ιστορία «μέσω των πηγών» και δεν κάνεις ούτε ένα τόσο μικρούλι «μπρος – πίσω», μέχρι τον Ιζετμπέκοβιτς, για παράδειγμα…

  5. 09/06/2007 στο 12:35

    @ dirtyjazz

    Δεν έχω ιδέα από στοίχημα! Ο McManus είναι ο ειδικός…

  6. 09/06/2007 στο 14:27

    εντελώς άσχετο μα και λιγάκι σχετικό:

    στο ραδιόφωνο του alpha κάποιοι ξεκίνησαν την ιδέα για έναν ραδιο-τηλε-μαραθώνιο στη μνήμη της αμαλίας καλυβίνου
    ήδη κάποιοι bloggers τσίμπησαν

    λέτε η αμαλία να μπεί και θέμα στις πανελλήνιες?
    μπα αυτά τα έχει καπαρωμένα η κυρα-μαριάννα και οι φίλες της

  7. Χ. Μόρφος
    09/06/2007 στο 14:55

    Για θέμα, φέτος τέλος. Η Μαριάννα κέρδισε τον μαραθώνιο. Του χρόνου, είναι η αλλαγή του κλίματος ή κάτι σχετικό, αν θυμάται κανείς την Αμαλία το 2009 κάτι μπορεί να γίνει.

  8. Αϊάσανθος Ίων
    09/06/2007 στο 22:06

    Εύγε, Χρήστο! Δέκα φορές εύγε!

    Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε πάνω στο κυρίως κείμενο, το ρούφηξα όλο σαν νέκταρ.
    Συμφωνώ και επαυξάνω για το ερώτημά σου «Αν λέγαμε “τα ιερατεία”, δεν θα ήταν ελαφρώς καλύτερα;». Θα ήταν ασυγκρίτως καλύτερα, διότι έτσι θα περιλαμβάναμε και όλα τα άλλα ιερατεία, τα οποία τώρα μας παρουσιάζονται ως εξωθρησκευτικά. (Επ’ αυτού, θα έχω μία εκτενέστερη τοποθέτησή μου σε ένα υπέρδιπλο σεντόνι που σου ετοιμάζω.)

    Με αφορμή το ατέλειωτο «“γαϊτανάκι” των σχέσεων συνεργασίας και αντιπαλότητας» που αναφέρει ο Grecycapogeorge, σημειώνω δύο πράγματα:
    1. Στον «Κόσμο του επενδυτή» της 5-6 Μαΐου 2007, δημοσιεύεται ο πρόλογος που έγραψε ο Κάρολος Παπούλιας για την ελληνική έκδοση του βιβλίου της Lindsey Hughes «Η Ρωσία την εποχή του Μεγάλου Πέτρου». Πρόκειται για ένα κείμενο που με κατέπληξε, και το οποίο έκανε τον Κ. Παπούλια να ανέβει στην εκτίμησή μου (δεν βλάπτει να αναγνωρίζουμε πού και πού τις θετικές στιγμές κάποιων τους οποίους μπορεί και να καταδικάζουμε). Ειδικά ορισμένα σημεία του κειμένου, νομίζω πως αξίζουν να αναδειχθούν και να γίνουν αντικείμενο σοβαρής σκέψης. Ένα από αυτά, σχετικό με το παρόν θέμα, λέει τα εξής: «Όλοι οι εχέφρονες και ειρηνόφιλοι άνθρωποι ανά τον πλανήτη, εκείνοι για τους οποίους Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΕΜΟ…» (ο τονισμός με τα κεφαλαία, δικός μου).
    2. Όταν, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ έκανε την «πατάτα» (;) και δήλωσε δημόσια ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα (για να την «μαζέψει» κατόπιν, λέγοντας πως η χώρα του δεν θα είναι η πρώτη που θα εισαγάγει τα πυρηνικά στη Μ. Ανατολή – εννοώντας, πιθανώς, ότι δεν θα είναι αυτή η πρώτη που θα κάνει χρήση τους, αλλά μόνον αφού «αναγκαστεί» λόγω παρόμοιου χτυπήματος – ε, δύσκολο πράγμα είναι μια σκηνοθεσία, μια προβοκάτσια;), ήρθε από τη Ρωσία μια πολύ περίεργη αντίδραση: Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου μίλησε για «ανευθυνότητα» του Ολμέρτ, παραποιώντας και κάνοντας «γαργάρα» την ουσία της αρχικής δήλωσής του: «Να λοιπόν τι πληροφορηθήκαμε εσχάτως, τη δήλωση του σεβαστού πρωθυπουργού του Ισραήλ για ισραηλινά σχέδια πρόσβασης στην απόλυτη γνώση του πυρηνικού όπλου. Πώς να εκλάβουμε τη δήλωση; Ασφαλώς ως μία ανεύθυνη δήλωση». Ερωτώ, ήταν αυτό ή δεν ήταν το τέλειο δώρο στο Ισραήλ για τη συγκάλυψη του ζητήματος; (Βέβαια, οι ανύπαρκτες -ευτυχώς!- ικανότητές μου στο ασκείν τη «ρεαλιστική» διεθνή πολιτική ίσως δεν μου επιτρέπουν να κατανοήσω το βάθος των εγκεφάλων του Κρεμλίνου. Υπάρχει, πάλι, το ενδεχόμενο ο Ρώσος γενικός επιτελάρχης να έκανε και άλλες δηλώσεις, τις οποίες όμως δεν έχω βρει πουθενά μέχρι τώρα. Έτσι κι αλλιώς, νομίζω ότι το περιεχόμενο αυτών των λόγων βοά από μόνο του, και ότι δεν μπορεί να εξουδετερώθηκε από καμμία άλλη πρόσθετη κουβέντα του Ρώσου, η οποία πιθανόν να αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ, όσο δριμεία κι αν ήταν αυτή.)
    http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=762691

    Ειδικά για το Ιράν και τον σημερινό του ηγέτη, τώρα, πάει πολύς καιρός που προβληματίζομαι σοβαρά. Νομίζω πως είναι ανάγκη να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στο σήμερα, στον κύριο Αχμαντινετζάντ και στον ρόλο που παίζει.
    Σταχυολογώ πολύ πρόχειρα μερικά δεδομένα:
    Αν θυμάμαι καλά, εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας του ενώ δεν ήταν το φαβορί για τη νίκη (όπως έγινε και με τον Ερντογάν στην Τουρκία…).
    Μία-δύο μέρες πριν την παραπάνω δήλωση του Ολμέρτ για τα πυρηνικά, διεξαγόταν στην Τεχεράνη διάσκεψη για τον «μύθο του εβραϊκού Ολοκαυτώματος». Δεν γνωρίζω τι ελέχθη εκεί πέρα (άραγε, κατά πόσον να υπερακόντισαν οι λαβόντες μέρος στη διάσκεψη τον Γκαροντί, στον οποίο ο «Ιός της Κυριακής» δεν έχει παραλείψει να ρίξει το δηλητήριό του;). Ενάμιση μήνα μετά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζονταν οι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Και, τον περασμένο Απρίλιο, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. προχώρησαν σε ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος, θεσμοθετώντας έτσι, στην ουσία, τα οργουλικά «εγκλήματα σκέψης». Μήπως γνωρίζει κανείς τι άλλο θετικό αποτέλεσμα είχε η διάσκεψη που έλαβε χώρα στην Τεχεράνη;
    Κι αυτές οι συνεχείς εμπρηστικές ρητορείες του Αχμαντινετζάντ κατά του Ισραήλ και της Δύσης, πού αποσκοπούν; Ασφαλώς, όχι μονάχα σε εσωτερική κατανάλωση. Και πού θα οδηγήσουν τελικά; Γρηγοροίμεν!

    Άσχετο(;): Τι γίνεται, χάνουμε τον χουντόδουλο; Κάνε, Θεούλη μου, να μη μας έβρει τέτοια μαύρη συφορά! Πώς θα σταθούμε στα ποδαράκια μας χωρίς τον απεσταλμένο Σου; Α! Θα μας στείλεις άλλον, ε; Μεγάλ’ η χάρη Σου, φιλεύσπλαχνε Παντολέτορ!

  9. Αϊάσανθος Ίων
    09/06/2007 στο 22:14

    Πρόσθετο σχόλιο στο σχόλιο του Gregycapogeorge (συγγνώμη για το λάθος στην προηγούμενη γραφή του ονόματός σου):
    Ποιον εργαλειακό χαρακτήρα της θρησκείας στα διεθνή, φίλε μου; Αυτή τα καθορίζει και τα επιβάλλει ΟΛΑ, εδώ και χιλιετίες τώρα. Ας το πάρουμε χαμπάρι, επιτέλους!

  10. 09/06/2007 στο 22:33

    Το Ισραήλ είναι γνωστό τοις πάσι ότι διαθέτει εδώ και δεκαετίες πυρηνικά όπλα [ο φυσικός Βανούνου που το αποκάλυψε «επίσημα» πέρασε καναδυό δεκαετίες στις ισραηλινές φυλακές]. Τώρα, γιατί όλος ο πλανήτης παριστάνει ότι δεν ξέρει πως το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα δεν το γνωρίζω. Ο Ολμέρτ έκανε τη γνωστή πατάτα «ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Ο Ρώσος επιτελάρχης μάλλον προσπάθησε να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο Ολμέρτ. Πάντως καμιά επιτροπή του ΟΗΕ σαν κι αυτές που ήλεγχαν τα «πυρηνικά» του Ιράκ ή θέλουν να ελέγξουν τα «πυρηνικά» του Ιράν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Ο Αχμαντινετζάντ παίζει μια χαρά το ρόλο του. Δεν ξέρω ποιος ακριβώς είναι αυτός ο ρόλος, έχω γράψει διάφορα. Δεν φαίνεται και πολύ clean το παλληκάρι.

    Για τον Χριστόδουλο, ας λείπουν οι κακιούλες. Έχουμε τόσα να του προσάψουμε, ας μην τον βρίζουμε και σε τέτοιες στιγμές [όχι ότι είναι και τίποτα σοβαρό, δηλαδή]. Δεν είμαστε όλοι της ιδίας σχολής…

  11. satyrikon
    10/06/2007 στο 03:56

    Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου πραγματικα εκανε τις δηλωσεις που αναφερονται στο in.gr
    Εδω υπαρχει μια σειρα δηλωσεων του απο το περσικο πρακτορειο ειδησεων irna που ισως προσθετει κατι.

    http://www.irna.com/en/news/view/line-20/0612139396195951.htm

  12. satyrikon
    10/06/2007 στο 04:00

    Εδω επισης υπαρχει ενα ενδιαφερον αρθρο για το θεμα με δηλωσεις ενος αλλου ρωσσου του Sergei Markov of Russia’s Public Chamber.
    http://www.spacewar.com/reports/IAEA_Says_Israeli_Nuclear_Status_None_Of_Its_Concern_999.html

  13. 10/06/2007 στο 19:34

    @Χρ Μόρφος

    Πολύ καλή η πληροφόρηση για τον μουφτή! Ήξερα ότι αρκετοί μουσουλμάνοι της Βοσνίας είχαν συνεργαστεί με τους χιτλερικούς αλλά δεν περίμενα σε τέτοιο επίπεδο(όπως για παράδειγμα οι Εσθονοί)! Γι αυτό οι Σέρβοι άκουγαν για τον «καλοκάγαθο» Ιζτμπέκοβιτς κι έτρεχαν!

    Τώρα, όσον αφορά στο Ισλάμ νομίζω ότι οι βασικοί εχθροί των Αμερικανών ήταν και θα είναι για το επόμενο διάστημα οι Σιίτες. Οι Σουνιτικές οργανώσεις έχουν διαβρωθεί τόσο πολύ από τη συνεργασία με τους Αμερικανούς τις προηγούμενες δεκαετίες που δεν γνωρίζω αν μπορούν να ελέγξουν τη δράση τους ακόμα και αν το θέλουν. Πολύ σύντομα οι Αμερικάνοι θα χρειαστεί να τα βάλουν με τους Σιίτες στο Ιράκ κι εκεί θα γίνει το έλα να δεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη προτεραιότητά τους είναι η συντριβή περιφερειακών σιιτικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολά ή σουντικών οργανώσεων που είναι υπέρ της στρατηγικής συμμαχίας σουνιτών-σιιτών, όπως η Χαμάς. Να μην εκπλαγούμε καθόλου αν δούμε κάποιους από τους σουνίτες αντάρτες στο Ιράκ, που τώρα σκοτώνουν σωρηδόν Αμερικάνους, να στρέφονται εναντίον του Ιράν όταν θα τους χρειαστεί η Αμερική.
    Ανεξάρτητα από επιμέρους τακτικές συνεργασίες (απόλυτα υπαρκτές οπως απέδειξες), το Ιράν και ο σιιτισμός είναι ο βασικός και στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ διότι δεν είναι ελέγξιμος, απευθύνεται στις λαϊκές μάζες με επαναστατικό τρόπο και έχει ένα κέντρο -Ιράν- το οποίο δεν είναι ΑΡΑΒΙΚΗ χώρα με ότι σημαίνει αυτό, αλλά έχει επίγνωση ότι αποτελεί τη συνέχεια ενός αρχαιότατου πολιτισμού -Πέρσες- και την αντίστοιχη αυτοπεποίθηση. Θυμάστε την οργισμένη αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης -θεοκρατικής κατά τα άλλα- για το πώς παρουσιάζονταν οι Πέρσες στην πρόσφατη χολυγουντιανή σάχλα «Οι 300»; Παρ’ όλο που επί Λεωνίδα δεν υπήρχε Ισλάμ! Εμένα με εξέπληξε!
    Σε συνέχεια του διαλόγου που άνοιξες μ’ αυτή τη δημοσίευση θα προσπαθήσω αυτές τις μέρες να παρουσιάσω στοιχεία από τις πρόσφατες συγκρούσεις στο Λίβανο με την οργάνωση «φατάχ αλ ισλάμ». Εκεί να δεις γκρίζες ζώνες…

  14. 10/06/2007 στο 20:01

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου, περιμένουμε τα του Λιβάνου…

    Η Μέση Ανατολή έχει γεμίσει ήδη με πάμπολλες γκρίζες ζώνες και προστίθενται διαρκώς καινούργιες, όπως αυτές στην Τουρκία – που πάει «βουρ» για διχο-τριχο-τόμηση, με τους στρατηγούς στριμωγμένους στη γωνία. Βέβαια, αυτό το «βουρ» δεν σημαίνει τίποτα στο διαρκώς κινούμενο αμμώδες έδαφος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αλλά γειτονιά μας είναι, όλα μας επηρεάζουν. Και θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν για χρόνια. Και τώρα πια δεν μπορεί να συμμαζέψει κανένας την κατάσταση. Δυστυχώς.

  15. 10/06/2007 στο 21:35

    ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
    πάρτυ λουξ γκαραντί
    το παραμάγαζο θα δώσει δυναμικό παρών

  16. Γατος_απολαμβανων
    10/06/2007 στο 23:24

    Ας αρχισουμε με μια χθεσινη ειδηση στο in.gr , το state department σε αναφορα του για την ελλαδα τη χαρακτηριζει ως χωρα ξεπλυματος μαυρου χρηματος …βαθμος αληθειας της δηλωσης 100%.
    Σημερινη καθημερινη,πρωτη σελιδα συνεντευξη του απερχομενου αμερικανου πρεσβυ …εξτρεμιστικα ισλαμια διερχονται και παραμενουν σε καποιες περιπτωσεις στην ελλαδα … βαθμος αληθειας 100%.
    Αληθεια γιατι θυμηθηκαν αυτες τις αληθειες αυτη τη στιγμη;; Μα γιατι θα θυμηθουν και αλλες τις επομενες μερες… το εργο ειναι ακομη στην αρχη του … Στο μεταξυ τα αλμπανα υποδεχτηκαν επι 6ωρο τον ετσι κοτετσι … με αιτημα ηδη εκφραζομενο στο μεγιστο βαθμο ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΜΠΑΝΙΑ … οι κροατες-σκοπιανοι μαλλον περασαν για συντομες εντολες …επεται η βουλγαρια … λετε να ψαχνει στρατα ο Γιωργης;; τιποτε αγωγους να στερεψει;; who knows ??? ειπαμε τα εργα αρχισαν και εδω αδωμεν … μας απασχολουν οι «υπερμετρες ποινες-αναντιστοιχες » στους κλεφτες πρυτανεις …

    ετσι εχουν τα πραγματα,απλα καθαρα και ζορικα … εμεις εδω στο κοσμο μας και οι αλλοι στην πραγματικοτητα της μεταβαλλομενης γεωπολιτικης σκηνης.

    Οσο για τα Ιερατεια και τον Χριστοδουλο,ενα απλο σχολιο με τον Κολοσουσα μεχρι πλατεια κουμουνδουρου φτανεις … ο τελευταιος απο τους αρχιεπισκοπους πουχε και καποιες δυνατοτητες για σοβαρα παιγνια ηταν ο Δαμασκηνος ( ο και Αντιβασιλευς), εκτοτε ολα ειναι υπο το μηδεν …

    Σιιτες_Σουνιτες ωραιο εργο, απο τα πιο δυνατα!!! αλλα μην ψαχνει κανεις σε αυτο το χωρο να βρει το προσωπο του καλου-κακου …ειναι το ιδιο …

    * και ενα παραλειπομενο … Παπας προς Μπουση .. πως τα πηγατε με τον πουτιν;; ποια ειναι η γνωμη σας … μπουσης …i’ll tell you in a minute …ηταν βλεπετε ακομη εκει οι φωτογραφοι …

    δεν μπορω να πω , ο παπας απολυτος προσηλωμενος … και ο αλλος απολυτος ακαμπτος

    αβε μας 🙂

  17. 11/06/2007 στο 12:27

    Ναι μεν, αλλά όταν ξεπλένεται είναι πεντακάθαρο. Πάντα ανθέλληνες αυτοί οι Αμερικανοί… Δια τα εξτρεμιστικά ισλάμια δεν γνωρίζω… Ας καθαρίσουν πρώτα τα του οίκου τους και βλέπουμε. [Βρε μπαγάσα, το άρθρο του Alexis της προπερασμένης Κυριακής δεν το διάβασες να μας ενημερώσεις κι εμάς για το ποια θεωρεί την καλύτερη κυβέρνηση για την Ελλάδα;]

    Ότι έχουμε να ακούσουμε κι άλλα έχουμε… Και πώς περιμένεις να στερέψουν οι αγωγοί; Από μόνοι τους; Μέχρι κι ο Πούτιν τον ανέφερε χτες. Και τα games χοντραίνουν. Ευτυχώς η Dora πήγε να λύσει το Μεσανατολικό. Πολύ στο φτύσιμο την έχουμε εσχάτως οι πάντες. Από τον Κώστα και τον Τάσσο που την έχουν στο απέξω, ανενημέρωτη, μέχρι τους Αμερικανοί. Πού τι να την κάνουν αν δεν έχουν… ενημέρωση από πρώτο χέρι;

    Οι ποινές είναι πάντα υπέρμετρες σ’ αυτή τη χώρα. Ή… υπόμετρες…

    Ποια γεωπολιτική σκηνή; Εδώ έχουμε συνέδρια και προσυνέδρια…

    Ιερατεία και χριστοδουλαίοι. Ολίγιστοι… Σιίτες-Σουνίτες: γκρίζες -πολύ γκρίζες- ζώνες. Μην αποτρελαθούμε κιόλας.

    Ο Μπούσης αποκάλεσε τον άλλο «σερ». Προς τι η έκπληξις. Στην Κληρονομική Δημοκρατίας της Αμέρικας δεν υπάρχουν τίτλοι τιμής… Ένα σερ αρκεί. Πώς να τον αποκαλούσε; Guy; Brother;

    Μπονζούρ και καλή εβδομάδα.

  18. 11/06/2007 στο 14:15

    Ο Εξαποδώ [σχόλιο # 16] έγραψε ένα κατατοπιστικότατο κείμενο για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο. Εκεί να δείτε γκρίζες ζώνες…

    Εξαποδώ: Ύποπτα παιχνίδια στο Λίβανο

  19. 14/04/2009 στο 20:43

    θε λω μια χαρη και δεν θα ξα ενοχλησιο να φηγουν ητουρκοφανη και κουργιου ισαλμ ευρεον καιτο λιβη αφρηκι περσια ηρακ πακιστανους σκλαυους και στα βροφωριον και αμερεικη να κατακτησουν την πολη χορης πιεζωνται με τους πηρατες να την παρουμε κρηφα ηρωσια και εσης ελλαδια καντε κατη να παρουμε την τραπεζουντα που ηχαν ηκαμενι πονιο με γενοκτωμια και βοθησται να ημαστε στην ευροπη και αυτη ακομα δεν ηχανεπη σιγνομη που μας δημουργησε οκεμαλ

  1. No trackbacks yet.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.