Αρχική > Πλανήτης Γη Α.Ε., Πολιτική > Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων

15/04/2008

Ελευθεροτυπία 15-04-2008 [Πατήστε για να μεγαλώσει η φωτογραφία]

Από το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας

Και θυμήθηκα τι έγραφε ο «κολασμένος» της Κούβας πριν από έναν χρόνο. Είχε δημοσιευθεί στο in.gr στις 29-03-2007.

Πρώτο άρθρο στην Granma

Σπάει μήνες σιωπής ο Κάστρο και επιτίθεται στις ΗΠΑ για τα βιοκαύσιμα

Στο πρώτο του άρθρο στην κρατική εφημερίδα Granma αφότου αποσύρθηκε για λόγους υγείας από τη δημόσια ζωή της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καταδικάζουν σε πρόωρο θάνατο πάνω από τρία δισ. ανθρώπους προωθώντας τα βιοκαύσιμα που έχουν ως πρώτη ύλη τα δημητριακά. […]

Γράφοντας το πρώτο του άρθρο στην καθημερινή εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Κάστρο επέλεξε να καυτηριάσει την περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ, λέγοντας πως ο Τζορτζ Ο.Μπους καταδικάζει σε πρόωρο θάνατο περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους με την απόφαση να στραφεί στα βιοκαύσιμα.

Ο Κουβανός ηγέτης σχολιάζει την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας για την προώθηση των βιοκαυσίμων στο πλαίσιο του σχεδίου για την μείωση της εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από το πετρέλαιο.

«Καταδικάζετε σε πρόωρο θάνατο από πείνα και δίψα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτός δεν είναι υπερβολικός αριθμός, είναι μάλλον προσεκτικός» αναφέρει.

Ο Τζορτζ Ο.Μπους έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για την παραγωγή και την εισαγωγή βιοκαυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την μείωση της εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από το πετρέλαιο.

Η Ουάσινγκτον θα επενδύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Την ίδια ημέρα [29-03-2007] η Καθημερινή αναδημοσίευε άρθρο του Guardian, Τα βιοκαύσιμα δεν είναι αθώα, στο οποίο ο «ανώνυμος» συντάκτης του επισήμαινε:

[…]Συνεπώς, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με αυτά τα προγράμματα; Απλώς, ότι οδηγούν στον όλεθρο. Το 2004 είχα προειδοποιήσει ότι τα βιοκαύσιμα θα παρασύρουν τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους σ’ έναν σκληρό ανταγωνισμό για την τροφή.

Και οι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα χάσουν: όσοι έχουν την πολυτέλεια να οδηγούν είναι πλουσιότεροι από εκείνους που απειλούνται από την πείνα.

Θα προκαλέσουν επίσης την καταστροφή των τροπικών δασών και άλλων σημαντικών οικοσυστημάτων.

Μου είπαν τότε ότι οι ισχυρισμοί μου είναι γελοίοι, απίθανοι.

Από μία άποψη, ναι, έσφαλα. Νόμιζα ότι αυτές οι επιπτώσεις θα φανούν ύστερα από χρόνια, αλλά συμβαίνουν ήδη…[…]

Από το 2004 τα έλεγε ο αρθρογράφος του Guardian και οι ισχυρισμοί του χαρακτηρίζονταν «γελοίοι και απίθανοι»…

Τελικά, έχει τεράστια σημασία όχι μόνον το τι λες αλλά και πότε το λες

Διότι έχουμε πήξει στους μεταφήτες…

Η φωτό μέσω του News 24|7

  1. 15/04/2008 στο 11:18

    μου φαίνεται ότι μέχρι κι η ΕΕ το έχει πάρει χαμπάρι και διάβαζα ότι σκέφτεται να διακόψει νέες επιδοτήσεις τρίτων χωρών για βιοκαύσιμα

  2. 15/04/2008 στο 11:28

    @ geokalp

    Μακάρι αλλά… Και πριν τα βιοκαύσιμα πεινούσε ο κόσμος και τώρα χειρότερα. Δεν υπάρχει γιατρικό… Ή, μάλλον, υπάρχει ΑΛΛΑ…

  3. 15/04/2008 στο 15:09

    Δεν το έχω ψάξει, αλλά υποψιάζομαι ότι πίσω από το λόμπυ που προωθεί τα βιοκαύσιμα δεν αποκλείεται να βρίσκονται οι εταιρείες βιοτεχνολογίας. Τα μεταλλαγμένα τους τα φοβήθηκε ο κόσμος και δεν περπάτησαν όσο περίμεναν, όμως οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα μπορούν κάλλιστα να είναι με μεταλλαγμένα φυτά, ενώ η άνοδος της τιμής των τροφίμων δεν αποκλείεται ν’ ανοίξει μια κερκόπορτα για (φτηνότερα) μεταλλαγμένα τρόφιμα.

  4. 15/04/2008 στο 17:09

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΒΡΕΝΟΥΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ

    ΧΡΗΣΤΟ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΑ
    ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 😉

    ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ ΑΝΕΒΑΣΑ
    http://theoulini.blogspot.com/2008/04/food-inflation-kai-oxi-mono.html

    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟΣ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΟ REUTERS ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΤΟΝ!
    ΦΙΛΙΑ 🙂

  5. satyrikon
    16/04/2008 στο 01:21

    πολύ καλό το θέμα.
    μήπως ανοίξουν κάποια μάτια.
    διαβάστε επίσης
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6949861.stm

  6. 16/04/2008 στο 04:25

    Καλησπέρα (ή καλημέρα -χεχε)

    Χρήστο πολύ καλό άρθρο. Το βασικό πρόβλημα ΟΛΩΝ είναι απλούστατα το Peakoil, η έλλειψη πετρελαίου.
    Γι’ αυτό και παραμυθιάσανε ΟΛΟ τον πλανήτη δήθεν για οικολογικούς λόγους να κάνει χρήση βιοκαυσίμων, κλπ. κλπ.

    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μάλλον δεν επηρεάζεται καθόλου από τα καυσαέρια. Ιδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στον πλανήτη Αφροδίτη, μάλλον οφείλεται στις ηλιακές κηλίδες, ΤΙΠΟΤΕ δεν μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Τουλάχιστον αυτό το θεωρώ (όπως πολλοί άλλοι) το πιο πιθανό.

    Απλώς… για να μην τρελλαθεί ο κόσμος πρόωρα, μαθαίνοντας ΤΙ κόλαση επίκειται γύρω στο 2010-2011 περίπου λόγω έλλειψης πετρελαίου, ρίξανε αυτό το παραμύθι από πολύ νωρίς, βιοκαύσιμα δήθεν για «καλό σκοπό» ενώ ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ (οι «προηγμένες» χώρας – my ass) ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.

    Στο δεύτερο σχόλιο που ακολουθεί θα αφήσω κάτι links. Επειδή συνήθως δεν περνάνε το μοντεραίησον, ελευθέρωσέ τα αν θέλεις.

  7. Tuluba
    16/04/2008 στο 09:53

    Καλημέρα σε όλους ,

    καλά τα λέει κατά την γνώμη μου ο Omadeon.
    Παρακάτω μια διατριβή (pdf) που δείχνει ως αιτία τον ήλιο και τις εκρήξεις του , παρά τον άνθρωπο για το «global warming».

    Διαφωνώ για το peakoil,όταν πάει 200$ το βαρέλι πολλά κοιτάσματα που ήταν ασύμφωρα , θα πάψουν να είναι…
    Το βιοκάυσημο είναι για τον δυτικό κόσμο, ο τρίτος θα περάσει από την εποχή της βιομηχανοποίησης για να «φάει» το πετρέλαιο που του αναλωγεί.Βέβαια οι «παράπλευρες απωλειες» θα είναι πολλές αλλά μπροστά στην «ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους»….

    http://www.oism.org/pproject/s33p36.htm

    Νά’στε όλοι καλά,
    Tuluba

  8. 16/04/2008 στο 13:35

    @Tuluba, είπες
    Διαφωνώ για το peakoil,όταν πάει 200$ το βαρέλι πολλά κοιτάσματα που ήταν ασύμφωρα , θα πάψουν να είναι…

    Αυτό είναι γνωστό, αλλά αποτελεί απλώς ΠΑΡΑΤΑΣΗ της «ημερομηνίας λήξης» κατά ελάχιστα μόνο χρόνια. Είναι βέβαια η πραγματική ελπίδα των ισχυρών (που θα αφήσουν τους υπόλοιπους στην πείνα τους). Αλλά… ένας φίλος μου που μελετά το θέμα πάνω από δέκα χρόνια είναι πεισμένος από πάμπολλα στοιχεία ότι η παράταση ποινής θα είναι βραχύβια. ΔΕΝ φτάνουν ούτε τα «ακριβά» βρώμικα αποθέματα…

    Εγώ πάντως… ΠΟΥΛΑΩ εξοχικό σπίτι (στα Κήθυρα) και ετοιμάζομαι για μετανάστευση σε ελάχιστα χρόνια (πιθανότατα στη Βενεζουέλα, όπου το πετρέλαιο θα αργήσει πολύ να λείψει).

  9. 16/04/2008 στο 13:36

    @Tuluba
    Το χειρότερο βέβαια είναι η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ όταν φτάσει τα 250 δολλάρια το βαρέλι. Κάθε γραμμάριο τροφής σήμερα απαιτεί σπατάλη 6 γραμμαρίων πετρελαίου…

  10. Ανώνυμος
    16/04/2008 στο 15:05

    Κάπου στα μαθήματα οικονομίας κάτι κάναμε για τα χρηματηστήρια δημητριακών (bourses aux grains). Κάποιοι παίζουν με τις προγνώσεις και κανονίζουν τις τιμές πολλά χρόνια πριν. Οι ίδιοι έχουν τεράστιες αποθήκες (σιλο) στα οποία φυλανε-αποθηκεύουν τους σπόρους. Για τους σπόρους(;) του καφέ πχ υπάρχει μέχρι ένοπλη φρουρά αφού είναι κάτι σαν το χρυσάφι. Από αυτά τα σιλό φαύγει ο καρπός της γης και πάει στους μεταπωλητές μέχρι τό τέλος της αλυσίδας που βρίσκεται ο καταναλωτής.
    Αυτά τα χρηματηστήρια που καθορίζουν τις τιμές συνήθως βρίσκονται στην Ελβετία ή την Νέα Υόρκη και εκεί γίνονται όλες οι συναλλαγές.
    Ποιοί είναι οι μεγάλοι παίχτες που τις κάνουν δεν είναι δύσκολο να βρεθεί αφού δεν είναι παραπάνω από 3~4. Ενδεικτικά αναφέρω Μονσάντο, Νεστλέ και μερικοί άλλοι. Καμμιά φορά αυτοί είναι βαποράκια άλλων ανωνύμων. Εντελώς συμπτωματικά όλοι σχεδόν αυτοί έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους αλλά και με τον Τρότσκι. Αυτό που συμβαίνει με τα δημητριακά συμβαίνει σχεδόν με όλες τις πρώτες ύλες παγκοσμίως.

    Τα υπόλοιπα νομίζω τα έχουν πει πολύ καλύτερα ο οικοδεσπότης και ο κ. Τσαπάνος.

    Πάντως σε αυτούς τους κύκλους επικρατεί η άποψη ότι ο πληθυσμός της γης έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μειωθεί. Ίσως να ήλθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα αυτό. Από την άλλη να σημειώσω ότι σίγουρα θα υπάρξει αντίδραση, διότι όπως είχε πει ο Όσσο, όποιος πεινάει κάνει επανάσταση, όποιος είναι χορτάτος φιλοσοφεί.

  11. Tuluba
    16/04/2008 στο 15:22

    @ Omadeon

    Μπορείς να ζήσεις στα κυθυρα δίχως το πετρέλαιο.Μην φύγης.

    @Ανώνυμος

    Συμφωνούμε , όλα είναι ελεγχόμενα. 🙂

    να’στε καλά,
    Tuluba

  12. 16/04/2008 στο 20:01

    @ Vrennus

    Πολύ πιθανό να συμβαίνει κι αυτό με τα μεταλλαγμένα. Κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι και τα βιοκαύσιμα και τα μ/α τα προωθούν αγρίως οι αγγλοαμερικανοί τότε…

    @ ΑΘΗΝΑ

    Εξαιρετικό το κείμενό σου, με τα λινκς του με τα όλα του. Ο χάρτης του Reuters κατατοπιστικότατος. Εύγε κι ευχαριστούμε!

    @ satyrikon

    Ε, βέβαια. Δεν είναι μόνον το «τροφικό» μέρος του ζητήματος, είναι και εκείνο του διοξειδίου. Ευχαριστούμε για το λινκ.

    @ omadeon

    Καλησπέρα! Καλησπέρα! Για το Peak Oil δεν ξέρω… Είχα γράψει ένα άρθρο πριν από χρόνια [το πρώτο στα ελληνικά θαρρώ] για το Peak Oil, αλλά με τον καιρό αναθεώρησα κάποιες απόψεις σχετικά με το ζήτημα. Εν μέρει η όλη θεωρία χρησιμοποιήθηκε και για αιτιολόγηση των πολέμων στη Μέση και Εγγύς Ανατολή… Ότι πάντως κάποια στιγμή θα φτάσουμε και σ’ αυτό -αν δεν φτάσαμε ήδη- είναι γεγονός. Και υπάρχουν και κάποιες θεωρίες -από Ρωσία μεριά- για αβιογένεση του πετρελαίου, οπότε ίσως κάποια αποθέματα περιμένουν να ανακαλυφθούν…

    Για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ακούγονται διάφορα, και για ηλιακές κηλίδες, ενώ κάποιοι σοβαροί επιστήμονες αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξή του. Βέβαια, και σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει το «ποιος μιλάει και από ποια θέση μιλάει»…

    Ευχαριστούμε για τα λινκάκια…

    ΥΓ. Ε, όχι και να πουλήσεις το εξοχικό στα Κύθηρα… Με τις τιμές των ξενοδοχείων στα ύψη, εμείς πού θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι; 🙂 [Μη φοβάσαι, χιούμορ κάνω, δεν αυτοπροσκαλούμαι…] Πάντως, πολύ Rupert πρέπει να ‘χεις διαβάσει. Κι αυτός Βενεζουέλα πήγε, αλλά γρήγορα έφυγε για Καναδά. Είναι κι εκείνες οι ψιλοαπάτες στις ΗΠΑ που τον κυνηγάνε…

    @ Tuluba

    Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι σχετική. Είναι απόλυτη μόνον όσον αφορά το δολάριο και τους Αμερικανούς. Για το ευρώ [και την Ευρώπη] η τιμή παραμένει η ίδια. Όταν είχε 1 δολάριο το ευρώ το βαρέλι είχε 70. Σήμερα έχει αυξηθεί κατά 50% το βαρέλι και υποτιμηθεί το δολ. έναντι του ευρώ κατά 50% πάλι. Αυτή η υποτίμηση ευνοεί φυσικά τις αμερικάνικες εξαγωγές, αλλά κατακρημνίζει όλο τον τρίτο κόσμο. Σίγουρα πάντως κάθε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου ευνοεί και τα «μη καθαρά» κοιτάσματα και όλες τις έρευνες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

    Κι η «πρόοδος του ανθρώπινου γένους» πάνω απ’ όλα.

    Και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάθε άνθρωπος [του «ανεπτυγμένου» τουλάχιστον κόσμου] θα πρέπει να έχει και το ΙΧ του. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Αθήνα το 1910 είχε περί τους 200.000 κατοίκους και 70 χιλιόμετρα τραμ, αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα για τα 20 χιλιόμετρα στην πόλη των 4,5 εκατ. είναι για τα πανηγύρια. Αλλά έτσι επέβαλε η «πρόοδος» του ΙΧ…

    @ Ανώνυμος

    Κοίτα να δεις! Δεν ήξερα ότι υπήρχαν και χρηματιστήρια δημητριακών. Ήξερα για πολλά άλλα, αλλά όχι για τα δημητριακά. Έτσι εξηγούνται πολλά. Ποτέ δεν είναι αργά για να μαθαίνει κανείς. Ευχαριστώ! Με όλες τις πρώτες ύλες αυτό γίνεται…

    Για τη μείωση του πληθυσμού ακούγονται διάφορα. Έχω σημειώσει και διάφορα στο «Πρασίνισμα του Πλανήτη». Πάντως, δεν νομίζω ότι είναι και πρώτης προτεραιότητας ζήτημα. Για να περνά καλά το 20% του πλανήτη, «απαιτείται» η εξαθλίωση του 80%. Κάποιοι πρέπει να δουλεύουν, για να συνεχίσει να υπάρχει το σύστημα. Και διαφωνώ με τον Όσσο: οι πεινασμένοι εξεγείρονται απλώς. Οι φιλοσοφημένοι επαναστατούν…

  13. 16/04/2008 στο 20:53

    Αγαπητέ φίλε…. παρακάμπτω το θεμα των βιοκαυσιμων που σπαει κοκκαλα και ζητώ συγγνωμη γιατί από λάθος δε σε περιέλαβα στη σημερινή αφιερωση στους ανδρες της παρέας…. επανορθωνω από δω…

  14. 17/04/2008 στο 01:02

    Χρήστο
    κάθε αμφισβήτηση ειλικρινής ΕΥΛΟΓΙΑ είναι! 🙂

    Πάντως, αυτό που είπες για το Peakoil
    «Εν μέρει η όλη θεωρία χρησιμοποιήθηκε και για αιτιολόγηση των πολέμων στη Μέση και Εγγύς Ανατολή… «
    δεν είναι ακριβώς αυτό που αντιλήφθηκα. Εγώ σαν απλός πολίτης βομβαρδίστηκα από ψέμματα για ΔΗΘΕΝ πυρηνικά όπλα, για ΔΗΘΕΝ Αλ Καϊντα, και άλλα τινα, με το… μισό υπουργικό συμβούλιο του κ. Θάμνου στελέχη πετρελαιο-κολοσσών, ΤΟΥΜΠΕΚΙ για το Peakoi, και διευθυντές των ίδιων εταιρειών μέχρι σήμερα να λένε ότι δήθεν ΔΕΝ θα υπάρχει έλλειψη.

    Οι Αραβες ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΑΝ και τα στοιχεία παρουσιάζοντας περίπου διπλάσια τα αποθέματά τους και πουλάνε τρέλα ότι ΔΗΘΕΝ έχουν πετρέλαιο αρκετό που… δεν το διοχετεύουν στην αγορά.

    Επομένως, ΑΝ βγήκε στη φόρα η βρώμα για το Peakoil, αυτό έγινε από ακούραστους περιθωριακούς όπως εσύ ή εγώ και άλλοι (πιο καλοί γνώστες) που ΔΕΝ προωθήθηκαν οι απόψεις τους καθόλου από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, απλώς το ποτήρι ξεχείλισε και κάνει μπαμ ότι ΔΕΝ περιείχε νέκταρ ή πετρέλαιο αλλά… νεράκι σκέτο (όπως το νεράκι που αντλούν τώρα στις ΠΡΩΗΝ μεγάλες πετρελαιοπηγές που στερεύουν).

    Πάντως όπως είπα ΚΑΘΕ ειλικρινής αμφισβήτηση και αμφιβολία ευλογημένη να είναι.

  15. 17/04/2008 στο 11:00

    @ ritsmas

    🙂

    Είχα διαβάσει το αφιέρωμα απ’ το μεσημέρι [τι στο καλό;! Μαρξ, Κροπότκιν, Ραφαηλίδης είναι αυτοί! (δεν έχω διαβάσει Σόνταγκ)], πήγα να παρεξηγηθώ προς στιγμήν, αλλά, πάλι, αμέσως μετά σκέφτηκα, ότι με την αντικοινωνικότητα που με διακρίνει δεν πρέπει να έχω και πολλές απαιτήσεις από τους φίλους συνιστολόγους 🙂 . Σ’ ευχαριστώ! [Κάτι γράφω σήμερα που δεν απεργώ, μόλις τελειώσω θα ψάξω το κείμενό σου για τα τρόφιμα στην «Καθημερινή»…]

  16. 17/04/2008 στο 11:01

    @ Το Φάντασμα της Ελευθερίας

    Η γεωγραφία της πείνας και της πενίας…

  17. 17/04/2008 στο 11:14

    @ omadeon

    Δεν διαφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες. Το αντίθετο συμβαίνει. Καναδυό παρατηρησούλες μόνον.

    Ναι, οι Άραβες [και όλοι οι υπόλοιποι, φυσικά] διόγκωναν τις εκτιμήσεις τους για τα πετρελαϊκά τους αποθέματα, και οι διευθυντάδες των εταιρειών κάνουν τουμπεκί ψιλοκομένο, μόνον που αυτοί είναι οι ΝΥΝ διευθυντάδες. Γιατί το θέμα του Peak Oil δεν το ανέδειξαν περιθωριακοί όπως εμείς [κι εμείς, όπως ξέρεις πολύ καλά, μόνον περιθωριακοί δεν είμαστε, είμαστε στο κέντρο του κόσμου 🙂 ] αλλά ΤΕΩΣ διευθυντάδες πετρελαϊκών εταιρειών [αυτοί προφανώς ήξεραν καλύτερα].

    Και κάποιοι χρησιμοποίησαν το Peak Oil για να δικαιολογήσουν τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Ξέρεις η καλή «μας» η κυβέρνηση [των ΗΠΑ, εννοώ] φροντίζει πριν από μας για μας και για το πετρελαιάκι μας…

    Πάντως το Peak Oil σήμερα όλοι το γνωρίζουν [εγώ είχα γράψει γι’ αυτό το καλοκαίρι του 2003 ( http://www.geocities.com/xmorfos/blackout.htm )].

    Ο Άτλαντας της Οικολογίας [ή κάπως έτσι] του Monde Diplomatique, που μοίρασε τις προάλλες η «Ελευθεροτυπία», υπολογίζει το Peak Oil στο 2010 [τα στοιχεία του 2006]. Αν και μπορεί να έχει ήδη συμβεί, ή να συμβεί το 2012. Καμιά σημασία. Απλά έχω το κακό να κουμπώνομαι με διάφορα όταν βλέπω τα αφεντικά του πλανήτη να «ανησυχούν» για το οικολογικό «μας» μέλλον.

    Παραπέμπω, σε ένα καταπληκτικό τραγούδι της Laurie Anderson, που είχα ακούσει το καλοκαίρι: http://lexitypos.wordpress.com/2007/06/20/200607/

    και στο κείμενο: Το “πρασίνισμα” του πλανήτη: υπερεθνική ελίτ και οικολογία

    Την καλημέρα μου!

  18. 18/04/2008 στο 14:22

    Καλημέρα (ή καλησπέρα)

    Γιατί το θέμα του Peak Oil δεν το ανέδειξαν περιθωριακοί όπως εμείς [κι εμείς, όπως ξέρεις πολύ καλά, μόνον περιθωριακοί δεν είμαστε, είμαστε στο κέντρο του κόσμου 🙂 ]

    ΑΥΤΗ η δήλωση, θεωρώ ότι είναι… ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Χρήστο! 🙂

    Προσωπικά, είμαι το κέντρο του κόσμου μου αλλά ρέπω προς έναν ιδιότυπο διαλεκτικό… αυτοσαρκασμό.

    Οπότε η χαρά μου είναι μεγάλη, να διαπιστώνω ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ιδεολογικές τάσεις.

    Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, σήμερα που έχω ρεπό (από δουλειά παρτ-τάϊμ) για πρώτη φορά νιώθω αισιόδοξος.

    ΔΕΝ νιώθω απειλημένος να μου κάνουν… Ρεσάλτο, ΟΥΤΕ ότι σκοτεινές δυνάμεις κυριαρχούν στον κόσμο μου.

    Ίσα-ίσα, νιώθω ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ από την ωρίμανση της Διαλεκτικής των Διαλόγων ΜΑΣ, όπου… μάθαμε σιγά-σιγά, συλλογικά, την τέχνη της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ και της ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ. Μεγάλη κατάκτηση για μία χώρα που μαστίζεται ακόμη από τα τηλεοπτικά παράθυρα όπου ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΜΑΖΙ και χώρια καταλαβαίνονται. Μεγάλη υπόθεση, έστω κι αν αφορά λίγους.

    Αλλωστε, με την επερχόμενη έλλειψη πετρελαίου θα έχουμε ΟΛΟ το χρόνο να ελιχθούμε σε δημιουργικούς διαλόγους από το σπίτι μας, αφού θα καθιερωθεί αργά ή γρήγορα, καλώς ή κακώς, η δουλειά από το σπίτι…

    Μία είδηση:
    Μεγάλες εταιρείες λογισμικού προετοιμάζονται για το peakoil μέσω νέου λογισμικού τρισδιάστατου Conferencing με ανθρωπάκια που μιλάνε στον τρισδιάτατο χώρο εικονικών γραφείων αντί για Αβαταρ. Ετσι… δεν θα χαλάνε βενζίνη! 🙂
    http://itmanagement.earthweb.com/entdev/article.php/3736101
    (επίκειται ποστ στο μπλογκ μου γι’ αυτό)

    Χαιρετώ!

  19. 18/04/2008 στο 14:50

    @ omadeon

    Καλησπέρα!

    Ο καθένας μας είναι το κέντρο του κόσμου του, κι αυτό είναι υπέροχο, αρκεί να μην συνοδεύεται από μια τεράστια δόση ναρκισσισμού [με την έννοια που δίνει ο Κρίστοφερ Λας στο σχετικό βιβλίο του στον όρο].

    Κοίταξε, η διαλεκτική και ο διάλογος είναι μια χαρά πράγματα, αρκεί να μην ξεπέφτουν σε «υποχρεωτικές απαντήσεις» [=»διάλογος»] σε «ερωτήματα» [=»διαλεκτική»] του τύπου «ή … ή …» [όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας, coca ή pepsi, πας μη Έλλην βάρβαρος, κ.ο.κ.] γιατί τότε όλα πάνε περίπατο…

    Η δουλειά απ’ το σπίτι έχει ένα σωρό καλά κι ένα σωρό κακά [ανάμεσά τους κι ότι επειδή μπορείς να δουλέψεις όποτε θες, δουλεύεις συνέχεια (ή έχεις αυτή την αίσθηση…)].

    Τα… τεχνοτροπικά τα περιμένουμε…

    Χαίρε!

  20. afovia
    26/04/2008 στο 09:17

    Πρόστιμο για τους υδρατμούς & το διοξείδιο του άνθρακα (=τροφή φυτών) της αναπνοής σας, από τα πάμπλουτα εγωμανή σκιάχτρα τού Κιότο, που δε νοιάζονται για Διεθνή Εκεχειρία, αποκέντρωση και Αυτάρκεια, αλλά για θανατηφόρα βι-αι-οκαύσιμα. Θα τους υποστηρίξουμε;
    Και στη Ν. Αμερική οι πρώτοι νεκροί από τον πολύ πρόωρο χειμώνα των γκορακιών τής «υπερθέρμανσης»…
    http://afovia.files.wordpress.com/2008/04/climate-klima-altruists-autarky-aggressives.ppt
    http://www.friendsofscience.org
    afoviahappiness sto yahoocom

  21. 26/04/2008 στο 18:25

    Για τους πολύ δύσπιστους, δολαριανές προτάσεις για σπιτικά «αποθέματα τροφής», την ώρα που το απύθμενο μίσος, ιδιαίτερα των εκεί ψοφοκαισάρων, προς την Αυτάρκεια, δεν πρόκειται να ωφελήσει κανένα:
    http://finance.yahoo.com/banking-budgeting/article/104914/Load-Up-the-Pantry

  22. GIOTA
    02/05/2008 στο 09:02

    Κάτι σχετικό αλλά και άσχετο. Αφού λύσσαξαν με το μονοπώλιο ζαχάρεως της Ελλάδας έχουν μετατρέψει τις περισσότερες μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων. Η δε ποιότητα της εισαγώμενης ζάχαρης είναι ένα εξελικτικό στάδιο μετά την κιμωλία.
    (Ούτε ζάχαρη δεν θα βγάζουμε πια. Και το είπε ο φίλος μας ο Αλμούνια, «Πως θέλουν οι Έλληνες υψηλούς μισθούς αφού δεν παράγουν τίποτε».)

    Αυτήν την φαεινή ιδέα για μονάδες βιοκαυσίμων ποιός την είχε άραγε;

  1. 17/04/2008 στο 00:29
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.