Αρχική > Αφασιαλάνδη, Πλανήτης Γη Α.Ε. > Kalergi – Calergi – Καλλέργης

Kalergi – Calergi – Καλλέργης

15/11/2006

palazzo-vendramin-calergi.jpg

Palazzo Vendramin-Calergi [Βενετία]

Πρώτα είχαμε τον κόμη Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi στο χθεσινό post. Κατόπιν, στα σχόλια, προέκυψε η απορία: Ποια η σχέση [και αν υπήρχε κάποια] του Kalergi με τους Καλλέργηδες της Κρήτης;

Ο κόμης από μόνος του αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Από χρόνια ήθελα να γράψω κάτι για δαύτον. Θα δούμε… Δεν μπορείς να προσπερνάς έτσι έναν από τους «παππούδες» -κι ο χαρακτηρισμός δεν είναι δικός μου- της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως «πατέρας» της θεωρείται -άλλο καλόπαιδο κι αυτός!- ο Γάλλος Jean Monnet. Κάτι που νομίζω ότι αδικεί κατάφωρα τον κόμη «μας». Ας είναι.

Ο εργδημεργ έγραφε στο σχόλιό του:

Ο λεγάμενος κόμης μάλλον κατάγεται (και) απο Κρήτη! Διότι το “Καλλέργης” (προφανως απο το: καλλιεργω, κάνω καλα έργα) είναι ελληνικότατο, και απο τα λίγα κρητικα επίθετα που δεν λήγουν σε -άκης.

Εκτος αν προέρχεται απο μετάφραση στα καθ’ ημας ξένου ονόματος… ίσως στα πλαίσια της αναγεννησιακης και μετα-αναγεννησιακης περιόδου (βλέπε Ενετους στην Κρήτη), όπου όλοι εξελλήνιζαν τα επίθετά τους.

Ο εργδημεργ έχει απόλυτο δίκιο στα όσα αναφέρει στην πρώτη παράγραφο. Εγώ θα στοιχημάτιζα ότι είχε συμβεί αυτό που αναφέρει στη δεύτερη. Λάθος μου.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αντιγράφω από το Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό (ΠΒΛ) [λήμμα: Καλλ(ι)έργης]:

Καλλ(ι)έργης. Επώνυμο αρχοντικής οικογένειας της Κρήτης. Πιθανότατα καταγόταν από το Βυζάντιο και είχε συγγενικούς δεσμούς με τον αυτοκρατορικό οίκο των Φωκά. Στα χρόνια της βασιλείας του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού μέλη της οικογένειας εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, όπου τους παραχωρήθηκαν τιμάρια. Από τα τέλη του 12ου αι. οι Καλλέργηδες κυριάρχησαν ανάμεσα στην τοπική κρητική αριστοκρατία και έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην πολιτική και στρατιωτική ζωή της Μεγαλονήσου κατά τη βενετική κυριαρχία (1204-1669) […]

Επί Βενετοκρατίας οι Καλλέργηδες, χωρισμένοι στους κλάδους του Κισσάμου και του Μυλοπόταμου, υπηρέτησαν σε πολλές περιπτώσεις το βενετικό καθεστώς, οπότε απέκτησαν τίτλους ευγενείας και φέουδα, αλλά παράλληλα αντιστάθηκαν στην ξενική επιβολή, υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα του γηγενή πληθυσμού και τέθηκαν επικεφαλής επαναστατικών κινημάτων κατά της Γαληνοτάτης.

Στη συνέχεια το ΠΒΛ αναφέρεται σε διάφορους Καλλέργηδες που ηγήθηκαν εξεγέρσεων κατά των Ενετών. Υπάρχει μάλιστα και κάποιος Ανδρέας Καλλέργης που «πολέμησε στο πλευρό των ενωμένων χριστιανικών δυνάμεων εναντίον των Τούρκων στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (Οκτ. 1571)».

Και συνεχίζει το ΠΒΛ [οι υπογραμμίσεις δικές μου]:

Τόσο κατά τη Βενετοκρατία όσο και μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους (1669) πολλοί από τους Καλλέργηδες εγκαταστάθηκαν κυρίως στα Επτάνησα και την Εύβοια, τη Βενετία και τη Ρωσία. Στη Βενετία συνδέθηκαν με επιγαμίες με τους αριστοκρατικούς οίκους των Κρίσπι, Βεντραμίν και Γκριμάνι.

Ας κρατήσουμε προς το παρόν το όνομα της οικογενείας «Βεντραμίν» και ας περάσουμε στον Αλέξιο Καλλέργη [ΠΒΛ, σχετικό λήμμα]:

Καλλέργης, Αλέξιος (; – μετά το 1319). Κρητικός φεουδάρχης, ένας από τους ισχυρότερους άρχοντες της Μεγαλονήσου κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας […] Στην εξέγερση που ξέσπασε στην Κρήτη (1272-78) με επικεφαλής τους αδελφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Χορτάτση, ο Καλλέργης τήρησε επαμφοτερίζουσα διαγωγή, άλλοτε συμπράτοντας με τους Βενετούς και άλλοτε αδρανώντας. Ο «μέγας άρχων», όπως τον αποκαλούσαν οι Βενετοί […] ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος (1282-99) [και…] επικράτησε σε ολόκληρη σχεδόν τη Μεγαλόνησο […] Σύναψη συνθήκης (1299) της γνωστής ως «συνθήκης του Αλεξίου Καλλέργη» («Pax Alexi Callergi») […] Η οικογένειά του [Αλέξιου Καλλέργη] ήταν η μόνη κρητική οικογένεια στην οποία από το 1381 είχε απονεμηθεί από τη Βενετία, η βενετική ευγένεια. Ας σημειωθεί ότι η Γαληνοτάτη, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύ και το κύρος του τοποθέτησε τον Καλλέργη υπεράνω του δούκα της Κρήτης.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι Καλλ(ι)έργηδες – Καλλέργηδες [Calergi – Καλέρτζι] της Βενετίας είναι όλοι κρητικής καταγωγής. Έτσι,

Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου [1571] επικεφαλής [χρηματοδότης; καπετάνιος;] της βενετσιάνικης γαλέρας Αναστημένος Χριστός από την Κάντια [Κρήτη] είναι κάποιος Giorgio Calergi [πηγή: wikipedia].

Αλλά και ενάμισι αιώνα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου 1416, κάποιος Λορεντάν [της οικογενείας Λορεντάν, δύο μέλη της οποίας έγιναν αργότερα Μεγάλοι Δόγηδες της Βενετίας] σε αναφορά του προς τον δόγη και τη Σινιοργία, έγραφε από την Τένεδο, σχετικά με μία σύγκρουση μεταξύ του ενετικού και του τουρκικού στόλου [πηγή: John Julius Norwich, Ιστορία της Βενετίας, εκδ. Φόρμιγξ, μετ. Δ. Παπαγεωργίου, Αθήνα 1993, σελ. 285]:

Και επάνω στα αιχμαλωτισμένα σκάφη βρήκαμε Γενοβέζους, Καταλανούς, Σικελούς, Προβηγκιανούς και Κρητικούς […] Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Τζόρτζιο Καλέρτζι, επαναστάτης κατά της Μεγαλειότητάς σας, τον οποίο, παρά τα πολλά τραύματά του, διέταξα να κρεμάσουν στο κατάρτι της δικής μου γαλέρας ως προειδοποίηση προς όσους χριστιανούς θα ήθελαν να υπηρετήσουν τους Τούρκους.

Στο βιβλίο δεν αναφέρεται, αλλά πρόκειται για τον ναύαρχο Pietro Loredan, που είχε νικήσει τους Τούρκους σε ναυμαχία κοντά στην Καλλίπολη τον Ιούνιο του 1416.

Στη Βενετία, λοιπόν, υπάρχει ακόμη στο Μεγάλο Κανάλι ένα παλάτι γνωστό ως Palazzo Vendramin-Calergi, που σήμερα στεγάζει ένα καζίνο, και στο οποίο έζησε [και πέθανε] τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Ρίχαρντ Βάγκνερ. Το παλάτι είχε χτιστεί στις αρχές του 17ου αιώνα και ανήκε αρχικά στην οικογένεια Λορεντάν.

Το παλάτι αυτό, σύμφωνα με τον, εν γένει, καλά πληροφορημένο Webster G. Tarpley ανήκε και στον κόμη Kalergi. [Κάποια άρθρα του Tarpley για τη Βενετία που ίσως σας ενδιαφέρουν.] Επίσης στο παλάτι είχε γίνει το 1949 και μία συνάντηση κοινοβουλευτικών ανδρών της Ευρώπης στην οποία συμμετείχε και ο κόμης. Είπαμε, θεωρείται από τους «παππούδες» της Ενωμένης Ευρώπης.

paneuropa.jpgΉταν όμως ο κόμης Ρίχαρντ Κουντενχόβε-Καλέργκι βενετσιάνικης και κατ’ επέκταση κρητικής και βυζαντινής καταγωγής;

Η απάντηση είναι: Ναι!

Όπως πληροφορούμαστε από μια έγκυρη και «ζόρικη» ιστοσελίδα, που προπαγανδίζει την Interlingua – «Μια ουδέτερη και κοινή γλώσσα για την ευημερία των εθνών!»[!!!]-, η ευγενική οικογένεια των Κουντενχόβε ευημερούσε στις Κάτω Χώρες, μέχρι που αργότερα, στην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στην Αυστρία.

Οι Καλλέργηδες [Kalergis], πληροφορούμαστε παρακάτω, «ήταν απόγονοι των Φωκάδων, μιας αυτοκρατορικής δυναστείας του Βυζαντίου«!

Το πρόβλημα με το επώνυμο Calergi που έγινε Kalergi ίσως να μην είναι και τόσο πρόβλημα. Πιθανώς «γερμανοποιήθηκε» με τη μετατροπή του «C» σε «K». Ξέρω μόνον ένα παράδειγμα παρόμοιας «απογερμανοποίησης»: τον Karl Jung που έγινε Carl Jung…

Συνοψίζοντας:

Την Ευρώπη όταν την άρπαξε ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, την μετέφερε στην Κρήτη. Τι το παράξενο, λοιπόν, που ο κόμης Richard Coudenhove-Kalergi, υπέρμαχος της ιδέας της Pan-Europa, είχε και μερικά κρητικά γονίδια στο DNA του;

ΥΓ. Θερμότατες ευχαριστίες στο εργδημεργ για το… ερέθισμα. Στο μεταξύ προέκυψαν κι άλλα: Ο Δημήτριος Καλλέργης, της γνωστής κρητικής οικογενείας και της… 3ης Σεπτεμβρίου, είχε θείο τον κόμη Νέσσελροντ, υπουργό Εξωτερικών του τσάρου. Θείο;;;!!!

  1. ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ
    18/12/2006 στο 00:29

    Φίλε αγαπητέ,ναι έχετε δίκιο. Μάλιστα ο προπάππος του R. Coudenhove-Kalergi ήταν πρώτος εξάδελφος του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη (επανάσταση 1843). έχω ψάξει το θέμα προ 10ας και έχω εκδόσει ένα βιβλίο. Επίσης έχομε επανεκδόσει την «Πανευρώπη» του 1927 , έκδ. «Περί Τεχνών», Πάτρα. Ιδέ και το παρακάτω κείμενό μου.
    «Η Ελληνική καταγωγή, η Κρητική ρίζα του συγγραφέα της Πανευρώπης έχει ένα προφανές συναισθηματικό ενδιαφέρον. Αποφεύγοντας να φθάσομε σε υπερβολές, δικαιούμαστε πάντως να πιστεύομε ότι η καταγωγή η ελληνική του Ριχάρδου C.K. θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης που θα φέρει τους Έλληνες πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή ιδέα.
    Ας ξετυλίξομε λοιπόν το κουβάρι της μεγάλης οικογένειας που οι ρίζες της απλώνονται σε 5 χώρες και σε 2 ηπείρους,Ευρώπη και Ασία.

    Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ είναι ο γενάρχης. Φεύγει από την Κρήτη γύρω στα 1800 διωκόμενος από τους Τούρκους μετά από κάποια επανάσταση αφού πρώτα αφιερώνει τα κτήματά του στη Μονή Χαλέπας στο Μυλοπόταμο, σημερινός δήμος Κουλούκωνα όπως συνηθιζόταν τότε, για να μην τα πάρουν οι Τούρκοι.
    Ρωσία, Πετρούπολη. Σπουδές. Κατατάσσεται και πολεμά στο ναυτικό επί Αικατερίνης 2ας. Σύντομα έγινε ο προστατευόμενος του στρατηγού Ποτέμκιν και κατείχε θέση συμβούλου στην αυλή. Μεγάλη περιουσία –εκμεταλλευόμενος τις υψηλές γνωριμίες του – διάφορες κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις. Φλογερός πατριώτης. Καλεί από Την Κρήτη τ’ ανήψια του για να τα σπουδάσει με δική του δαπάνη στη Ρωσία. Με το ξέσπασμα της επανάστασης, τους διαθέτει εφόδια 100.000 ρουβλίων και τους στέλνει στην Ελλάδα να βοηθήσουν. Είναι ο γνωστός μας Δημήτριος Καλλέργης ο γνωστός συνταγματάρχης πρωτεργάτης της επανάστασης της 3 Σεπτεμβρίου 1843 και τα αδέλφια του Εμμ. & Νικόλαος. Ο Δημ. Καλλ. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης θα ονομάσει 2 από τα παιδιά του Εμμ. και Charlotte. Ο Εμμ. παντρεύεται τη Charlotte Jurgensen και αποκτούν γιο τον

    ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ.
    Ο Ιωάννης, διπλωμάτης και αξιωματικός στην αυλή του Nesselrode παντρεύεται το 1839 την όμορφη ανηψιά του Ρώσου υπουργού εξωτερικών MARIE NESSELRODE, πολωνικής καταγωγής. Το τελικό ς διατηρείται στο όνομα της Μαρίας. Δεν θ’ απαρνηθεί ποτέ το κρητικό της επίθετο ως το τέλος της ζωής της. Ακόμη και όταν θα χωρίσει τον Καλλέργη και θα ξαναπαντρευτεί θα ονομάζεται Marie von MUCHANOW – KALERGIS.
    Από το γάμο αυτό γεννήθηκε μια κόρη , που έφερε ακριβώς το ίδιο όνομα, MARIE KALERGIS.
    Η MARIE, η νεώτερη παντρεύεται στο Παρίσι το γόνο μιας αριστοκρατικής οικογένειας από τη Φλάνδρα του Βελγίου FRANZ COUDENHOVE στις 27 Ιουνίου 1857. Ο γάμος είναι μεγαλοπρεπής και η μέρα ιστορική διότι ενώνονται οι 2 οικογένειες, οι Καλλέργηδες με τους COUDENHOVE.

    Ο γιος του FRANZ COUDENHOVE και της MARIE έχει φυσικά το επίθετο του πατέρα, είναι ο HEINDRICH VON COUDENHOVE. Πως λοιπόν το επίθετο ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ θα επιβιώσει στην οικογένεια αυτή;
    Ζητά άδεια να …. KALERGI (χωρίς το s πλέον) Γιατί; Διότι γνωρίζει ιστορία. Διαθέτει πολυμάθεια . Διπλωμάτης, πρεσβευτής. Γιατί απαλείφει το ς ; Διότι οι Coudenhove γνωρίζουν περισσότερο το κλάδο των Καλλεργών της Βενετίας, τον λεγόμενο επίσημο κλάδο, όπου το όνομα δεν έχει τελικό ς. (CALERGI).
    –Αλληλογραφεί με Στ. Ξανθουδίδη για να μάθει αν έχει συγγένεια με του σύγχρονούς του Καλλέργηδες του Μυλοποτάμου. Πολύ σημαντική ενέργεια διότι αποδεικνύει ότι ο HEINDRICH και γνωρίζει και θυμάται την Κρητική του ρίζα. Γνωρίζει πολλά για τον Βενετσιάνικο κλάδο των Καλλέργηδων- οι βιογραφίες το μαρτυρούν – γνωρίζει για το μεγαλοπρεπές κτίριο του μεγάλου καναλιού της Βενετίας μέσα στο οποίο γνωρίζει ότι πέθανε ο WAGNER, αλλά δεν γνωρίζει παρά ελάχιστα για τον Κρητικό κλάδο, για τον τόπο που βρίσκεται η πραγματική ρίζα. Ο ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΗΣ απαντά…….
    Αφού το οικόσημο…. Και η σπουδαία φράση του Ξανθ. «Αφού ο προπάππος σας όπως μου αναφέρετε κατείχε κτήματα εν Χαλέπα…. Σημαίνει ότι οι σημερινοί Κ. του Μυλοποτάμου είναι συγγενείς σας, και Αφού το οικόσημο…. αυτοί πάλι οι συγγενείς σας είναι απόγονοι των Καλλέργηδων της Βενετοκρατίας !

    Ο Heidrich ως πρεσβευτής της Αυστροουγγαρίας στο Τόκιο γνώρισε και παντρεύτηκε μια Γιαπωνέζα, την Mitsouko Aoyama κόρη εμπόρου έργων τέχνης στο Τόκιο. Από το γάμο γεννήθηκαν 7 παιδιά από τα οποία το δεύτερο γεννήθηκε την 17/11/1894 και ήταν ο Ριχάρδος, ο συγγραφέας της Πανευρώπης, του οποίου ολόκληρη η πολυτάραχη ζωή σφραγίστηκε από τον αγώνα του για την Ευρωπαϊκή ιδέα.

    Ο ίδιος γνωρίζει καλά την Κρητική του καταγωγή.
    -Στο βιβλίο του CRUSADE FOR EUROPE αναφέρει.
    « Στην Αθήνα συναντήθηκα με τους Καλλέργηδες συγγενείς μου. Μεταξύ των άλλων και με τον Εμμανουήλ Τσουδερό ο οποίος μου δώρισε ένα βιβλίο που είχε γράψει στα Ελληνικά για την ιστορία της κοινής μας οικογένειας. Όταν αργότερα ξανασυναντηθήκαμε στη Ν. Υόρκη, ο Εμμ. Τσουδερός ήταν πρωθυπουργός του ηρωικού έθνους του, αγωνιζόμενος από την εξορία για την ελευθερία και για την Ευρώπη».

    -Σε ιδιόχειρη αφιέρωση βιβλίου του γράφει Γαλλικά « Στον αγαπητό μου εξάδελφο Φίλιππο Δραγούμη».

    -Σε μια από τις τελευταίες σελίδες της Πανευρώπης γράφει αναφερόμενος στη σημαία της Ευρώπης
    «…και η σημαία αύτη της αγάπης και του πνεύματος ας κυματίσει από Πορτογαλίας μέχρι Πολωνίας και από Σουηδίας μέχρι Κρήτης …» Η αναφορά εδώ στην Κρήτη δεν είναι τυχαία.

    -Ενώ δεν ήρθε ποτέ στην Κρήτη, ο Ριχάρδος είχε αλληλογραφία με την Κρήτη και μάλιστα με το Μυλοπόταμο. Το γεγονός της κρητικής καταγωγής του είναι πρωτεύον θέμα στα κείμενα των επιστολών. Ήμουν τυχερός διότι κατάφερα να εντοπίσω αυτή την αλληλογραφία. Διασώζονται όχι μόνο οι επιστολές αλλά ακόμη και οι φάκελοι. Έτσι σε επιστολή της 28-06-1931 ο Σωκράτης Καλλέργης από το Χουμέρι Μυλοποτάμου επικροτεί την «Πανευρώπη» και «συγχαίρει το Ριχάρδο εκ μέρους ολόκληρης της οικογένειας των Καλλεργών της Κρήτης» όπως επί λέξει αναφέρει.
    Στις 14/02-1934 ο συγγρ. της Πανευρ. απαντά ως εξής : ……. (εικόνα)—Χουμέρι –Μυλοπόταμο – Κρήτη.
    Σε νέα επιστολή του προς το Ριχάρδο ο Σωκρ. Καλλέργης με ημερομ. 22-09-1934 υπογραμμίζει τους άρρηκτους οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ τους και παρατηρεί ότι βραδύνει η έναρξη λειτουργίας του γραφείου της Πανευρώπης στην Αθήνα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσεως. Σε νεώτερη επιστολή του της 1-11-1934 ο Ριχάρδος πληροφορεί το Σωκράτη Καλλ. ότι «ο υπουργός εξωτερικών Μάξιμος είναι φίλος των ιδεών μας ενώ ο Παπαναστασίου θα φροντίσει για την ίδρυση του γραφείου στην Αθήνα». Παρατηρούμε τελικά ότι οι δύο πόλοι της θεματογραφίας των επιστολών που διασώζονται είναι η συμπαράταξη της ελληνικής πλευράς στην Πανευρωπαική ιδέα και οι συγγενικοί δεσμοί του Ριχάρδου με τους Καλλέργηδες της Κρήτης.

    Επιγραμματικά αναφέρω την άψογη αρχαία ελληνική του παιδεία και γι αυτό παραπέμπω απλά στις σελίδες 53-56 του βιβλίου «ΠΑΝΕΥΡΩΠΗ». Όταν ήρθε στην Αθήνα επισκέφθηκε την Ακρόπολη και να πως περιγράφει το θαυμασμό του. «Αλλά περισσότερο από όλες τις συναντήσεις και συνομιλίες μου με τους βασιλείς, αντιβασιλείς και υπουργούς χάρηκα αυτό το όμορφο κομμάτι της Ευρώπης με τους αξέχαστους ανθρώπους και τη μοναδική φύση. Βαθιά εντύπωση μου έκανε η Ακρόπολη που για περισσότερα από 2.000 χρόνια παραμένει σύμβολο αιώνιας ομορφιάς, αψηφώντας τους βαρβάρους όλων των εποχών που δεν μπόρεσαν να βλάψουν αυτή την αιώνια ελληνική κληρονομιά».

    Πιστεύω ότι χάρις στην πολυπολιτισμική καταγωγή και κουλτούρα του ανθρώπου αυτού από 5 χώρες και 2 ηπείρους μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και να συλλάβει τη δυνατότητα συνύπαρξης των ευρωπαϊκών λαών. Χάρις σ’ αυτή την πολυπολιτισμική καταγωγή μπόρεσε να δει τα ευρωπαϊκά κράτη όχι σαν ξεχωριστά δέντρα αλλά σαν κλαδιά του ίδιου δέντρου, του δέντρου της Ευρώπης και να γράψει:
    «Η εδραίωση ενός γνήσιου Ευρωπαϊκού πνεύματος θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα σε μια ομόσπονδη Ευρώπη. Υπεράνω των εθνικών αντιπαλοτήτων, το αίσθημα της Ευρωπαϊκής σταθερότητας πρέπει να εμφυτευθεί στις καρδιές των νέων της Ευρώπης μαζί με την υπερηφάνεια για το ένδοξο κοινό παρελθόν, αλλά και για το εξ ίσου λαμπρό κοινό μέλλον».

  2. 18/12/2006 στο 19:42

    Φίλτατε, σας ευχαριστούμε θερμά!

    Διορθώσατε ένα σωρό λάθη του σημειώματος, κι έτσι μπορούμε να έχουμε το πλήρες γενεαλογικό δέντρο του κόμη Richard Coudenhove-Kalergi και ιδίως το σκέλος της άμεσης κρητικής καταγωγής του. Θαυμάσια! Λύσαμε επίσης και την απορία μας με τον Νέσσελροντ.

    Μπορείτε να μας στείλετε περισσότερες πληροφορίες για το πού θα μπορούσε κάποιος να βρει το βιβλίο σας και την «Πανευρώπη»; Το τηλέφωνο του εκδοτικού οίκου ίσως;

    Επίσης, πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο του Coudenhove-Kalergi υπάρχουν και σε ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου Λεμόνι στο Θησείο, απ’ όπου και η φωτογραφία του εξωφύλλου που πρόσθεσα στο ποστ.

    Ευχαριστούμε!

  3. 19/12/2006 στο 00:03

    ειδεσ που με ειχες αποπαρει οταν ειπα γαι ελληνικο και γιαπωνεζικο αιμα…

    να τι λαγο βγαλαμε ;-)))

  4. 19/12/2006 στο 02:04

    Αθηνούλα γλυκιά μου και τα λοιπά! Που εγώ σ’ αγαπάω και τα ρέστα! Σόρυ είχες δίκιο. Απόλυτο δίκιο. Τι να κάνω για να εξιλεωθώ;;;

  5. 19/12/2006 στο 02:12

    και μήπως και εξιλεωθώ, ιδού το σχόλιό σου:

    # ΑΤΗΕΝΑ Says:
    November 15th, 2006 at 1:49 am e

    ΜΑΘΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑΠΑΡΑ ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ?

    ΑΜ ΑΥΤΟς Ο ΦΥΛΕΤΙΚΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ΚΟΜΗΣ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΕΡΓΚΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟ?

    και η δική μου απάντηση:

    @ ΑΤΗΕΝΑ

    Όχι αγαπητή μου. Δεν μάθαμε κάτι τέτοιο. “Αν” -λέω “αν”- μάθαμε κάτι, πέρα από τον καθαρά… συμπτωσιολογικό χαρακτήρα της σύγχρονης πολιτικής, αυτό είναι η “ευκολία” με την οποία τα παιδιά των “υπαλλήλων” της Αγγλίας έγιναν “υπάλληλοι” των ΗΠΑ. Εξάλλου, και ιδού κάτι που σπανίως αναφέρεται, η κοινή πορεία Μπους-Μπλερ δεν είναι και κάτι καινοφανές. Έχει μια προϊστορία κάπου 100 χρόνων.

    Οι Έλληνες δεν “εξήγαγαν” μόνον, “εισήγαγαν” κιόλας DNA. Αν και το “Καλέργκι” μάλλον παραπέμπει και στις δύο περιπτώσεις στη Βενετία. Μάλλον…

    Τι να κάνω σήμερα [19-12-2006] για να εξιλεωθώ;;; Τι ο έρμος;;;;

  6. ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ
    19/12/2006 στο 23:00

    Αγαπητέ Χρίστο Μόρφο, η μητέρα του RICHARD COUDENHOVE-KALERGI πράγματι ήταν Γιαπωνέζα, λεγόταν MITSUKO AOYAMA, γι αυτό το όνομα KALERGI είνα γνωστό στην Ιαπωνία.
    Υπάρχει και ένας Ζωγράφος MICHAEL COUDENHOVE – KALERGI με σημαντικό έργο της ίδιας οικογένειας. Υπάρχει και η MARIE KALERGIS, προγιαγιά του Ριχάρδου, πιανίστρια, μαθήτρια του Σοπέν, φίλη του Λίστ, του Βάγκνερ…
    Το βιβλίο που βρίσκεις στο «Λεμόνι» είναι ακριβώς αυτό που (επαν)εκδόσαμε το 2004 με δική μου εισαγωγή και σχόλια του Νότη Μαριά!
    Το δικό μου βιβλίο δεν κυκλοφορεί αλλά μπορώ να σου το στείλω αν έχω τη διεύθυνσή σου!

  7. 21/12/2006 στο 14:20

    @ Μανόλη Καλλέργη

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

    Να διαβάσω πρώτα το βιβλίο του Kalergi, και μετά θα επικοινωνήσω μαζί σας. Ευχαριστώ.

  8. Kαλλέργης Αντώνης
    11/03/2007 στο 03:18

    Με τη σειρά μου κι εγω θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.

  9. 12/03/2007 στο 15:11

    Προσπαθούμε… Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

  10. Ανώνυμος
    21/07/2008 στο 11:28

    Διαβαζω όλα αυτά που γράφετε χωρίς να ξερω και πολλά πράγματα. Άλλά ο παπόυς μου λεγόταν Καλλέργης και γεννηθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριο της Χίου που υπάχρουν και άλλοι Καλλέργηδες, λένε ότι πιθανώς κατάγονται από την Κρήτη. Επίσης γενικά ότι οι κατοικοι του χωριού καταγονατια πό το Βυζάντιο, λόγω και κάποιων άλλων επιθέτων. Ισχύει κατι τέτοιο?

  11. 30/07/2008 στο 12:34

    @ Ανώνυμος

    Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο. Μάλλον θα πρέπει να το ψάξετε στη Χίο ή σε χιώτικες πηγές.

  12. 08/02/2009 στο 20:03

    Μανόλη, μας τιμάς πάντοτε με τις πολύχρονες και βαθύτατες έρευνές σου!
    Συγχαρητήρια!
    Το καζίνο της Βενετίας βρίσκεται υπό ανακαίνιση που το επισκέφτηκα τον Αύγουστο.

    Γιάννης Κοφινάς-Καλλέργης
    Γεν. Γραμματέας του Ιστορικού Συλλόγου «Δημήτριος και Αλέξιος Καλλέργης».

  13. Γιώργος Χατσόπουλος
    24/02/2009 στο 22:06

    Γνωρίζει κανείς απο τους αληθινά ειδήμονες αυτού τού φόρουμ, σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας ΚΑΡΑΒΙΑ της Ιθάκης(LIBRO D’ORO) από τους Καλλέργηδες της Κρήτης?
    Σας βάζω δύσκολα φοβάμαι αλλα εαν δεν ξέρετε εσείς τότε δεν ξέρει κανείς!

    Γιώργος Χατσόπουλος
    Πρ. Νομάρχης

  14. Γιώργος Χατσόπουλος
    25/03/2009 στο 02:35

    Γνωρίζει μήπως κάποιος το προσωπικό email η καποιον άλλο τρόπο επικοινωνιάς του Κου Μανόλη Καλλέργη?

  15. 25/03/2009 στο 10:46

    @ Γιώργος Χατσόπουλος

    Επικοινωνήστε μαζί μου στο xmorfos@yahoo.com

  1. 05/02/2008 στο 20:03
  2. 09/02/2010 στο 07:54
  3. 21/05/2010 στο 19:49
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.