Αρχική > Αφασιαλάνδη, Οικονομία > Banksters: από το 1% στο 6,3%…

Banksters: από το 1% στο 6,3%…

27/03/2010

Η φωτογραφία από το εξαιρετικό ιστολόγιο της Ντίνας (βλ. ΥΓ ή κάντε κλικ στη φωτο για να πάτε εκεί)

Τα έγραφα πριν από δέκα μέρες [Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους!], τα κοπυπαστάρω και σήμερα [επανάληψις μήτηρ μαθήσεως]:

Στις αρχές Μαρτίου το κράτος δανείστηκε 5 δισ. ευρώ από τις “αγορές” με επιτόκιο 6,3%. Το 77% από την ξένη “αγορά”, και το 23% από την ελληνική “αγορά”.

Αφελής ερώτηξις: Ποιοι παράγοντες της ελληνικής “αγοράς” δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 6,3%;

Αφελής ερώτηξις – ξεκάθαρα διατυπωμένη: Ποιες είναι οι ελληνικές τράπεζες που δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με 6,3%;

Μήπως είναι οι ίδιες που επωφελήθηκαν από το πακέτο των 28 δισ. και επωφελούνται και σήμερα από την επανενεργοποίησή του; Μήπως;

Και μήπως αυτές οι τράπεζες καταθέτουν, ως εγγύηση, τα ομόλογα που αγόρασαν από το ελληνικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δανειστούν απ’ αυτήν το ίδιο ποσό με 1%; Λέω, μήπως;

Κι όταν ακούσετε κάποιον να μιλάει για “κερδοσκόπους”, φτύστε τον! Οι κερδοσκόποι έχουν πάντα ονοματεπώνυμο και έδρα [στη Γουώλ Στρητ, στη «Σοφοκλέους», στο Σίτυ…]

Τα λέει κι ο Γιώργος Δελαστίκ στο Έθνος [Δεν το γλίτωσε η Ελλάδα το ΔΝΤ]:

[…] Το μόνο χθεσινό συμβάν που έχει μεγάλη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά μένει να αποδειχθεί αν θα έχει σημασία και για το ελληνικό κράτος, είναι η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν – Κλοντ Τρισέ να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει και μετά το τέλος του 2010 να δέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση τα ομόλογα χωρών διαβάθμισης BBB. […]

Οι τράπεζες έχουν ούτως ή άλλως μεγάλο κέρδος από αυτή την ιστορία, αφού οι ίδιες δανείζονται από την ΕΤ με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα με επιτόκιο μηδαμινό, από 1,5% έως 2%, αλλά στη συνέχεια με τα χρήματα αυτά δανείζουν τα κράτη με επιτόκιο π.χ. στην περίπτωση της Ελλάδας… 6,5%![…]

Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή…

ΥΓ. Επειδή οι λεζάντες των φωτογραφιών δεν δέχονται συνδέσμους, το εξαιρετικό ιστολόγιο της Ντίνας είναι το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΞΕΙΣ, και η εξαιρετική φωτογραφία [μαύρα σύννεφα στον ουρανό της Αθήνας…] δική της.

  1. euro
    27/03/2010 στο 14:07

    Αλλά, γιατί να δανείσουν αν δεν έχουν κερδος; Για την ψυχή της μάνας τους;
    Και άσε τις τράπεζες, εσύ θα το δάνειζες το ελληνικό δημόσιο όπως είναι σήμερα; Και με τι επιτόκιο;

  2. 27/03/2010 στο 15:04

    Η μπάλα στην εξέδρα.

    Γιατί να μην δανείζει κατευθείαν η ΕΚΤ το ελληνικό κράτος; Α, θα μου πεις, έτσι είναι το σύστημα. Ε, γι’ αυτό συζητάμε. Αν…

  3. euro
    27/03/2010 στο 21:44

    Δεν είναι δουλειά της να δανείζει τα κράτη, η κεντρική τράπεζα τυπώνει το χρήμα κι έχει να συνυπολογίσει πληθωρισμούς κι ένα σωρό παραμέτρους. Είναι σαν να λες γιατί η ΤτΕ δε δανείζει το δημόσιο. Δε λες καλά που βγήκε ο Τρισέ και είπε αυτό που είπε, αυτή ήταν η πιο σημαντική παρέμβαση.
    Δε μου είπες όμως: εσύ με τι επιτόκιο θα δάνειζες το ελληνικό κράτος;

  4. 27/03/2010 στο 22:08

    Δεν διαφωνώ ότι αυτή είναι η δουλειά της ΕΚΤ όπως και κάθε Κεντρικής Τράπεζας. Λειτουργούν ανεξάρτητα [δηλαδή ανεξέλεγκτα] από το κράτος [ή την κοινότητα κρατών] όπου δραστηριοποιούνται. Γι’ αυτό και οι οικονομίες του πλανήτη έχουν αυτά τα χάλια. Το πόσο σημαντική ήταν η παρέμβαση Τρισέ το είδαμε απ’ τα χαμόγελα ευτυχίας των ελλήνων τραπεζιτών. Μόνον που στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

    Σαν άτομο δεν έχω μία για να δανείσω το ελληνικό κράτος. Σαν πολίτης θα ζητούσα να κόβει το ίδιο το νόμισμά του. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

  5. 27/03/2010 στο 22:58

    στη θεωρία είναι «δικλίδα ασφαλείας» ο δανεισμός από τράπεζες καθώς υπάρχει «τιμολόγηση» του κινδύνου
    στη πραγματικότητα η Συνθήκη στο σημείο αυτό γράφτηκε από τους Τρισιέδες, ώστε αυτοί να έχουν πάντοτε το πάνω χέρι καθώς όλα περνάνε από τα δάνεια! [ακόμα και πλεονασματικός να είσαι, όπως η Γερμανία, επειδή δεν είναι οι ταμειακές σου ροές (εισροές/έσοδα και εκροές/έξοδα) πλήρως συγχρονισμένες, χρειάζεσαι δάνεια για να λειτουργήσεις]

  6. 27/03/2010 στο 23:28

    @euro
    «εσύ με τι επιτόκιο θα δάνειζες το ελληνικό κράτος;»
    μιας και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας, αφού μας την απαγόρεψαν με τις υπογραφές της 25-3-2010, θα έλεγα πάνω από το 1% της ΕΚΤ + ένα περιθώριο, ας πούμε άλλο τόσο, δηλαδή 2% [σημ.: bunds@3.16%,T-Bills@3.85% την Παρασκευή]

    ΜΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΠΡΩΪ;

  7. 28/03/2010 στο 04:14

    Ψάχτε να δειτε πληροφορίες για to inter alpha group του φίλου μας του ρότσιλντ και μετά συζητάμε γιατί ο τρισε έδωσε αέρα και ποιός τρώει την διαφορα των τόκων δανεισμού πρός την ελλαδα.και η μεγάλη μας φίλη μέσα στο γκρούπ.
    για αρχή δείτε http://underinformation.wordpress.com/2010/03/24/inter-alpha-group/

  8. 28/03/2010 στο 04:17

    και τελικά ποιός ήταν ο στόχος του γαπ, πέρα απο την διαφορα των τόκων.
    η παγκόσμια διακυβέρνηση.η οικονομική κυβέρνηση της εε για την οποία διαφωνούν οι τόριδες που αν βγούν θα την τορπιλίσουν πιθανόν.επίσης σαν να φαίνεται με την εμπλοκή του δντ και μια αδιορατη προσπάθεια ενοποίησης ηπα-εε.λέω μπορεί…

  9. 28/03/2010 στο 12:52

    Καλημέρα κι από μένα.Ενα ακόμη σοβαρό ερώτημα είναι γιατί ο Τρισέ που βέβαια ήξερε τι θα αποφάσιζε στο τέλος έπρεπε να περιμένει τόσους μήνες για να δεχτεί τα Ελληνικά ομόλογα και δεν το έκανε πριν τον προηγούμενο δανεισμό;Μήπως απλά γιατί και αυτός είναι «υπάλληλος» των οίκων και των τραπεζών(όπως και όλοι οι άλλοι) και άφησε περιθώριο κερδοσκοπίας εναντίον μας στους δανειστές;Ηταν δυνατόν να μην γίνουν αποδεκτά τα Ελλ.Ομόλογα ενώ όλοι τους είναι φορτωμένοι με αυτά;Κι όμως το άφησαν να αιωρείται για να πάμε σε αυτά τα 6,2% και 6,4%.Τώρα θα μας δανείσουν με καλύτερο επιτόκιο κάνοντας καλούς γι αυτούς μέσους όρους.Πως αλλιώς άλλωστε οι 1011 δισεκατομμυριούχοι του Forbes θα έκαναν 3,6τρις κέρδη(αύξηση 50%!!!) μέσα στο έτος κρίσης 2009, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά τις και τις «επενδυσεις» στις αγορές και όχι με την παραγωγή κάποιου προιόντος.(δυστυχώς δεν είναι οι Ελληνες που δεν παράγουν δήθεν τίποτα)

  10. 31/03/2010 στο 14:23

    @ geokalp

    Η Συνθήκη προφανώς γράφτηκε απ’ τους Τρισιέδες – δι’ αυτό άλλωστε και στην Ελλάδα ψηφίστηκε νύχτα και άνευ τυμπανοκρουσιών στη Βουλή. Κι ούτε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας απ’ έξω – κάτι «οργάνωσαν» κάποιοι, αλλά ποιος να πάει; Το έθνος έχει άλλες δουλειές και μπίζινες.

    Και τα δάνεια, όπως παρατηρείς, είναι απολύτως απαραίτητα σε κάθε περίπτωση. Το χρέος δημιουργεί το χρήμα στις τράπεζες. Αρκεί να μην σκάσει η φούσκα.

    Σήμερα, το ξέρουμε το επιτόκιο: από 6,3 σε 5,9%. «Θρίαμβος» για τα εθνικά χρώματα. Ακόμη μια τέτοια πύρρειος νίκη, και χαθήκαμε…

    @ satyrikon

    Όποιος δεν μιλάει σήμερα για τις τράπεζες και τα… δικτυώματά τους, είναι να μην πω τι – είναι και μεγαλοβδόμαδο 😉 Οι τράπεζες είναι το «ζουμί». Τα υπόλοιπα είναι για να περνούν την ώρα τους οι ομιλούσες κεφαλές και τα μον-μπλαν των «πολιτικών» αναλύσεων.

    Πάντως, γι’ αυτό που γράφεις στο ποστ σου για την Εκκλησία και την Εθνική, η προϊστορία έχει ως εξής: H «Kόσσα», η «Bλιώρα» και η Eκκλησία.

    @ Γιώργος Σ.

    Καλησπέρα σας [έστω και ετεροχρονισμένα]

    Πολύ σωστές [ολόσωστες] οι παρατηρήσεις σας. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι πως όλοι φοβούνται μήπως, μεσούσης της κρίσης, σπάσει καμιά φούσκα ακόμη [τράπεζα, κράτος]… Γι’ αυτό και όλοι είναι στο περίμενε. Βλέποντας και κάνοντας… Όσο για την Ελλάδα μάλλον είναι ήδη χρεοκοπημένη, αλλά πώς να την αφήσουν να το δηλώσει; Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στον πλανήτη.

  1. 29/03/2010 στο 09:16
  2. 29/03/2010 στο 18:47
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.