Αρχική > Blogroll, σορτάρισμα ομολόγων, Αφασιαλάνδη, Οικονομία, Τράπεζα της Ελλάδος > Κρεμάλες στο Σύνταγμα (τώρα!) για όσους επέτρεψαν το σορτάρισμα των ομολόγων και την άνοδο των spreads

Κρεμάλες στο Σύνταγμα (τώρα!) για όσους επέτρεψαν το σορτάρισμα των ομολόγων και την άνοδο των spreads

20/04/2010

Τοίχος του Μπουένος Άιρες: "διεφθαρμένοι πολιτικοί τράπεζες δικαιοσύνη" (η φωτό αν θυμάμαι καλά δική μου)

Είχα αναδημοσιεύσει την είδηση πριν από τέσσερις ημέρες: Οι ομολογιακοί σορτάκηδες του υπ. Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος [κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών] είχαν προβεί από τον περασμένο Οκτώβριο [την επαύριο των εκλογών, στις 5-10 και αργότερα στις 22-10. ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691)]…

…σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου  από Τ3 σε Τ10.

Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).

Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.

Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα  μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.

Διαβάστε τα υπόλοιπα στο παραπάνω ποστ.

Χθες το βράδυ, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ [Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών] προσκεκλημένος του Γ. Πρετεντέρη στην εκπομπή «Ανατροπή» [Mega], είπε πως μόλις χθες απομακρύνθηκε από τη θέση του ένας διευθυντής της τράπεζας της Ελλάδας γιατί είχε επιτρέψει το Τ10 πριν από τρεις μήνες!

Αμ, δεν ήταν τρεις μήνες! Ήταν από τον Οκτώβριο! Και δεν φταίει μόνον ο διευθυντής!

Κρεμάλες στο Σύνταγμα τώρα!

Κρεμάλα για τον υπουργό Οικονομικών!

Κρεμάλα για τον πρωθυπουργό!

Κρεμάλα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας!

Κρεμάλες στο Σύνταγμα τώρα!

ΥΓ1. Τιμή και δόξα στον «Ε.Τ.» που αποκάλυψε την είδηση στο «politis-gr». ΕΛ-ληνο-Μπλογκολογιές… Respect στον Πάνο Θωμάκο που αποκάλυψε το θέμα στο «Έξυπνο Χρήμα» του Ελεύθερου Τύπου [11-4-2010]! Ακολουθεί σχετικό ποστ.

ΥΓ2. Φούμο στους δημοσιογράφους των σομόν σελίδων των εφημερίδων [π.χ. Καθημερινή, Ελευθεροτυπία – προχθές Κυριακή], που έγραφαν διάφορες μπούρδες για το Τ+3, ψιττακίζοντας…

Ενημέρωση 14:00 Ιδού και η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου:

  1. 20/04/2010 στο 12:07

    Την ώρα που έγραφα το ποστ ο φίλος «ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα», που είδε κι αυτός την εκπομπή σχολίαζε στο παραπροχθεσινό ποστ:

    ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
    Απριλίου 20th, 2010 at 11:24

    Χθες το βραδυ στην εκπομπη του Pretender εθεσε το θεμα ο Μιχαλος στον “Κυβερνητικο Εκπροσωπο” , αυτη την ορατη ιδιοφυια, αλλα ο “εκπροσωπος” σιωπησε δηλωνοντας αγνοια …
    Ο John ηξερε το θεμα και το εθαψε και αυτος , λεγοντας θα μας πει αυριο αφου το ψαξει !!!
    Ο δε φοβερος Μιχαλος το εθεσε ως ευθυνη απλα του αρμοδιου υπευθυνου λες και αυτα τα θεματα ειναι στην διακριτικη ευχερεια του πασα ενα.
    Προβοπουλος uber alles !!!!
    Επιβεβαιωνονται πολλες πληροφοριες παντως για διαφορα μυστηρια που συνεβησαν στα ομολογα , ολα βεβαιως υπερ των κλασικων ισχυρων παικτων και μετα ταυτα ο Λαφαζανης θελει δανειο απο την ΕΚΤ με επιτοκιο 1% και κρατανε το στομα τους κλειστο για το ολο συστημα απλα πετανε μια παρολα περι διεφθαρμενο συστηματος και καθαρισε η αριστερη ψυχη τους .

  2. 20/04/2010 στο 12:12

    Και μένα αυτή την εντύπωση μου έδωσαν και ο… άγνοιας και ο Τζων ο… νεροβόλος.

    Ο Λαφαζάνης κάνει πως δεν ξέρει ότι η ΕΚΤ απαγορεύεται να δανείζει κράτη. Όπως κι ο Μπογιόπουλος έγραφε κάτι μπούρδες τις προάλλες και τον είχα κράξει δεόντως. Κι ένας σύντροφος μού έλεγε πως γι’ αυτούς [το ΚΚΕ] ΕΕ και τράπεζες είναι ένα και το αυτό [ίσως γι’ αυτό δεν το ψάχνουν περισσότερο…]

    Παρόλες, παρόλες, παρόλες…

    Την καλημέρα μου, αγκέιν!

  3. ergdhmerg
    20/04/2010 στο 12:40

    Καλέ, τί λέτε; Κρεμάλες; Ά-πά-πά!!! Ο Ελληνικος Λαος δεν είναι τόσο κακος!

    Εδω έδωσε την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργος πρώτα ένας τεμπέλαρος και μετα ένας διανοητικα καθυστερημένος!

    Εδω πάει και καταθέτει οβολον στον …λογαριασμο για την απόσβεση του χρέους!

    Κακοι δεν είμαστε. Απλως, ως λαος είμεθα εντελως δια τας εμποροπανηγύρεις! 🙂

  4. 20/04/2010 στο 12:45

    Λαϊκίζω ασύστολα ε; 😉

    ΥΓ. Κι άσε με να τελειώσω το διάβασμα του σημερινού σου πονήματος. Κάπου «κόλλησα» [χρειάζομαι επαναλήψεις, μου φαίνεται] κι είπα να κάνω καμιά βόλτα. Επανέρχομαι…

  5. 20/04/2010 στο 12:48

    Το μόνο ευχάριστο είναι ότι διάφοροι έχουν αρχίσει και γκουγκλίζουν την όλη ιστορία. Ήδη σήμερα κάμποσοι μπήκαν εδώ ψάχνοντας πράγματα όπως «τ10 ττε 20 απρ 2010» ή «Τ10 20 Απρ. 2010 ΤτΕ» [αυτοί έψαχναν προφανώς την απόφαση απομάκρυνσης του διευθυντή της ΤτΕ] και «οι κερδοσκοποι με την ανοχη της τραπεζας» και «ΕΤ της κυριακής Τ3 Τ10 ομολογα» και «τραπεζα της ελλαδος σορταρισμα» και «ΑΝΑΤΡΟΠΗ mega τράπεζα ελλάδος 2010» και «πωλήσεις τίτλων ελληνικου δημοσίου Τ3 Τ1″… Κάτι είναι κι αυτό.

  6. ΕΘΝΟΣ_εξαιρετικα
    20/04/2010 στο 13:30

    καλημερες

    στη χωρα οπου κυριαρχει η απεχθεια για τα οικονομικα γενικα και μονο το ενδιαφερον για τα παρτη_οικονομικα τι να πει κανεις ;
    Πιστευουν οτι με καποιο μαγικο τροπο ερχονται τα χρηματα στον λογαριασμο τους , ποτε δεν θετουν το ερωτημα για το πως συμβαινει αυτο , απλα συμβαινει !
    Και μιας και ακομη δεν εχουμε σοσιαλισμο καλο ειναι να ξερουν οτι υπαρχουμε γιατι υπαρχουν οι αγορες … βεβαιως βεβαιως μπορουμε να τις αγνοησουμε αν επιλεξουμε να ζησουμε λιτα και σπαρτιατικα … οχι με φωτοβολταικα αλλα με σπαρματσετα, αν το επιλεξει ο κυριαρχος λαος κανενα προβλημα , αλλα δεν βλεπω κατι τετοιο.
    Με λιγα λογια οτι συμβαινει καθε στιγμη στις αγορες πρεπει να μας ενδιαφερει γιατι αυτο επιφερει σε καθε περιπτωση επιβαρυνση ή οφελος.
    Τα οσα εχουν συμβει ειναι φοβερα και φυσικα απολυτη σιωπη ετσι μπραβο !!

    Και επειδη ειμεθα large τυποι θα κανουμε τους Μεσογειακους του 13 … καληνυχτα γλυκεια πατριδα δεν σε μπορω αλλο, καληνυχτα εμεις χωρισαμε πριν καν αγαπηθουμε ..

    Να μην ξεχασω το ΠΑΜΕ τι μεροκαματο ζηταει να υπαρχει στην Τυποεκδοτικη ;;

    Της Αγορας ή της Επιθυμιας τους ;;

  7. 20/04/2010 στο 14:35

    Ενημέρωση: ΕΛ-ληνομπλογκιές… Πήρε το politis-gr ένα δημοσίευμα του Πάνου Θωμάκου στον «Ελεύθερο Τύπο» της 11ης Απριλίου, κότσαρε κι ένα «Ε.Τ.» στο τέλος, δίχως ημερομηνία, δίχως link και από ‘δω πάνε κι άλλοι… Είχα ψυλλιαστεί ότι το «Ε.Τ.» παρέπεμπε στην εφημερίδα, το έψαξα και…

    Respect στον Πάνο Θωμάκο που αποκάλυψε το θέμα στο «Έξυπνο Χρήμα» του Ελεύθερου Τύπου [11-4-2010]!

  8. PPKP
    21/04/2010 στο 00:51

    Ή, πιθανόν, τα spreads να ανέβηκαν επειδή κανείς δεν μας έχει εμπιστοσύνη. Αν κανείς δει αυτό:

    http://blogs.reuters.com/felix-salmon/2010/02/25/chart-of-the-day-greek-bonds-and-cds/

    θα διαπιστώσει ότι η άνοδος άρχισε μέσα Νοέμβρη. Λίγο μετά από όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμά μας ήταν διπλάσιο από αυτό που λέγαμε. Και ότι και το χρέος μας ήταν επίσης υψηλότερο από ότι λέγαμε.

    Αν εσύ είχες επενδύσει σε μια εταιρία και μάθαινες μετά ότι όλα τα στοιχεία που ήξερες ήταν πλαστά και ότι χρώσταγε και της Μιχαλούς, δεν θα έπαιρνες τα λεφτάκια σου να φύγεις; Τόσο απλά είναι τα πράγματα, και ας σταματήσουμε να ψάχνουμε φταίχτες εκτός Ελλάδος. Μπορεί σε κάποιο βαθμό να συνέβησαν τέτοια περιστατικά, αλλά αυτά είναι μικρό ποσοστό των συναλλαγών. Αν θέλετε να στήσετε κρεμάλες, στήστε τες για όλους τους γνωστούς σας που πούλησαν ψήφους για να μπούνε στο δημόσιο, με σκοπό να ξύνονται όλη μέρα και να βγούνε στη σύνταξη στα 58.

  9. 21/04/2010 στο 12:06

    @ PPKP

    Μια χαρά τα λέτε και δεν διαφωνούμε, αλλά το ερώτημά μου -όσο να ‘ναι- το έχω: που ακριβώς ψάχνουμε να βρούμε φταίχτες εκτός Ελλάδος; Το ποστάκι λέει ακριβώς το αντίθετο – όπως και πολλά άλλα…

  10. PPKP
    21/04/2010 στο 12:43

    @Χ. Μόρφος:

    Συμφωνώ, πως το post (και το άρθρο στον Ε.Τ.) κατηγορεί Έλληνες πολιτικούς. Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι για μια ακόμη φορά καταφεύγουμε σε φαντάσματα προκειμένου να εξηγήσουμε αυτά που συμβαίνουν. Ναι, τα βέλη κατευθύνονται εντός των πυλών, αλλά και πάλι γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί η άνοδος των spreads βάσει κερδοσκοπίας. Εγώ να δεχθώ ότι κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί, τραπεζίτες και δημόσιοι υπάλληλοι έστρωσαν τον δρόμο για να βγάλουν κάποιοι μισό ή 1 δισ. ευρώ. Ε και; Να τους πιάσουν και να τους κρεμάσουν, καμμία αντίρρηση, αλλά πόσο επηρέασε αυτό τα spreads; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η άνοδος συνέβη στο μεγαλύτερο βαθμό όχι διότι είμαστε οι καλύτεροι και θέλουν το κακό μας, αλλά ακριβώς διότι δεν είμαστε και τόσο καλοί; Η πόλωση επιβεβαίωσης είναι δύσκολο πράγμα, αλλά είναι καιρός να ξεφύγουμε γιατί αλλιώς θα μας πάρει και θα μας σηκώσει (αν και πολύ φοβάμαι ότι έχουμε ξεπεράσει το «point of no return» που λένε και οι Άγγλοι).

    Δεν είμαι καθεστωτικό παπαγαλάκι και μισώ τον κάθε Μπάμπη Παπαδημητρίου. Αλλά, θες λόγω επαγγέλματος, θες λόγω εμπειριών από τη ζωή μου εκτός Ελλάδος, το αποτέλεσμα παραμένει πως πλέον όταν ακούω επιχειρήματα αυτού του είδους από τα ΜΜΕ νιώθω ότι για μια ακόμα φορά με αντιμετωπίζουν ως ιθαγενή.

    Αν προτιμάτε, θα ήθελα να δω το ίδιο άρθρο με τις ίδιες καταγγελίες, αλλά αποσυνδεδεμένες από την άνοδο των spreads και τα χάλια της οικονομίας μας.

  11. 21/04/2010 στο 13:07

    @ PPKP

    Και πάλι δεν διαφωνούμε. Ίσα-ίσα. Και δεν είμαι από εκείνους που τα ρίχνουν όλα στους «κακούς ξένους» και ξεμπερδεύουν. Το άρθρο του Ε.Τ. ένα άρθρο ήταν, όπου αναπαράγονταν κάποιες πληροφορίες του συντάκτη του. Ο οποίος μπορεί να έχει τελείως διαφορετικές γενικές απόψεις για την οικονομία. Τι θα έπρεπε να κάνει; Να γράψει ένα πολυσέλιδο μανιφέστο για την οικονομική κατάντια της χώρας και το ποιος ευθύνεται, και να βάλει αυτές τις πληροφορίες σε μια υποσημείωση; Ένα άρθρο έγραψε, το οποίο αναπαρήγαγα κι εγώ γιατί το θεώρησα σημαντικό. Και δεν ρίχνω το φταίξιμο για την κατάντια μας σε κανέναν άλλο παρά μόνον στη νεοελληνική κοινωνία [την ποια;] και το νεοελληνικό μας κράτος [το ποιο;]…

  12. PPKP
    21/04/2010 στο 13:30

    @Χ. Μόρφος:

    Απλώς για διευκρίνηση και αποφυγή παρεξηγήσεων: Δεν υπήρχε μομφή στα σχόλιά μου, και ελπίζω σε μια δεύτερη ανάγνωση να είναι πιο ξεκάθαρο αυτό. Κατανοώ και συμμερίζομαι πλήρως την ανάγκη να διαδίδονται και ερευνώνται κατηγορίες αυτού του τύπου. Ούτε περίμενα κάποιο τέτοιο οικονομικό μανιφέστο από τον συντάκτη του Ε.Τ. Όπως είπα, θεωρώ πως η σύνδεση της πιθανής απάτης με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας είναι άστοχη — και άρα, ακριβώς αυτό: Θα ήθελα ο συντάκτης να μην έχει γράψει τον πρόλογο του μανιφέστου 🙂

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  13. 21/04/2010 στο 14:12

    @ PPKP

    Σιγά. Δεν υπήρξε καμία παρεξήγηση. Ούτε θεώρησα ότι με κατηγόρησες για κάτι ούτε σε μέμφθηκα για κάτι. Απλά, τα έχουν αυτά οι διαδικτυακές συζητήσεις. Κάποιος εστιάζει εδώ κάποιος εστιάζει λίγο παραδίπλα. Είναι η «αποσπασματικότητα» του μέσου που δημιουργεί κάποιες παρενέργειες [στο γκρηκ «βαθύ διαδίκτυο» αποτελεί μόνιμο φαινόμενο].

    Με το «η σύνδεση της πιθανής απάτης με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας είναι άστοχη» συμφωνούμε. Απλά αν ισχύει η ιστορία με το σορτάρισμα κάτι λέει. Η οικονομία της χώρας είναι για τα μπάζα – και σ’ αυτό δεν φταίνε ούτε τα σπρεντς ούτε τίποτα. Φταίει το ζαβό το ριζικό μας, ίσως ο θεός που μας μισεί, ίσως και το κρασί… 😉

    Ευχαριστώ.

    Άσχετο: Πάντως, η κορυφαία ατάκα της ημέρας είναι το σχόλιο του/της bouuu στη στήλη του Στάθη στην «Ελευθεροτυπία» σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην εφημερίδα για την είδηση της γιάφκας που δεν δημοσίευσε χτες η εφημερίδα:

    «Πρώτη φορά ένα αλκοτέστ προκαλεί τέτοια συζήτηση για τη δημοσιογραφική δεοντολογία… «

  14. Ελένη
    30/04/2010 στο 23:31

    Αμάν αυτή η εμμονή με τις κρεμάλες! γιατί πουλάκι μου δεν υπάρχει άλλος τρόπος; τι θα το κάνεις μετά το τοξικό απόβλητο πτώμα;; πού θα το πετάξεις; που θα μαραθούν τα πάντα… Τίποτα, τίποτα, ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ είναι η λύση που είναι και οικολογική!
    Πάντως, πριν απ΄ τις κρεμάλες τις πυρές και ό,τι άλλο πρέπει να επέμβει ένας… δύο… τρεις… δέκα… ΕΙΣΑΓΕΛΕΙΣ και να γίνουν συλλήψεις.
    Πού ‘σαι κυρ εισαγγελέααα;;;;
    Αλλά ξέχασα! στην κυνοβολευτική δικτατορία του φασιστοχοϊδιστάν είναι όλοι υπόλογοι απέναντι στο νόμο εκτός από τους κύνες (κοινώς κοπρόσκυλα) τους βολευτάδες και τους υπουργούς, αυτοί βάσει παραδοσιακής ειδικής νομοθετικής «ευαισθησίας» είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. μπορούν ασύδοτοι να παρανομούν να ξεπουλάνε τα πάντα, να παρασιτούν εις βάρος της χώρας και του λαού και να μιζώνονται σαν τρελλοί. Ο λογαριασμός στις κοροϊδάρες τους ψηφοφόρους…
    ΑΑΑΑΧΧΧ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ!!!! Εντάξει! δεν πειράζει, μπορείτε και να τους κρεμάσετε αρκεί να τους ξεφορτωθούμε..

  15. 02/05/2010 στο 10:58

    Ελάτε τώρα που αγανακτήσατε με τις κρεμάλες! Μεταφορικά τα λέω όλα αυτά [διαβάστε και τι είπε πρόσφατα ο Αλεκάρας (Αλαβάνος) μετά τις ατυχείς δηλώσεις του περί απαγόρευσης εξόδου απ’ τη χώρα]. Σχήματα λόγου, σχήματα λόγου. [Και και δεν νομίζω ότι κάποια κυπαρίσσια θα είχαν αντίρρηση για λίγο… λίπασμα – κι αφήστε τις αποτεφρώσεις].

    Εισαγγελείς; Βεβαίως, βεβαίως! Έχω, άλλωστε το τονίζω συχνά, απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη…

  16. KnowDame
    02/05/2010 στο 12:38

    Εγώ έχω πιάσει τον εαυτό μου το τελευταίο διάστημα να ζηλεύει τη Γαλλική Επανάσταση λόγω της γκιλοτίνας (κάτι που μεταξύ άλλων βίαιων οργάνων, πάντα στο παρελθόν με απωθούσε)
    Είναι άραγε αυτό απόδειξη ότι οι άνθρωποι στα ζόρια παραμένουν διαχρονικά ίδιοι;

  17. 02/05/2010 στο 12:54

    Εγώ πάντως [μέρα που ήταν χτες] θα προτιμούσα τις κινέζικες «Σχολές 1ης Μάη» [επί «πολιτιστικής»], όπου όλους αυτούς τους μάζευαν και τους έστελναν να δουλέψουν στα χωράφια ή στις φάμπρικες.

    [ΥΓ. Οι άνθρωποι παραμένουμε διαχρονικά ίδιοι. Κάτι παραπάνω από πίθηκοι, κάτι [πολύυυ!] παρακάτω από το «δυνάμει ον» του Αριστοτέλη. [Άτσα και η αναφορά στον… πρόγονα!]]

  18. 20/05/2010 στο 23:03

    Για να μάθετε όλη την αλήθεια για την απάτη με τα CDS, τα Spreads, τη χειραγώγηση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος με τα Γυμνά CDS και τις ανοικτές πωλήσεις και την κερδοσκοπία με τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μπείτε στο http://www.minisikerdoskopon.gr και διαβάστε τη ΜΗΝΥΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑ των Κ. Τόμπρα και Γ. Νούλα που κατατέθηκε την 09/04/2010 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
    Θα μάθετε όλη την αλήθεια που δεν τολμούν να αποκαλύψουν τα ΜΜΕ και θα ανακαλύψετε ποιοί και πως διαπραγματεύονται καθημερινά την πτώχευση της Ελλάδος, πόσα κερδίζουν, πόσο ζημιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο και πόσο χρεώνουν τους Έλληνες Φορολογούμενους.

  1. 20/04/2010 στο 19:07
  2. 20/04/2010 στο 21:38
  3. 21/04/2010 στο 21:52
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.